Tι θα δούμε στο Plisskën Festival

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Τα φώτα στρέφονται στους GOAT, πολυμελές σχήμα από τη Σουηδία.
0

Ευτυχώς που υπάρχει και το Plisskën Festival, επειδή ο χειμώνας φαίνεται πάλι δύσκολος όσον αφορά τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες. Εκεί φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον Covid-19 ακόμη. Στο εξωτερικό, πάντως, έγιναν αρκετά φεστιβάλ μικρότερης εμβέλειας. 

Τέλος πάντων, για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια, με μια μικρότερη εκδοχή το Plisskën Festival θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Σεπτέμβρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μίνι εκδοχή επειδή δεν έχει τόσα ονόματα όπως παλιότερα αλλά αρκετές εκπλήξεις για να σου προκαλέσουν την περιέργεια. Ήδη η πρώτη ημέρα είναι sold-out λόγω περιορισμένων εισιτηρίων και προς τα κει πάει και η δεύτερη. 

Αναμενόμενο είναι το Σάββατο να είναι sold-out, μια και τότε εμφανίζεται το μεγαλύτερο όνομα του φεστιβάλ, οι La Femme. Εντάξει, το μεγαλύτερο είναι σχετικό, αφού υπάρχουν και οι GOAT, το πολυμελές, θεοπάλαβο σχήμα από τη Γαλλία, όμως είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού. Μια περίοδο άκουγες παντού τραγούδια από το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Psycho Tropical Berlin» που κυκλοφόρησε το 2013 ‒ μέχρι και ολόκληρο σε ορισμένα μαγαζιά. Αυτή η γεμάτη αδρεναλίνη μείξη από surf, πανκ ροκ, cold wave και yeye άρεσε σε πολύ κόσμο.

Όλα δείχνουν ότι ο Raushaan Glasgow θα γίνει τεράστιος σε λίγα χρόνια. Έχει υπογράψει ήδη στην XL Recordings, ενώ τα σετ του φημίζονται για την απίστευτη ενέργεια που βγάζουν, καθώς παραποιεί mainstream ποπ ήχους και τους αναμειγνύει με βρόμικα είδη όπως τα ghetto house, hardcore, electro και techno. Εντελώς queer και με υβριδική και βλάσφημη διάθεση. 

Είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στην Αθήνα. Είχαν ξαναέρθει το 2016, σε μια αξιομνημόνευτη συναυλία που τα είχαν δώσει όλα. Το δεύτερο άλμπουμ τους, το «Mystere», δεν ήταν τόσο καλό όσο το πρώτο, αλλά τους έκανε σούπερ σταρ στη γενέτειρά τους. Τώρα έρχονται στο πλαίσιο της περιοδείας τους για το τρίτο τους άλμπουμ «Paradigmes». Την ίδια βραδιά, επίσης, θα δούμε τους Born in Flamez, Marina Satti και Kid Francescoli

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Οι La Femme είναι από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, πάντως, είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, με ονόματα που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα φώτα στρέφονται στους GOAT, πολυμελές σχήμα κι αυτοί από τη Σουηδία. Κρύβουν τα πρόσωπά τους πίσω από μάσκες, εμφανίζονται με κελεμπίες και μοιάζουν σαν να είναι έτοιμοι να κάνουν ιεροτελεστίες παρά live. Δανείζονται, μάλιστα, στοιχεία από το φολκλόρ της πόλης από την οποία κατάγονται, το Korpilombolo, κάτι ιστορίες με μάγισσες και βουντού.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι είναι μπάντα γύρω στα τριάντα-σαράντα χρόνια, με τα μέλη του παίζουν μουσική στην κοινότητά τους από παιδιά. Σκέτο «Midsommar» δηλαδή, αλλά με ψυχεδελική μουσική ως σάουντρακ και χωρίς τις ανθρωποθυσίες.

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Όλα δείχνουν ότι ο Raushaan Glasgow θα γίνει τεράστιος σε λίγα χρόνια.

Πριν από αυτούς θα έχουμε την τύχη να δούμε ένα από τα πιο σημαντικά και ανατρεπτικά ονόματα του πειραματικού και γυναικείου χιπ-χοπ. Η Αμερικανίδα ράπερ Bbmutha, που το πραγματικό της όνομα είναι Brittnee Moore, μπορεί να είναι ενεργή από το 2014, αλλά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ «Muthaland» μόλις πέρσι. Σε κάποια φάση, μάλιστα, ήθελε να παρατήσει τη μουσική εντελώς. Τελικά έβγαλε το άλμπουμ. Πάντως, ένα από τα πρώτα της κομμάτια, το «Rules», είχε γίνει viral το 2017 και η Μπιορκ το είχε λιώσει τότε στην κυριολεξία στα DJ sets της. 

Δεν έρχονται πολύ συχνά ράπερ από την Αμερική και είναι σίγουρα not to be missed για τους φαν του είδους. Το ίδιο ισχύει και για τον παραγωγό της LSDXOXO, μια ανερχόμενη μορφή της βερολινέζικης σκηνής. Όλα δείχνουν ότι ο Raushaan Glasgow θα γίνει τεράστιος σε λίγα χρόνια. Έχει υπογράψει ήδη στην XL Recordings, ενώ τα σετ του φημίζονται για την απίστευτη ενέργεια που βγάζουν, καθώς παραποιεί mainstream ποπ ήχους και τους αναμειγνύει με βρόμικα είδη όπως τα ghetto house, hardcore, electro και techno. Εντελώς queer και με υβριδική και βλάσφημη διάθεση. 

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
O δικός μας ράπερ Moos

Την τελευταία στιγμή είχε και μια ακύρωση το φεστιβάλ, η Avalon Emerson, λόγω Covid-19, αποφάσισε να μην ταξιδέψει ως εδώ. Μικρό το κακό, τη θέση της πήρε ο δικός μας ράπερ Moos, που ταιριάζει κάπως περισσότερο στη διάθεση της βραδιάς. 

Τέλος, μερικές χρήσιμες πληροφορίες: οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν κάθε μέρα στις 18:00. Σύμφωνα με τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Plisskën φέτος είναι αποκλειστικά για καθήμενους, ενώ ο χώρος της Τεχνόπολης έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με όλες τις επίσημες οδηγίες και τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η πρόσβαση δεν απαιτεί την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Με βάση το ισχύον πλαίσιο γύρω από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις η χρήση μάσκας κατά την πρόσβαση, έξοδο και διάρκεια της δράσης είναι υποχρεωτική. Η πώληση των εισιτήριων γίνεται αποκλειστικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του. Τις ημέρες του φεστιβάλ δεν θα λειτουργούν εκδοτήρια στον χώρο. 

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Η Marina Satti.
Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Η Αμερικανίδα ράπερ Bbmutha.
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT