Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα;

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
Το Underflow είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλαίσθητα δισκοπωλεία της Αθήνας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται συνεχώς νέα δισκοπωλεία στην Αθήνα, παρ' όλη την κατάσταση που έχει προκαλέσει η κρίση στη μουσική – παλιά μαγαζιά που μετακομίζουν σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης ή new entries στον χώρο.

Τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους, κάτι που δεν παρατηρούνταν παλιότερα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του τουρισμού, ειδικά σε περιοχές όπου το Airbnb ανθεί, όπως τονίζουν συχνά οι ιδιοκτήτες τους.

Δεν είναι τυχαίο επίσης που τα παλιότερα δισκάδικα γίνονται πόλος έλξης diggers από το εξωτερικό, δηλαδή όσων κυνηγούν με μανία τον σπάνιο δίσκο.

Τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους, κάτι που δεν παρατηρούνταν παλιότερα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του τουρισμού, ειδικά σε περιοχές όπου το Airbnb ανθεί

Νέα δισκοπωλεία

To Δισκάδικο

Αγίας Ελεούσης 5, 210 6983804

Η οικογενειακή επιχείρηση του Ιωσήφ Αγγελίδη είχε τη βάση της για περίπου είκοσι χρόνια στους Αμπελόκηπους, πριν μεταφερθεί στου Ψυρρή το 2015. Ή θα το έκλειναν ή θα μετακόμιζαν σε άλλη περιοχή, λέει ο γιος του ιδιοκτήτη Άγγελος.

«Έρχονται αρκετά νέα παιδιά, κάτι που είναι αρκετά αισιόδοξο. Όταν είχαμε ανοίξει, ο περισσότερος κόσμος έμπαινε και δεν ήξερε ότι ήμασταν δισκοπωλείο. Πλέον είναι πάρα πολύ ενημερωμένος».

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
To γνωστό Δισκάδικο στου Ψυρρή. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Syd

Πρωτογένους 13, 210 3218374

Άνοιξε το 2016 ως μικρό αδερφάκι του Barrett. Η συλλογή του αποτελείται από επιλογές του Μάνου, του Γιώργου και του Παντελή. Και οι τρεις τους είναι μέλη συγκροτημάτων. Δίνουν έμφαση σε νέες ελληνικές κυκλοφορίες και επανακυκλοφορίες αλλά και σε merchandise.

«Είμαστε πολύ νέοι στον χώρο» λέει ο Γιώργος. «Μια μέρα ήρθε ένας τύπος που μου ζήτησε να του βάλω να ακούσει έναν δίσκο των Queen, συγκεκριμένα το "Another bites the dust". Έκλεισε ξαφνικά την πόρτα κι άρχισε να χορεύει. Μόλις τελείωσε, έφυγε χωρίς να πάρει τον δίσκο!».

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
Στο Syd δίνουν έμφαση σε νέες ελληνικές κυκλοφορίες και επανακυκλοφορίες αλλά και σε merchandise. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Imantas

Σαρρή 46, 210 3242411

Είναι η πρώην Τζίνα που στεγαζόταν για δεκαετίες στην Πανεπιστημίου. Στο συγκεκριμένο σημείο, στη Σαρρή, βρίσκεται από τα τέλη του 2013. «Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ που ψάχνουν οι πελάτες. Η κατάσταση θα δείξει πώς θα πάει, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που πουλάει περισσότερο στην Ελλάδα» λέει ο Παναγιώτης Κοτσίδης.

Το μαγαζί ειδικεύεται στην ανεξάρτητη ελληνική και ξένη μουσική, αλλά η προσοχή τους στρέφεται κυρίως στη μαύρη μουσική, σε όλο της το φάσμα, από τζαζ μέχρι χιπ-χοπ και φανκ.

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
Το Imantas ειδικεύεται στην ανεξάρτητη ελληνική και ξένη μουσική, αλλά η προσοχή στρέφεται κυρίως στη μαύρη μουσική, σε όλο της το φάσμα, από τζαζ μέχρι χιπ-χοπ και φανκ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Old-School Records

Ζωοδόχου Πηγής 59, 211 1848947

Το πιο φρέσκο της παρέας. Άνοιξε πριν από τρεις μήνες. Φέρνει μεταχειρισμένα των '80s και indie rock, punk και new wave, αλλά και ψυχεδελικά των '60s. Το έχει ο Γιώργος Καννελόπουλος ή DJ Geo.

«Είχα αποκτήσει ένα μεγάλο στοκ από δίσκους και είδα ότι θα μου άρεσε μια τέτοια δουλειά» λέει. «Το βινύλιο είναι μια σταθερή αξία. Ένα 30% των πωλήσεων κινείται από ξένους που μένουν σε Airbnb στα Εξάρχεια».


Underflow

Καλλιρρόης 39, 211 4039926

Ένα από τα πιο όμορφα και καλαίσθητα δισκοπωλεία της Αθήνας που λειτουργεί περισσότερο ως πολυχώρος με γκαλερί, μικρό καφέ-μπαρ και σκηνή για live. Αγαπάει την τζαζ, το experimental, την κλασική και την αβανγκάρντ.

Πέρσι το Vinyl Factory το ψήφισε ως ένα από τα καλύτερα δισκοπωλεία του κόσμου. Ένας Αμερικανός εντόπισε σε μια φωτογραφία του άρθρου μια υπερσπάνια μονοφωνική έκδοση των Rolling Stones και έκανε ολόκληρο ταξίδι από τη χώρα του μόνο και μόνο για να την αποκτήσει.

Digging

Mr Vinylios

Ηφαίστου 24, 210 3312813

Υπάρχει από το 1993 και είναι από τα πιο ξακουστά μαγαζιά στο Μοναστηράκι. Στα ράφια του έχει περίπου 40.000 δίσκους. «Από το μαγαζί έχουν περάσει τα πάντα» λέει ο Δημήτρης, υπάλληλος στο μαγαζί.

«Η αγορά στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ καλή. Μόνο στα '90s, μετά υπήρξε πτώση και όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης. Η πτωτική πορεία αντισταθμίζεται πάντα είτε από τους συλλέκτες είτε από ξένους που ψωνίζουν από μας μέσω Ιnternet. Αν έρθει κάποιος από το εξωτερικό και θέλει να ψάξει για βινύλιο, είμαστε στα 2-3 πρώτα μαγαζιά που θα επισκεφτεί».

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
Το Mr Vinylios είναι από τα πιο ξακουστά μαγαζιά στο Μοναστηράκι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ζαχαρίας

Ηφαίστου 20, 210 3210055

Ο Ζαχαρίας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Έχει μετατρέψει μια ολόκληρη στοά στο Μοναστηράκι σε ναό του βινυλίου. Άνοιξε το 1989 και οι δίσκοι που πουλάνε σταθερά είναι αυτοί των Beatles, των Pink Floyd, του Χατζιδάκι, το «Φως» των Socrates, το «ταγάρι» των Poll. Από τους πιο ακριβούς δίσκους που έχει πουλήσει είναι τα «Δυο μικρά γαλάζια άλογα» του Γιώργου Ρωμανού.

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
Το Old-School Records είναι το πιο φρέσκο δισκάδικο της πόλης. Φέρνει μεταχειρισμένα των '80s και indie rock, punk και new wave, αλλά και ψυχεδελικά των '60s. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Fokionos Records

Πλατεία Κυψέλης 12-13 & Φωκίωνος
Νέγρη, 210 8811662, 210 8212384

Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Αθήνας είναι το υπόγειο του Άρη Πιτταρά στην πλατεία Κυψέλης. Λειτουργεί ως αποθήκη για το κανονικό δισκοπωλείο του και δέχεται κόσμο μόνο με ραντεβού. Διαθέτει περίπου 180.000 μεταχειρισμένους δίσκους και CDs σε πολύ χαμηλές τιμές.


Vinyl City

Ιπποκράτους 132, 211 183 9910

To Vinyl City είναι η χαρά του digger. Μπορείς να ανακαλύψεις θησαυρούς που δεν περιμένεις ανάμεσα στους 30.000 δίσκους που υπάρχουν στο μαγαζί. Και δεν «χτυπάει» κανείς τις τιμές του.

Πού μπορείς ακόμα να αγοράσεις μουσική στην Αθήνα; Facebook Twitter
Ο Ζαχαρίας έχει μετατρέψει μια ολόκληρη στοά στο Μοναστηράκι σε ναό του βινυλίου. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Plan 59

Ζωοδόχου Πηγής 59, 210 3840589

Υπάρχει από το 2007. Έχει όλα τα είδη, εκτός από heavy metal. Συχνά το επισκέπτονται DJs και παραγωγοί για να βρουν δίσκους με περίεργους ήχους που θα χρησιμοποιήσουν στα μιξαρίσματα. «Η αγορά έχει ανέβει επειδή η νεολαία ψάχνει το βινύλιο ως vintage αντικείμενο» λέει ο Θανάσης Ξανθάκος.

«Δεν νομίζω ότι ασχολούνται τόσο πολύ για να ακούσουν μουσική όσο για την ομορφιά του, επειδή το βινύλιο είναι ένα φετίχ. Όσοι ξένοι έρχονται είναι πολύ ενημερωμένοι. Ψάχνουν από ελληνικά μέχρι οριεντάλ και τσιφτετέλια και περίεργα ελληνικά σπάνια σινγκλάκια της περιόδου '60-'70».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρίστος Γαλιλαίας: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στην LIFO

Μουσική / Χρίστος Γαλιλαίας: «Το Μέγαρο είναι μια ευκαιρία για να προσφέρω στον τόπο»

Με αφορμή το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στη LiFO για την πόλη του, για την απουσία μουσικής παιδείας και για το προσωπικό του όραμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Συνέντευξη Chris Liebing

Μουσική / Chris Liebing: «Είμαι παιδί της μουσικής των '80s και το λατρεύω αυτό»

Μια συνέντευξη με τον Γερμανό δημιουργό που παρέδωσε κυριολεκτικά την ψυχή του στην techno και συνεργάστηκε με κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ηλεκτρονικού ήχου, λίγο πριν από την εμφάνισή του στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δάκρυα και αίμα: «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα» στη Λυρική

Αφιέρωμα Εθνική Λυρική Σκηνή / Δάκρυα και αίμα: «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα» στη Λυρική

Το σκοτεινό, αιμοσταγές αριστούργημα του Μπέλα Μπάρτοκ θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση και σκηνικά-κοστούμια του Λέσλι Τράβερς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ