O Dominick Fernow είναι ένας από τους πιο συγκρουσιακούς καλλιτέχνες της underground noise σκηνής των '00s

O Dominick Fernow είναι ένας από τους πιο συγκρουσιακούς καλλιτέχνες της underground noise σκηνής των '00s Facebook Twitter
Ο Dominick Fernow είναι μία από τις πιο επιφανείς και συγκρουσιακές φιγούρες της underground noise σκηνής των '00s. © Maria Jose Govea
0

Σε ένα από τα πιο γεμάτα συναυλιακά Σάββατα του μήνα, εκτός από τους Algiers, ένα από τα πιο ανερχόμενα post-punk συγκροτήματα αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, έρχεται και ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς τους ήρωες, ο Dominick Fernow.


Στην Αγγλικανική Εκκλησία ο Fernow θα παίξει ως Prurient. Στην Αθήνα έχει ξαναεμφανιστεί με το πιο techno πρότζεκτ του, το «Vatican Shadow», που αναφέρουν περισσότερο και οι Algiers. Ως Prurient ανήκει περισσότερο στον ακραίο noise ήχο.


Είναι κάπως δύσκολη απόφαση ποιο από τα δύο acts να επιλέξεις αν ασχολείσαι με την εναλλακτική μουσική – παίζουν σε διαφορετικούς χώρους. Και τα δύο σχήματα αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική πλευρά της εναλλακτικής μουσικής πραγματικότητας της Αμερικής.

Στην περίπτωση του Fernow έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο επιφανείς και συγκρουσιακές φιγούρες της underground noise σκηνής των '00s. Η αλήθεια είναι ότι αν τον έχεις πετύχει live έστω και μία φορά ως Prurient, η εμπειρία μένει στο μυαλό σου όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Στην περίπτωση του Fernow έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο επιφανείς και συγκρουσιακές φιγούρες της underground noise σκηνής των '00s. Η αλήθεια είναι ότι αν τον έχεις πετύχει live έστω και μία φορά ως Prurient, η εμπειρία μένει στο μυαλό σου όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει τελευταία στις συναυλίες του, αλλά συνήθιζε να παίζει αυτά τα 15-20λεπτα λυτρωτικά sets που μπορεί να σε εξουθένωναν ψυχικά, αλλά ήταν από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορούσες να πετύχεις live, έστω κι αν ήταν τόσο σύντομα.

O Dominick Fernow είναι ένας από τους πιο συγκρουσιακούς καλλιτέχνες της underground noise σκηνής των '00s Facebook Twitter
Ο Fernow γεννήθηκε στο Γουισκόνσιν, σε μια αυστηρά θρησκευόμενη καθολική οικογένεια. © Maria Jose Govea


Συγκεντρώσαμε λίγα πράγματα που πρέπει ξέρει κάποιος γι' αυτό τον τόσο ιδιόρρυθμο καλλιτέχνη.

- Ο Fernow γεννήθηκε στο Γουισκόνσιν, σε μια αυστηρά θρησκευόμενη καθολική οικογένεια.


- Η ανατροφή του έπαιξε τεράστιο ρόλο στη μετέπειτα μουσική πορεία του, καλλιεργώντας του μια έμφυτη αποστροφή για τον κόσμο και όσα συμβαίνουν γύρω του.


Στο σχολείο άρχισε να ακούει death metal και να ανταλλάσσει κασέτες με τους συμμαθητές του. Σε μία από τις πιο σπάνιες συνεντεύξεις του είπε ότι η πρώτη του ανάμνηση είναι απ' όταν ήταν δύο χρονών, που συνήθιζε να γλιστράει στο παρκέ του σπιτιού του.

Μια φορά έπεσε με το κεφάλι πάνω στο πλυντήριο πιάτων. Έχει ακόμη το σημάδι από τα ράμματα, αλλά η εμπειρία του στο νοσοκομείο ήταν τραυματική. Τον έπιασε τέτοια υστερία, που ανάγκασε τους γιατρούς να του βάλουν ζουρλομανδύα.


- Σε μεγαλύτερη ηλικία ανακάλυψε ότι πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Γι' αυτό μπορεί, π.χ., να κόβει με ψαλίδι εξώφυλλα για κασέτες για ώρες.

-Έτσι δικαιολογεί το γεγονός ότι είναι τόσο παραγωγικός ως μουσικός. Η δισκογραφία του είναι αχανής. Από το 1998, που άρχισε να ηχογραφεί, έχει κάνει αναρίθμητες κυκλοφορίες. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 100.

- Έχει τρία επίσημα μουσικά πρότζεκτ, διαφορετικού μουσικού στυλ το καθένα. Ηχογραφεί και παίζει live ως Vatican Shadow, Prurient και Rainforest Spiritual Enslavement. Στο τελευταίο πειραματίζεται με το dark ambient.

O Dominick Fernow είναι ένας από τους πιο συγκρουσιακούς καλλιτέχνες της underground noise σκηνής των '00s Facebook Twitter
Ο Dominick Fernow άνοιξε το 2006 ένα από τα πιο γνωστά δισκοπωλεία στον κόσμο, το Hospital Productions.


- Τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στο Βερολίνο. Για πολύ καιρό ήταν κάτοικος Νέας Υόρκης και κάποια εποχή πέρασε από το Λος Άντζελες και τη Φλωρεντία. Σήμερα θυμάται με μελανά χρώματα τα χρόνια που πέρασε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το θεωρούσε κλειστοφοβικό. Ούτε το Λος Άντζελες του έκατσε καλά.


- Είναι δημιουργός της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Hospital Productions. Την ίδρυσε όταν ήταν 16 χρονών. Η Hospital Productions μετράει πάνω από 600 κυκλοφορίες μέχρι σήμερα.
Το 2006 άνοιξε ένα από τα πιο γνωστά εξειδικευμένα δισκοπωλεία στον κόσμο με το ίδιο όνομα. Έφερνε black metal δίσκους απ' όλο τον κόσμο και στεγαζόταν στο υπόγειο ενός άλλου δισκοπωλείου στη Νέα Υόρκη, του Jammyland. Όταν αυτό έκλεισε, ο Fernow αναγκάστηκε να μεταφέρει το δισκοπωλείο αλλού, μέχρι να το κλείσει οριστικά το 2011. Η Hospital Productions συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα ως δισκογραφική.


- Ο ίδιος κλείνει φέτος τα 20 χρόνια δημιουργίας ως Prurient. Για να το γιορτάσει, κυκλοφόρησε στην καναδική Profound Lore ένα επταπλό box set βινυλίου.


- Σιχαίνεται να κάνει περιοδείες και απεχθάνεται το Διαδίκτυο. Αποφεύγει τα social media, που θεωρεί εξουθενωτικά. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι ασχολήθηκε με το noise επειδή έχει σχέση με το μίσος και με το να σε μισούν. Δεν περίμενε η μουσική του να έχει θετική ανταπόκριση.

  Prurient live στο Screamscape

Ο Dominick Fernow ως Prurient live στο Screamscape


- Αν και το Vatican Shadow ξεκίνησε ως πρότζεκτ του ενός δίσκου, κατέληξε να είναι η πιο πετυχημένη προσπάθειά του στον χώρο της μουσικής. Επιπλέον, η techno μουσική τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τα προσωπικά του προβλήματα και του άλλαξε στην κυριολεξία τη ζωή.


Ακούγεται σχεδόν αισιόδοξος όταν λέει: «Θέλω να φέρω το rock'n'roll στην techno, το θέμα είναι βρεις την ισορροπία. Δεν θεωρώ ότι η μουσική μου είναι τόσο σκοτεινή –την αντιμετωπίζω περισσότερο ως θόρυβο με μελωδία. Υπάρχει μια αντίθεση σε αυτό και σχετίζεται με την αυτογνωσία και την αυτοκριτική, που σε βοηθούν να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Στο σημείο του εγκεφάλου σου όπου κατοικεί η φαντασία κυριαρχεί και το άγχος, που σε εμποδίζει να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Με την techno μουσική συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο. Σε αναγκάζει να ζήσεις τη στιγμή και αυτό είναι το καταπληκτικό με τα κλαμπ. Νιώθεις μια απελευθέρωση. Βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με κόσμο αλλά ταυτόχρονα και στον δικό σου χώρο, απολαμβάνοντας τη μουσική, χορεύοντας».

 
info:Ο Prurient θα εμφανιστεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα) στο πλαίσιο των St Paul's Sessions, με είσοδο 17 ευρώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT