Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν

Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν Facebook Twitter
0

Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν Facebook Twitter
Αυτό το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, το ΤHHF θα ρίξει αυλαία στο Principal Club Theater με ένα καθηλωτικό πρόγραμμα, γεμάτο δυνατά beats και κοφτερές ρίμες

Το Thessaloniki Hip Hop Festival ξεκίνησε στο μικρό Ξυλουργείο του Μύλου το 2003 μια παγωμένη μέρα, ακριβώς ένα Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα, και ήταν η ιδέα μιας παρέας φοιτητών από διαφορετικές πόλεις, που είχαν αρκετό ελεύθερο χρόνο να επενδύσουν σε πράγματα που γούσταραν και με τα οποία πάντα περνούσαν καλά. Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν «Zoltan Tribe», από ένα απλό inside joke.


«Δεν περιμέναμε πολύ κόσμο μέσα στο καταχείμωνο. Σκεφτόμασταν: "Ποιος θα έρθει να ακούσει underground ραπ;"», λέει ο Αλέξανδρος Μελής, ένας εκ των δύο βασικών διοργανωτών του THHF, που πλαισιώνονται από μια μεγάλη ομάδα. «Η εξέλιξη της βραδιάς μάς έφερε προ εκπλήξεως, αφού το μαγαζί όχι απλά γέμισε, αλλά ο κόσμος ήταν διπλάσιος απ' όσο χωρούσε, με αποτέλεσμα να ανοίξουμε τα παράθυρα και να δημιουργηθεί μια αληθινά μαγική ατμόσφαιρα. Από εκείνο το βράδυ, το THHF έγινε το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού της hip hop κοινότητας, κλασικά ένα Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο βάζαμε τον πήχη πιο ψηλά και έτσι όλη αυτή η χύμα κατάσταση έγινε ένα πολύ καλά δομημένο και οργανωμένο φεστιβάλ με διεθνείς προδιαγραφές, διατηρώντας όμως πάντα την αμεσότητα και την ωμότητα ενός αμιγώς hip hop show».


Πώς από μια «μαγική» βραδιά φτάσαμε, 14 χρόνια μετά, να μιλάμε για την πιο σημαντική συνάντηση της hip hop σκηνής της χώρας; «Η λέξη-κλειδί είναι η συνύπαρξη. Σε μια σκηνή και γενικότερα σε ένα είδος μουσικής που παραδοσιακά ασχολείται με τους εγωισμούς και τις κόντρες, το THHF έρχεται και λέει: "Ώπα, ρε μάγκες, ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν, έστω για μια βραδιά". Κάνοντας έναν απολογισμό, βλέπουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, βέβαια, φάγαμε σε μεγάλο βαθμό το λούκι της "εκπαίδευσης", κατά κάποιον τρόπο, του κοινού, αλλά και των καλλιτεχνών. Ειδικά μετά τη δολοφονία του Killah P, το μήνυμα της συνύπαρξης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν μένει μόνο μέσα στους κύκλους του hip hop, αλλά έχει και αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία» τονίζει ο Αλέξανδρος και επισημαίνει έτσι το μήνυμα που θέλει να περάσει το THHF: «Αναλάβαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές μια αγνή και ρομαντική κατάσταση για τη hip hop κουλτούρα, όπως τη γνωρίσαμε στα τέλη των '90s. Κάπως έτσι αγαπήθηκε, εν τέλει, από τους λίγους "τρελαμένους" ανά την Ελλάδα που έχουν τις ίδιες εμμονές μαζί μας. Τους ευχαριστούμε».

Ειδικά μετά τη δολοφονία του Killah P, το μήνυμα της συνύπαρξης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν μένει μόνο μέσα στους κύκλους του hip hop αλλά έχει και αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.


Από το THHF έχουν περάσει αυτά τα 14 χρόνια ονόματα όπως ο R.A. The Rugged Man, o Leeroy των Saian Supa Crew, οι Zion I, oι Foreign Beggars, oι Dope D.O.D., ο Lowkey, οι Da Shogunz, o Prop Dylan. «Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μας που ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες με αυτούς τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια ψάχναμε ανερχόμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό που κάνουν hip hop εδώ και τώρα, έχουν μέλλον στη σκηνή και στην τελική βλέπουν τους Έλληνες MCs ως ομοίους τους και όχι ως κάποια παιδάκια που απλώς θα τους ανοίξουν τη συναυλία» καταλήγει ο Αλέξανδρος.

Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν Facebook Twitter
Graffiti actions με εκλεκτούς καλεσμένους, θα πλαισιώσουν το αξιόλογο line-up.


Αυτό το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, το ΤHHF θα ρίξει αυλαία στο Principal Club Theater με ένα καθηλωτικό πρόγραμμα, γεμάτο δυνατά beats και κοφτερές ρίμες. Η αφρόκρεμα του είδους θα βρεθεί επί σκηνής και μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων, όπως το THHF MC Battle, ομιλίες, stand-up comedy, το Blackbook Sessions και, φυσικά, τα graffiti actions με εκλεκτούς καλεσμένους, θα πλαισιώσουν το αξιόλογο line-up.


Ένας από τους νεότερους εκπροσώπους του hip hop στη χώρα μας, ο Hawk, θα βρεθεί για πρώτη (και δυστυχώς τελευταία φορά) στη σκηνή του THHF. «Χαίρομαι πολύ που το πρόλαβα! Έχω υπάρξει θεατής του THHF όταν ήμουν 15-16 χρονών και αυτό το Σάββατο που θα είμαι επί σκηνής θα σας παρουσιάσουμε κάτι πολύ ωραίο, μαζί με τον Sapranov και τον Pepe». Ο μόλις 23 ετών ράπερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, ωστόσο μοιράζει πλέον τον χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Μαζί με την ομάδα του Above The Hood, μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, φέρνουν τη δική του αισθητική στο ελληνικό hip hop, επηρεασμένοι από τον πιο φρέσκο ήχο που παίζει αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό. Το κομμάτι του Hawk «Εδώ είναι Ελλάδα» έχει 2.043.293 views στο YouTube. «Πιστεύω πως, ναι, εκπροσωπούμε κάτι καινούργιο. Βάζουμε το δικό μας στοιχείο στο ελληνικό hip hop, που παρατηρώ πως έχει γίνει πιο "μουσικό" τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, το hip hop στην Ελλάδα θα είναι πάντα underground, καθώς δεν υπάρχει βιομηχανία να το στηρίξει». Μετά το «Ανώτερο Κλιμάκιο» του 2015, ο Hawk επιστρέφει, μαζί με τους Above The Hood, στις αρχές του νέου έτους με το νέο του άλμπουμ «Π_Α_Ν_Δ_Ω_Ρ_Α».


Ένας ακόμη καλεσμένος του THHF 2016 είναι ο Δημήτρης Αντωνίου που θα παρουσιάσει το βιβλίο του «C'est la vie - Έτσι είναι η ζωή». Ο 26χρονος είδε δέκα χρόνια πριν τη ζωή του να αλλάζει με τον χειρότερο τρόπο, όταν ένα αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και τον τραυμάτισε σοβαρά, καθηλώνοντας τον σε αναπηρικό αμαξίδιο για την υπόλοιπη ζωή του. Αντί να το βάλει κάτω, επιστράτευσε όλη του τη δύναμη και μαζί με τους φίλους του κάνει γκράφιτι σε σχολεία και πάρκα της πόλης, ενώ προχώρησε και στην έκδοση του πρώτου του βιβλίου με 10 αυτοτελείς ιστορίες που πρόκειται να αποτελέσουν έναν ακόμη λόγο για να χαμογελάμε λίγο πιο συχνά.

Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν Facebook Twitter
Ο 26χρονος Δημήτρης Αντωνίου καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο πριν 10 χρόνια αλλά δε το έβαλε κάτω.


«Είμαι αρκετά ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή μου», λέει ο Δημήτρης. «Βλέποντας πόσο πολλή δουλειά και προετοιμασία έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, αισθάνομαι πως παίρνω μέρος σε κάτι "μεγάλο". Το γεγονός ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά της μεγάλης αυτής γιορτής κάνει την προσμονή μου ακόμη μεγαλύτερη. Σκοπεύω να κάτσω όσο περισσότερο μπορώ, όσο μου επιτρέπει η υγεία μου δηλαδή. Σίγουρα θα είμαι το απόγεμα, ως το βράδυ».


«Τρία χρόνια πριν αποφάσισα να μοιραστώ όλα όσα έχω γράψει σε μια προσπάθεια να "συνομιλήσω" με τον εαυτό μου και να πω πράματα που δεν τα έλεγα παραέξω. Τα μηνύματα που προσπαθώ να περάσω είναι πολλά, αλλά αν πρέπει να επικεντρωθώ σε κάποιο, αυτό είναι ότι αποτελεί επιλογή μας ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή. Η ζωή ποτέ δεν θα είναι εύκολη. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να καθορίζουν εμάς αλλά εμείς να τα καθορίζουμε» αποφαίνεται ο Δημήτρης.


Αυτήν τη στιγμή γράφει το δεύτερο βιβλίο του, που θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Η ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειές μου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Πολλοί μου λένε πως τους δίνω δύναμη με τη στάση μου, αλλά εύχομαι μια μέρα να μπορέσω να εξηγήσω πόσο πολλή δύναμη δίνει ο κόσμος σ' εμένα με τη δική του στάση».

Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν Facebook Twitter
Σε μια σκηνή και γενικότερα σε ένα είδος μουσικής που παραδοσιακά ασχολείται με τους εγωισμούς και τις κόντρες, το THHF έρχεται και λέει: "Ώπα, ρε μάγκες, ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν, έστω για μια βραδιά".


«Μετά το φετινό THHF 2016 έχουμε κάνει πραγματικά τα πάντα ως φεστιβάλ», απαντά ο Μελής, εξηγώντας τον λόγο που το δημοφιλές φεστιβάλ ρίχνει αυλαία. «Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για εμάς και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο να καταλαγιάσει λίγο όλο αυτό, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Δώσαμε πολλά ερεθίσματα και ιδέες στη νέα γενιά ώστε να συνεχίσει το έργο μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν θα συνεχίζαμε επ' αόριστον, ήταν ένα πρότζεκτ με αρχή, μέση και τέλος. Φτάσαμε στο τέλος, λοιπόν».


Η φετινή θεματική του THHF είναι το Flow (Ροή), αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας όλων των καλλιτεχνών που θα περάσουν πάνω αλλά και κάτω από τη σκηνή.


Ο Αλέξανδρος Μελής μας εξηγεί: «Κάθε χρόνο υπάρχει ένα concept πίσω από κάθε φεστιβάλ, φέτος είναι η "ροή" ή αλλιώς "flow". Σε πρώτο επίπεδο περιγράφει πώς ρέει ο στίχος σου πάνω στο beat, πόση συνοχή υπάρχει σε ένα style και γενικά πόσο άνετα πας από το ένα σημείο στο επόμενο. Από την άλλη, η ροή έχει να κάνει και με την αλλαγή εν γένει. Αυτό πραγματευόμαστε στο grand finale του THHF και έχει πολύ ενδιαφέρον. Η ροή των γεγονότων μάς έφερε να διοργανώνουμε ένα hip hop φεστιβάλ και τώρα, το 2016, κλείνει αυτός ο κύκλος. Αν μάθαμε κάτι από αυτό το ταξίδι είναι ότι, όταν αφήνεσαι στο ένστικτό σου, στη ροή, τα γεγονότα σε οδηγούν από μόνα τους και περίεργες συμπτώσεις και συναντήσεις πάντα συμβαίνουν. Κάνουμε μια τελευταία βουτιά στον ποταμό του hip hop μαζί με πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους και πολλές εκπλήξεις και δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε όλους για την αγάπη και την υποστήριξή τους».

Λίγο πριν από την οριστική αυλαία του Thessaloniki Hip Hop Festival οι συντελεστές του έχουν κάτι να πουν Facebook Twitter


Info:

Thessaloniki Hip Hop Festival 2016

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Principal Club Theater (Ανδρ. Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούλα Παρασίδη

Μουσική / Σούλα Παρασίδη: «Από την πρώτη στιγμή η όπερα μού έγινε εμμονή»

Λίγο πριν από την πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας, στο Θέατρο Παλλάς, όπου θα ερμηνεύσει την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκλουκ, η Ελληνο-καναδή σοπράνο συστήνεται στο ελληνικό κοινό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
EON: Το νέο μεγάλο venue της Αθήνας στήνεται στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Μουσική / EON: Το νέο μεγάλο venue της Αθήνας στήνεται στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Εναρμονισμένο με ένα πανευρωπαϊκό trend, καλύπτοντας την ανάγκη μιας μερίδας clubbers της πόλης για μέρη rough αισθητικής, ο χώρος-όραμα από την ομάδα του ADD Festival και του six d.o.g.s κάνει soft opening, παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1 «The Wall of Sound», που όμοιό του δεν έχει συμβεί στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ποιος φοβάται τη Λίντια Ταρ;

Οθόνες / Ποιος φοβάται τη Λίντια Ταρ;

Ο John Mauceri, μαέστρος, συγγραφέας και καλλιτεχνικός σύμβουλος την ταινία “Tár”, με ψυχραιμία, διαύγεια και σεμνότητα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τον σάλο που προκάλεσε η πλοκή της ταινίας και επιχειρεί να καλμάρει όσες και όσους προσβλήθηκαν από αυτήν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/02-Συμφωνία: Το μεγαλύτερο μουσικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού (Μέρος Β΄)

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Συμφωνία: Το μεγαλύτερο μουσικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού (Μέρος Β)

Η Ματούλα Κουστένη αποκαλύπτει μυστικά, πάθη και σχέσεις των συνθετών οι οποίοι μας κληροδότησαν μερικά από τα αριστουργήματα του είδους: του Μπετόβεν ασφαλώς, του Μότσαρτ, του Τσαϊκόφσκι και του τελευταίο των μεγάλων, Σοστακόβιτς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ