Αν ακούσουμε όλα τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, θα διαπιστώσουμε πως αυτά που εμπεριέχουν την λέξη μάνα είναι πολύ περισσότερα από 50.


Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην δισκογραφία κανενός Έλληνα τραγουδιστή ― ούτε καν Ναπολιτάνου!

 

Αν και ορισμένοι θα τα βρουν σήμερα γκροτέσκα, τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ωραία, ρωμαλέα τραγούδια στα οποία πλανάται βέβαια η ιστορική κλάψα για τις δυσκολίες της εποχής― ξενητειά/ ορφάνια/ φτώχεια. Έτσι όπως πάει η Ελλάδα, ίσως ξαναχρειαστούμε τέτοια τραγούδια. Ήδη στις μανούλες γυρνάνε πάλι τα άνεργα παιδιά.

 

Έτσι όπως πάει η Ελλάδα, ίσως ξαναχρειαστούμε τέτοια τραγούδια. Ήδη στις μανούλες γυρνάνε πάλι τα άνεργα παιδιά.

 

Σε κάθε περίπτωση, η μάνα είναι η καθοριστικότερη παράμετρος στο έργο του μέγιστου Έλληνα λαϊκού τραγουδιστή. Εις επίρρωσιν όσων λέμε, ας παρατεθεί ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Κώστα Βίρβου:

 

«Κάποιοι κορόιδεψαν τη μεγάλη αδυναμία που είχε ο Καζαντζίδης στη μάνα του. Άδειοι θα' ταν οι άνθρωποι! Δεν είχαν πονέσει, δεν είχαν κλάψει, δεν είχαν ορφανέψει. Δεν πούλησαν τσιγάρα στην Ομόνοια σε ηλικία οχτώ χρόνων. Δεν ήξεραν τα υλικά που άπλωσαν τη φωνή του Στέλιου στον ουρανό, στα πέλαγα, στα πέρατα της γης!


Στης Νέας Ιωνίας τα βαμβάκια / εργάτης από δώδεκα χρονών /πικρές κουβέντες, δάκρυα, φαρμάκια / η άπονη ζωή των ορφανών/ πατέρα του και άγια μανούλα / τον βράχο! την κυρά Γεθσημανή / το βράδυ ακουμπούσε την καρδούλα / να κλάψει στην ποδιά της την αγνή!»

 

 

 

 

Μάνα γλυκιά, Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης, Θεσσαλός, Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης, Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης

 

Μερικοί τίτλοι τραγουδιών του : 
Αλοίμονο στη μάνα μου - Άνοιξε μάνα άνοιξε - Απόψε μάνα σε συλλογιέμαι - Ας είχα τη μανούλα μου - Γλυκειά μου μάνα σήμερα - Γράμμα σου στέλνω μάνα μου - Γυναίκα μάνα κι ερωμένη - Μάνα γλυκειά - Μάνα και πάλι μάνα - Μάνα μου - Μάνα με γέννησε κι εμένα και άλλα πολλά.

 

Και ένα βιντεο-απάνθισμα από τα πιο γνωστά και καλά του:

 

Μάνα μου (Τάκη Σούκα-Νίκου Λουκά) 1988

 
Απόψε μάνα σε συλλογιέμαι (Θόδωρου Δερβενιώτη-Γιάννη Λελάκη) 1956

 
Μάνα και πάλι μάνα (Βασίλη Καραπατάκη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) 1957

 
Ας είχα τη μανούλα μου (Κολοκοτρώνη - Παπαδόπουλου) 
Μάνα μου (Τόλη Χάρμα) 1989Η καρδιά της μάνας  (Στ. Καζαντζίδη - Ν. Πετρίδη - Πυθαγόρα ) 1968


Άνοιξε μάνα άνοιξε (Θόδωρου Δερβενιώτη-Κώστα Βίρβου) 1958 Η καρδιά της μάνας (Θόδωρος Κολοκοτρώνης) 1965
Γράμμα σου στέλνω μάνα μου (Κώστας Δελαγραμάτης, Στέλιος Καζαντζίδης)Παλικάρι μου ξενιτεμένο (Βασίλη Καραπατάκη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) Τραγουδούν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Γιώτα Λύδια. 1957Ένα τραγούδι για τη μάνα (Θόδωρου Δερβενιώτη-Κώστα Βίρβου) β' φωνή η Μαρινέλλα. 1964
Η μάνα του λεβέντη (Στέλιου Καζαντζίδη) Τραγουδούν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Πόλυ Πάνου. 1958