Ο Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι ο νικητής της κατηγορίας Open Street Photography στον διαγωνισμό Sony World Photography Awards 2017, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας στον κόσμο. 

 

Η εντυπωσιακή φωτογραφία «Halloween Protagonists», που του έφερε τη σπουδαία διάκριση, του εξασφάλισε επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία Greece National Award, που περιλαμβάνει τις καλύτερες φωτογραφίες ανάμεσα σε περισσότερες από 60 χώρες. 

 

Ο 29χρονος Κωνσταντίνος, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ξεχώρισε ανάμεσα σε περισσότερες από 105.000 συμμετοχές στην κατηγορία Open Street Photography. Κάθε νικητής λαμβάνει ως έπαθλο μία κάμερα Sony α7 II και αυτομάτως συμμετέχει στον διαγωνισμό για να κερδίσει το μεγάλο βραβείο Open Photographer of the Year, διεκδικώντας επίσης ένα ταξίδι στο Λονδίνο για την τελετή απονομής που θα γίνει τον Απρίλιο και 5.000 δολάρια. 

 

Η φωτογραφία του «Halloween Protagonists», που εντυπωσίασε τους κριτές, είναι ένα στιγμιότυπο από την παρέλαση για τη γιορτή του Halloween που πραγματοποιήθηκε στο Village της Νέας Υόρκης το 2016. Η ασπρόμαυρη εικόνα με το χαμόγελο του Τζόκερ καταφέρνει να μεταφέρει με έναν μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα σε μία από τις διασημότερες παρελάσεις του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

Το έργο του θα συμπεριληφθεί στη σχετική έκθεση «Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition» με τις υπόλοιπες βραβευμένες φωτογραφίες αλλά και όσες περιλήφθηκαν στις αντίστοιχες βραχείες λίστες, που θα διοργανωθεί στο Λονδίνο από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου, καθώς και στην έκδοση με τους ετήσιους νικητές. 

 

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει την φωτογραφία να ξεχωρίζει είναι η αντίθεση ανάμεσα στο κέντρο της προσοχής και όσα το περιστοιχίζουν - ο κόσμος στον δρόμο μοιάζει σαν να μην έχει καν αντιληφθεί την παρουσία του Τζόκερ. Κι αυτό είναι που την κάνει ακόμη πιο ανατριχιαστική. Ο Κωνσταντίνος έπραξε καλά δίνοντας τόσο βάθος και προοπτική στην εικόνα, συμπεριλαμβάνοντας και τα υπόλοιπα άτομα στον δρόμο, ενώ ο φωτισμός και το λευκό προσωπείο επιτρέπει στο υποκείμενο να αναδειχθεί», σχολίασε ο Damien Demolder, δημοσιογράφος, φωτογράφος και επικεφαλής του Open competition. 

 

Ο Κωνστανίνος Σοφικίτης είχε παρουσιάσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία για πρώτη φορά στο LIFO.gr τον προηγούμενο Νοέμβριο. Είχε τραβήξει την εικόνα όταν βρέθηκε στην Αμερική για ένα μεγάλο road trip, λίγο πριν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ: «Μέσα σε σχεδόν ένα μήνα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, έστω και ως επισκέπτης, 5 διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής, να διασχίσω μία από τις ομορφότερες διαδρομές της, αλλά κυρίως να αντιληφθώ ξανά πως μια φωτογραφική μηχανή και αγαπημένα πρόσωπα είναι παραπάνω από μία αφορμή για να κλείσεις ένα εισιτήριο για οποιαδήποτε σημεία του κόσμου» >>>

  

 

Greece National Award

 

Τα National Awards του διαγωνισμού είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ανοικτό σε φωτογράφους κάθε επιπέδου. Στόχος του να εντοπίσει την καλύτερη, ατομική φωτογραφία, τραβηγμένη από κάποιον τοπικό φωτογράφο από 66 χώρες. Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης διακρίθηκε και σε αυτή την κατηγορία, κερδίζοντας το αντίστοιχο για την χώρα μας βραβείο «Greece National Award». 

 

Στην δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν αντίστοιχα οι Αλέξης Πρίτσας με την φωτογραφία «Lonely tree» και Μαρία Μάνιου με τη φωτογραφία «Don't Leave Me Hanging There». 

 

Ο Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης κατέκτησε δύο βραβεία στον διαγωνισμό 2017 Sony World Photography Awards
© Alexis Pritsas, 2nd Place, Greece National Award, 2017 Sony World Photography Awards

 

Ο Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης κατέκτησε δύο βραβεία στον διαγωνισμό 2017 Sony World Photography Awards
© Maria Maniou, 3rd Place, Greece National Award, 2017 Sony World Photography Awards