Νότης Μαυρουδής: Το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66»

Νότης Μαυρουδής: το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66» Facebook Twitter
Ο ξαφνικός και αναπάντεχος χαμός του Νότη Μαυρουδή, στα 77 χρόνια του, που μαθεύτηκε το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, μας οδηγεί να θυμηθούμε μία από τις πολύ πρώτες, και οπωσδήποτε ξεχασμένες δουλειές του.
0

Ο ξαφνικός και αναπάντεχος χαμός του Νότη Μαυρουδή, στα 77 χρόνια του, που μαθεύτηκε το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, μας οδηγεί να θυμηθούμε μία από τις πολύ πρώτες, και οπωσδήποτε ξεχασμένες δουλειές του – ένα σάουντρακ για μιαν μάλλον άγνωστη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Νότης Μαυρουδής ξεκινά από πολύ μικρός στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60 να δουλεύει στις μπουάτ της Πλάκας, ενώ πολύ γρήγορα, κάτω από τα 20 χρόνια του, μπαίνει και στη δισκογραφία, δίνοντας τα πρώτα τραγούδια του (σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη), τα οποία θα απέδιδε ο Γιώργος Ζωγράφος. Τα τραγούδια είχαν τίτλους «Άκρη δεν έχει ο ουρανός / Τα γιορτινά σου φόρεσε» και θα κυκλοφορούσαν σ’ ένα δίσκο 45 στροφών, στις 3 Οκτωβρίου 1964, από την Lyra.

Μέσα στο άρτι δημιουργηθέν Νέο Κύμα ο Νότης Μαυρουδής έχει, από το ξεκίνημά του, βασική θέση – καθότι και ως κιθαρίστας ταιριάζει «γάντι» με το κλίμα των μπουάτ, που δεν απαιτούν την εξαλλοσύνη, αλλά την ηρεμία, την ολιγάρκεια και την απλότητα.

Φαίνεται πως κάτι υπήρχε και ξεχώριζε τελικά σ’ εκείνη την ταινία, και αυτό δεν θα ήταν άλλο από τη μουσική της, που ήταν συντεθειμένη από τον Νότη Μαυρουδή. Και κάπως έτσι το σάουντρακ θα κυκλοφορούσε σ’ ένα 7ιντσο six-tracks EP, που γύριζε στις 45 στροφές, το φθινόπωρο του ’66, όταν ο συνθέτης είχε κάνει πλέον «όνομα» μέσα στο Νέο Κύμα.

Και αν οι μπουάτ με την δισκογραφία αποτελούσαν το ένα μέρος της επαγγελματικής καθημερινότητας των μουσικών, ο κινηματογράφος ήταν ένα άλλο (μέρος). Στα μέσα του ’60 υπήρχε, εννοούμε, μία παράλληλη ανάπτυξη και του κινηματογραφικού κυκλώματος, στη χώρα, με τις δεκάδες ταινίες που γυρίζονταν να προσφέρουν επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης σε συνθέτες, μουσικούς και τραγουδιστές.

Το 1966, στα 21 χρόνια του, δηλαδή πολύ νέος ακόμη, ο Νότης Μαυρουδής ανακατεύεται με το σινεμά, καθώς συμμετέχει ως συνθέτης σε μερικές ταινίες – μία εκ των οποίων είναι και η «Δάφνις και Χλόη 66» της Μίκας Ζαχαροπούλου.

Νότης Μαυρουδής: το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66» Facebook Twitter
«Δάφνις και Χλόη 66», από διαφημιστική καταχώρηση σε εφημερίδα της εποχής

Η Ζαχαροπούλου ξεκινά με μία μικρού μήκους ταινία στην Έκτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (20-26 Σεπτεμβρίου 1965), την «Συνάντηση», η οποία βραβεύεται κιόλας με «τρίτη τιμητική διάκριση» και 10.000 δραχμές, ενώ το 1966 περνά στις μεγάλου μήκους ταινίες με την «Δάφνις και Χλόη 66», που προβάλλεται στο «7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» –όπως είχαν μετονομαστεί πλέον οι Εβδομάδες–, το οποίο πραγματοποιείται στο διάστημα 22-28 Σεπτεμβρίου 1966.

Έχουμε να δούμε πολλά χρόνια την «Δάφνις και Χλόη 66» κι έτσι δεν θέλουμε να πούμε κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτήν – παρότι μια γενική εντύπωση έχει διατηρηθεί στη μνήμη μας. Θα ανατρέξουμε, όμως, σε μερικές πηγές, προκειμένου να δώσουμε μιαν εικόνα. Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ελληνικός Κινηματογράφος», από τον Οκτώβριο του ’66, ο Φώτης Αλεξίου (Αλέξης Γρίβας) γράφει:

«Η περίπτωση της Μίκας Ζαχαροπούλου και του “Δάφνις και Χλόη 66” είναι απλή. Αν από τη μια μεριά μπορούμε να της καταλογίσουμε μια ευγενή πρόθεση, για κάτι που ξεπερνάει τα πλαίσια του καθιερωμένου, από την άλλη έχουμε το ατελές σενάριο, την απειρία στο δούλεμα των ηθοποιών και τέλος το ότι η σκηνοθέτιδα καταπιάστηκε με μεγάλου μήκους ταινία –περνώντας λίγο καιρό στη μικρού μήκους–, πριν αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια, για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αποτέλεσμα καταστροφικό από κάθε άποψη, τόσο εμπορική, μια και το φιλμ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει εκμεταλλευτή (σ.σ. διανομέα) και κυρίως κοινό, όσο και καλλιτεχνική. Κάτι ιδιαίτερα θλιβερό, αν αναλογιστούμε πως παρ’ όλη την βιογραφική έμπνευση του σεναρίου, δεν υπάρχει, σε όσα συμβαίνουν μπροστά μας, πάνω στο πανί, ούτε το ελάχιστο ίχνος πειστικότητας».

Νότης Μαυρουδής: το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66» Facebook Twitter
To 6-tracks EP «Δάφνις και Χλόη 66» [Lyra, 1966] με το σάουντρακ του Νότη Μαυρουδή, για την ταινία της Μίκας Ζαχαροπούλου

Και ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος στην εφημερίδα «Ελευθερία» (11 Οκτ. 1966):

«Η ταινία “Δάφνις και Χλόη 66” αποκάλυπτε μόνον την γνώση μιας κάπως κομψής γραφής από την σκηνοθέτιδα Μίκα Ζαχαροπούλου και ορισμένες στιγμές της είχαν μια γεύση αυτοβιογραφικής γνησιότητας. Όμως η ταινία ήταν ισχνότατη θεματικά, οι διάλογοι κενοί ή φιλολογούντες και η διεύθυνση των ηθοποιών ατελέστατη».

Με τι καταπιανόταν η ταινία «Δάφνις και Χλόη 66» της Μίκας Ζαχαροπούλου; Με μια μεταφορά του κλασικού μύθου του Λόγγου (3ος αι. μ.Χ.) στη σύγχρονη εποχή. Όπως διαβάζουμε στο ellinikoskinimatografos.gr:

«Η δωδεκάχρονη Χλόη ζει με τη μητέρα της σ’ ένα ψαροχώρι, έχοντας ως σύντροφο στα παιχνίδια της τον Γιώργο, γιο ενός ψαρά. Η μητέρα προσπαθεί να παντρέψει την Χλόη με τον δεκαεξάχρονο Γιάννη, αλλά εκείνη αδιαφορεί παντελώς γι’ αυτόν. Η άφιξη του Μίλτονα, πρώην εραστή τής μητέρας και παλιού ηθοποιού, ο οποίος συμπαθεί τον Γιώργο, αναστατώνει την Χλόη, η οποία διαπληκτίζεται έντονα με τον Γιάννη. Κάποτε μαθαίνει από την παραμάνα της το μύθο του Δάφνιδος και της Χλόης και συνειδητοποιεί ότι ο δικός της Δάφνις είναι ο μικρός ψαράς Γιώργος. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Δάφνις-Γιώργος, με τη βοήθεια του Μίλτονα, γίνεται ηθοποιός και βρίσκεται στο Παρίσι. Η Χλόη φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα με την ελπίδα να ξαναβρεί τον Δάφνι της. Η συνάντησή τους φέρνει ανάγλυφες τις παιδικές εικόνες τής χαμένης αθωότητας, που τώρα μπλέκονται με τον σαρκικό έρωτα και τα ηδονικά παιχνίδια. Οι ειδυλλιακές εικόνες που δέσποζαν στο νου τής Χλόης διαλύονται, όταν έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα. Η ώρα που σμίγουν οι δύο εραστές είναι και η στιγμή του χωρισμού τους, μόνο που τώρα δεν υπάρχει πια ελπίδα ούτε υπόσχεση για να ξαναβρεθούν κάποτε, στο μέλλον».

Η ταινία, στην οποίαν πρωταγωνιστούσαν οι Τέλης Ζώτος (Γιώργος-Δάφνις), Έλλη Ρωμανού (Χλόη-παιδί), Elizabeth Wiener (Χλόη-μεγάλη) (γνωστή γαλλίδα ηθοποιός και μουσικός), Αλεξάνδρα Λαδικού (μητέρα Χλόης), Θάνος Παππάς (Γιάννης), Charles Jarrel (Μίλτον) κ.ά. βγαίνει στις αίθουσες τη χειμερινή σεζόν 1966-67, αλλά πατώνει σε εισπράξεις, καθώς κόβει μόλις 26.170 εισιτήρια στις αίθουσες πρώτης προβολής Αθηνών, Πειραιώς και Προαστίων (107η από τις 117 ταινίες της σεζόν).

Νότης Μαυρουδής: το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66» Facebook Twitter
Η Elizabeth Wiener και ο Τέλης Ζώτος στην ταινία «Δάφνις και Χλόη 66» της Μίκας Ζαχαροπούλου

Και όμως... φαίνεται πως κάτι υπήρχε και ξεχώριζε τελικά σ’ εκείνη την ταινία, και αυτό δεν θα ήταν άλλο από τη μουσική της, που ήταν συντεθειμένη από τον Νότη Μαυρουδή. Και κάπως έτσι το σάουντρακ θα κυκλοφορούσε σ’ ένα 7ιντσο six-tracks EP, που γύριζε στις 45 στροφές, το φθινόπωρο του ’66, όταν ο συνθέτης είχε κάνει πλέον «όνομα» μέσα στο Νέο Κύμα.

Στο EP εκείνο υπήρχαν: ένα τραγούδι, σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη, το «Δάφνις και Χλόη 66», που απέδιδε ο Αλέξης Γεωργίου και πέντε ορχηστρικά, του Νότη Μαυρουδή, που είχαν τίτλους «Ο μύθος», «Ο ερχομός», «Νυχτερινό», «Χορός» και «Καλπασμός».

Νότης Μαυρουδής: το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66» Facebook Twitter
Η ετικέτα της πρώτης πλευράς του 7ιντσου EP «Δάφνις και Χλόη 66» [Lyra, 1966]

Το τραγούδι με τον Αλέξη Γεωργίου, που ήταν μπαλάντα φυσικά, ακούστηκε περισσότερο, αφού μπήκε και στο LP-συλλογή «Νέο Κύμα 3» [Lyra, 1966], όπως και σε ουκ ολίγες μεταγενέστερες συλλογές, ενώ τούτο διακρινόταν για την προσεγμένη ενορχήστρωσή του (ακούς άρπα, σαντούρι, κιθάρες, κρουστά, έγχορδα κ.λπ., με τρόπο ταιριασμένα), δημιουργώντας μια κάπως παραμυθένια ατμόσφαιρα (ίσως θα ήταν ακόμη πιο ωραίο, το τραγούδι, αν το έλεγε μια γυναικεία φωνή της εποχής –η Καίτη Χωματά ή η Σούλα Μπιρμπίλη ας πούμε– αλλά, ok, και ο Αλέξης Γεωργίου έχει το δικό του ύφος).

Αλέξης Γεωργίου - Δάφνις και Χλόη 66, Μαυρούδης Κακουλίδης 

Όμως και τα υπόλοιπα ορχηστρικά θέματα του Νότη Μαυρουδή, από το «Δάφνις και Χλόη 66», ήταν ωραία, με ενορχηστρώσεις πλουμιστές (και με φλάουτα, κρουστά κ.λπ. πλην των οργάνων που προαναφέραμε), πάντα κοντά ή εντός της νεο-κυματικής αισθητικής.

Να πούμε, με την ευκαιρία, πως και στις άλλες ταινίες εκείνης της εποχής, με τις οποίες ασχολήθηκε, ο Νότης Μαυρουδής είχε γράψει πολύ ωραία θέματα – ή και ακόμη καλύτερα από αυτά του «Δάφνις και Χλόη 66».

Νότης Μαυρουδής: το σάουντρακ της ταινίας «Δάφνις και Χλόη 66» Facebook Twitter
Νότης Μαυρουδής

Λέμε για την ταινία «Κλεμένη Αγάπη» (1966) του Κώστα Λυχναρά (έτσι ήταν γραμμένη η λέξη «κλεμμένη», στους τίτλους, με ένα «μ»), στην οποία ακούγονται επιπλέον τραγούδια από τους Πέτρο Πανδή («Φέρτε γλυκό κρασί») και Γιώργο Ζωγράφο (το φοβερό «θεοδωρακικό» «Ποιος είδε την αγάπη μου»), αμφότερα σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη και ακόμη για την ταινία «Αγωνία για τον Έρωτα» (1969) του Γιάννη Κοκκόλη, στην οποίαν είχαμε αναφερθεί παλαιότερα εδώ στο LiFO.gr.  

Ωραίο θα ήταν να βλέπαμε κάποια στιγμή και μια έκδοση με τα κινηματογραφικά-τηλεοπτικά θέματα του Νότη Μαυρουδή, που επεκτείνονται βεβαίως και στις επόμενες δεκαετίες.

Γιώργος Ζωγράφος - Ποιος είδε την αγάπη μου

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT