Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή;

Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή; Facebook Twitter
0

 

 

Τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή; Κι, ενώ, ένα βιβλίο του είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 μας είχε σχεδόν πείσει πως επικρατέστερη είναι η δεύτερη εκδοχή, οι ερευνητές του Μουσείου Βαν Γκογκ επιμένουν πως πρέπει να επιστρέψουμε στο αρχικό σενάριο και να κατατάξουμε τον σπουδαίο μετα-ιμπρεσιονιστή στους αυτόχειρες της τέχνης.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στις 27 Ιουλίου 1890, ο Ολλανδός ζωγράφος βυθισμένος στην κατάθλιψη αυτοπυροβολείται στα 37 του χρόνια στο στήθος και δύο ημέρες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη και χιλιοζωγραφισμένη του πόλη Auvers-sur-Oise. Πριν από μερικά χρόνια και πάλι μέσω μιας βιογραφίας με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» που είχαν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 οι Steven Naifeh και Gregory White Smith μάθαμε πως ο Βαν Γκογκ φονεύθηκε από δύο έφηβους οι οποίοι πάνω στο παιχνίδι τον πυροβόλησαν κατά λάθος.


Στις 960 σελίδες τους οι δύο ερευνητές της βιογραφίας «Vincent Van Gogh: A Life» επικαλούνταν μαρτυρίες αλλά και στοιχεία που αφορούσαν τον τόπο που βρέθηκε το άψυχο σώμα του ζωγράφου αλλά και το σημείο που δέχτηκε τη σφαίρα. Τότε, το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, περιορίστηκε σε μια δήλωση που ανέφερε ότι η θεωρία τους ήταν «δραματική» και «ενδιαφέρουσα», αλλά υπάρχουν "πολλά ακόμα ερωτήματα αναπάντητα». Αλλά φυσικά δεν εμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Ισα ίσα που ανέθεσε σε δύο δικούς του ερευνητές να διαπιστώσουν αν τελικά η βιογραφία έλεγε την αλήθεια.

Και πράγματι έπειτα από δύο χρόνια ερευνών το μυστήριο γύρω από το θάνατο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ παίρνει άλλη τροπή καθώς οι δύο εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ευθέως την πρόσφατη βιογραφία και τα όσα υποστήριζε σχετικά με τον φόνο του από τους 16χρονους. Μπορεί τα συμπεράσματα να μην έχουν δημοσιευτεί ακόμα αλλά τα ευρήματά τους λένε ξεκάθαρα πως η θεωρία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ή ακόμα και του φόνου, απλά δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο περιοδικό "Burlington Magazine", οι Louis van Tilborgh και Teio Meendendorp δήλωσαν ότι η αυτοκτονία "είναι το μόνο σενάριο που ευσταθεί, τόσο ψυχολογικά και ιστορικά".

Οι δύο ερευνητές του Μουσείου επιχειρηματολόγησαν μιλώντας για τη φύση του τραύματος, την ποιότητα της σφαίρας, τις σχέσεις του ζωγράφου με τον αδελφό του Τεό, καθώς και μια επιστολή που βρέθηκε στην τσέπη του κι η οποία άφηνε σαφείς ενδείξεις για την αυτοκτονία του. Επίσης, πρόσθεσαν ότι κρίνοντας από την ταραγμένη του ψυχική ισορροπία το πιο εύλογο ήταν να ήθελε ο Βαν Γκογκ να αυτοκτονήσει.

Ενα είναι μόνο βέβαιο: 123 χρόνια μετά το τελευταίο κεφάλαιο αυτού του μυστηρίου δεν έχει ακόμα γραφτεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ