Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης σας προσκαλεί στο Electric Nights 2016, τη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης σας προσκαλεί στο Electric Nights 2016, τη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Το Electric Nights, είναι ένα φεστιβάλ ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής, πειραματικής και μη... Φωτό: Elizabeth Rovit
0

Την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 20.00, στο Booze Cooperativa θα ξεκινήσει μία γιορτή ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής και θα διαρκέσει δύο νύχτες. Πρόκειται για το Electric Nights, ένα ανεξάρτητο και πρωτοποριακό φεστιβάλ που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με πολλά καινούργια ονόματα στο line-up του. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει στο κοινό «αυτό το κάτι καινούριο». Πίσω από την διοργάνωση βρίσκεται η Medea Electronique, μία ομάδα που δημιουργεί έργα τα οποία συνδυάζουν πρακτικές και τέχνες, στη μουσική, το βίντεο, το animation, την performance, το hardware hacking, και τον προγραμματισμό. «Έργα της Medea έχουν βγει και στο εξωτερικό, το "Beyond Reasoning" και το "Fragments of the Unseen" έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες και φαντάσου ότι είναι δύσκολο να μεταφέρεις έργα μεγάλης κλίμακας έξω», λέει ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, μέλος της ομάδας, που μας υποδέχτηκε στο γραφείο της Medea Electronique στον Κεραμεικό και μας μίλησε για το Electric Nights και για την προσπάθειά να προωθήσουν την πειραματική ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα. «Δεν είμαστε η μόνη ομάδα που το κάνει αυτό, αλλά προσπαθούμε να πρωτοπορούμε, χωρίς αυτό να γίνεται ο αυτοσκοπός μας. Στο πλαίσιο της Medea Electronique διοργανώνουμε το Koumaria Residency: για ένα δεκαήμερο το Φθινόπωρο μαζευόμαστε στην Σπάρτη περίπου είκοσι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δουλεύουμε πάνω σε ιδέες που συνήθως δημιουργούνται εκεί, φτιάχνουμε performances, εγκαταστάσεις, μουσική κι όλα αυτά τα παρουσιάζουμε στη Σελασία, στην Σπάρτη και στην Αθήνα. Όταν τελειώσει το Electric Nights, θα δημοσιεύσουμε το κάλεσμα για την επόμενη Κουμαριά».

Το Electric Nights, είναι ένα φεστιβάλ ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής, πειραματικής και μη. Είναι ίσως το μόνο φεστιβάλ στην Αθήνα που παρουσιάζει στο κοινό την ηλεκτρονική μουσική στην πιο σύγχρονη έκφανσή της, αφού οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι νέοι, δραστήριοι στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και οποίοι βρίσκονται σε έναν συνεχή πειραματισμό. «Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, να έρχεται ο κόσμος που μας επισπεύτηκε και προηγούμενες χρονιές, αλλά να έρχεται και καινούργιο κοινό, κι ας μην έχει ιδιαίτερη σχέση με την ηλεκτρονική μουσική. Δημιουργούμε μια γιορτή για ένα είδος μουσικής που δεν χαίρει μεγάλης προβολής. Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά σ' αυτό το τόσο ιδιαίτερο άκουσμα και να του προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία. Το line-up θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές, άλλους αυτοδίδακτους και άλλους ακαδημαϊκούς ερευνητές. Όλοι αυτοί θα παρουσιάζουν το οπτικοακουστικό τους αλφάβητο με διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τα όρια της τέχνης και της μουσικής», λέει ο Αλέξανδρος.

Το ένα εργαστήριο αφορά σύνθεση ήχου και αλγοριθμικής μουσικής με το περιβάλλον προγραμματισμού SuperCollier, ενώ το δεύτερο αφορά Circuit Bending και δημιουργία αυτοσχέδιων μουσικών ηλεκτρονικών συσκευών».

Η Medea Electronique είναι μια ομάδα που βασίζεται στην πρωτοβουλία. Όταν κάποιο μέλος θέλει να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ και θέλει να το κάνει μέσω της ομάδας τότε ο ίδιος αναλαμβάνει την οργάνωση και οτιδήποτε άλλο απαιτεί το έργο και η υπόλοιπη ομάδα βοηθάει. «Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε συνέχεια αλλά στόχος μας είναι να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα. Για παράδειγμα, το Electric Nights παρουσιάζει τρεις βασικές δυσκολίες. Μία είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων που είναι είκοσι δύο στο σύνολο φέτος, και αυτό είναι μεγάλος αριθμός. Άλλη μία δυσκολία είναι η επιλογή τους από το ανοιχτό κάλεσμα, και ο συνδυασμός τους στο πρόγραμμα, για να υπάρχει συνοχή, αλλά και ποικιλία. Η τρίτη δυσκολία είναι η χορηγίες και η κάλυψη των εξόδων του φεστιβάλ. Όλα αυτά τα ξεπερνάμε με δουλειά, επιμονή και αγάπη σε αυτό που κάνουμε».

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης σας προσκαλεί στο Electric Nights 2016, τη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Η Medea Electronique είναι μια ομάδα που βασίζεται στην πρωτοβουλία. Όταν κάποιο μέλος θέλει να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ και θέλει να το κάνει μέσω της ομάδας τότε ο ίδιος αναλαμβάνει την οργάνωση και οτιδήποτε άλλο απαιτεί το έργο και η υπόλοιπη ομάδα βοηθάει... Φωτό: Elizabeth Rovit

Η φετινή έκδοση για πρώτη χρονιά σπάει τις 27 ώρες συνεχόμενες – που ήταν το χαρακτηριστικό των προηγούμενων - σε δύο βράδια. «Αποφασίσαμε ότι είναι δύσκολο για το κοινό να δίνει παρουσία και τις 27 ώρες, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια κενά. Φέτος το φεστιβάλ θα γίνει Παρασκευή και Σάββατο, όπου τα live θα ξεκινάνε στις 20:00. Η φετινή έκδοση έχει μια ακόμη προσθήκη, δύο εργαστήρια τα οποία θα γίνουν το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 11:00 το πρωί. Το ένα εργαστήριο αφορά σύνθεση ήχου και αλγοριθμικής μουσικής με το περιβάλλον προγραμματισμού SuperCollier, ενώ το δεύτερο αφορά Circuit Bending και δημιουργία αυτοσχέδιων μουσικών ηλεκτρονικών συσκευών».

Τι θα δούμε φέτος στο Electric Nights; Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τόσο καλλιτέχνες από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό. Συγκεκριμένα έχουμε καλλιτέχνες από Γαλλία, Αγγλία, Αμερική, Ισπανία, Σουηδία, οι οποίοι συμπράττουν προκειμένου να δημιουργήσουν το ποικίλο πρόγραμμα του φεστιβάλ μας. Τα σετ των καλλιτεχνών περιλαμβάνουν ηλεκτροκουστικές περφόρμανς (συνδυασμός ακουστικών οργάνων με ηλεκτρονικά), από τους oaes, Θεόμνη, και ASABE, οπτικοακουστικά σετ των Gaëtan Gromer - Phillipe Boisnard, και της Alyssa Moxley, «σπασμένα» beats από τους Obstructions και Scizhic-inzC, και άλλα πολλά.

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης σας προσκαλεί στο Electric Nights 2016, τη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Το line-up θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές, άλλους αυτοδίδακτους και άλλους ακαδημαϊκούς ερευνητές. Όλοι αυτοί θα παρουσιάζουν το οπτικοακουστικό τους αλφάβητο με διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τα όρια της τέχνης και της μουσικής... Φωτό: Πηνελόπη Γερασίμου

Info:

To Electric Nights 2016, θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Απριλίου, από τις 20.00 μέχρι αργά τη νύχτα, Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Σύνταγμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λανγκ Λανγκ, η ιστορία του σούπερ σταρ του πιάνου που έρχεται στο Ηρώδειο

Μουσική / Λανγκ Λανγκ: Η ιστορία του σούπερ σταρ του πιάνου που έρχεται στο Ηρώδειο

Ένας από τους πιο καταξιωμένους και αμφιλεγόμενους μουσικούς της σύγχρονης εποχής, που το κοινό τον λατρεύει και οι μουσικοκριτικοί τον θεωρούν «την J.Lo της κλασικής μουσικής».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Pop Festival ’73: η ιστορία πίσω από ένα θρυλικό δίσκο του ελληνικού ροκ, που αποτύπωσε ένα διαγωνισμό νεανικών συγκροτημάτων

Μουσική / Pop Festival ’73: Η ιστορία πίσω από έναν θρυλικό δίσκο του ελληνικού ροκ

Σαν σήμερα, πριν από 50 χρόνια, σ' έναν διαγωνισμό νεανικών συγκροτημάτων, που αποτυπώθηκε στον δίσκο, συμμετείχαν άγνωστοι τότε μουσικοί, μερικοί από τους οποίους θα γίνονταν πασίγνωστοι αργότερα.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ