Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
3
Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Ο Μανώλης Μητσιάς με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Φωτο: Μανώλης Χιώτης

 

Για την ακρίβεια, η Φωτεινή Βελεσιώτου δεν τείνει να γίνει, είναι ήδη φαινόμενο! Και πως να μην είναι, αφού κοντεύει τα 60 και ο κόσμος την ανακάλυψε μόλις πριν μερικά χρόνια από ένα ομολογουμένως υπέροχο τραγούδι, τις ''Μέλισσες'' του Γιώργου Καζαντζή και της Ελένης Φωτάκη! Με άλλα λόγια, η Βελεσιώτου δεν είναι Μποφίλιου, ένα νέο κορίτσι, που ακολούθησε μία φυσιολογική πορεία μέχρι να αγγίξει την κορυφή. Είναι μία συνταξιούχος δασκάλα που τραγουδούσε ευκαιριακά στη Θεσσαλονίκη και που την έμαθε όλη η Ελλάδα από τη μια μέρα στην άλλη. Πραγματικά, δε μπορώ να θυμηθώ άλλη αντίστοιχη περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι! Αυτές τις σκέψεις έκανα φτάνοντας χθες βράδυ στην Τεχνόπολη και βλέποντας την ουρά του κόσμου στην είσοδο.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της συναυλίας με τον καθαρά εορταστικό χαρακτήρα, οι φωνές που ακούγονταν και που προέρχονταν κατά κόρον από νέους ανθρώπους εστιάζονταν σε τέσσερις λέξεις όλες κι όλες: "Είναι θεά" και "Την αγαπώ"!

 

Στο κυρίως θέμα τώρα, τη συναυλία δηλαδή, έχω να πω ότι ήταν εξαιρετική από καλλιτεχνικής άποψης! Τη Φωτεινή Βελεσιώτου τίμησαν άξιοι συνάδελφοι της από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έτσι, μπορεί να τραγούδησαν δίπλα της ο Μανώλης Μητσιάς, η ''ιστορία του ελληνικού τραγουδιού'' όπως τον προλόγισε η Βελεσιώτου, ο Παντελής Θαλασσινός ή ο Μίλτος Πασχαλίδης, η ίδια η οικοδέσποινα όμως έδωσε βήμα και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, συνοδοιπόρους της καλλιτέχνες: Αναφέρομαι στους τραγουδοποιούς Ευγένιο Δερμιτάσογλου και Λάζαρο Σαμαρά. Με τον μεν Δερμιτάσογλου η Βελεσιώτου έχει συνεργαστεί εκτενώς στη Θεσσαλονίκη, με τον δε Σαμαρά έχουν κάνει μαζί μόνο ένα, αλλά υπέροχο τραγούδι, το ''Βαλς του Απρίλη'', που το ακούσαμε στη συναυλία!

 

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Φωτο: Μανώλης Χιώτης

 

Απ' όλους τους guests της Βελεσιώτου, απουσία μπήκε στον Σταύρο Σιόλα και ίσως γι'αυτό η Λιζέτα Καλημέρη στην έναρξη να τραγούδησε τα ''Διόδια'' ντουέτο με τη Βελεσιώτου. Τι ωραία τραγουδίστρια είναι η Καλημέρη! ''Ανασαίνει την ομίχλη για το θολό τοπίο του λαιμού και οι χορδές της στέλνουν εκείνο που κανείς δεν ξέρει πως λέγεται'', για να δανειστώ τα ποιητικά λόγια του Λουδοβίκου των Ανωγείων γι' αυτήν!

 

Την Καλημέρη διαδέχτηκε ο Μίνως Μάτσας, ο συνθέτης του τελευταίου δίσκου της Βελεσιώτου σε στίχους της Φωτάκη. Λογικό το ότι ακούστηκαν κομμάτια από τη συγκεκριμένη δουλειά, η οποία - όπως διαπίστωσα - έχει αποκτήσει φαν! Κι αν ο Μάτσας θεωρείτο δικαίως ένας καλός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, με το δίσκο αυτό φανέρωσε το ταλέντο του και στην τραγουδοποιία.

 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα εμφανίστηκαν τραγουδώντας μαζί με τη Βελεσιώτου δικά τους κομμάτια που έγιναν επιτυχίες, καθώς και διασκευές από τη χρυσή εποχή του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού. Όσο για τον Μητσιά, επίσης λογικό να τραγουδήσει περισσότερα κομμάτια απ' τους υπόλοιπους: Το ''Ποτέ'' του Κραουνάκη και της Νικολακοπούλου, το ''Ερωτικό'' του Μικρούτσικου και του Αλκαίου, το ''Δε λες κουβέντα'' του Μούτση και του Τριπολίτη, ενώ στο τέλος, ανταποκρινόμενος στην παραγγελιά του κοινού, ερμήνευσε α καπέλα την πρώτη στροφή του τραγουδιού ''Ο Γιάννης ο φονιάς'' του Χατζιδάκι και του Γκάτσου.

 

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Ο συνθέτης και ακορντεονίστας Λάζαρος Σαμαράς με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Φωτο: Μανώλης Χιώτης

 

Για όσους γνωρίζουν την πορεία της Βελεσιώτου και την παρακολουθούν συναυλιακά τουλάχιστον, το ρεπερτόριο της δεν έκρυβε κάποια έκπληξη: Τσιτσάνης ("Σαν απόκληρος γυρίζω"), Σαββόπουλος ("Ζεϊμπέκικο"), Ανδριόπουλος ("Μην κλαις"), Λάγιος ("Θα με δικάσει"), Χατζιδάκις ("Ειμ' αητός χωρίς φτερά") κ.α. Ωστόσο, θεωρώ ακριβή στιγμή την ερμηνεία της σε ένα εμβληματικό τραγούδι του Νικόλα Άσιμου, το "Γιουσουρούμ", που δεν παίζεται τόσο συχνά όσο κάποια άλλα του αυτόχειρα τραγουδοποιού.

 

Η συγκίνηση της Φωτεινής Βελεσιώτου που όλη την ώρα τραγουδούσε με ένα τσιγάρο στο χέρι (δεν το αποχωρίζεται ποτέ το τσιγάρο στα live της) ήταν έκδηλη: «Πρώτη φορά ίσως τραγουδάω μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο» σχολίασε και η φωνή της έσπασε!

 

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της συναυλίας με τον καθαρά εορταστικό χαρακτήρα, οι φωνές που ακούγονταν και που προέρχονταν κατά κόρον από νέους ανθρώπους εστιάζονταν σε τέσσερις λέξεις όλες κι όλες: "Είναι θεά" και "Την αγαπώ"!

 

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Από αριστερά: Λιζέτα Καλημέρη - Μίλτος Πασχαλίδης - Γιώτα Νέγκα - Μίνως Μάτσας - Παντελής Θαλασσινός - Φωτεινή Βελεσιώτου. Φωτο: Μανώλης Χιώτης

Μουσική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελιτζάzz

Μουσική / Μελιτζάzz: Ένα πολύπλευρο φεστιβάλ για την τσακώνικη παράδοση που χάνεται

Στο φεστιβάλ του Λεωνιδίου συνομιλούν εδώ και δώδεκα χρόνια το παλιό με το νέο: η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος και οι χοροί του τόπου, η υφαντική και η γεύση με τις σύγχρονες δράσεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Larry Gus με στίχους Ευθύμη Φιλίππου: Το βίντεο της meta-λαϊκής «Κουτσουπιάς» γυρίστηκε στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον

Nothing Days / Larry Gus με στίχους Ευθύμη Φιλίππου: Το βίντεο της «Κουτσουπιάς» γυρίστηκε στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον

O σκηνοθέτης του βίντεο Ματβέι Φικς ζει στη Νέα Υόρκη και μια μέρα θα γίνει μεγάλος και τρανός, οπότε με την ευκαιρία κάναμε μια συνέντευξη γιατί ποτέ δεν ξέρεις, ίσως σε λίγο να μην μπορείς να τον προσεγγίσεις.
M. HULOT
Μπέλα Μπάρτοκ: Το κονσέρτο της ζωής του

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μπέλα Μπάρτοκ: Το κονσέρτο της ζωής του

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά το πιο εντυπωσιακό και αγαπημένο συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, το Κοντσέρτο για Ορχήστρα, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση, αγγίζοντας τα όρια του παροξυσμού.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά - Κόνιτσα

Μουσική / «Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά» στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής

Η μετεξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής και ο ρόλος των Ρομά στη μουσική των νότιων Βαλκανίων είναι οι δυο θεματικές που απασχόλησαν το φετινό φεστιβάλ που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Κόνιτσα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eli & Fur

Μουσική / Οι Eli & Fur φέρνουν τη μουσική τους χημεία στην Αθήνα

Το δίδυμο που αγαπάει την ενέργεια του σούρουπου και μόλις κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τις νύχτες του μιλά για το αποτύπωμα της ηλεκτρονικής μουσικής στη ζωή και την πολυετή φιλία του πριν εμφανιστεί στο Bolivar.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

σχόλια

2 σχόλια
Η συναυλια ηταν φανταστικη αλλα την ευχαριστηθηκανε πραγματικα μονο αυτοι που καθοντουσαν στην ευθεια της σκηνης . Ειχε τοσο πολυ κοσμο που πολλοι καθοντουσαν στο πλαι και μετα βιας ακουγανε . Πρωτη φορα πηγα σε συναυλια στην Τεχνοπολις και τεινω να πιστευω οτι δεν ειναι καταλληλος χωρος για συναυλια .
Έχετε απόλυτο δίκιο. Ίσως η Τεχνόπολις είναι κατάλληλος χώρος για ροκ συναυλίες, αλλά σίγουρα όχι για τη Βελεσιώτου. Θυμάμαι ότι και στο κλαμπ ''Κύτταρο'', όταν έπαιζαν σχήματα του ''έντεχνου'' υπήρχαν τραπεζάκια και θέσεις, όταν όμως ερχόταν κάποιο ξένο ροκ συγκρότημα, γινόταν ορθάδικο. Κι εγώ ανάμεσα στους όρθιους παρακολούθησα για ένα τρίωρο τη συναυλία και, πίστεψε με, κοψομεσιάστηκα.
Ευχαριστούμε κ. Μποσκοΐτη για την πολύ όμορφη περιγραφή της συναυλίας. Όντως η Βελεσιώτου είναι σαν να έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό για το πλατύ κοινό! Εν τω μεταξύ, και χαριτολογώντας, το κείμενο μαζί με τις φωτογραφίες μοιάζει να "παίζει" με την ιστορία της μουσικής μας, αφού στη συναυλία ακούστηκε Τσιτσάνης, Σαββόπουλος, Χατζιδάκις, ενώ της φωτογραφίες τραβάει ο Μανώλης Χιώτης ;-)) (Μπράβο και στο φωτογράφο!)