Ποια είναι η Νορβηγίδα Sigrid που τιμήθηκε με το μουσικό βραβείο BBC Sound Of 2018

Ποια είναι η Νορβηγίδα Sigrid που τιμήθηκε με το μουσικό βραβείο BBC Sound Of 2018 Facebook Twitter
Προσπαθεί να μιλήσει για τον έρωτα, τα παιχνίδια εξουσίας σε μια σχέση και τον φεμινισμό με έναν άγουρο και αθώο τρόπο που ταιριάζει στο νεαρό της ηλικίας της.
0

Το BBC Sound Of... είναι ένα βραβείο που δίνεται από το 2003 στις αρχές κάθε έτους σε πολλά υποσχόμενους μουσικούς μέσω μιας ψηφοφορίας η οποία πραγματοποιείται από κριτές και πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας.


Το συγκεκριμένο βραβείο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, αντικατοπτρίζει την εκτίμηση προς το ταλέντο του νικητή και την πρόβλεψη για όσα μπορεί να πετύχει μελλοντικά, ενώ παράλληλα συνήθως λειτουργεί και ως ένας πολύ καλός τρόπος γνωριμίας του με μαζικότερο κοινό.

Όλα αυτά τα χρόνια η επιτυχία των επιλογών είχε ανάμεικτα αποτελέσματα: το βραβείο έχει δοθεί σε ονόματα που η μουσική ιστορία έχει διαγράψει ήδη (The Bravery, 2005), σε πρόσωπα που ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες (Mika, 2007), σε τραγουδίστριες που έγιναν διαχρονικά είδωλα (Adele, 2008) και σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας (Sam Smith, 2015).

Σε συνέντευξή της στην «Telegraph» δήλωσε πως δεν θέλει να χάσει την επαφή με τον πραγματικό της εαυτό, καθώς «μπορεί όλο αυτό να κρατήσει ελάχιστα και πρέπει να βασιστώ στην προσωπικότητά μου», ενώ σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξη στην «Guardian», μετά την απονομή του βραβείου, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να μετατραπεί σε μια απρόσιτη ντίβα και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η μουσική και πιο συγκεκριμένα «οι μεγάλες, δραματικές χορωδίες».

Το φετινό βραβείο κατέληξε στη μόλις 21 χρόνων Νορβηγίδα Sigrid, η οποία φαίνεται πως ανήκει σε αυτήν τη γενιά εναλλακτικών ποπ σταρ που κατακτούν το mainstream, όπως η Lorde, η Charlie XCX, η Dua Lipa και η Shura.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει ήδη πολλά. Το περσινό της τραγούδι «Don't kill my vibe» έχει πάνω από 30 εκατ. plays σε Spotify και YouTube μαζί, έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ιστορική δισκογραφική Island (η δισκογραφική της Amy Winehouse, αν σας αρέσουν οι συμβολισμοί), έχει δώσει συναυλία από το Glastonbury μέχρι την τελετή απονομής του Nobel Ειρήνης και, φυσικά, κέρδισε το BBC Sound Of 2018.

 

 Sigrid - Don't Kill My Vibe

Παρ' όλη την πρώιμη αναγνώριση της αξίας της, η Σκανδιναβή παραμένει προσγειωμένη. Σε συνέντευξή της στην «Telegraph» δήλωσε πως δεν θέλει να χάσει την επαφή με τον πραγματικό της εαυτό, καθώς «μπορεί όλο αυτό να κρατήσει ελάχιστα και πρέπει να βασιστώ στην προσωπικότητά μου», ενώ σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξη στην «Guardian», μετά την απονομή του βραβείου, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να μετατραπεί σε μια απρόσιτη ντίβα και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η μουσική και πιο συγκεκριμένα «οι μεγάλες, δραματικές χορωδίες».

H Sigrid Solbakk Raabe, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε το 1996 στο Ålesund, μια μεσαίου μεγέθους επαρχιακή πόλη της Νορβηγίας. Ο πατέρας της είναι μηχανικός και η μητέρα της αρχιτεκτόνισσα και ενώ κανείς από τους δύο δεν αγαπούσε τη μουσική, όλα τα παιδιά της οικογένειας έγιναν μουσικοί. Η αδερφή της είναι επίσης τραγουδίστρια και ο αδερφός της ένας δεξιοτέχνης κιθαρίστας.

Ήταν σε μία από τις συναυλίες της μπάντας του αδερφού της που το ταλέντο της αναδείχτηκε ενώπιον κοινού για πρώτη φορά: έπαιξε σε μια ακουστική κιθάρα το πρώτο δικό της τραγούδι, το «Sun», που μέσα στις επόμενες εβδομάδες άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο από το ραδιόφωνο της χώρας της. Ήταν μόλις 16 ετών τότε και σύντομα η καριέρα της εκτινάχθηκε. Υπέγραψε συμβόλαιο στην Island, κυκλοφόρησε το πρώτο της EP και έπαιξε σε εμβληματικά φεστιβάλ.

Όσοι δημοσιογράφοι τής έχουν πάρει συνέντευξη μιλάνε για ένα πολύ συνεσταλμένο και ευγενικό κορίτσι που αναζητά τη θέση του στον κόσμο. Οι στίχοι της επιτυχίας της μοιάζουν γενικόλογοι, ταιριάζουν σε πολλές κοινωνικές περιστάσεις και αποτυπώνουν ακριβώς τις σκέψεις του μεταβατικού σταδίου μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης: «You shut me down, you like the control/ You speak to me like I'm a child» και «You love to tear me down, you pick me apart/ Then build me up like I depend on you».

Προσπαθεί να μιλήσει για τον έρωτα, τα παιχνίδια εξουσίας σε μια σχέση και τον φεμινισμό με έναν άγουρο και αθώο τρόπο που ταιριάζει στο νεαρό της ηλικίας της. Φυσικά, το μέλλον θα δείξει αν το όνομα της Sigrid θα συνεχίσει να μας απασχολεί ή αν θα το ξεχάσουμε πολύ γρήγορα μέσα στο πλήθος των ονομάτων της μουσικής βιομηχανίας.

Πάντως, εν αναμονή του παρθενικού της δίσκου, που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, η ίδια φαίνεται πως, ανεξάρτητα από τη μελλοντική της πορεία, έχει πιάσει το νόημα.

«Ελπίζω η μουσική μου να κάνει τους ανθρώπους να πάρουν τον χρόνο τους και να σκεφτούν σοβαρά τη ζωή τους» δηλώνει κι εμείς ελπίζουμε μια ποπ σταρ με βλέψεις στα charts να καταφέρει πράγματι κάτι τόσο επαναστατικό για το ταλαιπωρημένο mainstream τοπίο.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM
Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Μουσική / Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Η νέα φωνή της ελληνικής μουσικής είναι, όπως λέει, «λίγο καθαρίστρια, λίγο ιδιωτική υπάλληλος, λίγο τραγουδίστρια». Μόλις έκλεισε τα τριάντα, ετοιμάζεται να ανέβει ξανά στη σκηνή με τη Νατάσσα Μποφίλιου και δείχνει πως έχει πολλά να προσφέρει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και θα ζωντανέψει, όπως και στο κείμενο, «στην Αθήνα, μια καλοκαιρινή νύχτα».
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Στέφανος Αθανασίου

Μουσική / Στέφανος Αθανασίου: «Γράφω για τον έρωτα, ο οποίος δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή»

Ο νεαρός τραγουδοποιός από τα Γιάννενα δεν είχε σκοπό να πει δημοτικά, αλλά συνόδεψε τη θεία του, Παγώνα Αθανασίου, σε δύο νεο-παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου που του προκάλεσαν ανατριχίλα.
M. HULOT