KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Οι Mary Flower's Superhead «βαφτίστηκαν» από μια λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της Θεσσαλονίκης

Οι Mary Flower's Superhead «βαφτίστηκαν» από μια λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
0

Οι Mary Flower's Superhead είναι από τα πιο γνωστά αγγλόφωνα κιθαριστικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης. Ο Ηλίας, ο Θάνος και ο Νίκος, τα μέλη του γκρουπ, είναι φίλοι εδώ και είκοσι χρόνια και παίζουν μαζί μουσική τα δεκαπέντε από αυτά.

Επίσημα είναι γκρουπ από το 2003. Το όνομά τους το έχουν πάρει από τη λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της πόλης, τη Μαριάνθη Κεφάλα – ένας ηχολήπτης τους το πρότεινε μια βραδιά στο στούντιο και ήταν το πιο περίεργο πράγμα που είχαν ακούσει ποτέ. Όταν τους εξήγησε τι σημαίνει, έγινε το προσωπικό τους αστείο. Θεωρούν τη Μαριάνθη νονά τους, κατά κάποιον τρόπο.


Οι Mary's Flower Superhead έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ. Το πιο πρόσφατο, το «Wealth», κυκλοφόρησε από την Inner Ear πριν από έναν μήνα.

Είχαν έξι χρόνια να βγάλουν δίσκο, αλλά όλο αυτό το διάστημα ήταν δραστήριοι μέσα από το πενάκι του Σταύρου Κιουτσούκη, του δημιουργού του κόμικ MSF Across the Universe που έχει πρωταγωνιστές τους Mary's Flower Superhead. Χαρακτηρίζουν το «Wealth» σημείο επανεκκίνησής τους.

Το δύσκολο είναι να μην είσαι απλώς ένα πυροτέχνημα αλλά να έχεις διάρκεια. Δεν έχει σημασία πού βρίσκεσαι. Αυτό που θεωρούμε επιτυχία είναι να συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική που θέλουμε, όποτε θέλουμε εμείς.


Στον νέο αυτό δίσκο ακούγονται αλλαγμένοι, με πιο ατμοσφαιρικό και ώριμο ήχο, που θυμίζει τα '90s. Κάνουν μια επιστροφή στη μουσική που άκουγαν μικρότεροι.

«Αρκετά στιχουργικά μέρη των τραγουδιών περιγράφουν βιώματα και των τριών μας το διάστημα που πέρασε» λέει ο Ηλίας που παίζει κιθάρα και κάνει τα φωνητικά. «Άργησε να βγει επειδή τίποτε απ' ό,τι γράφαμε δεν μας ικανοποιούσε. Μία το 'να, μία τ' άλλο, πέρασε ο καιρός».

 

Mary's Flower Superhead - Wealth


Παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα γίνονται περισσότερα μουσικά πράγματα απ' ό,τι στη Θεσσαλονίκη, δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητα αρνητικό να έχεις ένα συγκρότημα εκεί.

«Τώρα μπορείς να κάνεις ευκολότερα επιτυχία σε σχέση με παλιότερα λόγω της εύκολης και γρήγορης προβολής μέσω Διαδικτύου. Το δύσκολο είναι να μην είσαι απλώς ένα πυροτέχνημα αλλά να έχεις διάρκεια. Δεν έχει σημασία πού βρίσκεσαι. Αυτό που θεωρούμε επιτυχία είναι να συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική που θέλουμε, όποτε θέλουμε εμείς» αναφέρει.

Αγαπάει τη Θεσσαλονίκη για τον ρυθμό της, την παραλία της και την αγνότητά της. «Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει αρκετά» λέει.

«Όλες οι πόλεις αλλάζουν με τα χρόνια. Για καλύτερα ή χειρότερα, δεν μπορώ να σου πω. Όσο μεγαλώνεις, τα παλιότερα χρόνια τα βλέπεις καλύτερα, πιο ρομαντικά, και τα νοσταλγείς. Το ίδιο και την πόλη. Κατά τ' άλλα, περιμένουμε ακόμα το μετρό. Κάποια πράγματα λειτουργούν σε περιορισμένο βαθμό, ειδικά ο ΟΑΣΘ. Και το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ήταν εκτός τόπου και χρόνου».


«Ποια είναι η άποψή σου για όσα έγιναν πρόσφατα με τον ΠΑΟΚ;». «Προσωπικά, λόγω οικογενειακής παράδοσης υποστηρίζω τον Ηρακλή που παίζει στη Γ' Εθνική, ο Θάνος τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που δεν ξέρω σε ποια κατηγορία παίζει, και ο Νίκος δεν ξέρω καν τι ομάδα είναι. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ασχολούμαστε με τον ΠΑΟΚ».

Οι Mary Flower's Superhead «βαφτίστηκαν» από μια λαϊκή τραγουδίστρια θρύλο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Ιωακειμίδης

Το «Wealth» των Mary's Flower Superhead κυκλοφορεί από την Inner Ear. 

 

Μουσική
0

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα γενιά της ελληνικής trap: Οι AI καλλιτέχνιδες που διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο ανθρώπινο και το ψηφιακό

Μουσική / Οι πρώτες ελληνικές AI περσόνες στην trap και το hip hop

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον ήχο και την αισθητική της ελληνικής μουσικής σκηνής. Η Alina (4LINA) και η Roselune Everly είναι οι πρώτες ελληνικές AI περσόνες στην trap και το hip hop, που δημιουργούν μουσική με συναίσθημα και αναδεικνύουν πώς η τεχνολογία μπορεί να συνυπάρξει με την ανθρώπινη έκφραση.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ENRICO SANGIULIANO INTERVIEW

Μουσική / Enrico Sangiuliano: «Μπορώ να διαμορφώσω ήχους που δεν υπάρχουν»

O μουσικός παραγωγός που έχει βραβευτεί τρεις συνεχόμενες χρονιές ως best-selling techno artist, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του, μιλάει για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μουσική, σαν να βάζει «τάξη στο χάος».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Μουσική / O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές μίλησε στη LiFO λίγο πριν αποσυρθεί από το τραγούδι. Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αναδημοσιεύουμε μια σπάνια συνέντευξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Μουσική / Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Το «For those dancing alone in their apartment» είναι ένα μουσικό πείραμα για όσα άτομα ψάχνουν ευκαιρία να ξεφύγουν, χορεύοντας μόνα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο, ανάλογα με τη διάθεσή τους και για όσο το επιθυμούν.
M. HULOT
Ody Icons Περφόρμερ, μουσικός, δραματουργός, συνθέτης 

Οι Αθηναίοι / Ody Icons: «Δεν γίνεται να μη διεκδικήσεις τον χώρο που σου αναλογεί»

Περφόρμερ, μουσικός. Μεγάλωσε σε περιβάλλον που αγαπούσε την Ανατολή, ήταν λαϊκό και καθόλου εστέτ, κι αυτό επηρέασε τη μουσική του. Γι' αυτό δεν καταλαβαίνει τι εννοούν στην Ελλάδα όταν τον ρωτούν «γιατί τόσο τουμπερλέκι;». Ο Ody Icons αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Σεμίνα Διγενή / Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ της Σεμίνας Διγενή για τον αγνό πρίγκηπα του rock and roll. Ακούγονται:  Δημήτρης Πουλικάκος, Μελίνα Σιδηροπούλου,  Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Αγγελάκας κ.α.
THE LIFO TEAM