Hardcore will never die

Hardcore will never die Facebook Twitter
0

Απ’ το 1995 που σχηματίστηκαν στη Γλασκώβη της Σκωτίας έως και σήμερα, οι Mogwai έχουν κρατήσει ψηλά τον ποιοτικό πήχυ, κυκλοφορώντας άλμπουμ σχεδόν κάθε χρόνο. Καθόλου άσχημα για ένα συγκρότημα που πήρε τ’ όνομά του από ένα πλάσμα των Gremlins. Ηχητικά αμετακίνητοι κι αδιαφορώντας για τις lifestyle προεκτάσεις της μουσικής τους, παρότι δείχνουν να δυσανασχετούν με τον όρο «post-rock», παραμένουν ένα απ’ τα θεμελιώδη συγκροτήματα του είδους. Τα μακρόσυρτα κιθαριστικά instrumentals τους είναι σήμα κατατεθέν και στο νέο άλμπουμ τους «Hardcore will never die, but you will». Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο όμως, ίσως είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που διακρίνονται αχτίδες φωτός στη σκοτεινή μουσική τους.

Το τελευταίο σας άλμπουμ μοιάζει με «επιστροφή στη φόρμα». Κι ακούγεται ως ο πιο «χαρούμενος» ή φωτεινός δίσκος σας. Ποια ήταν η κύρια επιρροή του «Hardcore will never die, but you will»;

Πιθανότατα το σκωτσέζικο ουίσκι κι η ικανότητα να στέλνουμε ο ένας στον άλλο μισοτελειωμένα demos μέσω ίντερνετ, ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε αργότερα πάνω στα κομμάτια, ο καθένας απ’ το σπίτι του ή το προσωπικό του στούντιο. Δεν ξέρω αν υπήρξε κάτι άλλο εκτός απ’ αυτό. Απλώς θέλαμε να γράψουμε έναν νέο δίσκο.

 

Είναι αλήθεια ότι το κομμάτι σας «You ‘re Lionel Richie» απ’ το τελευταίο άλμπουμ αναφέρεται σε μια «συνάντηση» που είχε ο Stuart Braithwaite με τον Lionel Richie σ’ ένα αεροδρόμιο;

Δεν ήταν τόσο συνάντηση, όσο μια αστεία σύμπτωση. Εμείς, οι μουσικοί, ταξιδεύουμε αρκετά, οπότε είναι πολύ πιθανό να πέσουμε πάνω σε κάποιον διάσημο κατά τύχη. Νομίζω ότι ο Stuart είχε χανγκόβερ.

 

Τι διαφορετικό θα δούμε αυτήν τη φορά στις συναυλίες σας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Περισσότερα καινούργια τραγούδια, ενώ έχουμε, επίσης για πρώτη φορά, κάποιες προβολές που θα παίζουν παράλληλα. Όταν μας ρωτάνε τι θα είναι διαφορετικό στα λάιβ, πάντα μου ‘ρχεται ν’ απαντήσω πως θα είμαστε ντυμένοι αλεπούδες, σερφάροντας πάνω σε σανίδες, όπως στο Επιστροφή στο μέλλον. Η πραγματικότητα είναι, κατά κάποιον τρόπο,

λιγότερο συναρπαστική, νομίζω. Αλλά πάντα πρέπει να ονειρεύεται κανείς.

 

Αν οι Mogwai ήταν ταινία, ποια θα ήταν;

Η διασταύρωση του Αεροπλάνα, λιμουζίνες και τρένα και του Άλιεν εναντίον Εξολοθρευτή.


Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που συνέβη ποτέ σε συναυλία των Mogwai;

Ένας τύπος στο Περθ της Σκωτίας μάς έδωσε μια άδεια σύριγγα κι ένα t-shirt με μια αρκετά μεγάλη ποικιλία σωματικών υγρών. Επίσης, ο ίδιος τύπος στο λάιβ πήδηξε στη σκηνή απ’ τον εξώστη και παραλίγο να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

 

Αν και η μουσική σας είναι κατά κύριο λόγο instrumental, πάντα είχατε μια πολιτική προσέγγιση ως συγκρότημα. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση του πλανήτη τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω πως θα διαφωνήσω μ’ αυτό. Δεν είχαμε ποτέ πολιτική προσέγγιση, αυτό το αφήνουμε σε ανθρώπους όπως ο Bono. Αν αναφέρεσαι στο EP «Fuck the curfew», τότε θα έλεγα πως πρόκειται περισσότερο για μια κοινωνική προσέγγιση, παρά πολιτική. Η μόνη μας ενασχόληση με την πολιτική είναι περιπτώσεις όπως αυτή της συμμετοχής μας μ’ ένα κομμάτι σε μια συλλογή υπέρ της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά σίγουρα δεν θεωρούμε πως αυτό ήταν και ο σημαντικότερος λόγος ύπαρξής μας ως μπάντας.

 

Η Ελλάδα μαστίζεται πάνω από έναν χρόνο τώρα από μια ισχυρή οικονομική κρίση. Έχετε εικόνα του τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, με τα σκληρά οικονομικά μέτρα, το κίνημα των «Αγανακτισμένων»; Ποια θα μπορούσε να είναι η «ρίζα του κακού» αυτής της περίπτωσης;

Η απληστία ίσως; Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τέτοιου είδους πράγματα, αλλά η πιθανότατα ελλιπώς ενημερωμένη πρόβλεψή μου θα ήταν αυτό, η απληστία.

 

Πείτε μου δυο ονόματα καλλιτεχνών/συγκροτημάτων που θα ‘πρεπε να σπεύσει κάποιος ν’ ακούσει αυτήν τη στιγμή.

Δυο ονόματα που θα πρότεινα είναι οι Remember Remember κι οι Errors. Kαι τα δυο γκρουπ είναι απ’ τη Γλασκώβη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT