Απάντηση στον δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ο οποίος τον κατηγόρησε για «χιτλερική ατζέντα» σχετικά με τις δηλώσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έδωσε ο Τζόρτζ Κλούνει.

 

 Ο διάσημος ηθοποιός απέρριψε τις αιτιάσεις του Τζόνσον, με πολύ καυστικό τρόπο, λέγοντας: «Είμαι μεγάλος οπαδός του δημάρχου. Πιστεύω ότι δεν είχε κακή πρόθεση. Ίσως κατέφυγε σε υπερβολές υπό την επήρεια του ποτού. Έχω βρεθεί κι εγώ σε τέτοια θέση μια-δυο φορές και έτσι δεν κρατάω κακία».

Δεν παρέλειψε και να αφήσει και πάλι αιχμές λέγοντας πως σε ό,τι αφορά σε ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει απλά να δει κανείς τις θέσεις της Unesco. «Ένα έθνος-κατακτητής δεν μπορεί να ξεπουλήσει την εθνική κληρονομιά του έθνους, το οποίο έχει κατακτήσει,» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξεπουλήθηκαν από τους Τούρκους που ήταν τότε κατακτητές της Ελλάδας. Ένα μνημείο κόπηκε-είπε-σε πολλά κομμάτια. "Θα ήταν σαν το κεφάλι από το άγαλμα του Δαβίδ να πωλούνταν στην Αγγλία, το χέρι στο Βατικανό και ο κορμός του στο Met (σ.σ. το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

» Υπάρχουν πολλά κομμάτια σχεδόν σε κάθε χώρα και μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να γίνει σε κάθε μία εξ αυτών. Η συζήτηση θα έπρεπε να αρχίσει από το πιο προφανές αντικείμενο. Οταν ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση οι Βρετανοί τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της επιστροφής τους (σ.σ. των Γλυπτών του Παρθενώνα). Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί. Αυτά, αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τα γεγονότα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Αλλά ίσως είναι πιο εύκολο να με συγκρίνει κανείς με τον Χίτλερ» κατέληξε ο Κλούνι.