Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Μεγάλος νικητής: Ο πικρός θάνατος των πουλιών του Mehdi Mohebi.

Οι πιο δυνατές περιβαλλοντικές εικόνες της χρονιάς

0
Arie Basuki Facebook Twitter
Νικητής: Vision of the Future | Κάθετη γεωργία από τον Arie Basuki. Υπάλληλοι φροντίζουν καλλιέργειες λαχανικών σε μια αποθήκη στο αγρόκτημα Sentra στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας. Πράσινα λαχανικά καλλιεργούνται σε ένα δωμάτιο όπου το φως και η θερμοκρασία παραμένουν σταθερά. Το πλεονέκτημα της κάθετης καλλιέργειας, η οποία αναπτύχθηκε τον περασμένο χρόνο, είναι ότι είναι απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα με περίοδο συγκομιδής μόνο 30 ημέρες και με μέση απόδοση 20-30 κιλά την ημέρα.
Simone Tramonte Facebook Twitter
Νικητής: Adapting for Tomorrow | New Ways To The Future (III) της Simone Tramonte. Άποψη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Middelgrunden από το Amager Strand, μια δημοφιλή παραλία στην Κοπεγχάγη της Δανίας, τον Ιούλιο του 2021. Το αιολικό πάρκο ενσωματώνεται τέλεια σε αυτή την παραλία όπου οι ντόπιοι κάνουν ηλιοθεραπεία ή παίζουν θαλάσσια σπορ. Το αιολικό πάρκο αναπτύχθηκε με την έντονη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας. Λίγο πάνω από το 14% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία προέρχεται από την αιολική ενέργεια. Περισσότερες από 150.000 οικογένειες είναι μέλη συνεταιρισμών ανεμογεννητριών όπως αυτή εδώ.
Jonk Jimenez Facebook Twitter
Νικητής: Recovering Nature | Naturalia: Χρονικό των σύγχρονων ερειπίων του Jonk Jimenez. Πίζα, Ιταλία, Ιούλιος 2021. Ο φωτογράφος θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: ποια είναι η θέση της ανθρωπότητας στη Γη και ποια είναι η σχέση μας με τη φύση; Σε μια εποχή που η κυριαρχία της ανθρωπότητας επί της φύσης δεν ήταν ποτέ τόσο ακραία, αυτή η φωτογραφία έχει ως στόχο να αφυπνίσει τη συνείδησή μας.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Νικητής: Keeping 1.5 Alive | Χημική Έκρηξη του Subrata Dey. Μπαγκλαντές, Ιούνιος 2022. Σε μια χημική έκρηξη και πυρκαγιά σε αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων στη Sitakunda Upazila σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι, ενώ η διάχυση των χημικών ουσιών στον αέρα και το νερό είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από την έκρηξη πλαστικά εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν στον κοντινό ποταμό, τα χημικά εισήλθαν στον υδροφόρο ορίζοντα και κατέστρεψαν την παροχή γλυκού νερού.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Young Environmental photographer of the year | Fayz Khan: Όμορφα αλλά εχθρικά χρώματα στη Γη. Μικρά φλαμίνγκο πάνω από τις λίμνες Magadi και Natron στην Κένυα, Ιούλιος 2022. Οι δύο λίμνες, που κάποτε αποτελούσαν μια ενιαία λίμνη γλυκού νερού, είναι τώρα εξαιρετικά συμπυκνωμένες αλυκές, σοβαρά αλκαλικές και τοξικές για τις περισσότερες μορφές ζωικής και φυτικής ζωής. Τα φλαμίνγκο αποτελούν εξαίρεση: λόγω της βιολογικής τους σύστασης, τους αρέσει να τρέφονται με τα φύκια που ευδοκιμούν στην επιφάνεια. Όσο όμορφες και αν είναι οι αποχρώσεις, τα φύκια αλλάζουν χρώμα καθώς αντιδρούν στα αλκαλικά επίπεδα των λιμνών.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Keeping 1.5 Alive | Το περιβαλλοντικό κόστος της fast fashion του Muntaka Chasant. Χιλιάδες απορρίμματα της fast fashion ξεβράστηκαν στην ακτή Jamestown στην Γκάνα, τον Ιούλιο του 2022. Τα ανεπιθύμητα ρούχα «γρήγορης μόδας» ξεβράζονται τακτικά για να πνίξουν τις παραλίες εκφόρτωσης ψαριών στην πρωτεύουσα της Γκάνας. Ο συντριπτικός όγκος των φτηνών ρούχων μαζικής παραγωγής που καθοδηγούνται από τις τάσεις φτάνουν στη χώρα ως απόβλητα και συνεπώς είναι μη εμπορεύσιμα. Όταν οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Adapting for Tomorrow | Αμοιβαία βοήθεια μεταξύ ανθρώπου και φύσης του Alex Cao. Binh Thuan, Βιετνάμ, Οκτώβριος 2021. Το Bau Ca Cai είναι ένα παλιό μαγκρόβιο δάσος με λευκά άνθη, το οποίο φυτεύτηκε στον φυσικό κυματοθραύστη για να βελτιώσει το οικολογικό περιβάλλον σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υποστηρίζει τον οικοτουρισμό και συμβάλλει στη βελτίωση του εισοδήματος και στη βιώσιμη μείωση της φτώχειας.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Adapting for Tomorrow | Η ηλιακή ενέργεια είναι το κλειδί του Gaeus Lazar Tumlos Osilao. Φιλιππίνες, Απρίλιος 2022. «Ο γείτονάς μου Joe Ward άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ηλιακό πάνελ για να μειώσει το ενεργειακό κόστος μετά την πανδημία Covid-19».
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Keeping 1.5 Alive | Πλωτή αγορά ξυλείας, Μπαγκλαντές, Αύγουστος 2021. Η μεγαλύτερη πλωτή αγορά ξυλείας στη χώρα στηρίζει τον βιοπορισμό πολλών ανθρώπων. Δεκάδες βάρκες συνωστίζονται στο ποτάμι, ενώ μεγάλο μέρος του εμπορίου γίνεται χωρίς να πατήσει κανείς το πόδι του στη στεριά. Ωστόσο, η έλλειψη βιώσιμου σχεδιασμού αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τις παράκτιες περιοχές, όπου τα δέντρα μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Recovering Nature | I'm Watching You Everywhere του Maciej Krzanowski. Μια μικρή λίμνη κρυμμένη μέσα στο δάσος, Πολωνία, Ιανουάριος 2021. Η λίμνη και το περιβάλλον της σχηματίζουν το σχήμα ενός ματιού που συμβολίζει ότι η φύση μας παρακολουθεί.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Keeping 1.5 | Alive Aceredo από τον Brais Lorenzo Couto. Το παλιό χωριό Aceredo της Ισπανίας θάφτηκε τη δεκαετία του 1990 από τα νερά της τεχνητής λίμνης Lindoso και είναι ορατό λόγω της ιστορικής ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη. Σε ιδιαίτερα ξηρά χρόνια εμφανίζονταν τμήματα του παλιού χωριού Aceredo, αλλά ποτέ πριν δεν είχε εμφανιστεί ο σκελετός του χωριού ολόκληρος εν μέσω βροχερών μηνών.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Vision of the Future | Πάντα λίγο πιο μακριά... του Nigel Wallace-Iles. Everest Base Camp Trek, Έβερεστ, Νεπάλ, Μάρτιος 2021. «Σταματήσαμε για λίγο για να επιτρέψουμε στους Σέρπα να περάσουν με τα γιακ που μεταφέρουν τις προμήθειες υγραερίου στον κύριο καταυλισμό».
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Adapting for Tomorrow | Βιολογική εξόρυξη με μηχανή Trommel από τον Sujan Sarkar. Ινδία, Αύγουστος 2022. Η αποσύνθεση των απορριμμάτων στις χωματερές των πόλεων προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και δημιουργεί υψηλό κίνδυνο παραγωγής μεθανίου σε υψηλή θερμοκρασία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Για να αποφευχθούν αυτοί οι ανεπιθύμητοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, η Δημοτική Επιχείρηση του Cooch Behar εγκατέστησε μηχανήματα Trommel για τη βιοεξόρυξη των στερεών αποβλήτων. Το μηχάνημα απομακρύνει τα πλαστικά, την άμμο και τα μέταλλα από τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται για πίσσα, κατασκευές και άλλα απόβλητα μετατρέπονται σε οργανική κοπριά.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Recovering Nature | Papa Potwe, 1 του Danielle Stanley. Νήσος Μάφια, Τανζανία, Νοέμβριος 2021. Ο Ali εργάζεται στο Kitu Kiblu για περισσότερα από οκτώ χρόνια και έχει μάθει να σέβεται αυτούς τους ευγενικούς γίγαντες. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από πολλές προσπάθειες να αφαιρέσει ένα αγκίστρι και μια πετονιά από το στόμα ενός φαλαινοκαρχαρία.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Keeping 1.5 Alive | Ένα με τη φύση από τον Bernard Kalu. Γλασκώβη, Σκωτία, Νοέμβριος 2021. Διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή. «Είμαι Νιγηριανός και ήμουν ένας από τους παρατηρητές που εκπροσωπούσαν τη χώρα μου στο CΟP26».
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Vision of the Future | Άνθρωποι στην εργασία από τον Jignesh Chavda. Αχμενταμπάντ, Ινδία, Μάιος 2021. Ηλεκτρολόγοι επιδιορθώνουν μια γραμμή ρεύματος αργά το βράδυ, μετά από έναν κυκλώνα που έπληξε την πόλη.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Adapting for Tomorrow | Ελπίδα από τον Niamul Rifat. Μεραρχία Μπαρισάλ, Μπαγκλαντές, Ιούλιος 2022. Εκατοντάδες σάκοι γεωυφάσματος παραμένουν στην όχθη του ποταμού Kironkhola για την προστασία από την άνοδο των υδάτων. Σύμφωνα με τους ντόπιους, περίπου 120 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Υπηρεσιών Περιβαλλοντικών και Γεωγραφικών Πληροφοριών, από το 1973 έως το 2017 το Μπανγκλαντές έχασε περισσότερα από 162.000 εκτάρια γης σε τρεις από τους μεγαλύτερους ποταμούς του.
Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Recovering Nature | Ένας στρατός από φλαμίνγκο του Mehdi Mohebi Pour. Miankaleh, Ιράν, Μάρτιος 2022. Το 2019-20 και το 2020-21 χιλιάδες πουλιά πέθαναν στη λιμνοθάλασσα και το επόμενο έτος, 2021-22, ευτυχώς, είδαμε την επιστροφή των πουλιών. Βρίσκονται στον υγρότοπο από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου και μετά μεταναστεύουν.
Οι νικητές του Environmental photographer of the year 2022 Facebook Twitter
Μεγάλος νικητής: Ο πικρός θάνατος των πουλιών του Mehdi Mohebi. Αυτή η φωτογραφία δείχνει τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών δυνάμεων να συλλέξουν τα πτώματα και να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτής της ασθένειας. «Ο υγροβιότοπος Miankaleh καταστρέφεται από τις κλιματικές αλλαγές και είναι καθήκον μου ως φωτογράφου να αναδείξω αυτά τα προβλήματα και να δημιουργήσω ένα αρχείο για την ιστορία».
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT
Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

ADM 2024: New Vision / Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

Έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό της έργο έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία.
ERIETA ATTALI
Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Φωτογραφία / Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Τα «πειρατικά» του πορτρέτα, τα στιγμιότυπα τεμπέλικης ανεμελιάς στις ετοιμόρροπες προβλήτες του West Side αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής και μιας κοινότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ