Ο Takashi Murakami επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από 14 χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Ο Takashi Murakami επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από 14 χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση Facebook Twitter
0

Ο τρελός κόσμος του Takashi Murakami που ακροβατεί ανάμεσα στα Ukiyo-e και τα manga παραμένει pop art μεν, αλλά αποκτά και μια πνευματική διάσταση αναφερόμενος στην καταστροφή του τσουνάμι και του πυρηνικού ατυχήματος. Στο εξευγενισμένο κιτς τοπίο του 500 γκροτέσκοι ιερείς παρελαύνουν μπροστά σε εκθαμβωτικά έγχρωμα γιγαντιαία πάνελ. Η εγκατάσταση του με τίτλο "The 500 Arhats" στο Mori Art Museum του Τόκυο δείχνει την πραγματικότητα στην ταχύτερα γηράσκουσα κοινωνία του κόσμου. "Πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία της Ιαπωνίας" δήλωσε ο ίδιος ο Murakami.

Ο αποκαλούμενος Άντυ Γουόρχολ της Ιαπωνίας παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα του στην πατριδα του έπειτα από 14 χρόνια. Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα ο Murakami ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει την αίσθηση απόγνωσης και καταστροφής και να προσπαθήσει να συνεισφέρει στην επούλωση των πληγών της χώρας.

Τα γιγαντιαία πάνελ συνολικού μήκους 100 μέτρων, καλύπτονται από μανιασμένες φλόγες και ουρανούς στολισμένους με γκλίττερ. Δράκοι συστρέφονται δίπλα σε ελέφαντες και μία λευκή τίγρη. Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες όλων των σωματότυπων, με κοιλιές, καραφλοί με ρυτιδιασμένα μέτωπα.

Το μοτίβο των μαθητών του Βούδα απαντάται συχνά στην παραδοσιακή Ιαπωνική τέχνη όμως οι φιγούρες του Murakami λοξοκοιτάνε τον κόσμο σαν εμμονικοί ημίτρελοι άπληστοι γέροι και όχι μοναχοί που αναζητούν τον δρόμο της φώτισης. Τα γιγαντιαία πάνελ συνολικού μήκους 100 μέτρων, καλύπτονται από μανιασμένες φλόγες και ουρανούς στολισμένους με γκλίττερ. Δράκοι συστρέφονται δίπλα σε ελέφαντες και μία λευκή τίγρη. Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες όλων των σωματότυπων, με κοιλιές, καραφλοί με ρυτιδιασμένα μέτωπα.

Ο Takashi Murakami επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από 14 χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση Facebook Twitter
Takashi Murakami, The 500 Arhats (detail), 2012, Acrylic on canvas, mounted on board, 302 x 10,000 cm, Private collection © 2012 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. All Rights Reserved.

Αν ζούσα σε άλλη εποχή θα ήμουν παππούς" δηλώνει ο Murakami στα 53 του. "Στα έργα μου πάντα υπερέβαλλα τα παράξενα χαρακτηριστικά της Ιαπωνικής κοινωνίας". Ο ιστορικός τέχνης Nobuo Tsuji ήταν εκείνος που ενθάρρυνε τον Murakami να ασχοληθεί με το θέμα των arhat και λέει ότι το έργο αυτό αποτίνει φόρο τιμής στους καλλιτέχνες της περιόδου Edo όπως οι Jakuchu Ito, Shohaku Soga και Kazunobu Kano. Σε τελευταία ανάγνωση όμως αυτές οι εικόνες γηραιών κυρίων δεν είναι παρά "ανεπιτήδευτες αυτοπροσωπογραφίες του ίδιου του Murakami."

Ο συμπαθής καλλιτέχνης με την κοτσίδα και τα γυαλάκια έχει εκθέσει στο Rockefeller Center στην Νέα Υόρκη, στο Παλάτι των Βερσαλλιών στο Παρίσι και στο Museum of Contemporary Art στο Λος Άντζελες. Με την βοήθεια των πολυάριθμων βοηθών του δημιουργεί μεγάλης κλίμακας έργα, συχνά με επαναληπτικά θέματα όπως τα ευφρόσυνα και πολύ γνωστά γελαστά άνθη, τα ψυχεδελικά κρανία ή οι παραμορφωμένοι γέροι. Όλοι μαζί εργάζονται σε μια άλλη εκδοχή του Factory του Γουόρχολ, αν και όπως τονίζει ο ίδιος στο δικό τους στούντιο δεν συχνάζουν celebrities αλλά μάλλον επικρατεί μια ατμόσφαιρα ταπεινού ιαπωνικού βιοτεχνικού εργαστηρίου.

 

Ο Takashi Murakami επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από 14 χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση Facebook Twitter
"Takashi Murakami: The 500 Arhats," Mori Art Museum, Tokyo, 2015 Photo: Takayama Kozo©2015 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. All Rights Reserved.

 

Η εμβληματική φιγούρα του Takashi Murakami είναι ο Mr. DOB που θυμίζει τον Μίκυ Μάους. Εξίσου γνωστά είναι τα τεράστια ερωτικά γλυπτά που είναι εμπνευσμένα από τις φιγούρες των anime, τα οποία εξάλλου του έχουν αποφέρει υπέρογκα ποσά σε δημοπρασίες. Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Ο Murakami έχει εξίσου επικριθεί και επαινεθεί για την αναίσχυντη εμπορευματοποίηση της τέχνης του, έχει μάλιστα ιδρύσει και την δική του εταιρεία την Kaikai Kiki Co., η οποία πουλάει όχι μόνο βιβλία τέχνης και κάρτες αλλά κούπες, μαξιλάρια, θήκες κινητών, μπλουζάκια με τα σχέδια του, φιγούρες και κούκλες.

Σταθερά προκλητικός, ο Murakami συνιστά στους θεατές της έκθεσης να διατηρήσουν τα επίπεδα της σοβαρής πνευματικότητας τους στο 30% περίπου της ενέργειας τους και να διατηρήσουν την υπόλοιπη για τα ταξίδια, την καλοπέραση και την διασκέδαση. Το επίσημο κατάστημα που αποτελεί τμήμα της έκθεσης δέχεται παραγγελίες για την τσάντα με το σχέδιο-κρανίο του Murakami στην τιμή των 486.000 γιεν (3.800 ευρώ) με το απαραίτητο πιστοποιητικό γνησιότητας.

Ο Takashi Murakami επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από 14 χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση Facebook Twitter
Takashi Murakami, The 500 Arhats (detail), 2012, Acrylic on canvas, mounted on board, 302 x 10,000 cm, Private collection © 2012 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. All Rights Reserved.

Ο Murakami πριν από δέκα χρόνια είχε σχεδιάσει μια σειρά αξεσουάρ για την Louis Vuitton που πωλούνταν σε εξωφρενικές τιμές, παρότι όπως έχει πει μέχρι την περίοδο εκείνη ο ίδιος δεν είχε ποτέ τόσο ακριβή τσάντα. Στο καφέ του μουσείου οι τοίχοι είναι γεμάτοι με τα λουλούδια του και οι φιγούρες μπαλόνια κρέμονται από την οροφή και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γλυκά και ομελέτες σε σχήμα λουλουδιού.

 

Στην είσοδο δεσπόζει ένα εντυπωσιακό ομοίωμα του Murakami με γουρλωμένα μάτια και κινούμενα χείλη όπου το επάνω μέρος του κεφαλιού ξεφλουδίζεται για να αποκαλύψει ένα άλλο πρόσωπο ως μια απόκοσμη υπενθύμιση πως η τέχνη, όπως η ζωή και η αλήθεια μπορεί να είναι απατηλή.

Ο Takashi Murakami επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από 14 χρόνια με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση Facebook Twitter
Takashi Murakami, Lion Peering into Death’s Abyss, 2015, Acrylic and gold and platinum leaf on canvas mounted on aluminum frame, 150 x 300 cm © 2015 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. All Rights Reserved.

Ο ίδιος επιμένει πως ούτε ο χρόνος ούτε η φήμη τον έχει αλλάξει ως καλλιτέχνη. Μεγάλωσε φτωχός, σε μια Ιαπωνία διαρκούς κρίσης ταυτότητας μετά την ήττα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποφοίτησε από το Tokyo University of the Arts και και επινόησε την δική του τεχνική που ονόμασε Superflat, μια νέα προσέγγιση προοπτικής και τονισμού των καθαρών περιγραμμάτων που είχαν εδραιώσει οι δάσκαλοι της ξυλοτυπίας όπως ο σημαντικότατος Ιάπωνας καλλιτέχνης της εποχής Edo Hokusai. Όλη η τέχνη του περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα που τον απασχολεί σε όλη του την ζωή: Τι είναι η Ιαπωνία; "Το Superflat δεν έχει αλλάξει καθόλου" είναι η απάντηση που δίνει ο Murakami.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Αλεξάνδρα Χρήστου / Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Η Αλεξάνδρα Χρήστου δεν κατόρθωσε όσο ήταν εν ζωή να δει τους πίνακές της σε μια γκαλερί. Τα θέματά της, μια μοναδική καταγραφή των ανθρώπων του περιθωρίου, ήταν απαγορευτικά. 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, πήραν τη θέση που τους αξίζει με εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χλόη Ακριθάκη: Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, ζει στα Εξάρχεια.

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ακριθάκη: «Θαύμαζα τον πατέρα μου, κάποιες φορές τον αμφισβήτησα»

Μεγάλωσε δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους ενώ από την ηλικία των 8 έζησε το θρυλικό εστιατόριο της μητέρας της, το Fofi's Bar στο Βερολίνο. Είναι φωτογράφος και ακόμα θυμάται τον Χέλμουτ Νιούτον να της λέει στα πρώτα της βήματα «Τι κάθεστε και διαβάζετε; Βγείτε έξω, ζήστε». Η Χλόη Ακριθάκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Μιχάλης Κιούσης ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αφρικανικά τοπία

Εικαστικά / Η αγάπη του Μιχάλη Κιούση για την Αφρική φαίνεται στα έργα του

Στην τρίτη προσωπική του έκθεση με τίτλο «The spaces in between», ο μυστικισμός, ο ανιμισμός και ο θρησκευτικός συμβολισμός συνυπάρχουν και συγκρούονται σε συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που δημιουργούν έναν δικό του κόσμο, αναγνωρίσιμο και γεμάτο χρώματα.
M. HULOT
Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Έξι χώροι τέχνης των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους με θέμα το νερό

Εικαστικά / Έξι γκαλερί των Εξαρχείων, έξι εκθέσεις για το νερό

Μια διαδρομή σε έξι χώρους τέχνης μέσα από τα έργα 46 καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων διαμορφώνει μια συνολική εμπειρία που αναδεικνύει το κέντρο της πόλης σε τόπο παραγωγής, συνομιλίας και πνευματικής κίνησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Εικαστικά / «The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη οργανώνει μια έκθεση τιμώντας τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εμβληματική εγκατάσταση που μας εκπροσώπησε το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Αποστολή στο Ριάντ / Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Η LiFO ταξίδεψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ντιρίγια. Από τις μνήμες της προσφυγιάς έως τα σύγχρονα εικαστικά τοπία, η φετινή διοργάνωση εξερευνά την κίνηση ως θεμελιώδη εμπειρία της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Guest Editors / Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Mε αφορμή το έργο του «Νεκρή φύση σε άσπρο τραπέζι», θυμόμαστε τον σπουδαίο εικαστικό που χάθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον τρόπο που τα τοπία του υπαινίσσονται την πραγματικότητα, χωρίς να υπενθυμίζουν τον χυδαίο χαρακτήρα της.
Ν. Π. ΠΑΪ́ΣΙΟΣ
Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το μακρινό 1951

Εικαστικά / «Υπέροχη κόλαση, η Αθήνα»: Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το 1951

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γράφει από το Παρίσι στη φίλη του και ζωγράφο Ελένη Σταθοπούλου για την εμπειρία της έκθεσής του στην Πόλη του Φωτός, τονίζοντας τη νοσταλγία του για την «υπέροχη κόλαση, την Αθήνα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι «Άηχοι διάλογοι» του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Εικαστικά / Μια έκθεση φέρνει κοντά το έργο του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Τα έργα των δύο Ηπειρωτών δημιουργών παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τον τίτλο «Άηχοι Διάλογοι». Παρότι οι καλλιτεχνικές τους διαδρομές αποκλίνουν, ένα κοινό ρεύμα τις διαπερνά, επιτρέποντας μια διακριτική αλλά ουσιαστική «συνομιλία» ανάμεσά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ