Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Ο καταρράκτης Santa Helena στο Termales Santa Rosa de Cabal της Κολομβίας.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού

0

Η διαδικασία της βύθισης σε καυτό νερό αποτελεί μια παράδοση που αναπαράγεται σε διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Η Lindsey Bro καταγράφει τις διαφορετικές πρακτικές και παραδόσεις γύρω από την ιερή αυτή τελετή στο βιβλίο της «Thermal», μια φωτογραφική συλλογή των πιο σπουδαίων και ιδιόμορφων καυτών λουτρών, φυσικών και τεχνητών.

Η Bro αναφέρει ότι οι άνθρωποι φαίνεται να λαχταρούν τις ιερές τελετές του νερού σε όλες τις μορφές τους ως έναν τρόπο ενθύμησης του παρελθόντος αλλά και θεραπείας. Οι χώροι αυτοί προσελκύουν τους επισκέπτες τους λόγω της αναζωογονητικής τους δύναμης.

House of the Weedy Seadragon

Pirates Bay, Τασμάνια

Η Τασμανία είναι τραχιά και άγρια, αλλά πανέμορφη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό ήθελαν να αναδείξουν οι συνιδιοκτήτριες αδελφές Lara McCartney και Clair Peachey. Η σάουνα λειτουργεί σαν ζεστό, γαλήνιο κουκούλι για τους κρύους χειμώνες, απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις καταιγίδες που περνούν πάνω από τη χερσόνησο Τάσμαν, τα κοπάδια φαλαινών που διέρχονται με τα μικρά τους καθώς και τα αμέτρητα θαλασσοπούλια που συρρέουν στην περιοχή.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
House of the Weedy Seadragon, Pirates Bay, Τασμάνια

Panorama Glass Lodge

Hella, Ισλανδία

Το Panorama Glass Lodge προσφέρει άμεση θέα στο ενεργό ηφαίστειο Hekla, το βόρειο σέλας, τον ήλιο του μεσονυκτίου, ένα όμορφο ποτάμι και τα ισλανδικά υψίπεδα. Εμπνευσμένη από την απλή, τραχιά ομορφιά των σκανδιναβικών σπιτιών, η δομή αποτελείται από τέσσερα καταλύματα και δύο σάουνες, εντελώς βυθισμένα στη φύση. Σύμφωνα με τη συνιδιοκτήτρια Sabrina Dedler, οι σάουνες αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ντόπιας κουλτούρας. Συγκεκριμένα, η διαδικασία θεωρείται σημαντική τόσο για την υγεία του σώματος όσο και για την ψυχική υγεία, καθώς προσφέρει βαθιά χαλάρωση και ξεκούραση.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Panorama Glass Lodge, Hella, Ισλανδία

The Bands

Kleivan, Νορβηγία

Ενενήντα πέντε μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, με απόκρημνες κορυφές, ανοιχτές θάλασσες και προστατευμένους όρμους, βρίσκεται το απομακρυσμένο αρχιπέλαγος των Λοφότεν. Μέσα σε αυτό το τοπίο βρίσκεται το The Bands, μια παραθαλάσσια σάουνα χτισμένη σε μια αποβάθρα στο πρώην ψαροχώρι Kleivan. Παραπέμποντας στους βράχους κάτω από το κτίριο της σάουνας, το The Bands αποτελείται από διάφορους υπαίθριους χώρους. Η σάουνα προσφέρει ζεστό και κρύο υδρομασάζ, καθώς και έναν χώρο ανάπαυσης. Χτισμένη μέσα στο περιβάλλον, γεμάτη φως, διαθέτει παράθυρα από ημιδιαφανές πλαστικό που βλέπουν στα κοντινά βουνά.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
The Bands, Kleivan, Νορβηγία

Sheldon Chalet

Denali, Αλάσκα

Η Αλάσκα είναι συνώνυμη της άγριας ομορφιάς και τα τοπία της απαιτούν σεβασμό. Ακριβώς νότια του Sheldon Chalet, στην ίδια απόκρημνη περιοχή, βρίσκεται το Ιστορικό Ορεινό Σπίτι, μια μικρή καλύβα που χτίστηκε το 1966. Είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 6.000 ποδιών, σε μικρή απόσταση από την κορυφή του Denali. Tο σαλέ πέντε υπνοδωματίων και η σάουνα με επένδυση κέδρου αποτελούν ένα μοναδικό μέρος για τον επισκέπτη, απ' όπου μπορεί να παρακολουθήσει μια ηλιακή καταιγίδα, βλέποντας τα μοβ, μπλε και πράσινα χρώματα του σέλας με γυμνό μάτι.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Sheldon Chalet, Denali, Αλάσκα

Arctic Bath & Space

Swedish Lapland, Σουηδία

Η σάουνα, ή bastu στα σουηδικά, είναι ένας φυσικός τρόπος ζωής για τους ανθρώπους του Βορρά. Όπως ο ήλιος του μεσονυκτίου ή το βόρειο σέλας, η σάουνα και τα κρύα λουτρά είναι βαθιά ριζωμένα στην τοπική καθημερινή ζωή. Αυτός ο συνδυασμός είναι απίστευτα αναζωογονητικός και συχνά σχετίζεται με την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας για την οποία είναι φημισμένοι οι Σουηδοί. Το Arctic Bath & Spa, που βρίσκεται ακριβώς νότια του Αρκτικού Κύκλου, χτίστηκε ως υπενθύμιση της κληρονομιάς της περιοχής και της ουσιαστικής σύνδεσής της με τη φύση. Και εδώ η εμπειρία της σάουνας αφορά τη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος, ενέργειας και υγείας, γης και ευεξίας.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Arctic Bath & Space, Swedish Lapland, Σουηδία

Waimangu Volcanic Valley

Rotorua, Νέα Ζηλανδία

Η ηφαιστειακή κοιλάδα Waimangu είναι η νεότερη γεωθερμική κοιλάδα στον κόσμο, η οποία σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του όρους Tarawera το 1886. Γνωστή για τις λασποπηγές της, τα αδιαφανή νερά της και τις φυσικές θερμές πηγές, η Rotorua είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό των Μαορί.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Waimangu Volcanic Valley, Rotorua, Νέα Ζηλανδία

Pamukkale

Denizli, Τουρκία

Οι πηγές του Pamukkale, το όνομα του οποίου μεταφράζεται ως «βαμβακερό κάστρο», μεταφέρουν την αρχαία ιστορία μιας ιερής πόλης όπου αυτοκράτορες έκαναν μπάνιο και, φημολογείται, ότι η Κλεοπάτρα κολύμπησε σ’ αυτές. Στην τουρκική κουλτούρα και σε όλο τον κόσμο, το χαμάμ μπορεί να είναι κοινόχρηστο ή προσωπικό. Οι δεκαεπτά πισίνες του Pamukkale βρίσκονται πάνω από το οροπέδιο της Ανατολίας και διαθέτουν ρηχά ιαματικά νερά. Θερμαινόμενο από την υπόγεια τεκτονική δραστηριότητα, το νερό σπρώχνει τον δρόμο του μέσα από τη γη.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Pamukkale, Denizli, Τουρκία

Termales Santa Rosa de Cabal

Risaralda, Κολομβία

Αυτές οι ηφαιστειακές θερμές πηγές ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από μια οικογένεια ντόπιων και λίγο αργότερα άνοιξαν για το κοινό. Περιλαμβάνοντας τόσο θερμές όσο και κρύες πισίνες, οι πηγές βρίσκονται στη βάση τριών γειτονικών καταρρακτών. Δημοφιλής προορισμός για ντόπιους και επισκέπτες, το Termales Santa Rosa de Cabal διαθέτει τεχνητές πισίνες κρυμμένες στο δάσος, αλλά το κύριο αξιοθέατο είναι ο καταρράκτης Santa Helena που ρέει μέσα από την ιδιοκτησία.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Termales Santa Rosa de Cabal, Risaralda, Κολομβία

Kurokawa Onsen

Επαρχεία Kumamoto, Ιαπωνία

Το Kurokawa Onsen είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις με θερμές πηγές της Ιαπωνίας, αν και σχετικά άγνωστο στους δυτικούς. Βρίσκεται στα βουνά του νομού Kumamoto, και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη χαλάρωση και την απομόνωση της περιοχής μένοντας σε ένα παραδοσιακό ryokan ή πανδοχείο. Τα onsen tamago (αυγά των θερμών πηγών) βράζονται στα σταθερά ιαματικά νερά και πωλούνται ως τοπική λιχουδιά. Χωρίς ξενοδοχεία ή πολύχρωμες πινακίδες, το Kurokawa διαθέτει μόνο την καθαρή και απλή αισθητική ενός παραδοσιακού ιαπωνικού χωριού που περιβάλλεται από δάση, βουνά και γαλήνια ποτάμια. Με αρχαία ξύλινα κτίρια και σκάλες από χώμα και πέτρα, η πόλη είναι γεμάτη μικρά καταστήματα και πανδοχεία, και οι λουόμενοι πηγαινοέρχονται από το ένα ryokan στο άλλο φορώντας yukatas (ρόμπες) και geta (σανδάλια).

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Kurokawa Onsen, Kumamoto Prefecture, Ιαπωνία

Gellért Baths

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Γνωστή ως Spa City από το 1934, η Βουδαπέστη διαθέτει άφθονο πλούτο όσον αφορά τις αμέτρητες πηγές ιαματικών νερών της. Μια υπόγεια σειρά πηγών εκτείνεται δίπλα στον ποταμό Δούναβη και ένα δίκτυο υπέργειων ιαματικών λουτρών επιτρέπουν την πρόσβαση στα νερά της πόλης. Από τον 13ο αιώνα η περιοχή φημίζεται για τα ιαματικά της νερά και η επίσκεψη στις θερμές πηγές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουλτούρας. Τα πιο διάσημα είναι τα λουτρά Gellért, γνωστά για την art nouveau και art deco επίπλωση, τα καλλιτεχνικά ψηφιδωτά, τα βιτρό παράθυρα και τα πλούσια γλυπτά. Η κύρια γοητεία εδώ είναι ο σχεδιασμός του συγκροτήματος, το οποίο διαθέτει έξι πισίνες και μια γυάλινη οροφή που ανοίγει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ιεροτελεστία του θερμού νερού Facebook Twitter
Gellért Baths, Budapest, Ουγγαρία

Μπορείτε να βρείτε το φωτογραφικό βιβλίο «Thermal» εδώ.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Μαυρομμάτης: «Στις επικρίσεις για τα έργα στην Ακρόπολη έγινε μια “κατάχρηση εξαπάτησης”»

Σωκράτης Μαυρομμάτης: «Στις επικρίσεις για τα έργα στην Ακρόπολη έγινε μια “κατάχρηση εξαπάτησης”»

Μια συζήτηση με τον επί σειρά ετών επικεφαλής φωτογράφο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για τις πρόσφατες εργασίες στον ιερό βράχο αφενός, που τόσο επικρίθηκαν, για την αρχαιολογική φωτογραφία, τον ρόλο, τις χρήσεις και τις ιδιαιτερότητές της από έναν κορυφαίο της εκπρόσωπο αφετέρου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Εκεί που κυβερνούν ακόμα οι γυναίκες: Η τελευταία μητριαρχία της Ευρώπης, σε εικόνες

Εκεί που κυβερνούν ακόμα οι γυναίκες: Η τελευταία μητριαρχία της Ευρώπης, σε εικόνες

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Big Hearts, Strong Hands» αφηγείται την ιστορία των απομονωμένων νησιών Κίχνου στην Εσθονία και Manija στη Βαλτική. Συχνά θεωρείται η τελευταία μητριαρχική κοινωνία στην Ευρώπη, καθώς οι ηλικιωμένες γυναίκες εκεί φροντίζουν σχεδόν για τα πάντα στην ξηρά, ενώ οι άντρες τους ταξιδεύουν στη θάλασσα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Νυχτερινός περίπατος στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα

Νυχτερινός περίπατος στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα

Πολλοί παρομοιάζουν το πλήθος με ποτάμι. Κι έχουν δίκιο. Η Ερμού κι η Πανεπιστημίου είναι ποτάμια. Που μέσα τους μπαίνουμε και ποτέ δεν βγαίνουμε ίδιοι. Είτε συμμετέχουμε στη γιορτή είτε κάτι μάς κρατάει μελαγχολικούς και μόνους. Η πόλη μάς ψιθυρίζει: «Κουράγιο φίλε, κύλα μαζί μας, όλα κυλούν κι αλλάζουν...»
ΑΘΗΝΑ
Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους

Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος φωτογράφος έφτασε στην Τέχνη από τον πιο σύντομο δρόμο: την ανάγκη του να γίνει ένα με τους άλλους ανθρώπους. Η καλλιτεχνική του φιλοσοφία είναι το ίδιο απλή: Νοιώσε ― και δεν χρειάζεται να προσπαθείς ιδιαίτερα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ