Φεστιβάλ Αθηνών 2019: Young Greek Classics 2019, Αφιέρωμα στο τσέλο

Φεστιβάλ Αθηνών 2019: Young Greek Classics 2019, Αφιέρωμα στο τσέλο Facebook Twitter
0

Δεύτερη χρονιά φέτος του θεσμού που σχεδίασε το Φεστιβάλ Αθηνών για να στηρίξει και να παρουσιάσει νέους έλληνες σολίστες, μετά τις τέσσερις συναυλίες τον Ιούλιο του 2018 στην Αίθουσα συναυλιών «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, με αφιέρωμα στη μουσική του γάλλου συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσσύ, 100 χρόνια από τον θάνατό του, στις οποίες συμμετείχαν 26 ήδη διακεκριμένοι νέοι μουσικοί.

Για το 2019 η πλατφόρμα Young Greek Classics εστιάζει στο βιολοντσέλο, με αφορμή και έμπνευση από την παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 30 Ιουνίου στο Ηρώδειο, του σπουδαίου σολίστα Γιο-Γιο Μα, με την πολύπλευρη πολιτιστική και εκπαιδευτική προσφορά.

Παρουσιάζονται τέσσερις εξαιρετικοί νέοι έλληνες σολίστες, η Χριστίνα Μπαζίλη, ο Μιχάλης Χόιπελ, ο Φερνάντο Νίνα και ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, με μεγάλη παλέτα από το ρεπερτόριο του βιολοντσέλου.

Θα ακουστούν σημαντικά έργα μουσικής δωματίου του 19ου αιώνα (Μπετόβεν, Σούμαν, Μπραμς, Ρ. Στράους κ.ά.), έργα της ισχυρής παράδοσης του 20ού αιώνα (Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Κασσαντό, Λίγκετι κ.ά.), μέχρι έργα σύγχρονών μας ελλήνων και ξένων συνθετών (κάποια από αυτά αφιερωμένα στον Γιο-Γιο Μα). Στα προγράμματα του τριήμερου αφιερώματος ανιχνεύονται επίσης η σχέση του οργάνου με την παραδοσιακή μουσική, ο ρόλος του στον χώρο της πειραματικής σκηνής και η θέση του στον μοντέρνο ήχο των κυρίαρχων ρευμάτων της μουσικής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1 Ιουλίου
Χριστίνα Μπαζίλη (βιολοντσέλο), Αλεξία Μουζά (πιάνο)
Λ. βαν Μπετόβεν, Σονάτα αρ. 4 για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 102, αρ. 1, σε ντο μείζονα
Ρ. Σούμαν, 5 Κομμάτια σε παραδοσιακό ύφος για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 102
Σ. Προκόφιεφ, Μπαλάντα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 15, σε ντο ελάσσονα
Ντ. Σοστακόβιτς, Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 40, σε ρε ελάσσονα

3 Ιουλίου
Α΄ μέρος
Μιχάλης Χόιπελ (βιολοντσέλο)
Γκιόργκι Λίγκετι (György Sándor Ligeti), Σονάτα για σόλο βιολοντσέλο
Χαντίτζα Τσεϋναλόβα (Khadija Zeynalova), Σονάτα για σόλο βιολοντσέλο
Μαρκ Ο'Κόννορ (Mark O'Connor), Βαλς των Αππαλαχίων (Appalachia Waltz)
Μπράιτ Σεν (Bright Sheng), Επτά σκοποί που ακούγονται στην Κίνα. ΙΙΙ. Ένα μικρό λάχανο (Seven Τunes I Ηeard in China, III. Little Cabbage)
Έφη Μαρκουλάκη, «Χανιώτικος» από την Κρητική σουίτα
Γκασπάρ Κασσαντό (Gaspar Cassadó), Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο

Β΄ μέρος
Φερνάντο Νίνα (βιολοντσέλο, ηλεκτρικό τσέλο)
Συμμετοχή Μιχάλης Χόιπελ (βιολοντσέλο) και Ντάνιελ Παλαιοδήμος (ντραμς)
Φερνάντο Νίνα, Jungle, για σόλο βιολοντσέλο
Κωνσταντία Γουρζή, Jasminarie, για σόλο βιολοντσέλο
Τζιοβάννι Σόλλιμα (Giovanni Sollima), Alone, για σόλο βιολοντσέλο
Φερνάντο Νίνα, Schizofrenia, για σόλο βιολοντσέλο
Γ. Σ. Μπαχ, Σαραμπάντα από την 3η Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο
Φερνάντο Νίνα, Bach Decon, για σόλο βιολοντσέλο
Πρινς, Purple Rain, για σόλο βιολοντσέλο
Lambada, για 2 βιολοντσέλα και ντραμς
Τζίμμυ Χέντριξ, Purple Haze, για 2 βιολοντσέλα και ντραμς
Φερνάντο Νίνα, Simone, για δύο βιολοντσέλα και ντραμς
U2, With or Without You, για δύο βιολοντσέλα

4 Ιουλίου
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο), Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο)
Γ. Μπραμς, Σονάτα αρ. 1 για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 38, σε μι ελάσσονα
Ρ. Σούμαν, Φανταστικά κομμάτια για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 73 (αυθεντικά για κλαρινέτο και πιάνο)
Γ. Μπραμς, 6 λίντερ σε μεταγραφή για βιολοντσέλο και πιάνο
Ρ. Στράους, Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 6, σε φα μείζονα

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT