Η ανόθευτη χορευτική χημεία των Chemical Brothers

Η ανόθευτη χορευτική χημεία των Chemical Brothers Facebook Twitter
Έχουν υποσχεθεί να παρουσιάσουν και νέο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο τους. «Η μουσική μας είναι το καλύτερο [που έχουμε να δώσουμε]. Δεν μας θες για να σου πουλήσουμε ένα κινητό».
0

Υπήρξε μια εποχή, κατά τη διάρκεια του 2005, που το «Galvanize» των Chemical Brothers ήταν επίσημα στην κορυφή της λίστας με τα «τραγούδια που έχεις σιχαθεί να ακούς» στην Ελλάδα.

Το πρώτο single από το άλμπουμ «Push the Button» περιλάμβανε εκείνο το χαρακτηριστικό (και ιδιαίτερα εκνευριστικό, μετά από τις πρώτες 200 ακροάσεις) μαροκινό sample που ήταν αρκετό για να το εξοβελίσει στη σφαίρα του ελληνικού mainstream και να του δώσει access παντού: από το power play όλων των εμπορικών ραδιοφωνικών σταθμών, μέχρι το prime time του προγράμματος των καγκουράδικων – το είχα ακούσει στη διαπασών ακόμα και σε σουβλατζίδικο ή ως εναρκτήριο «χορευτικό» πριν από την εμφάνιση «μεγάλου ονόματος» στα μπουζούκια.

Είχε προηγηθεί φυσικά το διάσημο «Hey Boy, Hey Girl» από το άλμπουμ «Surrender», ιδανικό κλείσιμο σε μια δεκαετία που το big beat ήταν για τη χορευτική μουσική ό,τι περίπου υπήρξε το grunge για το φάσμα του ροκ.

Δεν είναι να απορείς γιατί: οτιδήποτε ανατολίτικο ως άκουσμα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για επιτυχία στην Ελλάδα, ειδικά όπως εδώ που συνδυαζόταν με το ελαφρύ και κολλητικό ραπ του Q-Tip και την -ούτως ή άλλως- συγκλονιστική παραγωγή των bros.

Ευτυχώς αυτή δεν είναι ούτε η πιο χαρακτηριστική ούτε η μεγαλύτερη επιτυχία του διδύμου από το Μάντσεστερ που συνεχίζουν ασταμάτητα ως duo την καριέρα τους, η οποία εκτείνεται στο εντυπωσιακό εύρος των τριών δεκαετιών, «περισσότερο από όσο κρατάνε πολλοί γάμοι», όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά σε συνέντευξή τους στον Guardian. Το «Galvanize» μάλλον δεν είναι καν ενδεικτικό της μουσικής τους, ειδικά όταν σε εκείνο το άλμπουμ υπήρχαν αριστουργήματα όπως το «Believe».

Είχε προηγηθεί φυσικά το διάσημο «Hey Boy, Hey Girl» από το άλμπουμ «Surrender», ιδανικό κλείσιμο σε μια δεκαετία που το big beat ήταν για τη χορευτική μουσική ό,τι περίπου υπήρξε το grunge για το φάσμα του ροκ.

Η ανόθευτη χορευτική χημεία των Chemical Brothers Facebook Twitter
Στο απόγειο της ωριμότητάς τους, επιστρέφουν απόψε στην Ελλάδα, 16 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, γι' αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά: ένα εντυπωσιακό show με visuals από αυτά που σε ακολουθούν και την επόμενη μέρα και ήχο μελετημένο και με βάθος.

Μαζί με ονόματα όπως οι Prodigy και ο Fatboy Slim, οι κύριοι Tom Rowlands και Ed Simons που είναι φίλοι από το κολέγιο αριθμούν αυτή τη στιγμή 6 νούμερο ένα δίσκους στη Βρετανία, με πιο πρόσφατο το «Born in Echoes» του 2015 που μας έδωσε, μεταξύ άλλων, εκείνο το αξέχαστο βιντεοκλίπ για το «Go», διά χειρός Μισέλ Γκοντρί.

Άλλωστε, εκτός από τον Γκοντρί και τον Σπάικ Τζόνζι που έχουν υπογράψει κλιπς τους, έχουν συνεργαστεί και με τον Τζο Ράιτ, παραδίδοντας εκείνο το μαγικό soundtrack για την ταινία «Hanna» του 2011.

Στο απόγειο της ωριμότητάς τους, επιστρέφουν ως βετεράνοι πια απόψε στην Αθήνα, 16 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, γι' αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά: ένα εντυπωσιακό show με visuals από αυτά που σε ακολουθούν και την επόμενη μέρα, ήχο μελετημένο και με βάθος, με τη μίξη των κομματιών και των οπτικών εφέ να γίνεται από τους ίδιους ζωντανά και να συνοδεύεται συχνά από live vocals.

Αρκεί να έχεις διάθεση να χορέψεις. Έχουν υποσχεθεί να παρουσιάσουν και νέο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο τους. «Η μουσική μας είναι το καλύτερο [που έχουμε να δώσουμε]. Δεν μας θες για να σου πουλήσουμε ένα κινητό» έχει σχολιάσει ο Rowlands σχετικά με τις συνήθειες και τις διαθέσεις του σημερινού κοινού. Κάτω τα κινητά λοιπόν, απόψε, και χορέψτε, απλά, όπως τότε.

+ 3 προσωπικά μου αγαπημένα τους

 

The Chemical Brothers - Do It Again

 

The Chemical Brothers - Believe

 

The Chemical Brothers - Nude Night

Info

Release Athens 2018 - Autumn Edition

Σάββατο 8/9, 19:00

Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας

Line up:

19:00 Pene vs Lukas the 3rd

21:30 James Holroyd (warm up set)

23:00 The Chemical Brothers

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT