Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας

Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας Facebook Twitter
Φωτο: Α. Σιμόπουλος
0

Μια ταπεινή, χαριτωμένη χωριατοπούλα, η Αμίνα, που τραγουδά καταπληκτικά και εργάζεται σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο, ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο άνδρα από την πόλη. Έχει, όμως, ένα μυστικό, στο οποίο «βουτά» τα βράδια: υπνοβατεί και αφήνει περιθώρια στην κλειστή κοινωνία να δυσφημεί την ηθική της.


Μια ιστορία που διερευνά τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον φανταστικό κόσμο, μια ηρωίδα που μάχεται το ασυνείδητο και την απελπισία των αποκαλύψεων, ένα λιμπρέτο με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων στη δομή των χαρακτήρων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας και εκφραστικής λιτότητας που αποδίδουν εξίσου την αγνότητα της «Υπνοβάτιδας» και τον βουκολικό χαρακτήρα της τοποθεσίας. Και όλα αυτά με φόντο ένα χιονισμένο τοπίο, πέραν του πραγματικού, όπου ο χρόνος κρατά τους δικούς του ρυθμούς.

Η υπνοβασία είναι για την πρωταγωνίστρια ένας ονειρικός κόσμος στον οποίο παραδίδεται ασυνείδητα, ένα ολοδικό της σύμπαν όπου μπορεί να εκφράσει την εσωτερική δυσφορία και το αδιέξοδό της. Εκεί όπου απελευθερώνεται. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την τελευταία φορά που η Αμίνα «υπνοβάτησε» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το έργο κάνει την Παρασκευή πρεμιέρα στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Τα χρόνια που γράφτηκε η «Υπνοβάτις», πολύ συχνά το άσπιλο κι αμόλυντο λευκό περιβάλλον των Άλπεων ‒ή των βουνών εν γένει‒ λειτουργούσε ως μεταφορά για την παρθενία της γυναίκας.

• Η παράσταση με την οποία ανοίγει η σεζόν 2019/20 στην ΕΛΣ είναι μια παραγωγή υψηλής αισθητικής σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ογκέν (μέχρι πρότινος μουσικού διευθυντή της Κρατικής Όπερας της Ουάσινγκτον) και σκηνοθεσία Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση του έργου του Μπελίνι και μια ιστορική συμπαραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου. Πριν προσγειωθεί στην Αθήνα, παρουσιάστηκε στη Βιέννη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Βαρκελώνη. Στον ρόλο της Αμίνα θα κάνουν το ντεμπούτο τους οι διακεκριμένες υψίφωνοι της ΕΛΣ Χριστίνα Πουλίτση και Βασιλική Καραγιάννη, ενώ σε αυτόν του Ελβίνο οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος και Βασίλης Καβάγιας.

Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας Facebook Twitter
Τόσο αυτή η όπερα όσο και η «Νόρμα» γράφτηκαν για τη φωνή μίας από τις διασημότερες τραγουδίστριες της εποχής του, της Τζουντίτα Πάστα.

• Στην «Υπνοβάτιδα» ο Μπελίνι συνέθεσε μουσική μοναδικής ποίησης, και μάλιστα σε μια περίοδο τραγική για τον ίδιο (ήταν άρρωστος και αυτοεξόριστος στη λίμνη Κόμο). Τόσο αυτή η όπερα όσο και η «Νόρμα» γράφτηκαν για τη φωνή μίας από τις διασημότερες τραγουδίστριες της εποχής του, της Τζουντίτα Πάστα. Είναι ένα μελόδραμα σε δύο πράξεις που ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του συνθέτη από δυσεντερία, στα 34. Το έργο είναι βασισμένο στο ποιητικό κείμενο του Φελίτσε Ρομάνι και εμπνευσμένο από το μπαλέτο «Η υπνοβάτις ή η άφιξη ενός νέου άρχοντα». Η υπόθεση της όπερας διαδραματίζεται στις ελβετικές Άλπεις και αφορά τον έρωτα ανάμεσα στη χωριατοπούλα Αμίνα και τον αγαπημένο της Ελβίνο. Ο γάμος τους κινδυνεύει να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή: η Αμίνα υπνοβατεί και έρχεται σε δύσκολη θέση, φέρνοντας συγχρόνως τους γεμάτους προκαταλήψεις συντοπίτες της σε αμηχανία. Στο τέλος, το μυστήριο της υπνοβασίας λύνεται, δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις και η υπόθεση έχει αίσιο τέλος.

• Πρόκειται για την όγδοη όπερα του Μπελίνι και αυτήν στην οποία αποκρυσταλλώθηκε οριστικά το ώριμο ύφος του. Μιλάμε για την αποθέωση της τρυφερής, ονειρικής, ειλικρινούς μελωδίας και δεξιοτεχνικής γραφής, απαλλαγμένης από τον ηδονισμό ενός Ροσίνι. Το έργο παραμένει μια ειδυλλιακή εικόνα αθωότητας και ευαισθησίας, μοναδική στην ιστορία του λυρικού θεάτρου. Ο Εκτόρ Μπερλιόζ, που δεν χάριζε εύκολα φιλοφρονήσεις σε συναδέλφους του, επέμενε πως «ο Μπελίνι γνώριζε πώς να είναι αληθινός και θεατρικός, τη στιγμή που στην πλειονότητά τους οι συμπατριώτες του ήταν λαμπεροί, αλλά ψεύτικοι». Στην Κατάνια, στον καθεδρικό ναό της πόλης, στον τάφο του Μπελίνι είναι χαραγμένη η αρχική φράση από την άρια της σκηνής της υπνοβασίας: «Αh! Νon credea mirarti / Sì presto estinto, o fiore»: «Α, δεν πίστευα ότι θα σ' έβλεπα να σβήνεις τόσο γρήγορα, ω άνθος».

• H «Υπνοβάτις» ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Κάρκανο στο Μιλάνο στις 6 Μαρτίου 1831 με πρωταγωνιστές την υψίφωνο Τζουντίτα Πάστα και τον τενόρο Τζοβάνι Μπατίστα Ρουμπίνι. Στην Αθήνα, η όπερα περιλήφθηκε στην πρώτη καλλιτεχνική περίοδο του Θεάτρoυ Αθηνών εννέα χρόνια μετά κι έτσι την είδαμε τον Ιούνιο του 1840, με τη Ρίτα Μπάσο και τον Πιέτρο ντε Τσουκάτο ως Ελβίνο. Από την ΕΛΣ η «Υπνοβάτις» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Ολύμπια στις 27 Μαρτίου 1970 με πρωταγωνιστές τη Βάσω Παπαντωνίου και τον Ούγκο Μπενέλι. Τον ρόλο του κόμη Ροντόλφο ερμήνευσε ο Νίκος Ζαχαρίου, η σκηνοθεσία ήταν του Τζουζέπε ντε Τομάζι και η μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Κολάση.

Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το πρώτο ανέβασμα της όπερας του Μπελίνι «Η υπνοβάτις», στο Θέατρο Ολύμπια, τον Μάρτιο του 1970, σε σκηνοθεσία Τζουζέπε ντε Τομάζι. Πρωταγωνιστούν η υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου (Αμίνα) και ο Ιταλός τενόρος Ούγκο Μπενέλλι (Ελβίνο).

• Οι εκστατικές μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας και εκφραστικής λιτότητας αποδίδουν εξίσου την αγνότητα της κεντρικής ηρωίδας και τον χαρακτήρα του φυσικού τοπίου στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Τα χρόνια που γράφτηκε η «Υπνοβάτις», πολύ συχνά το άσπιλο κι αμόλυντο λευκό περιβάλλον των Άλπεων ‒ή των βουνών εν γένει‒ λειτουργούσε ως μεταφορά για την παρθενία της γυναίκας. Στις μέρες μας φαντάζει αρκετά αφελές και δύσκολα στις δυτικές κοινωνίες βρίσκει πια κανείς σύγχρονες αντιστοιχίες, ωστόσο, τότε, τα ψηλά, απάτητα βουνά παρουσιάζονταν ως «συνώνυμο» της ηθικής μιας γυναίκας.

• Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι εμπνεύστηκε τη σκηνοθεσία που θα δούμε στη Λυρική από το μνημειώδες αριστούργημα του Τόμας Μαν «Το μαγικό βουνό». Όλα κινούνται σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει, σε ένα περιβάλλον ερμητικά κλειστό. Επιλέγει, δε, να μεταφέρει τη δράση του έργου σε ένα πανδοχείο ή σανατόριο των ελβετικών Άλπεων.


«Στα τραγικά έργα του ιταλικού μελοδράματος του 19ου αιώνα περιλαμβάνονται συχνά σκηνές παραφροσύνης. Οι ηρωίδες περιθωριοποιούνται λόγω των κοινωνικών περιορισμών, εγκλωβίζονται σε αδιέξοδες συγκρούσεις και καταλήγουν στον παραλογισμό. Όμως, από την πρώτη κιόλας ματιά η υπνοβάτις Αμίνα δεν φαίνεται να είναι μία από αυτές... Ο τόπος της πλοκής, οι ελβετικές Άλπεις, διατηρήθηκε, όμως η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα είδος ξενοδοχείου ή, καλύτερα, σε ένα σανατόριο. Ένας τόπος όπως ακριβώς περιγράφεται στο "Μαγικό Bουνό". Εκεί, η έννοια του χρόνου είναι διαφορετική, "το παρόν επεκτείνεται". Αυτό αισθάνομαι κι εγώ όταν ακούω την ουράνια μουσική του Μπελίνι».

Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας Facebook Twitter
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι εμπνεύστηκε τη σκηνοθεσία που θα δούμε στη Λυρική από το μνημειώδες αριστούργημα του Τόμας Μαν «Το μαγικό βουνό».

• Όπως οι «σκηνές τρέλας», έτσι και οι «σκηνές υπνοβασίας» έδιναν την ευκαιρία στους συνθέτες της εποχής να διερευνήσουν τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον φανταστικό κόσμο. Στους εκάστοτε χαρακτήρες των έργων παρέχεται μια πειστική πρόφαση προκειμένου να περάσουν από τη μία κατάσταση στην άλλη. Στην περίπτωση της «Υπνοβάτιδας», η επιστροφή της πρωταγωνίστριας στην πραγματικότητα επέτρεψε στους Ρομάνι και Μπελίνι να δώσουν στην όπερά τους το happy end που επιθυμούσαν. Από την άλλη, πολλοί διακρίνουν στο εν λόγω έργο πρώιμες ψυχαναλυτικές αναζητήσεις. Η υπνοβασία, για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος να εξηγήσει κανείς τα μυστήρια της ψυχής. Επίσης, ο Ελβίνο, που μόλις έχει χάσει τη μητέρα του, δίνει την εντύπωση πως «ζητά» από την Αμίνα να ενσαρκώσει αυτόν τον ρόλο. Είναι τυχαίο το ότι η νέα κοπέλα σταδιακά χάνει όλα της τα προσωπικά χαρακτηριστικά και υποκαθιστά τη σχέση με την απούσα πια πολυαγαπημένη και αξιοσέβαστη μητέρα του;

• Η Αμίνα εξακολουθεί να είναι μία από τις πλέον συγκινητικές ηρωίδες της ιταλικής όπερας του 19ου αιώνα, καθώς ζει μόνιμα με τον φόβο μήπως αποκαλυφθεί η «αρρώστια» της. Ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο είναι ειλικρινής, ανυπόκριτος, σχεδόν παιδικός. Και η ευτυχία που την περιμένει της φαίνεται ανέφικτη, εύθραυστη. Αναζητώντας στοιχεία για το ψυχογράφημά της, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την πληροφορία ότι είναι ορφανή. «Τα ορφανά συχνά υποφέρουν από συμπλέγματα κατωτερότητας και αισθάνονται μοναξιά. Η Μέριλιν Μονρόε είπε κάποτε για τον εαυτό της: "Πάντα είχα την αίσθηση ότι ήμουν ένα τίποτα. Ο μοναδικός τρόπος να είμαι κάτι ήταν να γίνομαι κάποια άλλη. Ίσως γι' αυτό να ήθελα να γίνω ηθοποιός" και μετά από μια επιτυχία της: "Είχα την αίσθηση του ανήκειν. Για πρώτη φορά στη ζωή μου αισθάνθηκα ότι οι άνθρωποι που με παρακολουθούσαν με αποδέχονταν και με αγαπούσαν. Αυτό αποζητούσα πάντα"» γράφει στο πρόγραμμα της Λυρικής.

Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας Facebook Twitter
Η αναβίωσή της «Υπνοβάτιδας» με την Κάλλας στη Σκάλα του Μιλάνου σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι υπήρξε αποκαλυπτική (1955).

Η Μαρία Κάλλας, σοπράνο που ήξερε να αποθεώνει και να ταυτίζεται με τις ηρωίδες του Μπελίνι (βλέπε «Νόρμα»), υπήρξε μια ιδανική «Υπνοβάτιδα» τον 20ό αιώνα. Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία ερμηνευτές και λυρικά θέατρα είχαν λησμονήσει τη συγκεκριμένη όπερα, η αναβίωσή της με την Κάλλας στη Σκάλα του Μιλάνου σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι υπήρξε αποκαλυπτική (1955). Η κορυφαία σοπράνο έδωσε περιεχόμενο και βάθος σε μια μουσική έκφραση η οποία, μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, είχε πέσει σε δυσμένεια λόγω της μεταβολής του γούστου του κοινού. Βλέπετε, τα έργα του ρομαντικού μπελκάντο είχαν καταλήξει όχημα επίδειξης για φιλόδοξες πριμαντόνες της βικτοριανής εποχής, οι οποίες έβλεπαν στη συγκεκριμένη μουσική μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδειξη φωνητικών ακροβασιών.


Μάλιστα, στο βιβλιαράκι της ηχογράφησης της όπερας από την Κάλλας (ΕΜΙ) ο John Steane αναφέρει πως ήταν έκπληξη για την ντίβα ο συγκεκριμένος ρόλος, αφού μια χωριατοπούλα δεν ταίριαζε ούτε με το μεγαλείο της ούτε με τη σοφιστικέ κομψότητά της. Κι όμως, με την Κάλλας οι μελωδίες της Αμίνα απέκτησαν και πάλι ειλικρινή έκφραση, ενώ, μέσα από την ευγένεια του τραγουδιού, αναδείχτηκε το εύθραυστο και η αθωότητα του χαρακτήρα. Ο δε Βισκόντι, ντύνοντας την πρωταγωνίστριά του αλλά και τις χορωδούς που την πλαισίωναν με λευκά φορέματα μπαλέτου, ξαναέδωσε στο θέαμα την ονειρική ατμόσφαιρα των καταβολών του.

Η «Υπνοβάτις»: μια όπερα με ψήγματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων και μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας Facebook Twitter
Η «Υπνοβάτις» ήταν και παραμένει η μόνη όπερα που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

• Σε μια αμερικανική κωμόπολη, με χρώματα και ύφος αρχών '80s, σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό γεμάτο γκαζόν (Λίλη Πεζανού) και με αποχρώσεις του ροζ να κυριαρχούν, τοποθέτησε πριν από 20 περίπου χρόνια τη δική του «Υπνοβάτιδα» ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ναι, το έργο του Μπελίνι ήταν η πρώτη όπερα που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας χορογράφος, γεμίζοντας το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με εικόνες πρωτοποριακές για τα οπερατικά δεδομένα της εποχής αλλά και απαράμιλλης ομορφιάς (κλασικός Παπαϊωάννου).


«Ήμουν ενθουσιασμένος που θα είχα τη δυνατότητα να σκηνοθετήσω μια ολόκληρη όπερα του αγαπημένου μου Μπελίνι, του οποίου τις άριες είχα χρησιμοποιήσει ήδη στη "Μήδεια" (1993). Νομίζω ότι ο παραλληλισμός με αμερικανική σαπουνόπερα της δεκαετίας του '80 ήταν ο πλέον κατάλληλος και συναισθηματικά αποτελεσματικός για την όπερα αυτή. Ξαφνικά, όλο το ειδύλλιο (καθώς και ο παράλογος φόβος των κατοίκων του χωριού για το φάντασμα) έμοιαζε ξανά πιστευτό στο πλαίσιο αυτό. Θα έπρεπε να ήμουν περισσότερο τολμηρός, αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί το κατεστημένο της όπερας θα έπρεπε, φυσικά, να είναι διαφορετικός – έπρεπε να είχαμε περισσότερο χρόνο να δουλέψουμε και να κάνουμε πρόβες. Ήμουν ενθουσιασμένος που γνώρισα τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, την ερωτεύτηκα (στην άλλη διανομή τραγουδούσε η Κορεάτισσα Σούμι Τζο έλεγε τότε.


Σ' εμάς, πάλι, αν κάτι παραμένει απωθημένο από εκείνη την παράσταση είναι που πιστέψαμε πως ο Παπαϊωάννου, μετά την «Υπνοβάτιδα», θα υπέκυπτε ξανά, και σύντομα, στη γοητεία της όπερας. Διαψευστήκαμε. Ήταν και παραμένει η μόνη όπερα που σκηνοθέτησε.

 

Aκούστε την Κάλλας να ερμηνεύει «Αh! Νon credea mirarti» από την «Υπνοβάτιδα»

* Ευχαριστούμε τον Νίκο Α. Δοντά, διδάκτορα Μουσικολογίας και υπεύθυνο του τομέα Δραματολογίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τις πληροφορίες.

 

Info

Βιντσέντζο Μπελίνι - Η Υπνοβάτις

11, 13, 16, 18, 20, 25, 27, 29 Οκτωβρίου 2019

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές: 18.30)

Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ογκέν

Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί: Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι

Κοστούμια: Ντάγκμαρ Νίφιντ

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Κόμης Ροντόλφο: Τάσος Αποστόλου (11, 16, 20, 25, 27/10), Χριστόφορος Σταμπόγλης (13, 18, 29/10)

Τερέζα: Άννα Αγάθωνος (11, 16, 20, 25, 27/10), Έλενα Μαραγκού (13, 18, 29/10)

Αμίνα: Χριστίνα Πουλίτση (11, 16, 20, 25, 27/10), Βασιλική Καραγιάννη (13, 18, 29/10)

Ελβίνο: Γιάννης Χριστόπουλος (11, 16, 20, 25, 27/10), Βασίλης Καβάγιας (13, 18, 29/10)

Λίζα: Μαριλένα Στριφτόμπολα (11, 16, 20, 25, 27/10), Μαρία Παλάσκα (13, 18, 29/10)

Αλέσιο: Γιώργος Ματθαιακάκης (11, 16, 20, 25, 27/10), Γιώργος Παπαδημητρίου (13, 18, 29/10)

Συμβολαιογράφος: Θανάσης Ευαγγέλου (11, 16, 20, 25, 27/10), Φίλιππος Δελλατόλας (13, 18, 29/10)

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 40, 50, 55, 60, 90 ευρώ, Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ, Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Powder her face»: Αποκλειστικό τρέιλερ για την όπερα με την «πιο άσεμνη άρια» που έρχεται στη Λυρική

Όπερα / «Powder her face»: Αποκλειστικό τρέιλερ για την όπερα με την «πιο άσεμνη άρια» που έρχεται στη Λυρική

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τη σύγχρονη όπερα του πολυβραβευμένου Βρετανού συνθέτη Τόμας Άντες, που βασίζεται στη σκανδαλώδη ζωή της «βρόμικης δούκισσας» Μάργκαρετ Κάμπελ
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ