Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 11 Ιουλίου 1961, παστέλ σε χαρτί (30.5 cm x 22.9 cm).

Τα παστέλ ως διέξοδοι και ο τρυφερός σαν σάρκα μπρούντζος στο έργο του Λουκά Σαμαρά

0

Η γκαλερί 25 Newbury στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την έκθεση «Lucas Samaras: Chalk and Bronze», μια παρουσίαση δύο διακριτών αλλά αλληλένδετων σωμάτων εργασίας του Λουκά Σαμαρά, ο οποίος αποτελεί κεντρική μορφή στην αβανγκάρντ σκηνή της Νέας Υόρκης. Η έκθεση φέρνει σε διάλογο μια επιλογή από περισσότερα από δύο δωδεκάδες ζωηρά, αδημοσίευτα παστέλ από τη δεκαετία του 1960 με μια σειρά από αναπαραστατικά γλυπτά από μπρούντζο, τα οποία δημιούργησε ο Σαμαράς στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Λουκάς Σαμαράς άρχισε να χρησιμοποιεί τα παστέλ σε νεαρή ηλικία, εν μέρει ως μέσο επικοινωνίας. Όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1940, για να ξεφύγει από τον Εμφύλιο που μαινόταν στην Ελλάδα, ο Σαμαράς δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά και είδε τα παστέλ σαν διέξοδο για να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο και τα συναισθήματά του.

Καθώς ένα παστέλ πρόσωπο διαλύεται σε πολύχρωμες ακτίνες φωτός, ένα μπρούντζινο σώμα παίρνει μορφή από το πρωτογενές του έδαφος, παράγοντας μια αίσθηση αγώνα, ένα απόσταγμα της διαρκούς έρευνας του Σαμαρά για τη φύση της αυτογνωσίας και της ενσωμάτωσης.

«Η τέχνη ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω χωρίς να μιλήσω», έλεγε σε μια συνέντευξή του. «Απλώς μου έδιναν χαρτί και παστέλ και έπιανα να ζωγραφίσω». Το ενδιαφέρον του για τα παστέλ διήρκεσε σε όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπου σπούδασε υπό την καθοδήγηση των σημαντικών καλλιτεχνών Allan Kaprow και George και Helen Segal.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Reclining Curvaceous VII, 1981.

Είναι γνωστός για τον καθοριστικό του ρόλο στην εμφάνιση και παρουσίαση των Happenings στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για τα αινιγματικά του γλυπτικά κουτιά και τις καρέκλες, καθώς και για την εκτενή και πολυμορφική φωτογραφική του πρακτική, αλλά το λιγότερο γνωστό έργο του Σαμαρά σε παστέλ θεωρείται ουσιώδες για την καλλιτεχνική του πρακτική.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα παστέλ είναι η βάση του έργου του Σαμαρά», εξηγεί ο Arne Glimcher, επιμελητής της έκθεσης και φίλος και ατζέντης του καλλιτέχνη για πάνω από 50 χρόνια. «Στα παστέλ εφηύρε όχι μόνο την παλέτα του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του».

Ο Σαμαράς παρουσίασε τα πρώτα του παστέλ στην Green Gallery της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πιο πρόσφατα, αυτά τα έργα αποτέλεσαν το θέμα μιας μεγάλης έκθεσης το 2016 στη Morgan Library. Η επιλογή των παστέλ που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή αντανακλά το βαθύ ενδιαφέρον του Σαμαρά για τις έντονες χρωματικές δυνατότητες και τη σαν πούδρα ή αλεύρι υλικότητα του μέσου.

Πολλά από τα έργα περιλαμβάνουν αυτοπροσωπογραφίες, όπου τα πρόσωπα ή τα μέλη του σώματος εμφανίζονται κατακερματισμένα ή στρεβλωμένα, να απεικονίζονται σε έντονη αντίθεση και σε μονοχρωματικό φόντο. Σε άλλα έργα, το πρόσωπο συγχωνεύεται πρισματικά με το περιβάλλον του, μετακινώντας τη σταθερότητα των ορίων μεταξύ του σώματος και του κόσμου.

Ακούραστος και συνεχώς εξελισσόμενος στην αναζήτηση της φορμαλιστικής εξέλιξης, ο Σαμαράς στράφηκε στο μέσο του μπρούντζου σε μερικές μόνο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της μακράς του καριέρας. Τη σειρά έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση τη δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν εξερευνούσε τις ανησυχίες για τη σάρκα και τη φιγούρα μέσα από μια σχεδόν αλχημική επεξεργασία του μετάλλου.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 12 Μαρτιου 1962, παστέλ σε χαρτί (31.1 cm x 22.9 cm).
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Untitled, n.d.

Όπως και τα πρώιμα παστέλ του, στα μπρούντζινα γλυπτά δημιουργεί την αίσθηση του μαλακού σώματος, μεταμορφώνοντας απίθανα τη σκληρότητα του μετάλλου στην τρυφερότητα της σάρκας. Το αποτέλεσμα αυτής της περιόδου δημιούργησε ένα σώμα με κάποια από τα ελάχιστα αναπαραστατικά έργα του που δεν είναι αυτοπροσωπογραφίες.

Αντίθετα, φαίνεται να αναφέρονται σε μια πιο γενικευμένη αντίληψη της ανθρώπινης κατάστασης – το πώς μπορεί να φαίνεται ή να νιώθει όταν κατοικεί κανείς το σώμα του, ενώ ο καλλιτέχνης επιχειρεί να εξωτερικεύσει μια απρόσιτη εσωτερικότητα. Αν τα παστέλ ενσωματώνουν διαλογισμούς για μια ζωντανή μορφή ζωής που γίνεται τέχνη, τα μπρούντζινα γλυπτά εκπροσωπούν τα στρεβλωμένα αντίγραφά τους.

Μικρής κλίμακας αλλά γεμάτες συναισθηματική ένταση, οι μπρούντζινες φιγούρες του Σαμαρά προσφέρουν οράματα στρεβλωμένων ή ίσως λιωμένων σωμάτων. Συχνά επικαλυμμένα με ασημί ή χρυσό, ακολουθούν τον τρόπο που διπλώνει η σάρκα, αναπαύονται μόνες ή εμφανίζονται ενωμένες η μία με την άλλη. Σε τρυφερές στιγμές, με τα σώματα αγκαλιασμένα και με το θολό και λαμπερό φως του μετάλλου, τα όρια μεταξύ αγωνίας και έκστασης, μεταξύ του εαυτού και του άλλου, αρχίζουν να διαλύονται.

Αυτές οι δυο ενότητες έργων παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί από την έκθεση του 1982 στην Pace Gallery, αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Μαζί, αντανακλούν την αδιάκοπη εξερεύνηση του καλλιτέχνη για το πώς είναι να κατοικεί κανείς το ίδιο του το σώμα, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Καθώς ένα παστέλ πρόσωπο διαλύεται σε πολύχρωμες ακτίνες φωτός, ένα μπρούντζινο σώμα παίρνει μορφή από το πρωτογενές του έδαφος, παράγοντας μια αίσθηση αγώνα, ένα απόσταγμα της διαρκούς έρευνας του Σαμαρά για τη φύση της αυτογνωσίας και της ενσωμάτωσης.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Sculpture Table,1981 (detail).
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Woman with Large Hand and Extra Head, 1981.
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Chair with Four Figures, 1983, cast bronze (83.8 cm, 44.4 cm x 48.3 cm).

Οι θεματικές της αυτοαναπαράστασης, της αυτοεξερεύνησης και της ταυτότητας αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη πίσω από την πρακτική του Λουκά Σαμαρά, η οποία, στην αρχή της δεκαετίας του 1960, προώθησε τη σουρεαλιστική ιδεολογία ενώ πρότεινε μια ριζική απόκλιση από τα κυρίαρχα θέματα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της ποπ αρτ.

Όταν άρχισε να ζωγραφίζει αυτοπροσωπογραφίες και στράφηκε στη χρήση των παστέλ, βρήκε το μέσο που του επέτρεπε να εργάζεται γρήγορα, εξερευνώντας τις αναπαραστατικές και γεωμετρικές μορφές με πλούσια χρώματα και μαλακή υφή, χαρακτηριστικά που επανεμφανίστηκαν σε όλη του την πρακτική. Σύντομα στράφηκε σε αντικείμενα, δημιουργώντας κατασκευασμένα ανάγλυφα και κουτιά από στοιχεία που συνέλεγε από το άμεσο περιβάλλον του και από καταστήματα, μαχαιροπίρουνα, καρφιά, καθρέφτες, πολύχρωμα νήματα και φτερά.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, 11 Ιουνίου - 4 Αυγούστου, 1962, παστέλ σε χαρτί, (30.8cm x 22.9cm).

Η τέχνη του, η οποία κινήθηκε προς την αυτοαντανάκλαση, βρήκε εξέλιξη στα πρώτα του έργα με καθρέφτες, την αυτοπροσωπογραφία του και την πιο πρόσφατη χρήση ψηφιακών αντανακλάσεων σε καθρέφτες, που λειτουργεί ως επέκταση του σώματός του, υπογραμμίζοντας τις μεταμορφωτικές δυνατότητες της καθημερινότητας – μια αληθινή συγχώνευση τέχνης και ζωής.

Το 1969, ο Σαμαράς άρχισε να επεκτείνει τη χρήση της φωτογραφίας, πειραματιζόμενος με την κάμερα Polaroid 360, η οποία ανταποκρινόταν στην ανάγκη του για άμεση έκφραση. Η καινοτομία του εξελίχθηκε με τη χρήση της Polaroid SX-70 το 1973, σε έναν συνδυασμό αυτοπροσωπογραφίας και αφαίρεσης, δημιουργώντας εικόνες μέσω της χρήσης της υγρής βαφής με στυλό ή δάχτυλο πριν τα χημικά στεγνώσουν.

Από αυτή τη διαδικασία πέρασε στην ψηφιακή τέχνη το 1996, όταν απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή και άρχισε να πειραματίζεται με εκτυπωμένα κείμενα σε χαρτί γραφομηχανής. Μέχρι το 2002, είχε αποκτήσει ψηφιακή κάμερα και η χρήση του Photoshop έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής του. Οι τεχνολογίες αυτές οδήγησαν στα «Photofictions» (2003), μια σειρά έργων που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες αυτοπροσωπογραφίες και ψυχεδελικά τοπία.

Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 7 Mάη, 1962, παστέλ σε χαρτί (30.5 cm x 22.9 cm).
Ο Λουκάς Σαμαράς και τα σπάνια έργα του σε παστέλ και μπρούντζο Facebook Twitter
Λουκάς Σαμαράς, Άτιτλο, 13 Μαρτίου, 1962.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Εικαστικά / Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Η ανιψιά του μεγάλου ζωγράφου, Χριστίνα Μόραλη, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του ανακαινισμένου εργαστηρίου του στην Αθήνα για να μας ξεναγήσει σε όλους τους χώρους αλλά και να μας δείξει άγνωστα έργα του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός / Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Musée du Quai Branly στο Παρίσι φέρνει στο σήμερα το μεγάλο ερώτημα, που προέκυψε τη δεκαετία του 1930 και απασχόλησε τους σουρεαλιστές αλλά και την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σχετικά με το τι θεωρούμε αντικείμενο τέχνης. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Εικαστικά / Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Ένας από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες της Βρετανίας, και από τους πιο ακριβούς, θα δει στα 87 του χρόνια να οργανώνεται τον Απρίλιο η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έργων του στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, στο Fondation Louis Vuitton.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ