Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση» Facebook Twitter
Το STEGI.RADIO γίνεται τόπος συνεύρεσης των επισκεπτών της έκθεσης, των κατοίκων της πόλης, των μουσικών της κοινοτήτων και της νέας αθηναϊκής γενιάς DJs, μουσικών και παραγωγών. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0


ΤΟ STEGI.RADIO γίνεται σημείο συνάντησης για τα Plāsmata του πάρκου, φιλοξενώντας περισσότερους από 70 παραγωγούς και DJs, ζωντανές εμφανίσεις, μουσικές που ξεπερνούν είδη και σύνορα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι οποίες αφήνουν τη μουσική να αφηγηθεί μια διαφορετική ιστορία του κόσμου μας. Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση που ξεκινά από το Πεδίον του Άρεως και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. 

«To STEGI.RADIO στο Πεδίον του Άρεως είναι ένα ανοιχτό booth, public and live broadcast, και είναι στημένο στο θέατρο Αλίκη. Περίπου 70 εγχώριοι παραγωγοί αλλά και παραγωγοί από το εξωτερικό θα συναντιούνται στο Πεδίον του Άρεως από τις 19:00 έως τις 23:00 κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες, με μουσική και listening sessions απ’ όλο το φάσμα της μουσικής, συγκροτώντας οργανικά αυτό που είναι το STEGI.RADIO, το soundtrack της πόλης. 

«Πιστεύουμε αληθινά πως το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει για το booth του ραδιοφώνου έχει κάτι για τον καθένα και ανυπομονούμε να δούμε την Αθήνα να το ανακαλύπτει». 

Είναι η πρώτη φορά που το STEGI.RADIO βγαίνει με πρόσωπο, εικόνα και δομή, για τέσσερις ώρες κάθε μέρα, στο κέντρο της πόλης, και συνδέεται με τα Plāsmata μέσα σε αυτόν τον ιστορικό αστικό χώρο που είναι ταυτόχρονα μια σελίδα της ελληνικής ιστορίας και μια ακτινογραφία του τρόπου που διαμορφώθηκε το ελληνικό κράτος. Δημιουργείται, λοιπόν, στο Πεδίον του Άρεως ένα είδος μουσικού και ιστορικού αστικού παλίμψηστου σε πραγματικό χρόνο. Το STEGI.RADIO γίνεται τόπος συνεύρεσης των επισκεπτών της έκθεσης, των κατοίκων της πόλης, των μουσικών της κοινοτήτων και της νέας αθηναϊκής γενιάς DJs, μουσικών και παραγωγών.

Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση» Facebook Twitter
«Θα κινηματογραφηθούν όλα τα sets, όλες οι ομιλίες που θα γίνουν εκεί, και θα ανέβουν αργότερα στο κανάλι μας στο Youtube. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μια παρακαταθήκη μουσικού προγράμματος στα Plāsmata κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα μπορεί κανείς να ξαναζήσει αυτήν τη στιγμή, εντός και εκτός Ελλάδας». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σίγουρα άνθρωποι που έρχονται από άλλα ραδιόφωνα και μέρη του κόσμου, όπως ο GG Albuquerque που θα μας μιλήσει για το baile funk και πώς αυτό διαμορφώνεται πολιτικά και κοινωνικά, ξεκινώντας απ’ τις φαβέλες της Βραζιλίας και φτάνοντας στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου· ο Christopher King θα κάνει αναδρομή στο φεστιβάλ που κάνει στην Κόνιτσα με τίτλο “Γιατί είναι μαύρα τα βουνά”: μέσα από δέκα βινύλια θα μας αφηγηθεί σε μία ώρα την ιστορία του φεστιβάλ από την αρχή μέχρι τη φετινή εκδοχή του· η Tash LC έρχεται με μουσικές από την Τζαμάικα και την Καραϊβική· ο Edward George από τους Black Audio Film Collective θα παρουσιάσει δύο πολύ ιδιαίτερες εκπομπές, το “Strangeness of jazz” και το “Strangeness of dub”, συνδέοντας μουσικές που δεν έχουμε σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν, απ’ τον Duke Ellington μέχρι την Grace Jones. Επίσης, θα γίνουν εμφανίσεις-έκπληξη, όπως αυτές του The Boy και του Metaman

Για πρώτη φορά φιλοξενούμε το African Voices στο πλαίσιο των Πλασμάτων, ένα φεστιβάλ που “τρέχει” εδώ και κάποια χρόνια. Για δύο ημέρες θα διεξαχθούν στη Στέγη εντατικά workshops σχετικά με αφρικανικό τραγούδι και χορό.

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές εκπομπές με συζητήσεις σχετικά με τις διασπορικές κουλτούρες και τη μετανάστευση, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει και το κοινό. Το φεστιβάλ θα κλείσει με μια συναυλία η οποία έχει ως βάση τα κρουστά της Kelenya Band, μιας μπάντας που γυρίζει όλα τα φεστιβάλ και έρχεται από το Μάλι, και τους Arsenal Mikebe, ένα μοναδικό τρίο από percussionists. 

Η Christina Hazboun, ερευνήτρια αραβικής μουσικής από την Παλαιστίνη, κάνει ένα session με σχολιασμό, διατρέχοντας την ιστορία της Παλαιστίνης μέσα από δέκα τραγούδια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο νέο αίμα της Αθήνας που συμμετέχει, σε όλους τους DJs που μας τιμούν και βρίσκονται στο roster του STEGI.RADIO, όπως οι TIMES FLIES, pink.wav και Poor j Darr, δημιουργώντας μουσικές γέφυρες στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, φτιάχνοντας μια νέα ιστορία και εικόνα της πόλης. 

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης έρχεται στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες το Kiosk Radio, το ραδιόφωνο που έδωσε την ιδέα της εγκατάστασης ενός booth σε πάρκο στο κέντρο της πόλης. Είναι στενοί συνεργάτες του ραδιοφώνου μας και μαζί έχουμε χτίσει ένα consortium, ανταλλάζοντας ιδέες. Θα είναι μαζί μας το τελευταίο διήμερο και θα συνεργαστούν με τέσσερις δικούς μας DJs – ένας από αυτούς είναι ο Τάσος Στάμου, ο οποίος παίζει μόνο βαλκανική μουσική, τσιφτετέλια, κλαρίνα. 

Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση» Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Εμφανίζονται, επίσης, η Coco Maria, μια συλλέκτρια μουσικής με απίστευτο ταλέντο και μαθητευόμενη του Gilles Peterson, που παίζει μόνο βινύλια, λάτιν μουσική και ξεσηκώνει τους πάντες, ο Low Jack και ο ανερχόμενος Αθηναίος ράπερ Κάτοχος – θα παίξει και ελληνικό χιπ χοπ. Κλείνουμε με τη UΝIIQU3, τη βασίλισσα του Jersey Club από τις ΗΠΑ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι θα κινηματογραφηθούν όλα τα sets, όλες οι ομιλίες που θα γίνουν εκεί, και θα ανέβουν αργότερα στο κανάλι μας στο Youtube. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μια παρακαταθήκη μουσικού προγράμματος στα Plāsmata κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα μπορεί κανείς να ξαναζήσει αυτήν τη στιγμή, εντός και εκτός Ελλάδας.  

Η κατάσταση θα είναι σε μεγάλο ποσοστό ήπια, δηλαδή θα μπορείς να κάτσεις και να χαλαρώσεις, να πιεις το ποτό σου, να γνωρίσεις κόσμο και να συζητήσεις. Πιστεύουμε αληθινά πως το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει για το booth του ραδιοφώνου έχει κάτι για τον καθένα και ανυπομονούμε να δούμε την Αθήνα να το ανακαλύπτει». 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ