Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» Facebook Twitter
Δεν περίμενε κανείς πως ο ΛΕΞ θα κυκλοφορούσε έναν τέτοιο δίσκο μετά τη διάλυση των Βορ.Ας. Φωτ.: FANISAURA
0


ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ έκλεισαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου «Τ.Κ.Π.» του ΛΕΞ, του πρώτου του προσωπικού δίσκου δηλαδή. Την ίδια στιγμή, 11 μέρες μετά, στις 22 Νοέμβρη, περιμένουμε τον νέο του δίσκο, με κάποια hints να δείχνουν την επιστροφή στην προ «ΜΕΤΡΟ» αισθητική.

Τα πιο πολλά που θα μπορούσε να πει ή να γράψει κανείς για τον πρώτο του δίσκο έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί, οπότε εξαρχής δεν υπάρχει και η φιλοδοξία πως εδώ θα γραφτεί κάτι νέο ή πρωτάκουστο. Εδώ μάλλον υπάρχει ένας προβληματισμός και μια νοσταλγία, παρά κάτι άλλο.

Η δεκαετία στην οποία βγήκε ο δίσκος ήταν πολύ διαφορετική και ταυτόχρονα αρκετά ίδια με τη δεκαετία που διανύουμε. Το «Τ.Κ.Π.» μας βρήκε μετά το «τέλος» της κρίσης (η οποία στην πραγματικότητα δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ας όψεται το αφήγημα της Ιθάκης που κατάπιαμε συλλογικά), στην οποία οι τότε τελευταίοι 30άρηδες του κόσμου δεν έβλεπαν ούτε παρόν ούτε μέλλον και οι 20άρηδες (εμείς δηλαδή) ήμασταν τόσο απορροφημένοι στο παρόν που το μέλλον δεν υπήρχε ούτε ως υπόνοια.

Μέσα στα χαλάσματα της ελληνικής κοινωνίας, που χτυπήθηκε από τον κομήτη της κρίσης, το μόνο πράγμα που παρήγαγε λάμψη ήταν οι ραδιενεργές ρίμες του «Τ.Κ.Π.» μαζί με τα αρτιότατα και υπέροχα σκοτεινά beats του Dof, κι αυτή η λάμψη ήταν τόσο ισχυρή, σαν φάρος, που τράβηξε όλη τη σκηνή προς το μέρος της.

O δίσκος έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία και παρέσυρε σταδιακά όλη τη ραπ σκηνή. Δεν περίμενε κανείς πως ο ΛΕΞ θα κυκλοφορούσε έναν τέτοιο δίσκο μετά τη διάλυση των Βορ.Ας. Υπήρχαν σίγουρα κάποια ψήγματα της πιο σκοτεινής αισθητικής και της κατεύθυνσης που θα έπαιρνε ο ΛΕΞ στο «Film Noir» ή το «Lost Sixteen», αλλά ήταν ακριβώς αυτό, ψήγματα, τα οποία κατανοήσαμε εκ των υστέρων.

ΛΕΞ - ΟΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΙ

Σύντομα, οι εικόνες των κατεστραμμένων από τη μεγάλη πυρκαγιά κτιρίων της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν τη σκέψη μας, τα κλειστοφοβικά beats του Dof (συνυπεύθυνου του «Τ.Κ.Π.» και του φαινομένου ΛΕΞ συνολικότερα), το μιξάρισμα του Skive, η cyberpunk noir αισθητική και η αγανάκτηση ενός φτωχού βασιλιά που κοιτούσε με προσμονή τη σκηνή και σηκώθηκε για να πάρει πίσω τον θρόνο του. Έναν θρόνο που περιβάλλεται από χαλάσματα, θρυμματισμένες εικόνες που μπλέκουν το παρελθόν με το μέλλον και το παρόν, παράγοντας μια ιδιαίτερη χρονικότητα, τη χρονικότητα της Τέχνης για Κολλημένους.

Οι D.R.I, ο Lovecraft, το Akira, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, η αγριότητα της φτώχειας, η επισφάλεια μαζί με μια απαισιοδοξία για το μέλλον βγαλμένη από τα γραπτά του Μαρκ Φίσερ, γεμάτη μίσος για τη σύγχρονη «κουλτούρα», ραπ και μη, που είχε καταλήξει ακίνδυνη και είχε χάσει την επαφή της με την κοινωνία. Μέσα στα χαλάσματα της ελληνικής κοινωνίας, που χτυπήθηκε από τον κομήτη της κρίσης, το μόνο πράγμα που παρήγαγε λάμψη ήταν οι ραδιενεργές ρίμες του «Τ.Κ.Π.» μαζί με τα αρτιότατα και υπέροχα σκοτεινά beats του Dof, κι αυτή η λάμψη ήταν τόσο ισχυρή, σαν φάρος, που τράβηξε όλη τη σκηνή προς το μέρος της.

Ο σκοτεινός ήχος έγινε μοτίβο και για άλλους καλλιτέχνες, η νοοτροπία του πεινασμένου έγινε δεδομένο και ζητούμενο πλέον και ο κοινωνικός στίχος έλαβε άλλα χαρακτηριστικά, από τα πιο σκληρά και στρατευμένα ιδεολογικά της προηγούμενης περιόδου. Άναψε ένας διακόπτης σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Ένα σημείο-τομή για την ελληνική ραπ σκηνή, ίσως και για την ελληνική μουσική συνολικότερα, ήταν η αρχή της εποχής των streams, η αρχή της εποχής που η ραπ θα έπαιρνε οριστικά διαζύγιο από το «underground», η αρχή της εποχής που οι δισκογραφικές εμφανίστηκαν με νέο άρωμα entrepreneurship, η αρχή της εποχής των νέων ήχων, η αρχή της εποχής του Die Nasty, η αρχή της εποχής που η ραπ θα έπαιζε στα ακουστικά όλου του κόσμου, η αρχή της εποχής που οι φαν του έντεχνου και του ροκ θα έσκαγαν πλέον στα ραπ live όχι ως τουρίστες αλλά από ανάγκη να είναι κομμάτι αυτής της μεγάλης πολιτισμικής αλλαγής που συντελείται.

ΛΕΞ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΣΟΓΛΑΝΟΥΣ

Οι κραυγές του ΛΕΞ, από την πρώτη στιγμή, πως δεν είναι πρότυπο, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, δεν είναι άξιος αυτής της σχεδόν μεταφυσικής λατρείας, σαν να λατρεύουμε κάποιον μεσσία, κάποιον που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, έπεσαν στο κενό και το μήνυμα αποκόπηκε τελείως από τον πομπό και μετασχηματίστηκε σε κάτι άλλο από τον δέκτη.

Τώρα η ραπ είναι mainstream, σχεδόν pop. Συζητιέται στα κανάλια, συζητιέται στη Βουλή, στο ΕΣΡ, στα σόσιαλ, αλλά αυτός ο διάλογος φαίνεται λίγο επιφανειακός, λίγο εφήμερος. Ακολουθεί τη ροή της πληροφορίας, όπως την προσλαμβάνει ένας εγκέφαλος με διάσπαση προσοχής. Αποσπασματικά, για λίγο, κάτι δημιουργείται για λίγο, μέχρι να το διαδεχθεί το επόμενο γεγονός.

Η λογική του concept album, δηλαδή η λογική της κατασκευής ενός σύμπαντος που ξεκινάει με το intro και τελειώνει με το outro, όπως ήταν το «Τ.Κ.Π.», δεν είναι ούτε ζητούμενο ούτε επίδικο. Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει βάλει τους ράπερ σε έναν αγώνα δρόμου για το επόμενο κομμάτι, το επόμενο χιτ, δεν υπάρχει χρόνος να φιλτράρουμε, να επεξεργαστούμε, να συγκρίνουμε, να εμπνευστούμε. Η ροή της πληροφορίας μάς κρατάει συνδεδεμένους αυστηρά στο τώρα και το παρελθόν βιώνεται μόνο ως νοσταλγικό προϊόν. Το μέλλον, δε, άσ’ το καλύτερα.

Το «Τ.Κ.Π.» δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για τη ραπ ή για τη μουσική. Ήταν ένα σημείο τομής για το ποια μορφή πρέπει να έχει ένα πολιτισμικό προϊόν κόντρα ακριβώς στη διασπασμένη και πολυσχιδή πληροφορία. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα, στην απτή πραγματικότητα. Δεν ήταν παράθυρο απ’ το οποίο κοιτούσες προς τα έξω, ήταν είσοδος στον πραγματικό κόσμο. Και ευχαριστούμε που το ζήσαμε. Και ξέρουμε πως αν δεν το έκαναν αυτοί, δεν θα το έκανε κανείς. Είναι πραγματικά σημαντικό σε έναν κόσμο που όλα είναι εφήμερα και γρήγορα να υπάρχει η θαλπωρή της μονιμότητας, της σιγουριάς, ακόμη κι αν αυτή η σιγουριά διαρκεί 52 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.

ΛΕΞ - Τ.Γ.Κ.

Ο (δρ.) Κώστας Σαββόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού πάνω στη ραπ μουσική, αρθρογράφος, DJ και συγγραφέας του «I still love her. Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ».

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ