Γιώργος Χαδούλης

Γιώργος Χαδούλης Facebook Twitter
0

Xρώμα και φως σε ένα τοπίο εκτυφλωτικό, με πινελιές νευρικές, συνεχείς, που λειτουργούν ως ψηφίδες στον καμβά, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία -σε μια πρώτη ανάγνωση- των έργων του Γιώργου Χαδούλη, που παρουσιάζονται από σήμερα στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά με τίτλο «Private View». Η σύγχυση των ορίων ιδιωτικού και δημόσιου είναι προφανής, καθώς στιγμές ιδιωτικής ζωής γίνονται παράθυρα δημόσιας θέασης. Η πρώτη σκέψη είναι πως ο τίτλος «Private View» στηρίζεται σε αυτή την αντίληψη. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, όπως εξηγεί ο Γιώργος Χαδούλης: «Διάλεξα τον τίτλο ως λογοπαίγνιο και σε σχέση με κάτι σύνηθες στα εικαστικά, το λεγόμενο private viewing, ένα είδος προσωπικού preview που κάνεις για λίγους. Στην έκθεση είναι σαν να κοινωνείς όλον τον κόσμο στα έργα, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Βλέπεις όλα τα επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι ξεχωριστά: όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον Γιώργο Χαδούλη είναι να βλέπει. Απλά. Να μετασχηματίζει πράγματα που ο μη καλλιτέχνης προσπερνά. Και μέσω της ζωγραφικής του να τον πείσει να κοντοσταθεί και να δει για πρώτη φορά μια νέα διάσταση ή πτυχή της πραγματικότητας. Άλλωστε, ο Γιώργος Χαδούλης δεν ζωγραφίζει εκ του φυσικού, δεν κάνει νατουραλισμό αλλά ανακατασκευάζει αυτά που βλέπει. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία θέλει το θεατή ενεργητικό, συνένοχο, η διαδραστικότητα είναι κεντρικό ζητούμενό του. Οι εκθέσεις που πραγματοποιεί δεν είναι αυτοτελείς ιστορίες αλλά υπακούουν στη λογική της συνέχειας, που έχει ένα ρόλο κεντρικό στη δουλειά του: «Δείχνω συχνά γιατί για μένα έχει σημασία να βλέπουν οι άλλοι τα έργα μου. Η λογική στις εκθέσεις μου είναι να νιώθει ο θεατής σαν να έρχεται στο ατελιέ. Δεν θέλω να παρουσιάσω ένα απόφθεγμα, ένα καταστάλαγμα. Η τέχνη μου είναι μια διαδικασία in progress. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η διαδικασία και όχι το τελειωμένο έργο, γιατί αυτό είναι νεκρό».

Στην έκθεση «Private View» που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά με χορηγό την Bombay Sapphire, ο Γιώργος Χαδούλης εκθέτει δεκαπέντε μεγάλα και αρκετά μικρότερα έργα που συμπεριλαμβάνουν ακόμη και σχέδια ασπρόμαυρα, είτε χρωματιστά με ελαφρές ύλες. Έτσι υπάρχει η γοητεία της συνάντησης της πύκνωσης (που εκφράζεται από τα έργα που είναι δουλεμένα με πολλούς τόνους) με την οικονομία, τη μονοκοντυλιά, που μπορεί όμως να αποδώσει το συναίσθημα με διαφορετικό τρόπο. «Έχει πολύ να κάνει όλη η διαδικασία με το ρυθμό. Όταν ζωγραφίζω κάνω συχνά κινήσεις αυτοματοποιημένες. Συμβαίνει επειδή έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό σου, είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό και το αποτυπώνεις με κινήσεις που μοιάζει να μην ορίζεις. Λειτουργείς με τη γλώσσα που δεν έχει λογική και λέξεις, αλλά που ο κώδικας έκφρασης είναι η εικόνα και η ύλη της ζωγραφικής, τα χρώματα…».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ