Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός;

Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός; Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από ημιτελή προσωπογραφία του Φρόιντ. Photo credit: Lucian Freud Archive
0

Τα έργα - για την ακρίβεια ζωγραφιές - που εκτίθενται αυτές τις μέρες στην Εθνική Πινακοθήκη Ποτρέτων του Λονδίνου μοιάζουν να είναι ζωγραφισμένα από χέρι παιδικό. Και όντως παιδί τις ζωγράφισε, μόνο που υπήρξε λίγο πιο ταλαντούχο από άλλα. Ο λόγος για τα σκίτσα και τις ζωγραφιές της παιδικής ηλικίας του Λούσιεν Φρόιντ που για πρώτη φορά εκτίθενται στο ευρύ κοινό, γεμίζοντας με αληθινό ενθουσιασμό τους επιμελητές της πινακοθήκης. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης, Sarah Howgate, πρόκειται για ολοκληρωμένες ζωγραφιές που δημιουργήθηκαν από τον Φρόιντ, όταν ακόμη 7 ή 8 χρονών. Και πάλι, όμως, παρά την αθωότητα της παιδικής ηλικίας που εκπέμπουν οι κάπως άτσαλες, χαρούμενες σχεδιαστικές γραμμές, ακόμη και έτσι το αποτέλεσμα φλυαρούσε για το πόσο μακριά στον κόσμο της τέχνης θα έφτανε αυτό το παιδικό χέρι. 

 

Το αρχείο των σκίτσων της παιδικής ηλικίας του καλλιτέχνη, αρκετά μεγάλο σε όγκο και ποικιλία, δωρίστηκε στην Βρετανική Πινακοθήκη πριν από λίγο καιρό με κρατική μέριμνα και περιλαμβάνει 47 μπλοκ γεμάτα από σκίτσα και ζωγραφιές του αγοριού που κάποτε θα γινόταν ο Λούσιεν Φρόιντ: 800 ζωγραφιές, οι 162 από τη περίοδο που ο καλλιτέχνης ήταν ακόμη πιτσιρίκι και λίγο πριν η οικογένεια του εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία του 1933.

 

Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός; Facebook Twitter
"Anna in Venice", προσωπογραφία από τον πλούτο των μπλοκς ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Photo credit: National Portrait Gallery

 

"Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό σε ό,τι αφορά αυτές τις ζωγραφιές είναι το πόσο καλά έχουν διατηρηθεί μέσα στον χρόνο, ακριβώς επειδή η μητέρα του Λούσιεν τις φύλαξε μέσα σε ειδικούς φακέλους", λέει πραγματικά ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα η Howgate. 

 

Τι μπορεί να καταλάβει, όμως, γι' αυτόν τον καλλιτέχνη, με το σπάνιο ζωγραφικό ιδίωμα: ίσως το πάθος του για τα δέντρα και τους φτερωτούς φίλους του ουρανού, θέματα τα οποία θα επανέρχονται στα έργα του καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, ακριβώς αυτά τα μπλοκ ζωγραφικής αποτελούν και ένα είδος ημερολογίου της ζωής του Φρόιντ, ενώ όσο μεγαλώνει στο περιθώριο κάθε ζωγραφιάς υπάρχουν σημειωμένα τηλέφωνα ή μικρές σημειώσεις για κάποιο ερέθισμα που του ενέπνευσε ένα σχέδιο.  

 

Πώς ζωγράφιζε ο Λούσιεν Φρόιντ μικρός; Facebook Twitter
Παιδική ζωγραφιά του Λούσιεν Φρόιντ από τις αρχές της δεκαετίας του '30. Photo credit: Lucian Freud Archive

 

Σε κάποιες από τις σημειώσεις γίνεται σαφής και η εμμονή του καλλιτέχνη με το γυμνό σώμα, ανδρών ή γυναικών, κάποτε ακέφαλο, κάποτε με πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του, φευγαλέες αναπαραστάσεις της ζωής και των ανθρώπων που γνώριζε, όλες οι εμμονές του βρίσκονται εδώ, σ' αυτά τα πρώιμα δείγματα της τέχνης του. 

 

Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και μία σπάνια αυτοπροσωπογραφία του Φρόιντ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει η Howgate το αρχείο ήταν απίστευτα πλούσιο και γι' αυτό θεωρείται οδηγός στην κατανόηση όχι μόνο της μετέπειτα πορείας του Φρόιντ, αλλά και της προετοιμασίας που έκανε στο εργαστήρι του, πριν ξεκινήσει να καταπιάνεται με το κάθε πορτρέτο. 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στην μεγαλειώδη έκθεση του Bill Viola στο Grand Palais

Εικαστικά / Όταν ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχε επισκεφθεί τη μεγαλειώδη έκθεση του Bill Viola στο Grand Palais

Μια ανταπόκριση του εκδότη της LiFO από το 2014, τότε που το Παρίσι φιλοξενούσε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε σήμερα.
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Δημοκρατία

Εικαστικά / «Δημοκρατία»: Η πολιτική λειτουργία της τέχνης στη νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Η νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα πλάσματα του Πικάσο συναντούν τους μύθους της αρχαιότητας στο Μουσείο Ελεύθερνας

Εικαστικά / Τα πλάσματα του Πικάσο συναντούν τους μύθους της αρχαιότητας στο Μουσείο Ελεύθερνας

Ο Μινώταυρος και ο Πάνας, οι Σάτυροι και οι Φαύνοι από τον ακαταμάχητο εικονογραφικό κόσμο του Πικάσο συνομιλούν με τις αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας στην Κρήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Εικαστικά / Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Στην έκθεσή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί ρομπότ και γλυπτές φιγούρες για να εκφράσει με φαντασία και χιούμορ ζοφερές ιστορίες για τη δυστοπική Αμερική των μη προνομιούχων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις

Εικαστικά / Σύγχρονη τέχνη έξω από τα όρια των γκαλερί

Τέσσερις εκθέσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον, έξω από τους καθιερωμένους χώρους, στον εμβληματικό Βοτανικό Κήπο Διομήδους, σε ένα κτήμα βιολογικής καλλιέργειας στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε έργα σύγχρονης τέχνης σε περιβάλλοντα που προκαλούν νέες αναγνώσεις και αφηγήσεις, οι οποίες αφορούν την ιστορία, τη φύση και τον ρόλο της τέχνης στη δημόσια σφαίρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ayumi Paul και η τελετουργία της χειροτεχνίας

Εικαστικά / Η Ayumi Paul, οι Δελφοί και η τελετουργία της χειροτεχνίας

H διεπιστημονική καλλιτέχνιδα εμπνέεται από την κοιλάδα την οποία περνούσαν οι επισκέπτες του μαντείου και την αρχαία τέχνη, μεταφέρει στο χαρτί τις λατρείες και τα οράματα της φύσης μέσα από τις βελονιές της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Εικαστικά / Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες και ίσως ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός καλλιτέχνης της Γερμανίας παρουσιάζει τα αποκαλυπτικά τοπία του, μια συγχώνευση καταστροφής και δημιουργίας στην γκαλερί Gagosian.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια έκθεση για την Άσπα Στασινοπούλου στο Back to Athens 2024

Εικαστικά / Μια έκθεση για την Άσπα Στασινοπούλου και την απείθαρχη τέχνη της

Από τις 26 ως τις 30 Ιουνίου, στο Back to Athens παρουσιάζονται 20 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές με περισσότερους από 190 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία, ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανή Penny Siopis στο ΕΜΣΤ 

Εικαστικά / Penny Siopis: Το πολυδιάστατο έργο της ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας στο ΕΜΣΤ

Το απαρτχάιντ, η αποαποικιοποίηση, η μετανάστευση, η γυναικεία ματιά, η σεξουαλική βία και η υλικότητα στην τέχνη είναι μερικά από τα θέματα που επανέρχονται στο έργο της σημαντικής αυτής γυναίκας και καλλιτέχνιδας, η οποία παράλληλα ανακαλύπτει και αποκαλύπτει την ελληνική πλευρά της μέσα από την Ιστορία και την εξορία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ύδρα: Οι νέες εκθέσεις - καθρέφτες της εποχής μας 

Εικαστικά / Ύδρα: Τέσσερις νέες εκθέσεις-καθρέφτες της εποχής μας

Οι εκθέσεις στην Ύδρα συνδυάζουν τις όψεις της σύγχρονης τέχνης με έργα που συνομιλούν με τον ψυχισμό και την κοινωνία, δημιουργώντας ένα απροσδόκητο μείγμα καλλιτεχνικών έργων με διαφορετικές καταγωγές και υπόβαθρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δάκης Ιωάννου

Εικαστικά / H λέξη που απεχθάνεται ο Δάκης Ιωάννου είναι το «support»

Ο ιδρυτής του ΔΕΣΤΕ και ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες παγκοσμίως είναι εκείνος που έκανε το νησί της Ύδρας hot spot για τους ανθρώπους της τέχνης. Και υπερηφανεύεται πως στα εγκαίνια των εκθέσεων συρρέει τόσο κόσμος έχοντας λάβει απλά ένα mail.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Αποστολή στη Σαντορίνη / H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής εγκαινιάστηκε μέσα στο περίφημο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, κοντά σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Ακρωτήρι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Εικαστικά / Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Το έργο της «RIG: untitled; blocks», με τα ανορθόδοξα υλικά και τη γλυπτική που δεν μοιάζει με τέτοια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ