Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans

Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου

0

Ο Γερμανικής καταγωγής φωτογράφος Wolfgang Tillmans θεωρείται ένας από τους πιο συναρπαστικούς και καινοτόμους καλλιτέχνες στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιώντας κορεσμένα στιγμιότυπα και lo-fi αισθητική καταγράφει τη ζωή του και τη ζωή των φίλων του ενώ ταυτόχρονα στρέφει το βλέμμα του στα πάντα, σε αφαιρετικά τοπία και νεκρές φύσεις στο φωτορεπορτάζ και την προσωπογραφία. Έντονα πολιτικοποιημένος -τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα είναι η κεντρική αρτηρία σε ολόκληρο το έργο του- φροντίζει να προσφέρει πολύ τροφή για σκέψη στο θεατή. 

Αυτές τις μέρες (15/2-11/6) παρουσιάζεται η πρώτη έκθεση του Wolfgang Tillmans στην Tate Modern και συλλέγει έργα από μια συναρπαστική ποικιλία μέσων -φωτογραφίες φυσικά αλλά και βίντεο, ψηφιακά σλάιντς, δημοσιεύσεις, συλλεκτικά πρότζεκτ και ηχογραφημένη μουσική -όλα παρουσιασμένα με το χαρακτηριστικό πρωτοποριακό στυλ του καλλιτέχνη.

Το έτος 2003 είναι το σημείο εκκίνησης της έκθεσης και αντιπροσωπεύει για τον Tillmans την στιγμή που άλλαξε ο κόσμος με την εισβολή στο Ιράκ και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Δίπλα στα πορτρέτα, τα τοπία και τις ιδιαίτερες νεκρές φύσεις, ο Tillmans πιέζει τα σύνορα της φωτογραφικής φόρμας με αφηρημένα έργα που ξεκινούν από τη γλυπτική και φτάνουν μέχρι τα ολογράμματα.

Γεννημένος στη Γερμανία, με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ο Tillmans έζησε πολλά χρόνια στη Βρετανία και τώρα έχει σαν βάση του το Βερολίνο. Το 2000 ήταν ο πρώτος φωτογράφος και ο πρώτος μη Βρετανός που κέρδισε το βραβείο Turner. O Tillmans θα καταλάβει επίσης και άλλους χώρους της Tate  για δέκα μέρες με μια νέα εγκατάσταση με δική του μουσική και βίντεο, διανθισμένη με live events όπου ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα διερευνήσουν τις δυνατότητες του ηχοσυστήματος και την ακουστική του χώρου.

Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ