Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio

Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
0
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα θέματα που κυριαρχούν στα έργα των BοWo Studio είναι οι φανταστικές πόλεις, η συνύπαρξη των ανθρώπων και των τοπίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα...

Το BoWo Studio αποτελείται απο μία ομάδα εικονογράφων που εργάζονται και δημιουργούν στην Αθήνα. Ασχολούνται με την χαρτοκοπτική, το κολάζ, την εικονογράφηση και πειραματίζονται με μικτές τεχνικές. Πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησαν να φτιάχνουν χειροποίητα κολάζ μεγάλων διαστάσεων, τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά και πολύ ιδιαίτερα. «Το χαρτί ασκεί μια γοητεία στην αφή. Ο ήχος του ψαλιδιού, η κόλλα που κολλάει στα δάχτυλα, ο συνδυασμός των κομματιών, η διαδικασία είναι άμεση και σχεδόν ερωτική», λένε οι BoWo Studio που πιστεύουν ότι παρόλο που το ψηφιακό κολάζ έχει απεριόριστες δυνατότητες του λείπει η μαγεία που έχει το χειροποίητο.

«Την επιφάνεια του κολάζ την αντιμετωπίζουμε σαν θεατρική σκηνή. Είναι απρόβλεπτος ο ρόλος του κάθε κομματιού και της κάθε φιγούρας που εισβάλει. Δεν ξέρουμε αν θα χαθεί, αν θα μείνει στο βάθος ή αν θα πρωταγωνιστήσει. Τα κολάζ δίνουν απεριόριστες δυνατότητες, ρόλους και μεταμορφώσεις. Η ενότητα είναι το παν και η αφαίρεση είναι επίπονη».

Εξερευνούμε τα όρια του ονείρου και της πραγματικότητας. Τα κολάζ μας έχουν πολλές λεπτομέρειες και μπορεί κάποιος να τα δει από διαφορετικές προοπτικές. 

Τα θέματα που κυριαρχούν στα έργα των BοWo Studio είναι οι φανταστικές πόλεις, η συνύπαρξη των ανθρώπων και των τοπίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εικόνες που δημιουργούν με βάση τα χόμπι γνωστών συγγραφέων. Το πάθος του Νabokov για τις πεταλούδες, η ενασχόληση του Hemingway με το μποξ, η αγάπη της Virginia Woolf για το κρίκετ. Επίσης εικόνες από διάφορες μηχανικές εφευρέσεις που δεν έχουν ακόμα επινοηθεί και καρτ ποστάλ από χώρες που δεν έχουν εξερευνηθεί.

 

«Το κολάζ είναι το ιδανικό μέσο για να εξερευνήσουμε και να επεκτείνουμε τα όρια του κόσμου μας. Έτσι όπως συναρμολογούνται τα κομμάτια του, έτσι και εμείς ανακαλύπτουμε έναν καινούργιο κόσμο. Η εικόνα αποδομείται και αναδιαρθρώνεται και εμείς εκμεταλλευόμαστε τις απεριόριστες πιθανότητες. Η γοητεία στο τι τελικά επιλέγουμε να συναρμολογήσουμε κάποτε τελειώνει και έτσι το κολάζ ολοκληρώνεται».

Οι BoWo Studio έχουν ασχοληθεί πολύ με την ιστορία του κολάζ και έχουν εντοπίσει τις ρίζες του από πολύ παλιά. Τον 19ο αιώνα, στην βικτωριανή εποχή, πολλές γυναίκες της αγγλικής ανώτερης τάξης δημιούργησαν παράδοξα κολάζ. Πολύ πριν από το dada και τον σουρεαλισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία έκρηξη στην παραγωγή έργων ψηφιακού κολάζ λόγω της εξοικείωσης των καλλιτεχνών με τους υπολογιστές και τα νέα μέσα. Υπάρχουν εντυπωσιακά κολάζ που βασίζονται στην επεξεργασία σύγχρονων φωτογραφιών και άλλα που συνδυάζουν τα χαρτιά και τα υφάσματα και τις διαφορετικές υφές και δημιουργούν την αίσθηση πολλαπλών επιπέδων.

 

Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Το κολάζ είναι το ιδανικό μέσο για να εξερευνήσουμε και να επεκτείνουμε τα όρια του κόσμου μας. Έτσι όπως συναρμολογούνται τα κομμάτια του, έτσι και εμείς ανακαλύπτουμε έναν καινούργιο κόσμο...

 

Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Επίσης εικόνες από διάφορες μηχανικές εφευρέσεις που δεν έχουν ακόμα επινοηθεί και καρτ ποστάλ από χώρες που δεν έχουν εξερευνηθεί...

 
«Μας γοήτευαν πάντα οι εικονογραφήσεις στα βιβλία του Jules Verne και του H.G. Wells», λένε οι Bowo Studio που παίρνουν την έμπνευσή τους από γκραβούρες σε παλιές εγκυκλοπαίδειες, παλιούς χάρτες, περίτεχνα κεντήματα, παράδοξα κτίσματα και από την ανατροπή της προοπτικής. Επίσης τα αντικείμενα των αρχαίων πολιτισμών, οι εφευρέσεις, η φυσική ιστορία, οι λαβύρινθοι του Jorge Luis Borges, η ατμόσφαιρα στα βιβλία του G.K. Chesterton και του Ε.Χ. Γονατά, αποτελούν σημεία αναφοράς των έργων τους. Στα έργα των Bowo Studio μπορεί κάποιος να βρει επιρροές και από τα κολάζ του Max Ernst, τους πίνακες του Rene Magritte, τις παράλληλες δράσεις στα έργα του Pieter Bruegel, από τις λεπτομέρειες από έργα του Hieronymus Bosch και την ατμόσφαιρα των film noir και του γερμανικού εξπρεσιονισμού. «Είναι πάρα πολλά τα ερεθίσματα και λειτουργούν απροσδόκητα και το απροσδόκητο εισβάλει στην πραγματικότητα και τη μεταμορφώνει», λένε. «Ένα παιδί με μια χάρτινη σαΐτα, μια κυρία με ένα κομψό υπερμέγεθες καπέλο, μια κοπέλα που φουσκώνει μπαλόνια στο μετρό. Εικόνες σαν αυτές γίνονται κομμάτια στα κολάζ μας».

«Είμαστε παρατηρητές του απροσδόκητου και το απροσδόκητο μας οδηγεί. Εξερευνούμε τα όρια του ονείρου και της πραγματικότητας. Τα κολάζ μας έχουν πολλές λεπτομέρειες και μπορεί κάποιος να τα δει από διαφορετικές προοπτικές. Θέλουμε ο θεατής να ταυτιστεί με τα πρόσωπα, να δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες παρατηρώντας τα, να περιπλανηθεί μέσα τους, να χαθεί και να ανακαλύψει».

Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter
Τα απροσδόκητα, χειροποίητα κολάζ των BoWo Studio Facebook Twitter

Ιnfo:

Τα έργα του BoWo Studio πωλούνται σαν πόστερ και κάρτες στο Etsy Shop
https://www.behance.net/BoWoStudio

 http://bowostudio.tumblr.com/

https://www.facebook.com/BoWo-Studio-924996910907143/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ