Οι Δεσποινίδες στην Αθήνα

Οι Δεσποινίδες στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πρόσφατη διοργάνωση του Εργαστηρίου Κοινωνικής & Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Π.Ψ.Τ.) του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που γίνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, την Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Εκατό χρόνια μετά τις Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πάμπλο Πικάσσο, ένα δίκτυο καλλιτεχνών και επιστημόνων συναντά στην Αθήνα τις Δεσποινίδες της Αβινιόν – ένα πολυδιάστατο δρώμενο που σχολιάζει δημιουργικά το αριστούργημα του Πικάσσο παρουσιάζοντας μια εικαστική έκθεση, συζητώντας σε ένα συμπόσιο και δραματοποιώντας θεατρικά τη βιογραφία του έργου.

Στη συλλογική έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιαστούν έργα ελλήνων εικαστικών με αφορμή τον πίνακα του Πικάσσο και το κίνημα του μοντερνισμού. Παράλληλα, στα πλαίσια του έργου παρουσιάζεται μία σειρά από εθνογραφικά τεκμήρια που, ως συλλο- γή, φωτίζουν και ανασυνθέτουν το συμβολικό παρελθόν των Δεσποινίδων της Αβινιόν.

Στις 7 και 8 Μαΐου διοργανώθηκε με επιτυχία διήμερο συμπόσιο στο Αμφιθέατρο Τρίτση, πάνω στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της αρχής του μοντερνισμού, στο οποίο συμμετείχαν ιστορικοί τέχνης, κοινωνιολόγοι, αρχι- τέκτονες, φωτογράφοι και εικαστικοί καλλιτέχνες.

Η δραματοποιημένη αφήγηση που παρουσιάστηκε στις 8 Μαΐου πρότεινε έναν άλλο τρόπο να αναδειχθούν τα γεγονότα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν οι Δεσποινίδες της Αβινιόν. Πρόκειται για έναν μονόπρακτο θεατρικό διάλογο με τίτλο Οι Δεσποινίδες και ο Ζωγράφος στο καράβι της Μονμάρτρης, που παρουσιαστηκε με τη μορφή του θεατρικού αναλογίου.

Στις 17 Μαΐου, στις 20:00, το φωνητικό εργαστήριο που διευθύνει ο Σπύρος Σακκάς θα παρουσιάσει το Μπαλ Μασκέ των Δεσποινίδων, 100 Χρόνια Πριν, στο Αμφιθέατρο Τρίτση.

Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσσο αλλά και ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του κινήματος του μοντερνισμού. Το συγκεκριμένο έργο, που εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη, έθεσε για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό θέματα όπως η σεξουαλική έκφραση, η γλώσσα του σώματος και η διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους και τις επιθυμίες τους. Εκατό χρόνια μετά τη δημιουργία του, το αριστούργημα του Πικάσσο προκαλεί, προβληματίζει και εμπνέει με την ίδια δύναμη καλλιτέχνες σε μια χώρα που δεν το έχει φιλοξενήσει ποτέ.

Το Ε.Κ.Π.Ψ.Τ επικεντρώνει τις ερευνητικές του προσπάθειες στη συλλογή, ανάλυση, τεκμηρίωση και προβολή κοινωνικών και πολιτισμικών δεδομένων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Το Εργαστήριο παράγει ψηφιακά περιεχόμενα τα οποία διαθέτει για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς· για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί έγκυρες και πιστοποιημένες τεχνικές έρευνας και τεκμηρίωσης της κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας. Το Εργαστήριο στηρίζεται στη συνεργασία επιστημονικών στελεχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών. Στα πλαίσια αυτά έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητές του και υποστηρίζουν την υλοποίηση των στόχων του. H μέχρι τώρα δράση του Εργαστηρίου στον πολιτισμικό και κοινωνικό τομέα θα επεκταθεί με την ίδρυση και ανάπτυξη των Ιnnovative Action Networks. Πρόκειται για καινοτόμα δίκτυα δράσης που στόχο έχουν να δημιουργήσουν πλατφόρμες δημιουργικής συνεργασίας στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ