Στο live των Μέντα στο σινεμά «Τριανόν»

Στο live των Μέντα στο σινεμά «Τριανόν» Facebook Twitter
0

 

Στο live των Μέντα στο σινεμά «Τριανόν» Facebook Twitter

Όταν οι Μέντα μπαίνουν στην σκηνή του κινηματογράφου «Τριανόν» το visual πίσω τους παίζει αποσπάσματα από την ομιλία ενός γκουρού. Μιλάει στους μαθητές του για την σύνθλιψη του Εγώ. Η σκοτεινή electronica της μπάντας απλώνεται πάνω από τα λόγια του σαν ηλεκτρική κουβέρτα.

Το περσινό άλμπουμ τους Téléphérique είναι γυμνό από ελληνικούς στίχους και ποπ μελωδίες όπως μας είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα. Τώρα, εξερευνούν φωτεινά ηλεκτρονικά τοπία, επενδύουν μουσικά μια σκοτεινή σκηνή από ταινία του Λάνθιμου ή του Χάνεκε που δεν έχει ακόμα γυριστεί , αποκαλύπτουν όλο αυτό που μας έκρυβαν αυτά τα χρόνια κάτω από το σελοφάν της Pop.

Τα κομμάτια του Téléphérique μοιάζουν με εξομολόγηση που ήθελαν αν κάνουν εδώ και χρόνια. Την ακούμε καθώς πίσω της πέφτουν τα ορμητικά νερά ενός καταρράκτη, σχήματα ανατινάζονται, μια αθλήτρια του πατινάζ στροβιλίζεται, λευκοί κύκλοι απλώνονται μέσα στο σκοτάδι. Κάτι μεγαλύτερο από σένα συμβαίνει και για να το απολαύσεις πρέπει να ξεχάσεις ποιος είσαι, να αναγκάσεις το Εγώ σου για αυτή την ώρα να συρρικνωθεί μπροστά στο μεγαλείο της ηλεκτρονικής μουσικής. Ένα είδος μουσικής που μπορεί να σε κάνει να ιδρώσεις ακόμα και αν είσαι καρφωμένος στο κάθισμα ενός σινεμά.

Οι Μέντα φαίνονται να ήταν προορισμένοι για αυτό όλα αυτά τα χρόνια και απορείς πως δεν το είχαν καταλάβει. Σε μια συνέντευξη που έδωσαν πέρσι το Μάρτιο στο ΓΚΡΕΚΑ είχαν μιλήσει για την στροφή που έκαναν στον ήχο τους. «Έπαιξαν ρόλο τα βιώματα που έχουμε από την καθημερινότητα, τα πράγματα που βλέπεις όταν κυκλοφορείς έξω δεν μπορούν να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Απογοήτευση, θυμός, πικρία, υπάρχουν όλα μέσα στον δίσκο.» είχαν πει.

Και ευτυχώς όλο αυτό δεν ήταν μια παρένθεση. Το «Sequencer», το νέο τους εκπληκτικό κομμάτι που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες παίζεται για πρώτη φορά live. Συνεχίζουν στον δρόμο που άνοιξαν με το Téléphérique σαν γνήσια εγγόνια του Brian Eno. Μοιάζουν να έχουν «λιώσει» στις ακροάσεις το «Nerve Net» από τα μακρινά 90s, να έχουν δανειστεί με προσοχή ότι ήθελαν από τα έπη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, δημιουργώντας στο τέλος ένα μυστήριο όμοιο με τα κομμάτια που σου αφήνουν οι ακροάσεις των δουλειών του Max Richter. Ο ήχος του πιάνου μοιάζει με αποχαιρετισμό σε ένα φίλο.

Μιάμιση ώρα περίπου μετά, η ορχηστρική μουσική τους έχει πετύχει να σε βάλει στην θέση σου. Να αφήσεις το Εγώ σου στην άκρη αυτό το Σαββατόβραδο όπως παρότρυνε ο γκουρού στην αρχή της συναυλίας, για να απολαύσεις κάτι πολύ μεγαλύτερο: Την ομορφιά και την απεραντοσύνη της μουσικής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του σύμπαντος.

Μεσάνυχτα. Τέλος. Επιστροφή στην πραγματικότητα. Στα ανυπόφορα μερικές φορές  Εγώ μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ