Οι Mary Flower's Superhead «βαφτίστηκαν» από μια λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της Θεσσαλονίκης

Οι Mary Flower's Superhead «βαφτίστηκαν» από μια λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
0

Οι Mary Flower's Superhead είναι από τα πιο γνωστά αγγλόφωνα κιθαριστικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης. Ο Ηλίας, ο Θάνος και ο Νίκος, τα μέλη του γκρουπ, είναι φίλοι εδώ και είκοσι χρόνια και παίζουν μαζί μουσική τα δεκαπέντε από αυτά.

Επίσημα είναι γκρουπ από το 2003. Το όνομά τους το έχουν πάρει από τη λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της πόλης, τη Μαριάνθη Κεφάλα – ένας ηχολήπτης τους το πρότεινε μια βραδιά στο στούντιο και ήταν το πιο περίεργο πράγμα που είχαν ακούσει ποτέ. Όταν τους εξήγησε τι σημαίνει, έγινε το προσωπικό τους αστείο. Θεωρούν τη Μαριάνθη νονά τους, κατά κάποιον τρόπο.


Οι Mary's Flower Superhead έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ. Το πιο πρόσφατο, το «Wealth», κυκλοφόρησε από την Inner Ear πριν από έναν μήνα.

Είχαν έξι χρόνια να βγάλουν δίσκο, αλλά όλο αυτό το διάστημα ήταν δραστήριοι μέσα από το πενάκι του Σταύρου Κιουτσούκη, του δημιουργού του κόμικ MSF Across the Universe που έχει πρωταγωνιστές τους Mary's Flower Superhead. Χαρακτηρίζουν το «Wealth» σημείο επανεκκίνησής τους.

Το δύσκολο είναι να μην είσαι απλώς ένα πυροτέχνημα αλλά να έχεις διάρκεια. Δεν έχει σημασία πού βρίσκεσαι. Αυτό που θεωρούμε επιτυχία είναι να συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική που θέλουμε, όποτε θέλουμε εμείς.


Στον νέο αυτό δίσκο ακούγονται αλλαγμένοι, με πιο ατμοσφαιρικό και ώριμο ήχο, που θυμίζει τα '90s. Κάνουν μια επιστροφή στη μουσική που άκουγαν μικρότεροι.

«Αρκετά στιχουργικά μέρη των τραγουδιών περιγράφουν βιώματα και των τριών μας το διάστημα που πέρασε» λέει ο Ηλίας που παίζει κιθάρα και κάνει τα φωνητικά. «Άργησε να βγει επειδή τίποτε απ' ό,τι γράφαμε δεν μας ικανοποιούσε. Μία το 'να, μία τ' άλλο, πέρασε ο καιρός».

 

Mary's Flower Superhead - Wealth


Παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα γίνονται περισσότερα μουσικά πράγματα απ' ό,τι στη Θεσσαλονίκη, δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητα αρνητικό να έχεις ένα συγκρότημα εκεί.

«Τώρα μπορείς να κάνεις ευκολότερα επιτυχία σε σχέση με παλιότερα λόγω της εύκολης και γρήγορης προβολής μέσω Διαδικτύου. Το δύσκολο είναι να μην είσαι απλώς ένα πυροτέχνημα αλλά να έχεις διάρκεια. Δεν έχει σημασία πού βρίσκεσαι. Αυτό που θεωρούμε επιτυχία είναι να συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική που θέλουμε, όποτε θέλουμε εμείς» αναφέρει.

Αγαπάει τη Θεσσαλονίκη για τον ρυθμό της, την παραλία της και την αγνότητά της. «Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει αρκετά» λέει.

«Όλες οι πόλεις αλλάζουν με τα χρόνια. Για καλύτερα ή χειρότερα, δεν μπορώ να σου πω. Όσο μεγαλώνεις, τα παλιότερα χρόνια τα βλέπεις καλύτερα, πιο ρομαντικά, και τα νοσταλγείς. Το ίδιο και την πόλη. Κατά τ' άλλα, περιμένουμε ακόμα το μετρό. Κάποια πράγματα λειτουργούν σε περιορισμένο βαθμό, ειδικά ο ΟΑΣΘ. Και το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ήταν εκτός τόπου και χρόνου».


«Ποια είναι η άποψή σου για όσα έγιναν πρόσφατα με τον ΠΑΟΚ;». «Προσωπικά, λόγω οικογενειακής παράδοσης υποστηρίζω τον Ηρακλή που παίζει στη Γ' Εθνική, ο Θάνος τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που δεν ξέρω σε ποια κατηγορία παίζει, και ο Νίκος δεν ξέρω καν τι ομάδα είναι. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ασχολούμαστε με τον ΠΑΟΚ».

Οι Mary Flower's Superhead «βαφτίστηκαν» από μια λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Ιωακειμίδης

Το «Wealth» των Mary's Flower Superhead κυκλοφορεί από την Inner Ear. 

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT