From scratch

From scratch Facebook Twitter
ΜΗΔΕΙΑ2: VISSIONAIRE Η παράσταση μοιάζει με ένα tableau vivant ταινίας βωβού κινηματογράφου και πίνακα του Τσαρούχη.
0

Το φετινό φθινόπωρο κι ο χειμώνας που ακολουθεί επιβεβαιώνουν ότι η αθηναϊκή θεατρική σκηνή είναι ίσως ο πιο ζωντανός, πολυφωνικός, ευρηματικός καλλιτεχνικός χώρος της πόλης. Κι ενώ τα προηγούμενα δέκα, δεκαπέντε χρόνια τα συστατικά έμοιαζαν δεδομένα, τελευταία μια εντυπωσιακή κινητικότητα δείχνει ότι ο θεατρικός χώρος είναι πάλι σε αναζήτηση νέων ισορροπιών.

• ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Πρώτος παράγοντας αλλαγών η κρατική σκηνή. Το κτίριο Τσίλερ ανοίγει ξανά και το Εθνικό Θέατρο επανέρχεται στην έδρα του. Έτσι η ανάγκη που είχε διασπείρει τις παραγωγές του Εθνικού σε διάφορους χώρους στην πόλη, δεν υπάρχει πια. Μόνο οι δύο σκηνές του Σύγχρονου Θεάτρου της Αθήνας θα χρησιμοποιηθούν και φέτος από το Εθνικό. H πρώτη πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί για τις 18 Οκτωβρίου στη σκηνή Παξινού(Ρεξ), όπου στεγάζεται η παιδική παράσταση του Εθνικού. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου(ίσως το πιο busy πρόσωπο της σεζόν αφού υπογράφει ως συγγραφέας δύο έργα και ως σκηνοθέτης τέσσερα - φαίνεται δεν φοβάται μήπως «καεί» από την υπερβολική παραγωγικότητα) διασκεύασε και σκηνοθετεί την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων τουΛιούις Κάρολ. Ακολουθεί η πρεμιέρα του σαιξπηρικού Το Ημέρωμα της στρίγγλαςστις 31 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσίαΚωνσταντίνου Αρβανιτάκη στο Κοτοπούλη, με πρωταγωνιστές την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Αλέξανδρο Μυλωνά, τον Ιερώνυμο Καλετσάνο, τον Γιάννη Νταλιάνη, την Έμιλυ Κολιανδρή κ.ά. Στις 24 Οκτωβρίου έχει οριστεί η εναρκτήρια παράσταση της ανακαινισμένηςΝέας Σκηνής. Είναι ο Ρομπέρτο Τσούκοτου Μπερνάρ- Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσίαΈφης Θεοδώρου, με τον Γιάννο Περλέγκα στον ομώνυμο ρόλο. Στη διανομή συμμετέχουν η Σοφία Σεϊρλή, η Μαρία Σκουλά, η Μαρία Πρωτόπαππα, ο Μάκης Παπαδημητρίου και άλλοι. Στον απόηχο της φασαρίας που προέκυψε με τους καλοκαιρινούς Βατρά-Χ του Δημήτρη Λιγνάδη, ματαιώθηκε η παράσταση «Μακμπέθ επί δύο», που είχε προγραμματιστεί για τη Νέα Σκηνή, στην οποία ο Λιγνάδης και η Στεφανία Γουλιώτη θα υποδύονταν όλους τους βασικούς ρόλους του σαιξπηρικού δράματος.

Κατά ημερολογιακή σειρά ακολουθούν οι δύο πρεμιέρες στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Πρώτα ανοίγει η Β' Σκηνή με το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη Βόλφγκαγκ στις 7 Νοεμβρίου. Πρόκειται για δραματοποίηση της αληθινής ιστορίας εκείνου του κοριτσιού που απήγαγε και κρατούσε φυλακισμένο ένας άνδρας για πολλά χρόνια. Παίζουν ο Βασίλης Ανδρέου, ο Μάνος Βακούσης, η Μαρία Ζορμπά, η Λουκία Μιχαλοπούλου κ.ά. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, θα δούμε το Ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ. Η συνάντηση του Νίκου Μαστοράκη με το Γερμανό εξπρεσιονιστή και μ' ένα θίασο που συγκεντρώνει πολλούς ταλαντούχους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς (Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ιωάννα Παππά, Όμηρος Πουλάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θάνος Τοκάκης, Νατάσσα Ζάγκα κ.ά) οπωσδήποτε έχει ενδιαφέρον.

Ακολουθώντας μια ευεργετική από κάθε πλευρά πολιτική συνεργασίας το Φεστιβάλ Αθηνών 2008 και το Εθνικό Θέατρο μοιράστηκαν το κόστος παραγωγής των Ιστοριών από το δάσος της Βιέννης. Μετά λοιπόν τις καλοκαιρινές παραστάσεις στην Πειραιώς 260, το έργο του Χόρβατ συνεχίζει στην κεντρική σκηνή του κτιρίου Τσίλερ, από τις 28 Νοεμβρίου. Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τον Νίκο Κουρή, τη Θέμιδα Μπαζάκα, την Αλέκα Παίζη, τον Ακύλλα Καραζήση, την Αγγελικής Παπούλια, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τον Θέμη Πάνου και πολλούς άλλους καλούς ηθοποιούς. Και στο υπόλοιπο μισό της χρονιάς το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στις διάφορες σκηνές του πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, με τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου να έχουν κυρίαρχη θέση (Ημέρωμα της Στρίγκλας, Φάουστ, Φορτουνάτος,Ο κλήρος του μεσημεριού κ.ά.) αλλά με έντονη παρουσία νεότερων υπογραφών στη γραφή (Μαυριτσάκης, Κιτσοπούλου,Καραζήσης) και στη σκηνοθεσία. Ανάμεσα σε άλλα αξιοπρόσεκτα του φετινού προγράμματος του Εθνικού είναι η άφιξη του Γιόσι Βίλερ που θα σκηνοθετήσει στην Κεντρική Σκηνή τον Κλήρο του μεσημεριού του Κλοντέλ, 2 χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη παράστασή του στο Κammerspiele του Μονάχου (πρεμιέρα 13.3.09) και η πρόσκληση στον Γιάννη Κακλέα να σκηνοθετήσει την άγνωστη στην Ελλάδα κωμωδία του Αλεξάντερ Οστρόφσκι Το ημερολόγιο ενός απατεώνα (στο Κοτοπούλη, από 6.2.09).

Το κλείσιμο του θεάτρου Αμόρε στεναχώρησε πολλούς αφοσιωμένους φίλους του, καθώς για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια υπήρξε ένας πυρήνας που προέβαλλε νέα αξιόλογα πρόσωπα, έργα, συγγραφείς και εισήγε νέα ήθη τόσο στο δημιουργικό όσο και στο επικοινωνιακό μέρος της λειτουργίας του. Το Εθνικό Θέατρο, λόγω της παρουσίας του Γιάννη Χουβαρδά στη διεύθυνσή του, απορροφά ήδη από την περσινή χρονιά όχι μόνο πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με το Αμόρε αλλά κυρίως την οικεία ματιά και έναν τρόπο λειτουργίας ανοιχτό στην επικοινωνία με το κοινό. Πολυφωνικό, κι έχοντας συγκεντρώσει πραγματικά εκλεκτούς ηθοποιούς, το φετινό πρόγραμμα του Εθνικού θα πρωταγωνιστήσει στις επιλογές μας.

• Ο ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Άλλη μία απώλεια, η διακοπή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού - αλλά βρέθηκε λύση να συνεχίσει με άλλη μορφή. Ευτυχώς. Θα ήταν πράγματι κρίμα ο πυρήνας των εξαιρετικών ηθοποιών που είχε συγκεντρώσει ο Στάθης Λιβαθηνός να διαλυθεί και να σταματήσει η προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει και προχωρήσει από κοινού - ομολογουμένως με μεγάλη επιτυχία. Σε μια εποχή που οι ομάδες δεν ευημερούν -μολονότι ξανά και ξανά παραδεχόμαστε την αναγκαιότητά τους- ο καλός σκηνοθέτης μεταφέρει την ομάδα της Πειραματικής (Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Κίτσου, Βασίλης Κουκαλάνι, Όθων Μεταξάς, Καλλιόπη Σίμου, Σοφία Τσινάρη) στο θέατροΜεταξουργείο, ως επικεφαλής της πλέον. Θα παρουσιάσουν το έργο του ΙρλανδούΤζον Μίλινγκτον Σινγκ Ένας ήρωας - Το καμάρι της Δύσης (1907).

• Ο ΠΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Αμόρε, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ξεχωρίσει ανάμεσα στα άλλα επιχορηγούμενα θέατρα. Με τρεις χώρους, τους οποίους άνοιξε σε αρκετούς νεότερους σκηνοθέτες/ηθοποιούς, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος διαμόρφωσε έναν πόλο ενδιαφέροντος για το ανήσυχο νεαρό κοινό της πόλης, με πολλές low budget παραστάσεις. Φέτος η ελληνική δραματουργία υπερέχει αριθμητικά, καθώς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα δούμε, μεταξύ άλλων, το πρώτο θεατρικό έργο του αγαπητούΑρκά Εχθροί εξ αίματος, με τον Παντελή Δεντάκη, τον Λαέρτη Μαλκότση και τον Γιώργο Νινιό, σκηνοθετημένους από τονΒαγγέλη Θεοδωρόπουλο (πρεμιέρα 8 Οκτωβρίου), το καινούργιο του Βασίλη Μαυρογεωργίου Μαθήματα Βίας (συνέχεια του περσινού Μόνο την Αλήθεια, μέρος Ι,πρεμιέρα 1η Οκτωβρίου), το περσινό Ένας στους δέκα που επαναλαμβάνεται, το κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη Μαύρη Γαλήνη που θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης, και το Χωρίς Μουσική που πέρσι υπέγραφε ο Κώστας Γάκης αλλά πλέον υπογράφουν οι ηθοποιοί που το ερμηνεύουν (Ιωάννα Αγγελίδη, Ασπασία Αλεξίου, Κώστας Γάκης, Γεωργία Γεωργόνη και Μαρία-Δάφνη Καμμένου, από 5 Οκτωβρίου). Επιπλέον, στη κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες θεατρικές ομάδες της πόλης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου συμμετέχει σε τέσσερις συμπαραγωγές. Η πρώτη είναι με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και αφορά το έργο του Ιλάν Χατσόρ Κουκουλοφόροι, που θα σκηνοθετήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Οι υπόλοιπες τρεις αποτελούν σύμπραξη με τρεις μικρές ομάδες, με το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο Δέντρο (Ήθελα να σ' αντάμωνα της Μαρίας Παπαλέξη), την ομάδα Περίπολος (Ο κατάδικος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη) και την θεατρική εταιρεία Αντίλαλοι (Αντιγόνη του Σοφοκλή, από 8 Οκτωβρίου).

• ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Οι μήνες που έρχονται είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωροι από άποψη θεατρικών προτάσεων. Τόσο που νιώθεις την ανάγκη να θυμίσεις εκείνο το παλιό «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Από την άλλη η ανάγκη θεατρικής επικοινωνίας στην Αθήνα μοιάζει με κύμα που δεν κρατιέται. Και θα μας παρασύρει τελικά, φωτεινό και πολλά υποσχόμενο καθώς είναι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ