Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Για αιώνες, αυτά τα αξιοσημείωτα άτομα βουτούσαν άφοβα στη θάλασσα, συλλέγοντας θαλασσινά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Φωτ.: Peter Ash Lee

Οι τελευταίες γοργόνες

0

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Peter Ash Lee ταξίδεψε στο νησί Jeju, όπου φωτογράφισε μια εξαιρετική ομάδα γυναικών, γνωστή ως Haenyo. Για αιώνες, οι ατρόμητες γυναίκες του νησιού βουτούσαν άφοβα στη θάλασσα, συλλέγοντας θαλασσινά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Από γενιά σε γενιά, αυτό το νησί υπήρξε προπύργιο της γυναικείας δύναμης και ανθεκτικότητας. Ως κύριες τροφοδότριες της οικογένειας, οι Haenyo αμφισβητούν τα παραδοσιακά πρότυπα των φύλων, ενσακρώνοντας ένα ίσχυρο πρότυπο σε μια κοινωνία όπου οι άνδρες ιστορικά κατείχαν θέσεις εξουσίας.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις αδάμαστες γυναίκες, στα 60 και 70 τους χρόνια πλέον, αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα ότι ίσως είναι οι τελευταίες του είδους τους. Η νεότερη Haenyo του νησιού κατάγεται από μια οικογένεια δυτών τριών γενεών και η μητέρα της εξακολουθεί να ηγείται της ομάδας της. Ωστόσο, η κληρονομιά τους κινδυνεύει, καθώς η απαιτητική φύση του επαγγέλματός τους αποθαρρύνει τις νέες γενιές να αγκαλιάσουν αυτόν τον αρχαίο τρόπο ζωής.

Ως κύριες τροφοδότριες της οικογένειας, οι Haenyo αμφισβητούν τα παραδοσιακά πρότυπα των φύλων, ενσακρώνοντας ένα ίσχυρο πρότυπο σε μια κοινωνία όπου οι άνδρες ιστορικά κατείχαν θέσεις εξουσίας.

Επιπλέον, τα θαλασσινά που κάποτε ήταν άφθονα για τη διατροφή τους έχουν μειωθεί δραματικά, καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων και οι υψηλότερες θερμοκρασίες διαταράσσουν το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Δηλητηριώδη πλάσματα όπως θαλάσσια φίδια από ξένα ύδατα παραμονεύουν τώρα στις κάποτε οικείες θάλασσες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των εκτεταμένων συνεπειών της.

Η φωτογραφική συλλογή The Last Mermaid καταγράφει την πλούσια και ιδιαίτερη ιστορία των Haenyo και χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα μέσα διαβίωσης και να διαβρώσει τους ιδιαίτερους πολιτισμούς του πλανήτη μας.

Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee
Οι τελευταίες γοργόνες Facebook Twitter
Φωτ.: Peter Ash Lee

Βρείτε την φωτογραφική συλλογή The Last Mermaid εδώ.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT
Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

ADM 2024: New Vision / Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

Έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό της έργο έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία.
ERIETA ATTALI
Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Φωτογραφία / Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Τα «πειρατικά» του πορτρέτα, τα στιγμιότυπα τεμπέλικης ανεμελιάς στις ετοιμόρροπες προβλήτες του West Side αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής και μιας κοινότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM