Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
3
Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Ο Μανώλης Μητσιάς με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Φωτο: Μανώλης Χιώτης

 

Για την ακρίβεια, η Φωτεινή Βελεσιώτου δεν τείνει να γίνει, είναι ήδη φαινόμενο! Και πως να μην είναι, αφού κοντεύει τα 60 και ο κόσμος την ανακάλυψε μόλις πριν μερικά χρόνια από ένα ομολογουμένως υπέροχο τραγούδι, τις ''Μέλισσες'' του Γιώργου Καζαντζή και της Ελένης Φωτάκη! Με άλλα λόγια, η Βελεσιώτου δεν είναι Μποφίλιου, ένα νέο κορίτσι, που ακολούθησε μία φυσιολογική πορεία μέχρι να αγγίξει την κορυφή. Είναι μία συνταξιούχος δασκάλα που τραγουδούσε ευκαιριακά στη Θεσσαλονίκη και που την έμαθε όλη η Ελλάδα από τη μια μέρα στην άλλη. Πραγματικά, δε μπορώ να θυμηθώ άλλη αντίστοιχη περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι! Αυτές τις σκέψεις έκανα φτάνοντας χθες βράδυ στην Τεχνόπολη και βλέποντας την ουρά του κόσμου στην είσοδο.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της συναυλίας με τον καθαρά εορταστικό χαρακτήρα, οι φωνές που ακούγονταν και που προέρχονταν κατά κόρον από νέους ανθρώπους εστιάζονταν σε τέσσερις λέξεις όλες κι όλες: "Είναι θεά" και "Την αγαπώ"!

 

Στο κυρίως θέμα τώρα, τη συναυλία δηλαδή, έχω να πω ότι ήταν εξαιρετική από καλλιτεχνικής άποψης! Τη Φωτεινή Βελεσιώτου τίμησαν άξιοι συνάδελφοι της από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έτσι, μπορεί να τραγούδησαν δίπλα της ο Μανώλης Μητσιάς, η ''ιστορία του ελληνικού τραγουδιού'' όπως τον προλόγισε η Βελεσιώτου, ο Παντελής Θαλασσινός ή ο Μίλτος Πασχαλίδης, η ίδια η οικοδέσποινα όμως έδωσε βήμα και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, συνοδοιπόρους της καλλιτέχνες: Αναφέρομαι στους τραγουδοποιούς Ευγένιο Δερμιτάσογλου και Λάζαρο Σαμαρά. Με τον μεν Δερμιτάσογλου η Βελεσιώτου έχει συνεργαστεί εκτενώς στη Θεσσαλονίκη, με τον δε Σαμαρά έχουν κάνει μαζί μόνο ένα, αλλά υπέροχο τραγούδι, το ''Βαλς του Απρίλη'', που το ακούσαμε στη συναυλία!

 

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Φωτο: Μανώλης Χιώτης

 

Απ' όλους τους guests της Βελεσιώτου, απουσία μπήκε στον Σταύρο Σιόλα και ίσως γι'αυτό η Λιζέτα Καλημέρη στην έναρξη να τραγούδησε τα ''Διόδια'' ντουέτο με τη Βελεσιώτου. Τι ωραία τραγουδίστρια είναι η Καλημέρη! ''Ανασαίνει την ομίχλη για το θολό τοπίο του λαιμού και οι χορδές της στέλνουν εκείνο που κανείς δεν ξέρει πως λέγεται'', για να δανειστώ τα ποιητικά λόγια του Λουδοβίκου των Ανωγείων γι' αυτήν!

 

Την Καλημέρη διαδέχτηκε ο Μίνως Μάτσας, ο συνθέτης του τελευταίου δίσκου της Βελεσιώτου σε στίχους της Φωτάκη. Λογικό το ότι ακούστηκαν κομμάτια από τη συγκεκριμένη δουλειά, η οποία - όπως διαπίστωσα - έχει αποκτήσει φαν! Κι αν ο Μάτσας θεωρείτο δικαίως ένας καλός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, με το δίσκο αυτό φανέρωσε το ταλέντο του και στην τραγουδοποιία.

 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα εμφανίστηκαν τραγουδώντας μαζί με τη Βελεσιώτου δικά τους κομμάτια που έγιναν επιτυχίες, καθώς και διασκευές από τη χρυσή εποχή του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού. Όσο για τον Μητσιά, επίσης λογικό να τραγουδήσει περισσότερα κομμάτια απ' τους υπόλοιπους: Το ''Ποτέ'' του Κραουνάκη και της Νικολακοπούλου, το ''Ερωτικό'' του Μικρούτσικου και του Αλκαίου, το ''Δε λες κουβέντα'' του Μούτση και του Τριπολίτη, ενώ στο τέλος, ανταποκρινόμενος στην παραγγελιά του κοινού, ερμήνευσε α καπέλα την πρώτη στροφή του τραγουδιού ''Ο Γιάννης ο φονιάς'' του Χατζιδάκι και του Γκάτσου.

 

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Ο συνθέτης και ακορντεονίστας Λάζαρος Σαμαράς με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Φωτο: Μανώλης Χιώτης

 

Για όσους γνωρίζουν την πορεία της Βελεσιώτου και την παρακολουθούν συναυλιακά τουλάχιστον, το ρεπερτόριο της δεν έκρυβε κάποια έκπληξη: Τσιτσάνης ("Σαν απόκληρος γυρίζω"), Σαββόπουλος ("Ζεϊμπέκικο"), Ανδριόπουλος ("Μην κλαις"), Λάγιος ("Θα με δικάσει"), Χατζιδάκις ("Ειμ' αητός χωρίς φτερά") κ.α. Ωστόσο, θεωρώ ακριβή στιγμή την ερμηνεία της σε ένα εμβληματικό τραγούδι του Νικόλα Άσιμου, το "Γιουσουρούμ", που δεν παίζεται τόσο συχνά όσο κάποια άλλα του αυτόχειρα τραγουδοποιού.

 

Η συγκίνηση της Φωτεινής Βελεσιώτου που όλη την ώρα τραγουδούσε με ένα τσιγάρο στο χέρι (δεν το αποχωρίζεται ποτέ το τσιγάρο στα live της) ήταν έκδηλη: «Πρώτη φορά ίσως τραγουδάω μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο» σχολίασε και η φωνή της έσπασε!

 

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της συναυλίας με τον καθαρά εορταστικό χαρακτήρα, οι φωνές που ακούγονταν και που προέρχονταν κατά κόρον από νέους ανθρώπους εστιάζονταν σε τέσσερις λέξεις όλες κι όλες: "Είναι θεά" και "Την αγαπώ"!

 

Review από τη καταπληκτική συναυλία της Βελεσιώτου στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Από αριστερά: Λιζέτα Καλημέρη - Μίλτος Πασχαλίδης - Γιώτα Νέγκα - Μίνως Μάτσας - Παντελής Θαλασσινός - Φωτεινή Βελεσιώτου. Φωτο: Μανώλης Χιώτης

Μουσική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Η συναυλια ηταν φανταστικη αλλα την ευχαριστηθηκανε πραγματικα μονο αυτοι που καθοντουσαν στην ευθεια της σκηνης . Ειχε τοσο πολυ κοσμο που πολλοι καθοντουσαν στο πλαι και μετα βιας ακουγανε . Πρωτη φορα πηγα σε συναυλια στην Τεχνοπολις και τεινω να πιστευω οτι δεν ειναι καταλληλος χωρος για συναυλια .
Έχετε απόλυτο δίκιο. Ίσως η Τεχνόπολις είναι κατάλληλος χώρος για ροκ συναυλίες, αλλά σίγουρα όχι για τη Βελεσιώτου. Θυμάμαι ότι και στο κλαμπ ''Κύτταρο'', όταν έπαιζαν σχήματα του ''έντεχνου'' υπήρχαν τραπεζάκια και θέσεις, όταν όμως ερχόταν κάποιο ξένο ροκ συγκρότημα, γινόταν ορθάδικο. Κι εγώ ανάμεσα στους όρθιους παρακολούθησα για ένα τρίωρο τη συναυλία και, πίστεψε με, κοψομεσιάστηκα.
Ευχαριστούμε κ. Μποσκοΐτη για την πολύ όμορφη περιγραφή της συναυλίας. Όντως η Βελεσιώτου είναι σαν να έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό για το πλατύ κοινό! Εν τω μεταξύ, και χαριτολογώντας, το κείμενο μαζί με τις φωτογραφίες μοιάζει να "παίζει" με την ιστορία της μουσικής μας, αφού στη συναυλία ακούστηκε Τσιτσάνης, Σαββόπουλος, Χατζιδάκις, ενώ της φωτογραφίες τραβάει ο Μανώλης Χιώτης ;-)) (Μπράβο και στο φωτογράφο!)