Οι Monsieur Doumani στην Αθήνα μόνο για σήμερα!

 

Οι τρεις νέοι μουσικοί που τριγυρίζουν στα σοκάκια της παλιάς Λευκωσίας, της πόλης τους, είναι από αριστερά ο Αντώνης Αντωνίου (τζουράς, τραγούδι, ηλεκτρονικά όργανα), ο Δημήτρης Γιασεμίδης (φλάουτο, τρομπόνι, φωνητικά) και ο Άγγελος Ιωνάς (κιθάρα, φωνητικά). Πρόκειται για τους Monsieur Doumani, ένα ιδιαίτερο συγκρότημα, που αυτή τη στιγμή, μαζί με τους J. Kriste Master of Disguise του Λευτέρη Μουμτζή, κρατάνε τα ηνία της Κυπριακής αντεργκράουντ μουσικής σκηνής.

 

Οι Monsieur Doumani είναι Κύπριοι με τη...βούλα! Μολονότι τους ενδιαφέρει να φτάσει η μουσική τους στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, γράφουν στίχους στη γλώσσα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.

 

Για τους Monsieur Doumani ακούσαμε πρώτη φορά - εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον - το 2013 με το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον ευρωπαϊκό μουσικό Τύπο. Τίτλος του, ''Grippy Grappa'', και βασικό περιεχόμενο του, οι διασκευές των παιδιών σε παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου. Διασκευές εμπνευσμένες που δικαίωναν τον τίτλο του πρώτου μικρού δίσκου τους ένα χρόνο πριν: Cyfolk - λογοπαίγνιο με τις λέξεις ''Cyprus'', ''Psych-'' και ''Folk''.

 

Οι Monsieur Doumani στην Αθήνα μόνο για σήμερα!

 

Με το καινούργιο άλμπουμ τους, το ''Sikoses'', το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, οι Monsieur Doumani εξελίσσουν τον ''νεοχίπικο'' ήχο τους, μπολιάζοντας τον με ηλεκτρισμένες δόσεις fusion. Στα δώδεκα τραγούδια και στο ένα ορχηστρικό θέμα τους, κυρίως συνθέσεις του Αντώνη Αντωνίου και Κυπριακά παραδοσιακά, το τρίο των μουσικών μας εισάγει σε ένα κλίμα εντελώς πρωτότυπο συγκριτικά με τις τρέχουσες κυκλοφορίες στο πλαίσιο της rock ή και της world music.

 

Οι Monsieur Doumani είναι Κύπριοι με τη...βούλα! Μολονότι τους ενδιαφέρει να φτάσει η μουσική τους στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, γράφουν στίχους στη γλώσσα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους. Δε γνωρίζω δηλαδή άλλο - rock ας το χαρακτηρίσω - συγκρότημα που να ''ομιλεί'' την Κυπριακή διάλεκτο, ούτε καν τα καθιερωμένα αγγλικά, μια και ήδη έχουν καταφέρει αρκετά πράγματα εκτός των συνόρων τους. 

 

Στα τραγούδια των Monsieur Doumani ενυπάρχουν τα πρώιμα ρεμπέτικα και τα blues, ο Σαββόπουλος του ''Μπάλλου'', οι Fairport Convention αν θες, καθώς και μία προσέγγιση στην παράδοση της γενέτειρας τους που μόνο εξευγενισμένη δεν θα την έλεγες, όπως λόγου χάριν έχει συμβεί κατά κόρον στο παρελθόν με άλλους ''έντεχνους'' ομότεχνούς τους.

 

Ενδεικτικοί τίτλοι: ''Έτσι θέλει το Καττίν'', ''Τους φρένιμους κρινίσκουν οι πελλοί'', ''Οι Ποπάνες'', ''Το Βυζίν το Ππαλαζίν'' ή το ''Μιτσικουρίν'' και ανάμεσα σ'αυτά τα τραγούδια η άκρως ψυχεδελική οργανική διασκευή τους στην Κυπριακή παραδοσιακή ''Μάντρα''.

 

 

Οι Monsieur Doumani βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα παρουσιάσουν ολόκληρο το άλμπουμ ''Sikoses'' σε ένα και μοναδικό live απόψε στο cafe - μουσική σκηνή ''Άλικο'' (Αγ. Δημητρίου 16, Ψυρρή). Ώρα έναρξης 20.30 και εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ. Ευκαιρία να τους δούμε και να τους ακούσουμε περισσότερο σαν μία ''γνωριμία'' με την αντεργκράουντ μουσική κοινότητα της Κύπρου!