John Maus: ένας lo-fi crooner

John Maus: ένας lo-fi crooner Facebook Twitter
0

Ο John Maus γεννήθηκε το 1980 στο Όστιν της Mινεσότα κι έμπλεξε με τα μουσικά πράγματα όταν γνωρίστηκε με τον Ariel Pink. Αφού δούλεψε για ένα διάστημα ως μέλος του γκρουπ του Pink, Haunted Graffitti, κυκλοφόρησε το 2006 το πρώ- το του άλμπουμ, «Songs». Ήταν, όμως, η ωμή, πρωτόλεια synth pop του «Love is real» που ακολούθησε το 2007, η οποία τον έκανε ευρέως γνωστό. Η φετινή επιστροφή του με το «We must become the pitiless censors of ourselves» τον καθιστά έναν μικρό, ανεξάρτητο σταρ.

Η μουσική του Maus είναι ουσιαστικά το υλικό στο οποίο βασίστηκε ο Simon Reynolds για το βιβλίο του Retromania: η αποθέωση του drum machine, ‘80s συνθε- σάιζερ αλά Harold Faltermeyer, φωνητικά βουτηγμένα στο reverb, ένας Phil Oakey που τραγουδά απ’ τα έγκατα της γης. Δεν είναι, όμως, θέμα αναβίωσης ή νοσταλγίας. Ούτε χρειάζεται να έχεις ζήσει τα ‘80s για να σε αγγίξει αυτή η μουσική. Στις συνεντεύξεις του μιλάει για την ανα- ζήτηση «μιας άλλης γλώσσας», για έναν κώδικα που θα μιλάει για τη μουσική τού σήμερα μ’ έναν άλλο τρόπο. Και παρά τον φτηνό, lo-fi χαρακτήρα της μουσικής του, ο Maus τραγουδάει κάθε κομμάτι σαν εκδήλωση πολιτικού μανιφέστου. Άλλωστε, στο άλμπουμ περιέχεται μια απ’ τις πιο αναπάντεχες ποπ αναφορές των τελευταίων ετών, το «Cop Killer» των Bodycount («ο πιο σημαντικός στίχος της σύγχρονης μουσικής», όπως δηλώνει ο ίδιος). Δεν το φανταζόταν με τίποτα ο Ice-T, όταν έγραφε το κομμάτι, πως θα επηρέαζε τον Maus, ώστε να τραγουδάει ψυχρά κι αποστασιοποιημένα «Cop Killer / Let’s kill the cops tonight / Κill every cop in sight» - σκηνή βγαλμένη από ταινία του Mάικλ Μαν.

Στο «Streetlight», ένα απ’ τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει, τον ακούς να ψιθυρίζει «Don’t look down in the streetlight» σαν ένα παιδί χαμένο στους δρόμους της μεγάλης πόλης. Στο «Quantum Lea» η φωνή του θυμίζει (ηθελημένα) περισσότερο από ποτέ Ίαν Κέρτις. Τα συνθεσάιζερ ακούγονται σαν εκκλησιαστικό όργανο (ο ίδιος έπαιζε κιθάρα στην εκκλησία της γειτονιάς του) κι ο τρόπος που το ένα κομμάτι διαδέχεται το άλλο θυμίζει παλιές γραμμένες κασέτες. «Pussy is not a matter of time», λέει στο «Matter οf Fact», ενώ το «Head for the country» είναι το πιο ποπ κομμάτι του άλμπουμ (σχεδόν new wave), με τις καμπάνες του «Time» των Culture Club παρούσες. Το «We must become» είναι ένα «νυχτερινό» άλμπουμ, ατμοσφαιρικό και πολυδιάστατο. Μπορείς να φανταστείς τον ήχο του να ξεπετάγεται απ’ το γκαράζ του κολλημένου με τα ‘80s γείτονα. Ανοίγοντας, όμως, την πόρτα, θ’ αντι- κρίσεις έναν ψηλό, ξανθό άνδρα, με το μικρόφωνο στο χέρι, να χτυπιέται ιδρωμένος μόνος του, τραγουδώντας για το δικό του ακροατήριο. Όπως ακριβώς κάνει σε κάθε λάιβ του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ