Απεργία της ΓΣΕΕ

Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι

Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι Facebook Twitter
ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΗ- ΔΕΞΙΑ, ΤΟΥ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ: Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Φωτό: Valeria Isaeva
0

Δημιουργίες καλλιτεχνών, ζωγράφων, σκηνογράφων και ενδυματολόγων, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Αντώνης Φωκάς, η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, ο Αλέκος Φασιανός κ.ά., ξαναζωντανεύουν στη σκηνή μέσα από τις Europeras 1 & 2 που παρουσιάζονται στην Εναλλακτική Σκηνή με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΛΣ.


Πρόκειται για την εμβληματική μετα-όπερα του Τζον Κέιτζ, μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αβανγκάρντ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνυπογράφουν η σκηνοθέτις και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης.


Ο τελευταίος εξηγεί πως είχε την τύχη και την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτό το ιστορικό αρχείο των κοστουμιών της ΕΛΣ στον χώρο του βεστιαρίου που υπάρχει στο Μενίδι, για να επιχειρήσει αυτή την «ανασκαφή», μια και αρκετά από αυτά τα μοναδικά κομμάτια ήταν ατεκμηρίωτα. «Ήταν πολύ συγκινητικό να έρχομαι σε επαφή με αυτό το υλικό. Να παρατηρώ τον τρόπο με τον οποίον κατασκευάστηκαν αυτά τα κοστούμια και να αγγίζω τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Λέει πολλά για την ιστορία των υλικών και της χειροποίητης φαντασίας των ανθρώπων της τέχνης της όπερας στην Ελλάδα. Και κάτι άλλο: αν και οι περισσότεροι εδώ έχουμε την εντύπωση πως η όπερα μας είναι κάπως ξένη, ερχόμενος σε επαφή με αυτό το πλούσιο αρχείο της Λυρικής, συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ιστορία έχει».

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.


Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.


Οι Europeras 1 & 2 αποτελούνται από 105 άριες, 5 ντουέτα, 1.942 μουσικά αποσπάσματα από 64 όπερες, 14 τραγουδιστές, 12 βοηθούς σκηνής, 26 μουσικούς, 127 κοστούμια, 72 εικόνες, 121 σκηνικά αντικείμενα, 101 αποσπάσματα ηχογραφήσεων και 112 σκηνές. Η διάρκειά τους είναι 135 λεπτά.


Ειδικά για την παρουσίαση των Europeras 1 & 2 θα γίνει χρήση ολόκληρης της πλατείας της Εναλλακτικής Σκηνής, από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί οι θέσεις των θεατών. Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση από τους δύο εξώστες. Καθ' όλη τη διάρκειά της θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε αυτούς, περιμετρικά της σκηνής, και να παρακολουθούν τη δράση από διαφορετικές γωνίες, βιώνοντας έτσι μια σπάνια οπερατική εμπειρία και βρίσκοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή του έργου του Τζον Κέιτζ.

Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι Facebook Twitter
Αρκετά από αυτά τα μοναδικά κομμάτια που βρίσκονται στο ιστορικό αρχείο των κοστουμιών της ΕΛΣ στον χώρο του βεστιαρίου που υπάρχει στο Μενίδι ήταν ατεκμηρίωτα. Το μαύρο κοστούμι του ντε Κίρικο αριστερά, και δεξιά του Τσαρούχη. Φωτό: Valeria Isaeva
Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι Facebook Twitter
Λεπομέρεια από το κοστούμι του Τσαρούχη που βρίσκεται στο βεστιάριο της ΕΛΣ στο Μενίδι. Φωτό: Valeria Isaeva
Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι Facebook Twitter
Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Φωτό: Valeria Isaeva

Το έργο θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τρεις παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2020.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία της ΕΛΣ μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης, καθώς και κατά τη διάρκειά της, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

www.nationalopera.gr

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Θέατρο
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Λυρική Σκηνή: το πρόγραμμα για τη σεζόν 2019-2020

Culture / Εθνική Λυρική Σκηνή: το πρόγραμμα για τη σεζόν 2019-2020

Όπερα, μπαλέτο, συναυλίες, παγκόσμιες πρεμιέρες και μεγάλα διεθνή ονόματα, όπως αυτά της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, του Γιώργου Λάνθιμου και του Ολιβιέ Πυ, συνθέτουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Λυρικής για τη νέα σεζόν
THE LIFO TEAM
Παγκόσμιες πρεμιέρες και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες έρχονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Culture / Παγκόσμιες πρεμιέρες και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες έρχονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Παγκόσμιες πρεμιέρες, σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, σπουδαίοι πρωταγωνιστές και μια μεγάλη καμπάνια που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT