Κλούνει: «Δεν κρατάω κακία στον δήμαρχο του Λονδίνου, για υπερβολές ανακατωμένες με ουίσκι»

Κλούνει: «Δεν κρατάω κακία στον δήμαρχο του Λονδίνου, για υπερβολές ανακατωμένες με ουίσκι» Facebook Twitter
19

Απάντηση στον δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ο οποίος τον κατηγόρησε για «χιτλερική ατζέντα» σχετικά με τις δηλώσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έδωσε ο Τζόρτζ Κλούνει.

 Ο διάσημος ηθοποιός απέρριψε τις αιτιάσεις του Τζόνσον, με πολύ καυστικό τρόπο, λέγοντας: «Είμαι μεγάλος οπαδός του δημάρχου. Πιστεύω ότι δεν είχε κακή πρόθεση. Ίσως κατέφυγε σε υπερβολές υπό την επήρεια του ποτού. Έχω βρεθεί κι εγώ σε τέτοια θέση μια-δυο φορές και έτσι δεν κρατάω κακία».

Δεν παρέλειψε και να αφήσει και πάλι αιχμές λέγοντας πως σε ό,τι αφορά σε ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει απλά να δει κανείς τις θέσεις της Unesco. «Ένα έθνος-κατακτητής δεν μπορεί να ξεπουλήσει την εθνική κληρονομιά του έθνους, το οποίο έχει κατακτήσει,» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξεπουλήθηκαν από τους Τούρκους που ήταν τότε κατακτητές της Ελλάδας. Ένα μνημείο κόπηκε-είπε-σε πολλά κομμάτια. "Θα ήταν σαν το κεφάλι από το άγαλμα του Δαβίδ να πωλούνταν στην Αγγλία, το χέρι στο Βατικανό και ο κορμός του στο Met (σ.σ. το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

» Υπάρχουν πολλά κομμάτια σχεδόν σε κάθε χώρα και μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να γίνει σε κάθε μία εξ αυτών. Η συζήτηση θα έπρεπε να αρχίσει από το πιο προφανές αντικείμενο. Οταν ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση οι Βρετανοί τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της επιστροφής τους (σ.σ. των Γλυπτών του Παρθενώνα). Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί. Αυτά, αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τα γεγονότα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Αλλά ίσως είναι πιο εύκολο να με συγκρίνει κανείς με τον Χίτλερ» κατέληξε ο Κλούνι.

19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

10 σχόλια
Δεν εκπλήσσομαι ποσώς ,καθότι ο Γιώργης ο κατά κόσμον Γεώργιος Κλουναρίδης είναι Έλλην!Αυτός μαζί με τον κρυφό πράκτορα των Ελ ,Δονάλτιο Δάκιο (για τους αδαείς Ντόναλτ Ντάκ) έχουν ήδη ξεκινήσει κατ'εντολήν των μεγάλων μεντόρων του έθνους ,Κον Φουμαράκη και Κον Πάλμον την μεγάλην υπο τακλαμακάν επιστροφήν των Ελ.Φημολογείται δε ,ότι ο Γιώργης θα προλογίσει το επτάτομον πόνημα του πανσοφοτάτου λόγιου του έθνους "Ζουν ανάμεσα στα σκέλια μας"...σύντομα κοντά σας στο 2@#$0 6@#$%6.
με ξενερωσες λιγο στο Δοναλτιο Δακιο, ενω υπαρχουν τοσοι αλλοι γνωστοτεροι ελληνες κρυφοι πρακτορες, οπως:Μιχαλης Δαγλας του Κηρυκου ΔαγλαΒασιλης ΓατηςΚαλη Μπερη (καμια συγγενεια με Καλη Φερρη)Δημητρης ΚαρήςΦημες θελουν τον Δανιηλ Δανιηλιδη να ειναι κυπριος
Χίλια μπράβο στον Κλούνει,πού επιμένει στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα,και έστω κάποιος ενδιαφέρθηκε μετά τη Μελίνα να φέρει στην επικαιρότητα το θέμα, γιατί αν περιμέναμε από τους μετέπειτα υπουργούς πολιτισμού....θα περιμέναμε άδικα!
Το ξέρω οτι θα εισπράξω πολλά thumbs down,αλλά τότε η Ελλάδα ήταν επαρχία του Οθωμανικού κράτους.Απλώς για την ιστορική ακρίβεια και το τοτε status της Ελλάδας και όχι για το ανήθικο της κατακρεούργησης του μνημείου.
έτσι για την ιστορία, είχα διαβάσει παλιότερα ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι δεν έδωσαν άδεια στον Έλγιν να πάρει τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά το φιρμάνι επέτρεπε να μελετήσουν και να ζωγραφίσουν τον Παρθενώνα και τον περιβάλλοντα χώρο.Ο Ελγιν με δωροδοκίες της τοπικής εξουσίας προχώρησε στον τεμαχισμό και την κλοπή των γλυπτών... άλλωστε όταν χρησιμοποιήθηκε η μια κολώνα από την περιοχή του Ολυμπίου Διός για την ανέγερση του τζαμιού στο Μοναστηράκι υπήρξαν κυρώσεις. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι συνέβη και το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. ΑΝ όμως είναι έτσι, τότε η πραγματικότητα είναι χειρότερη...
Καλά κάνει ο άνθρωπος και μας υποστηρίζει και μπράβο του που δείχνει να το έχει ψάξει και λίγο το θέμα (λίγο λέμε, μην τρελένεστε κιόλας). Μόνο που με χαλάει λιγάκι το ότι οι ακτιβιστές αστέρες του Χόλυγουντ, συνηθίζουν να ανακατεύονται και να βοηθάνε τριτοκοσμικές χώρες.Μήπως να μην υπερηφανευόμαστε και τόσο που ασχολείται μαζί μας? Λέω εγώ τώρα...