Πάντα ήθελες να γίνεις μουσικός;

 

Ναι, το ήθελα, αλλά το αστείο είναι ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί να κάνω καριέρα μουσικού ή να το κάνω σαν επάγγελμα. Όταν ήμουν μικρός δεν σκεφτόμουν ποτέ τι θα έκανα όταν μεγάλωνα, τι δουλειά. Η μουσική ήταν κάτι που μου άρεσε και αφιέρωσα τη ζωή μου σ' αυτή, αλλά το γεγονός ότι κατάφερα να κάνω καριέρα ακόμα με εκπλήσσει. Μεγάλωσα πολύ φτωχός σε μια πολύ πλούσια πόλη κι αυτό με επηρέασε σίγουρα. Επίσης, μεγάλωσα με τη μητέρα μου που ήταν ζωγράφος και μουσικός κι η οποία με ενθάρρυνε πολύ να γίνω δημιουργικός. Νομίζω ότι ήταν μεγάλη επιρροή.

Τι σημαίνει να μεγαλώνεις ως φτωχός σε μια πλούσια γειτονιά, υπάρχει κάτι που θυμάσαι έντονα;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο. Μου έχει μείνει κάποια στιγμή που με πήγαν βόλτα με ιστιοπλοϊκό. Θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει επειδή δεν είχαμε λεφτά και βασιζόμουν μόνο στους πλούσιους φίλους μου για παρόμοιες εμπειρίες. Ήμουν αρκετά μικρός και πρέπει να ήμουν πολύ ευτυχισμένος γιατί δεν το ξέχασα ποτέ.

Ασχολείσαι αρκετά με την πολιτική, για ποιο λόγο τη βρίσκεις ενδιαφέρουσα;

Επειδή επηρεάζει κάθε πλευρά της ζωής μας. Το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε. Επηρεάζει τον τρόπο που μορφωνόμαστε. Ακόμα και το εάν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν φώτα στους δρόμους είναι πολιτική πράξη. Είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσεις στους πολιτικούς (γέλια).

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι στρατευμένοι για να κάνουν τη διαφορά;

Σέβομαι το δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη να μην τον ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Βρίσκω μια γοητεία σ' αυτή και περνάω πολύ απ' το χρόνο μου ασχολούμενος με πολιτικά θέματα απλά επειδή το θεωρώ σημαντικό να το κάνω.

Θέλεις να μου σχολιάσεις την κυβέρνηση του Μπους;

Νομίζω ότι ο Μπους είναι ο χειρότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική και ανυπομονώ να έρθει η μέρα που δεν θα είναι πια Πρόεδρος!
Χίλαρι ή Ομπάμα;
Νομίζω ότι ο Ομπάμα θα 'πρεπε να είναι ο δημοκρατικός υποψήφιος επειδή έχει περισσότερες ψήφους και περισσότερους αντιπροσώπους και η Χίλαρι όφειλε να φύγει απ' τον αγώνα για να τον στηρίξει. Παραείναι φιλόδοξη όμως για να το κάνει αυτό.
Μπορείς να προβλέψεις το αποτέλεσμα;

Δεν έχω ιδέα, αλήθεια, μακάρι να ήξερα τι θα συμβεί.

Για τον Αλ Γκορ και την οικολογική καμπάνια του ποια είναι η γνώμη σου;

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά αυτό που βρήκα περίεργο με το AnInconvenientTruthείναι που δεν ανέφερε πουθενά τα ζωικά προϊόντα. Η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η εκτροφή ζώων είναι τελικά υπεύθυνη για παραγωγή περισσοτέρων αερίων από ό,τι αναδύουν όλα μαζί τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα φορτηγά!

Πες μου κάτι που σε κάνει περήφανο που είσαι Αμερικανός.

Η Αμερική είναι μια τεράστια χώρα με 300 εκατομμύρια κατοίκους. Αγγίζει δυο μεγάλους ωκεανούς κι αυτό που μου αρέσει είναι ότι έχεις ανθρώπους από κάθε χώρα του πλανήτη να ζουν εδώ. Η Αμερική είναι χώρα μεταναστών κι αυτό είναι κάτι που με κάνει περήφανο που είμαι Αμερικανός.

Και τι σε ενοχλεί;

Μμμ, μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ «δεξιά» και πολύ συντηρητική και γι' αυτό δεν είμαι καθόλου περήφανος. Όταν κοιτάζω πίσω στον τρόπο που κυβέρνησε ο Μπους και αυτά που έχουν κάνει οι Ρεμπουπλικάνοι σε αυτά τα 8 χρόνια, ντρέπομαι που είμαι Αμερικανός. Υπάρχουν και καλά και άσχημα.

Η πολιτική δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ κόσμο πια όσο στα ‘60s. Είναι διαφορετικά πια, τότε υπήρχε μια ολόκληρη γενιά -τεράστια γενιά- που ξύπναγε, έβγαινε σε διαδηλώσεις, συμμετείχε. Τώρα οι άνθρωποι μπορεί να είναι καλύτερα πληροφορημένοι λόγω του ίντερνετ, αλλά δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη σημασία, αφού τους αφήνουν όλα αδιάφορους.

Μίλησέ μου για το νέο άλμπουμ σου.

Μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Είναι ένας χορευτικός δίσκος. Η ιδέα ήταν να πάρω μια 8ωρη βραδιά στη Νέα Υόρκη και να τη συμπυκνώσω σε 65 λεπτά και είναι πραγματικά διαφορετικός από κάποιους από τους άλλους δίσκους που έχω κάνει. Έχει πιο χορευτική κατεύθυνση και είναι πιο εμπνευσμένος από την ντίσκο.

Έχει σχέση με τον ήχο της σημερινής Νέας Υόρκης, τη νέα χορευτική σκηνή;

Αντανακλά τη ζωή μου στη Νέα Υόρκη. Λέγεται Last Night και περιέχει αυτό που συμβαίνει από μουσικής άποψης στα κλαμπ και στα μπαρ εδώ.

Πόσο έχει αλλάξει η Νέα Υόρκη όλα αυτά τα χρόνια που την έχεις ζήσει;

Πάρα πολύ. Στην αρχή της δεκαετίας του ‘80 ήταν ένα πολύ επικίνδυνο μέρος κι όλοι ζούσαν στο κέντρο. Υπήρχαν θύματα των ναρκωτικών παντού και ήταν ένα φτηνό μέρος. Τώρα έχει γίνει πιο «καθαρή» και πολύ πιο ακριβή, αλλά στο τέλος της ημέρας μου αρέσει ακόμα να βγαίνω και να πίνω και να ξενυχτάω.

Φαίνεταιότι αμφισβητείς την οργανωμένη θρησκεία, ισχύει αυτό;

Μου αρέσουν οι αρχές της θρησκείας, η έννοιες της αγάπης και της συμπόνιας, της συγχώρεσης, της ταπεινότητας, αλλά είμαι καχύποπτος με τη νοοτροπία του πλήθους. Όποτε οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και σχηματίζουν ομάδα, πιστεύουν ότι έχουν λάβει τη φώτιση και ζουν απομονωμένοι στο δικό τους κόσμο. Έχω κουραστεί από οτιδήποτε οργανωμένο.

Γιατί έγινες χορτοφάγος;

Είμαι vegan εδώ και 25 χρόνια. Αγαπάω τα ζώα και δεν θέλω να έχω σχέση με οτιδήποτε τα κάνει να υποφέρουν. Σέβομαι αυτούς που δεν θέλουν να είναι χορτοφάγοι, σέβομαι οποιαδήποτε επιλογή τους.

Τι θυμάσαι από τις προηγούμενες επισκέψειςσου στην Ελλάδα;

Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, αλλά για λίγο. Δεν έχω έρθει ως τουρίστας για διακοπές για να δω περισσότερα μέρη, είναι κάτι που θα 'θελα να κάνω. Να δω την εξοχή και πόλεις. Έχω περάσει πάρα πολύ ωραία όμως, έχω γνωρίσει ωραίους ανθρώπους, θυμάμαι ότι έχω περάσει πολύ όμορφες στιγμές.

Στοsiteσου δίνεις δωρεάν μουσική, είναι κάτι που είναι αναπόφευκτο πια;

Το site μου www.moby.comέχει δωρεάν μουσική για ανεξάρτητους κινηματογραφιστές και φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, δεν γίνεται αλλιώς πια. Κάθε πλευρά της μουσικής βιομηχανίας έχει αλλάξει, από τον τρόπο που φτιάχνεται η μουσική μέχρι τον τρόπο που διανέμεται, τα πάντα. Νομίζω ότι οι μουσικές εταιρείες πρέπει να βρίσκουν τρόπους να ανταποκρίνονται στις νέες καταστάσεις, στις απαιτήσεις του κόσμου, και ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος σίγουρα δεν είναι ο τρόπος που αυτές θα ήθελαν.