Διαχρονική αξία η εφήμερη μόδα, μέσα από τις φωτογραφίες που την αποτύπωσαν

Διαχρονική αξία η εφήμερη μόδα, μέσα από τις φωτογραφίες που την αποτύπωσαν Facebook Twitter
0

 

Διαχρονική αξία η εφήμερη μόδα, μέσα από τις φωτογραφίες που την αποτύπωσαν Facebook Twitter
Lillian Bassman

Ο Larry κι η Melissa Lax δεν σκόπευαν να δημιουργήσουν μια συλλογή φωτογραφίας που θα προσέλκυε περίεργους συντάκτες μόδας και επιμελητές μουσείων στο λευκό πετρόκτιστο σπίτι τους στο Bloomfield Hills του Michigan.


Ήθελαν μόνο κάποια έργα τέχνης για να το διακοσμήσουν. Ακολουθώντας όμως την σύσταση του διακοσμητή τους πριν από 15 χρόνια επισκέφθηκαν την γκαλερί Staley-Wise στο SoHo που ειδικεύεται στην φωτογραφία μόδας και κόλλησαν.

Σήμερα το ισόγειο του σπιτιού τους κοσμείται από 30 κλασσικές φωτογραφίες μόδας. Κορωνίδα της συλλογής τους είναι ο μακρύς διάδρομος που αποτελεί μια νοητή πασαρέλα ασπρόμαυρων κυρίως εικόνων εντυπωσιακών γυναικών με κομψά ρούχα, φωτογραφημένες από τους πλέον σεβαστούς φωτογράφους των δεκαετιών του '40 και του '50 όπως οι Irving Penn, Richard Avedon και Lillian Bassman.

Αποδείχθηκε πως οι Lax ήταν πρωτοπόροι της τρέχουσας τάσης που είναι η φωτογραφία μόδας, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει προσελκύσει ένα ευρύ κοινό. Πολλές εικόνες πλέον αξίζουν πολύ πιο ακριβά από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής που απαθανάτισαν.


Οι ιδιοκτήτες της γκαλερί Staley-Wise επιβεβαιώνουν ότι η αξία των έργων διαρκώς αυξάνεται και τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμες κλασσικών φωτογραφιών έχουν έως και τετραπλασιαστεί.

Διαχρονική αξία η εφήμερη μόδα, μέσα από τις φωτογραφίες που την αποτύπωσαν Facebook Twitter
Irving Penn

Έκθεση Irving Penn στην Ουάσινγκτον

Η φωτογραφία μόδας "είναι εκ φύσεως κομψή και αποτελεί την νέα τάση" λέει η Merry Foresta, επιμελήτρια της νέας έκθεσης "Irving Penn: Beyond Beauty". Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση του έργου του έπειτα από 20 σχεδόν χρόνια στο Smithsonian American Art Museum της Ουάσινγκτον.


"Υπάρχει μεγάλη νοσταλγία και ενδιαφέρον για την περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του '40 μέχρι και την δεκαετία του '60, για εκείνους που εγώ αποκαλώ σύγχρονους φωτογράφους μόδας των μέσων του αιώνα όπως οι Penn, Avedon, William Klein και Bassman"

Η έκθεση του Smithsonian παρουσιάζει έργα από όλο το φάσμα της σταδιοδρομίας του Penn: σκηνές δρόμου στα τέλη της δεκαετίας του '30, φωτογραφίες του Αμερικανικού Νότου στις αρχές της δεκαετίας του '40, πορτραίτα διασημοτήτων, φωογραφίες μόδας, νεκρές φύσεις και ιδιωτικές φωτογραφίες στούντιο. Ο Penn «σε μια πλήρη αναδρομή από την αρχή ως το τέλος» σύμφωνα με την κα Foresta, επιμελήτρια φωτογραφίας του μουσείου από το 1983 έως το 1999.

Διαχρονική αξία η εφήμερη μόδα, μέσα από τις φωτογραφίες που την αποτύπωσαν Facebook Twitter
Irving Penn still life

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκες φωτογράφοι αποτυπώνουν την ισλαμική πραγματικότητα

Φωτογραφία / Γυναίκες φωτογράφοι αποτυπώνουν την ισλαμική πραγματικότητα

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες παρουσιάζει έργα γυναικών που σχολιάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές οι οποίες διαμορφώνουν τη ζωή τους σε μερικές από τις πιο περιοριστικές κοινωνίες του κόσμου.
THE LIFO TEAM
Erieta Attali

Φωτογραφία / Ένας φωτογραφικός διάλογος της Erieta Attali με την αρχιτεκτονική του Kengo Kuma

Η νέα φωτογραφική έκθεση «Woodscapes» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εστιάζει στην ισχυρή σύνδεση της Ελληνοϊσραηλινής φωτογράφου με το έργο του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα.
THE LIFO TEAM
«Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη»

Φωτογραφία / «Εκεί που η αγάπη είναι παράνομη»

Είκοσι ξεχωριστά φωτογραφικά πορτρέτα που αποτυπώνουν συγκλονιστικές μαρτυρίες βίας και μισαλλοδοξίας περιλαμβάνει η έκθεση «Where Love Is Illegal – Exhibition in a box» που θα παρουσιάζεται όλο τον Ιούνιο στο Positive Hub στο πλαίσιο του μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ