Drake εναντίον Kendrick Lamar: Η αλήθεια πίσω από «το beef του αιώνα»

Drake εναντίον Kendrick Lamar: Η αλήθεια πίσω από ‘το beef του αιώνα’ Facebook Twitter
Αυτοί οι δύο άνδρες βρίσκονται εδώ και καιρό σε ψυχρό πόλεμο, ανταλλάσσοντας στιχουργικές προσβολές που ταιριάζουν με την ιδεολογική και αισθητική σύγκρουση που φαίνεται να εκπροσωπούν.
0

Η έννοια του “beef” είναι παλαιότερη από τη ραπ μουσική, αλλά αυτή η δημόσια αντιδικία που έχει ξεσπάσει εσχάτως ανάμεσα στον Kendrick Lamar και τον Drake, με το αρχικό ζήτημα (ποιος είναι ο κορυφαίος ράπερ) να έχει δώσει τη θέση του σε μια πιο βαθιά συζήτηση για το hip-hop, την αρρενωπότητα αλλά και την ίδια τη φύση του κακού, έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε εύρος και κλίμακα. Όταν ο Jay-Z και ο Nas διαπληκτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το έκαναν σε μια εποχή που η ραπ δεν ήταν ακόμη συνώνυμη της ποπ. Αλλά στο σημερινό κατακερματισμένο μουσικό οικοσύστημα, ο 37χρονος Drake, ο οποίος είχε 13 Νο1 επιτυχίες στο Billboard Hot 100, και ο 36χρονος Lamar, ο μοναδικός ράπερ που κέρδισε ποτέ Πούλιτζερ, έχουν επιτύχει ένα σπάνιο επίπεδο αναγνωρισιμότητας. Το πιο σημαντικό ραπ beef στην ιστορία, αυτό μεταξύ του Biggie και του Tupac, σιγόβραζε για μήνες και ξεδιπλώθηκε μέσω κυκλοφοριών δίσκων, τοπικών ραδιοφωνικών εκπομπών και προσωπικών διαπληκτισμών. Αντίθετα, ο Drake και ο Lamar χρησιμοποιούν ταχύτατες ψηφιακές τεχνολογίες για να ηχογραφούν κομμάτια κατά το δοκούν, να τα κυκλοφορούν αμέσως σε όλο τον πλανήτη και να τροφοδοτούν ένα πολυπληθές οικοσύστημα σχολιαστών, remixers, fans, haters και voyeurs.

Ο ήχος του Drake είναι χαμαιλεοντικός, δανειζόμενος αδιαμαρτύρητα από μακρινά υποείδη και σκηνές, και η στιχουργική του οπτική είναι αγέρωχα ιδιοτελής. Ο Lamar, αντίθετα, εξερευνά το πώς να ζει κανείς ηθικά στον κόσμο της ισοπέδωσης και της πτώσης.

Αυτό το παγκόσμιο κοινό έχει προετοιμαστεί από καιρό για την αναμέτρηση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Drake και ο Lamar βασιλεύουν ως το yin και το yang της δημοφιλούς ραπ: ο διασκεδαστής και ο καλλιτέχνης, ο ηδονιστής και ο μοναχός. Ο ήχος του Drake είναι χαμαιλεοντικός, δανειζόμενος αδιαμαρτύρητα από μακρινά υποείδη και σκηνές, και η στιχουργική του οπτική είναι αγέρωχα ιδιοτελής. Ο Lamar, αντίθετα, εξερευνά το πώς να ζει κανείς ηθικά στον κόσμο της ισοπέδωσης και της πτώσης. Η μουσική του, παρ' όλη την πειραματική της αιχμή, έχει τις ρίζες της στη στάση του hip-hop της Δυτικής Ακτής. Αυτοί οι δύο άνδρες βρίσκονται εδώ και καιρό σε ψυχρό πόλεμο, ανταλλάσσοντας στιχουργικές προσβολές που ταιριάζουν με την ιδεολογική και αισθητική σύγκρουση που φαίνεται να εκπροσωπούν.

Συνεπώς, όταν ο Lamar δηλώνει «μισώ τον τρόπο που περπατάς, τον τρόπο που μιλάς, μισώ τον τρόπο που ντύνεσαι» στο diss track "Euphoria" της περασμένης εβδομάδας, το μίσος στο οποίο αναφέρεται είναι ενστικτώδες όσο και διανοητικό: το κομμάτι φαίνεται να υποστηρίζει ότι ο μικτής φυλής Drake δεν είναι επαρκώς Μαύρος ή τουλάχιστον διόλου πειστικός στην «μαύρη» ρητορική του. «Δεν είμαι μόνο εγώ», συμπληρώνει ο Lamar, αναφερόμενος στην απέχθειά του για τον Drake και τους ανθρώπους με τους οποίους περιβάλλεται. «Είμαι αυτό που νιώθει όλη η κουλτούρα», λέει, ξετυλίγοντας τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των αληθινών οπαδών της ραπ εναντίον ενός ανθρώπου που ο Lamar έχει χαρακτηρίσει «αποικιοκράτη». Η σκληρή αλήθεια, όμως, για τους επικριτές του Drake είναι ότι ο Drake είναι αυτός που ενσαρκώνει, κατά έναν θεμελιώδη τρόπο, τη σύγχρονη κουλτούρα του hip-hop, που τα τελευταία 15 χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχία του.

Καθώς η διαμάχη μεταξύ των ανδρών κλιμακώθηκε, ένα πιο εκρηκτικό ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο: Ποιος από τους δύο, σύμφωνα με τις εκατέρωθεν καταγγελίες, είναι χειρότερος προς τις γυναίκες και τα παιδιά; Οι επιθέσεις του Lamar ήταν ωμές, χαρακτηρίζοντας τον Drake άχρηστο πατέρα και «αρπακτικό», ενώ δήλωσε επίσης ότι ο Drake ηγείται μιας ομάδας «πιστοποιημένων παιδόφιλων» που προσελκύει συστηματικά «θύματα στο σπίτι τους». Ο Drake, εν τω μεταξύ, έχει επιστήσει την προσοχή του κοινού στις φήμες ότι ο Lamar χτυπούσε τη μητέρα του παιδιού του.

Drake - The heart part 6

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι επαληθεύσιμος. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν έχει σημασία σε μια τέτοια μάχη. Η μυθοπλαστική αφήγηση είναι ξεκάθαρη, κλασική και ακαταμάχητη. Άνθρωποι σαν τον Drake «δεν είναι σαν εμάς», όπως το θέτει ο Lamar στήνοντας ένα λαϊκίστικο αφήγημα στο οποίο οι πολιτιστικές ελίτ είναι βρικόλακες και ο Drake εκπροσωπεί τον δημοφιλή σταρ που λειτουργεί ως μαριονέτα του συστήματος και πάνω του προβάλλονται τα κοινοτικά συμπλέγματα. Η πιο πιθανή κληρονομιά αυτού του beef θα είναι η επιτάχυνση της στρατηγικής χρήσης του κουτσομπολιού και της μετα-αφήγησης από τη δισκογραφική βιομηχανία. Η μουσική ήταν κάποτε μια κοινωνική, τοπική μορφή τέχνης που προωθούσε την πολιτισμική συνοχή – τώρα είναι μια υπηρεσία κατά παραγγελία που απομονώνει τους ανθρώπους στα ακουστικά τους και στα κολλήματά τους.

Με στοιχεία από The Atlantic

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM