Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter

Οι γυναίκες που συνομιλούν με το Υπερφυσικό στην Πολωνία

1

Στο τελευταίο της πρότζεκτ με τίτλο "Women of Power" η Πολωνή φωτογράφος Katarzyna Majak συνθέτει μία σειρά πορτρέτων πνευματικών θεραπευτριών και γυναικών που ειδικεύονται στην πνευματική καθοδήγηση.


Τα αντικείμενα της Majak ζουν κατά κύριο λόγο στην επαρχία της Πολωνίας, και κατέχουν σημαντική θέση στις τοπικές κοινωνίες. Δίνουν συμβουλές σε παντός φύσεως ζητήματα, εργάζονται ως μαίες, ως βοτανοθεραπεύτριες, και στην ουσία είναι υπεύθυνες για την διατήρηση των τοπικών παραδόσεων οι οποίες πολλές φορές χρονολογούνται στην προ χριστιανική εποχή.

Σύμφωνα με την φωτογράφο οι γυναίκες αυτές ασκούν ένα ευρύ φάσμα πνευματικών πρακτικών. Μερικές έχουν τον ρόλο της θεραπεύτριας (οι λεγόμενες whisperers). Οι whisperers χρησιμοποιούν θρησκευτικές δοξασίες, προσευχές και αρχέγονες δεισιδαιμονίες για να θεραπεύσουν και να "λύσουν" ξόρκια. Άλλες είναι εγγονές ξακουστών θεραπευτριών με κλίση προς το υπερφυσικό, που υποτίθεται ότι έχουν το κληρονομικό χάρισμα. Οι γυναίκες αυτές έχουν επωμιστεί το βάρος της διατήρησης των παραδόσεων αυτών από γενιά σε γενιά, παραδόσεις όπως οι προχριστιανικές σλαβικές τελετές ή η δαιμονολογία, οποίες θα ήταν διαφορετικά "νεκρές" σήμερα.


Κι ενώ πολλές υποστηρίζουν ότι η πνευματική γνώση επέζησε στο υποσυνείδητό τους, δεν αρνούνται ότι είναι απαραίτητο να εμπλουτίζονται οι γνώσεις με αυτές των αντίστοιχων θεραπευτριών από χώρες όπως το Περού, η Βόρεια Αμερική, ή η Νέα Ζηλανδία όπου οι παραδοσιακές θεραπεύτριες θεωρούνται επίσης σεβάσμια μέλη των αγροτικών μικροκοινωνιών.

Η έκθεση της Majak ταξιδεύει τα δύο τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, από την Πολωνία και την Σλοβακία, μέχρι την Νέα Υόρκη.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Maria Ela Lewańska - Ανήκει στους “πρεσβύτερους των φυλών των νέων καιρών”. Αναζητά την εσωτερική αλήθεια, την αγάπη, το νόημα της ύπαρξης, την ιερότητα μέσα στην καθημερινή ζωή. Οι αναζητήσεις της την έχουν οδηγήσει στην διδασκαλία και στην βαθύτερη γνώση και μελέτη της σοφίας των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής. Σήμερα πραγματοποιεί στην Πολωνία διαλέξεις και workshops πολλά από τα οποία παρακολουθούν και σύγχρονοι λαογράφοι.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Enenna - Μία Wiccan (Ιέρεια της παγανστικής θρησκείας που βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην μαγεία)Η Enenna Αγάπησε την Wicca στα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά ήταν πάρα πολύ μικρή τότε και δεν υπήρχε παραδοσιακή Wicca στην Πολωνία - έτσι έπρεπε να περιμένει.Το 2004 ακολούθησε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης Πολωνών προς την Μεγάλη Βρετανία (την πατρίδα της Wicca). Εκεί συναντήθηκε με τους κατάλληλους “καθηγητές” και το 2005 μυήθηκε στην Αλεξανδρινή Wicca. Σήμερα ηγείται ενός coven.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Paraskiewa - Μία Babka (γιαγιά) και whisperer (θεραπεύτρια) Χρησιμοποιεί την δύναμη των προσευχών, τα ξόρκια, καίει τα λυχνάρια, “διαβάζει” το κερί - ακριβώς όπως πριν από αιώνες “προσεύχεται” και ξορκίζει τις ασθένειες.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Beata Lech- Μια μάγισσα, βοτανολόγος, και πνευματική θεραπεύτρια.Ζει δίπλα σε ένα βουνό, ακούει το δάσος και τον άνεμο, διαλογίζεται, ασκεί σαμανισμό και διαβάζει κάρτες ταρώ. Ταξίδεψε σε όλη τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Μογγολία για να μάθει περισσότερα για την τέχνη της.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Kasia Emilia - Σύγχρονη παγανίστρια

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
El Winga - Μία σύγχρονη δρυίδης.Πρόκειται για μία ειδωλολατρική θρησκεία που συνδέεται με τους αρχαίους Κέλτες. Οι Δρυίδες σέβονται τη φύση και εκτελούν τελετές σε αστρολογικά σημαντικές ημερομηνίες όπως το χειμερινό ηλιοστάσιο.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Η Anna είναι επίσης μία θεραπεύτρια, με προσανατολισμό όμως στα ξόρκια για το κακό μάτι. Είναι πιστή χριστιανή.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Joanna

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Natalia Lach Lachowicz – Μελετά την φιλοσοφία, τη θρησκεία, και τις προχριστιανικές παγανιστικές τελετές. Αποδομεί το ίδιο της το σώμα, ενώ παίρνει την δύναμή της από τη φύση. Η ίδια χρησιμοποιεί στις πρακτικές της την δύναμη των ονείρων, του μύθους, και τα τελετουργικά αντικείμενα.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Maria - Θεραπεύτρια (whisperer) και μάντης

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Justyna Rychlewska-Suska – Ανήκει στο ΜΑ-URI® από το 2001. Είναι multimedia καλλιτέχνιδα, ζει στην έρημο Nadnotecka όπου και ίδρυσε τους "4 Ανέμους" το πρώτο ευρωπαϊκό ίδρυμα διδασκαλίας MA-URI, με σκοπό τη διατήρηση και την εξάπλωση των παραδόσεων των Μαορί

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Η Ιουστίνη πιστεύει κι αυτή στις παραδόσεις των Μαορί (Νέα Ζηλανδία), στην ύπαρξη των μαγικών δυνάμεων που έχουν ορισμένα αντικείμενα, και στην δυνατότητα θεραπείας ασθενειών με αυτές τις δυνάμεις.

Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Athens Photo World 2022: Το μεγάλο φεστιβάλ για το φωτορεπορτάζ επιστρέφει για 4η χρονιά στην Αθήνα

Φωτογραφία / Athens Photo World 2022: Το μεγάλο φεστιβάλ για το φωτορεπορτάζ επιστρέφει για 4η χρονιά στην Αθήνα

Το Athens Photo World 2022 πραγματοποιεί και πάλι μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας.
THE LIFO TEAM
Η μεγάλη έκθεση της Σίντι Σέρμαν στη Νέα Υόρκη με τα έργα της από το 1977 έως το 1982

Φωτογραφία / Σίντι Σέρμαν: Μια μεγάλη ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη με τα πρώιμα έργα της

Η νέα της γκαλερί στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση, όπου θα εκτεθούν περισσότερα από εκατό έργα από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές πρώιμες σειρές φωτογραφιών της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου – Μια αναμέτρηση με το πένθος

Φωτογραφία / «Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου»: Μια φωτογραφική αναμέτρηση με το πένθος

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη μάς φέρνει πίσω σε ένα πατρικό σπίτι που πρέπει να αδειάσει. Μια πράξη σκληρή και απόλυτα προσωπική, που ανοίγει μια χαραμάδα στον κόσμο της δύσκολης ενηλικίωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Vinca Petersen εγκαινίασε έκθεση και πώληση φωτογραφιών για την Ουκρανία

Φωτογραφία / «Ukraine Days»: Μια διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας της Vinca Petersen για την Ουκρανία

Η καλλιτέχνις Vinca Petersen και η γκαλερί Edel Assanti με έδρα το Λονδίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της Ουκρανίας.
THE LIFO TEAM
Ίμοτζιν Κάνινγκαμ: Ωδή σε μια πρωτοπόρο της φωτογραφίας και στις τολμηρές εικόνες της

Φωτογραφία / Ίμοτζιν Κάνινγκαμ: Ωδή σε μια πρωτοπόρο της φωτογραφίας και στις τολμηρές εικόνες της

Τράβηξε το ωραιότερο πορτρέτο της Φρίντα Κάλο, τη Μάρθα Γκράχαμ ολόγυμνη στο σκληρό φως του ήλιου, τα λουλούδια του κήπου της, τα πρόσωπα της Νέας Υόρκης και αφηρημένους διαβάτες. Μια από τις μεγαλύτερες φωτογράφους του 20ού αιώνα σε μια αποκαλυπτική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάποτε στο Παλέρμο: Η σικελική μαφία μέσα από τις εικόνες της σπουδαίας φωτογράφου Λατίτσια Μπατάλια

Φωτογραφία / Κάποτε στο Παλέρμο: Η σικελική μαφία μέσα από τις εικόνες της σπουδαίας φωτογράφου Λετίτσια Μπατάλια

Παρά τις απειλές κατά της ζωής της, κανείς άλλος δεν αποτύπωσε το χρονικό του αίματος στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στη Σικελία όπως η Λετίτσια Μπατάλια και τώρα ένα νέο ντοκιμαντέρ καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο το έργο της
Σωτήρης Δανέζης

Φωτογραφία / Σωτήρης Δανέζης: Οι φωτογραφίες ενός πολεμικού ανταποκριτή

Ο γνωστός πολεμικός ανταποκριτής ανατρέχει στις μνήμες από την πολυετή πορεία του στις εμπόλεμες ζώνες όλου του κόσμου με αφορμή τη φωτογραφική του έκθεση με τίτλο «Non Returns» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ