Το σχολείο, σχεδόν, αποτελεί παρελθόν και μπροστά μας έχουμε πολλές μέρες χωρίς διάβασμα και γκρίνιες, αλλά  με ποικίλες και λαχταριστές προτάσεις για εορταστικές εξόδους που θα απολαύσουν όχι μόνο οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι. Οι γιορτές είναι η χαρά των παιδιών, υπάρχουν όμως θεάματα και δραστηριότητες που θα κερδίσουν την καρδιά και των …συνοδών τους.

 

Από την Κυριακή 22/12 στις 12:00 μ.μ. ξεκινάνε οι «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες… από τον ΙΑΝΟ στην Κιβωτό», στο café του βιβλιοπωλείου IANOS (www.ianos.gr). Τραγουδιστές, τραγουδοποιοί και ηθοποιοί διαβάζουν παραμύθια και χριστουγεννιάτικες ιστορίες για όσους είναι ή αισθάνονται παιδιά. Τα έσοδα από τα εισιτήρια των γονιών θα διατεθούν στην «Κιβωτό του κόσμου», ενώ κάθε παιδί θα φέρνει ένα δώρο - χωρίς περιορισμούς- για τα παιδιά της «Κιβωτού». Διαλέξτε τον αγαπημένο σας από τους αφηγητές και ακούστε το παραμύθι  που έχει να σας πει.

 

Στις 21, 22 & 23 Δεκεμβρίου μια σειρά από ολοήμερες παράλληλες δράσεις περιμένουν τα παιδιά και τους γονείς τους στον Ελληνικό Κόσμο (www.hellenic-cosmos.gr). Τα παιδιά συναντούν αταξίδευτους βασιλιάδες,  κλόουν,  ζογκλέρ και ονειροπαρμένες κοπέλες πάνω σε μονόκυκλα, ακούνε χριστουγεννιάτικα τραγούδια από παιδικές φωνές, συμμετέχουν σε κυνήγι θησαυρού, παίζουν σε πολύχρωμες παραστάσεις τσίρκου και κάνουν μια χριστουγεννιάτικη ευχή για όλα τα ζώα του πλανήτη. Αυτό όμως που φαίνεται απολαυστικό, είναι το σεμινάριο δεξιοτεχνιών τσίρκου για όλη την οικογένεια! Ας μην ξεχνάμε και την παροιμία «Μάθε τέχνη κι άστηνε…», ποτέ δεν ξέρει κανείς.

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά από χρόνια εγκατάλειψης στη φθορά του χρόνου και την απαξίωση, ανακαινίστηκε με υποδειγματικό τρόπο και πριν από λίγο καιρό άνοιξε τις πόρτες του, μαγεύοντας με την ομορφιά του που παραπέμπει σε ευρωπαϊκά θέατρα του 19ου αιώνα και με τη μπαρόκ σκηνή του, από τις ελάχιστες σωζόμενες στην Ευρώπη. Από τις 14/12 παίζεται εκεί η όπερα για νέους του Ν. Ξανθούλη «Το μαγικό βιολί» και στις 23/12 ξεκινά η, βασισμένη στην ομώνυμη πολυδιαβασμένη νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, παράσταση  "Το Πνεύμα τωνΧριστουγέννων". Στο ρόλο του Σκρουτζ θα είναι ο Άκης Σακελλαρίου και συμμετέχουν ενεργά οι 12 μουσικοί της Καμεράτα SINFONIA. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, οι ηθοποιοί ζωγραφίζουν με τις κινήσεις τους και τη φωνή τους, σε μια τεράστια οθόνη, την ιστορία του παραδόπιστου Εμπενέζερ Σκρουτζ (opanpireas.gr). Το πιο «χριστουγεννιάτικο» θέατρο της χώρας γιορτάζει και μας περιμένει!

 

Την Παρασκευή 20/12 στις 17:00 μ.μ. ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής (www.megaron.gr) η παράσταση του Θεάτρου Σκιών του Ηλία Καρελλά «’’Ο Καραγκιόζης καπετάνιος.’’ Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι», με την Αρετή Κετιμέ και τους Burger Project. Σε αυτό το χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι, ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή: να ταξιδέψει από την Ανατολή έως τη Δύση με το Χριστουγεννιάτικο Καράβι και, με τη βοήθεια ενός μελωδικού πλάσματος, της Αγάπης, να μεταφέρει το μήνυμα του Μεγάλου Άρχοντα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας για τις μέρες των Χριστουγέννων. Οι ήρωες θα περιπλανηθούν στις πόλεις και στα νησιά της Ελλάδας και θα γνωρίσουν από κοντά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων.

 

Από ένα παλιό, ξεχασμένο σεντούκι γεμάτο παραμύθια που βασίζονται στις πασίγνωστες ιστορίες των αδερφών Γκριμ ξεπηδά το «Παραμύθι των Χριστουγέννων», μαζί με παραδοσιακά κάλαντα, λυρικά χορωδιακά από διάσημες όπερες και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Η παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (www.nationalopera.gr) ξεκινά το Σάββατο 21/12 στις 11:00 π.μ. και πρόκειται για ένα μουσικό θέαμα όπου οι  φωνές της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ «συνομιλούν» με την μαγεία των μύθων που φέρνει η «Κυρά των Παραμυθιών» Σάσα Βούλγαρη, η οποία θα βοηθήσει τα παιδιά να φέρουν πίσω στην καθημερινότητα των ανθρώπων τα παραμύθια. 

 

Η καθημερινότητά μας σίγουρα δε μοιάζει με παραμύθι, τα Χριστούγεννα, όμως, είναι η εποχή που ακόμα και οι μεγάλοι ενδίδουμε στον πειρασμό να ονειρευτούμε, με την αθωότητα που συνηθίζουν να το κάνουν τα παιδιά… Ας ταξιδέψουμε λοιπόν με τα παραμύθια. Να περνάτε καλά!