Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του

Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
0

Ποια είναι η πιο ζωηρή εικόνα που έχεις από την παιδική σου ηλικία ;

Αυτό που μου έρχεται κατευθείαν, είναι μια μεγαλειώδης τούμπα, επικών διαστάσεων που είχα φάει γύρω στην 2α-3η δημοτικού. Η εξίσωση ήταν: ποδήλατο + πολύ μεγάλη κατηφόρα + του σκοτωμού + λακκούβα + μπροστινό φρένο μέσα στη λακκούβα = αυτό που καταλαβαίνεις…(πρέπει να πέταγα για 30 – 40 μέτρα)

Ποιες εικόνες σου έρχονται στο μυαλό από τα 80s όταν δημιουργούσες τέχνη στους δρόμους της πόλης;

Παγκάκια, πεζούλια που καθόμουν ή στα μεγάλα... ντουζένια να έχει τύχει να κάνω κάτι σε κάνα τοίχο που δεν έβλεπε με την πρώτη κανείς! Λίγο πιο μετά είχα την τύχη να κάνω σε τοίχο-τοίχο, κάτι άξιο λόγου. Π.χ στο υπόγειο ενός φίλου και τα συναφή.

Η Αθήνα στα 80ς για ένα ανήλικο δεν είχε καμία σχέση με το σήμερα. Οπότε σαν... πόλη θα θεωρήσω τις γειτονιές που έπαιζα. Τώρα εγώ να ζωγραφίσω ήθελα μόνο. Αυτό που μπορώ να θυμηθώ ήταν την εξαιρετική δυσκολία να βρεις μαρκαδόρο οινοπνεύματος. Για spray ούτε λόγος. Του χειρίστου είδους σε χρωματοπωλείο και με την καχυποψία ότι δεν είσαι hooligan!!

Αν δεν το έχω ζήσει, αν δεν το ζω , δεν μπορώ να στο «πω». Το θέμα μου είναι να σου πω μια αληθινή ιστορία. Πραγματική. Το αν θα βρει ο άλλος κάτι κοινό του, αυτό για μένα είναι η ζεύξη.

   

Αφιερώθηκες στην τέχνη αφήνοντας πίσω σου μια δεκαετή καριέρα στα οικονομικά. Και όλα αυτά το 2011 όταν η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει. Το να παρατάς τα πάντα για να αφιερωθείς στην τέχνη χωρίς να ξέρεις που θα σε βγάλει μου φαίνεται γενναίο. Δεν είναι όμως και μια πολυτέλεια για λίγους;

Ήταν μια απόφαση που μου την χρώσταγα. Πολλά χρόνια. Από τότε με το βραβείο στην Ιαπωνία το 1987. Την υποτροφίαΆγγελος Προεστός. Φωτο:Marios Sabanis που πήρα και ποτέ δεν πήγα το 1992. Απλά το 2011 ήταν που ένιωσα την ωριμότητα μέσα μου, να το ακολουθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Με όποιο κόστος. Γιατί είχε. Και πάρα πολύ μεγάλο . Έως πάρα πολύ σκληρό. Σε όλα τα επίπεδα. Πίστεψε με. Το εφαλτήριο πάντως αυτής της απόφασης, ήταν το ότι μετά τον «θαυμαστό» κόσμο των επιχειρήσεων , ήθελα διακαώς να διδάξω. Και τα κατάφερα και το έκανα. Για 4 χρόνια. Τα οποία και σκόπιμα δεν τα προσθέτω στα «βρώμικα» πρώτα 10. Είναι 10+4 λοιπόν.   

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τίποτα ξεχωριστό , από τον οποιοδήποτε ακολουθεί αυτό που αγαπάει. Απλά εγώ ανήκω σε αυτούς που ή πας με όλα ή άστο για άλλη φορά. Με τα ημίμετρα στη ζωή μου δεν τα πήγα καλά. Αυτή αν θες ήταν και είναι η δική μου «πολυτέλεια». Γενναίος λοιπόν δεν θα έλεγα ότι είμαι. Συνειδητοποιημένος ναι. Πρώτα για μένα. Απλά είχε φτάσει πια η ώρα να το κάνω. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.

Μίλησε μου για το πώς εμπνεύστηκες το «The One».

Το ”One” ήταν ένας αποχαιρετισμός και μια νέα αρχή ταυτόχρονα. Το ξεκίνησα από τον πάτο του βυθού. Και ανέβαινα. Μέχρι που έφτασα στην επιφάνεια. Και πήρα ανάσα. Και κατάλαβα ότι η Αγάπη δεν είναι να σε τραβάει στους πάτους. Η Αγάπη είναι αυτό το «Ένα» που σε κάνει να ζεις. Για αυτό και θέλει καθαρό ουρανό και φως. Ότι θα βρεις μόνο στην επιφάνεια.

Παρόλο που το “One” παρέμεινε αλώβητο για περίπου 8 μήνες (πλέον ζήτημα να έχει μείνει κανένα εκατοστό από το πρωτότυπο έργο), υπάρχει η συνέχεια του σε πίνακα. Που με τη σειρά του ήρθε και έφερε κάτι επόμενο. Kαι αυτό , κάτι άλλο.

Πάντως για την ιστορία, σε λίγες μέρες θα «σηκώσω» κάτι αντίστοιχο του “One”. Πολύ πιο μεγάλο όμως. Σε εντελώς προστατευμένο χώρο. Και με παραλήπτες τα παιδιά του δημοτικού του Λεοντείου Πατησίων. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι απλά θα λέγεται τι άλλο; ”Two” .   

Τι είναι αυτό που έχει ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη σου;

Οι καταστάσεις που έχω ζήσει. Παντού. Από δουλειά μέχρι σχέσεις. Αν δεν το έχω ζήσει, αν δεν το ζω , δεν μπορώ να στο «πω». Το θέμα μου είναι να σου πω μια αληθινή ιστορία. Πραγματική. Το αν θα βρει ο άλλος κάτι κοινό του, αυτό για μένα είναι η ζεύξη.

Ένα top5 με τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες και ένα σχόλιο για τον καθένα;

Θα στους βάλω χρονολογικά λοιπόν. Από το 1985 ως τώρα.

 

Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τίποτα ξεχωριστό , από τον οποιοδήποτε ακολουθεί αυτό που αγαπάει. Απλά εγώ ανήκω σε αυτούς που ή πας με όλα ή άστο για άλλη φορά. Με τα ημίμετρα στη ζωή μου δεν τα πήγα καλά. Αυτή αν θες ήταν και είναι η δική μου «πολυτέλεια»...

Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Benito Jiacovitti (ο σχεδιαστής του Cocobill) – Απίστευτο γέλιο
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Keith Harring (όπως τον πρωτοείδα το 1985 στο βιβλίο “Breakdance η ιστορία του και πώς να μάθετε “) – Χρώμα
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Edika (να’ναι καλά το ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ) - Σενάριο
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Miro (έχουμε γεννηθεί την ίδια μέρα) - Συναίσθημα

Ως καλλιτέχνης έχεις κάποια υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία;

Ναι. Ξεκάθαρα. Μια από τις «πυξίδες» μου , είναι ένα πολύ σύντομο video της Nina Simone που φέρει τον τίτλο “ An artist’s duty ”. Το με «καλύπτει» είναι πολύ λίγο σαν λέξη.

Ένα μεγάλης κλίμακας έργο σε δημόσιο χώρο ενισχύει το εγώ σου σε σύγκριση με έναν πίνακα;

Δεν θα το έλεγα. Για μένα το να ντύσεις έναν εξωτερικό χώρο, η επιτυχία είναι να δέσει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο. Και σίγουρα ο άλλος θα το προσέξει πολύ λιγότερο, εκτός και αν το βλέπει από μια σωστή απόσταση. Οπότε θεωρώ ότι έχει την βαρύτητα ενός καλαίσθητου μοτίβου.

Στον πίνακα τώρα τα πράγματα ζορίζουν. Εκεί έχεις την πειθαρχία των διαστάσεων. Σε αυτόν τον όποιο χωροταξικό περιορισμό θα βγάλω ότι έχω μέσα μου. Και επειδή θα βγαίνει μέσα σε περιθώρια, την ένταση του, τη νιώθω 100φορές πιο δυνατή από μια τοιχοποιία 100 τ.μ.

 

Ποιος είναι για εσένα ο ιδανικός θεατής των έργων σου;

Όποιος καταρχήν του αρέσουν τα χαρούμενα χρώματα και μετέπειτα θα ήθελε να ακούσει μια αληθινή ιστορία.

Συμπλήρωσε τις φράσεις:

Ένας κριτικός τέχνης είναι δυνατόν να είναι και … φοροτεχνικός;

Η τέχνη είναι ό,τι σε γεμίζει χαρά.

Η ζωή μου είναι μια ιστορία που κάθε μέρα παλεύω για τη συνέχεια της.

Ευτυχία είναι να μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Φαντάσου τον εαυτό σου ως ταξιδιώτη μέσα στον χρόνο. Τι θα έλεγες στον 16χρονο εαυτό σου;

Να μην ανησυχώ. Και να μην έκοβα τα μαλλιά μου !! (δεν κάνω πλάκα, ακόμα το μετανιώνω)

Τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ένα app βασισμένο πάνω σε ένα από τα στυλ που ζωγραφίζω, είναι σε εξέλιξη ως προς το στήσιμό του και ευελπιστώ να παρουσιασθεί όπως το φαντάζομαι κάποια στιγμή. Το concept της είναι να μπαίνει ο χρήστης πρώτα στη διάθεση ενός παιχνιδιού εικόνων που να τον οδηγεί στη δημιουργία μιας σύνθεσης, ανάμεσα σε ..256 (και κάτι ψιλά) δις μπορεί και τρις (κι όμως ναι) συνδυασμούς. Με το Project αυτό βρίσκομαι κάτω από το βλέμμα της θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων του Δήμου Αθηναίων και του ΕΒΕΑ. Και προσπαθώ να το φέρω σε σειρά.

Κατά τα αλλά, αυτήν την περίοδο συμμετέχω μέχρι τις 30/9, στην ομαδική έκθεση ΕΚΤΥΠΑ στην Gallery 9 στην Πλατεία Κολιάτσου, έχω έτοιμο υλικό για την 3η μου ατομική έκθεση (πιστεύω μετά το καλοκαίρι πια να παρουσιασθεί) και κάποια στιγμή – μετά από 4 χρόνια – ίσως και επιτέλους να καταφέρω να πάω κάπου για βιταμίνη … sea.

Μπορείς να μου στείλεις μια φωτογραφία με κάτι που αγαπάς πολύ;


Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Αλέξης Ακριθάκης (εκ Λεοντείου ορμώμενος και αυτός – άσχετο αν δεν αποφοίτησε!) - Ένταση

Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Μετά χαράς! Σου στέλνω πραγματικά το πιο αγαπημένο μου σχέδιο. Το ονομάζω «boing-boing». Όταν το δεις θα καταλάβεις γιατί το έχω σήμα κατατεθέν!
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Η Αθήνα στα 80ς για ένα ανήλικο δεν είχε καμία σχέση με το σήμερα. Οπότε σαν ..πόλη θα θεωρήσω τις γειτονιές που έπαιζα. Τώρα εγώ να ζωγραφίσω ήθελα μόνο. Αυτό που μπορώ να θυμηθώ ήταν την εξαιρετική δυσκολία να βρεις μαρκαδόρο οινοπνεύματος...
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Το ”One” ήταν ένας αποχαιρετισμός και μια νέα αρχή ταυτόχρονα.
Ο Άγγελος Προεστός και οι πολύχρωμοι κόσμοι του Facebook Twitter
Το ξεκίνησα από τον πάτο του βυθού. Και ανέβαινα. Μέχρι που έφτασα στην επιφάνεια. Και πήρα ανάσα. Και κατάλαβα ότι η Αγάπη δεν είναι να σε τραβάει στους πάτους. Η Αγάπη είναι αυτό το «Ένα» που σε κάνει να ζεις. Για αυτό και θέλει καθαρό ουρανό και φως. Ότι θα βρεις μόνο στην επιφάνεια...

Περισσότερα για τον Άγγελο Προεστό στην σελίδα του στο Facebook

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Εικαστικά / «Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Αμφισβητώντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις του ερωτισμού, η Ελένη Μπαγάκη, η Σοφία Μιτσώλα και η Janice Nowinski προσφέρουν τρεις διαφορετικές οπτικές για το τι σημαίνει να βλέπεις –και να σε βλέπουν– με τους δικούς σου όρους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αρτεμίσια και το πρωτο-φεμινιστικό κεντρί της

Εικαστικά / Η Αρτεμίσια Τζεντιλέσκι ήταν πολύ περισσότερο από μια εκδικήτρια ηρωίδα της ζωγραφικής

Μια νέα έκθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αναδείξει το έργο της γενναίας καλλιτέχνιδας της μπαρόκ ζωγραφικής του 17ου αιώνα, με την πρώιμη φεμινιστική προσέγγιση, μέσα από μια φρέσκια οπτική, φωτίζοντας πτυχές πέρα από τη μυθολογία της προσωπικής της τραγωδίας και παρουσιάζοντας έργα της για πρώτη φορά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ