Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα!

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
Το να είσαι Έλληνας φαίνεται κάπως σαν «πρωτοτυπία» στην Αμερική. Εδώ μου λένε ότι μοιάζω με Ελληνίδα θεά, αλλά στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν θα σκεφτόταν ότι είμαι Ελληνίδα.
0

Κάπου ανάμεσα στα αχανή μονοπάτια του «καλλιτεχνικού» διαδικτύου πετύχαμε ένα τυπάκι που μας κίνησε πολύ την περιέργεια. Η Ariana Papademetropoulos είναι Ελληνίδα που μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται στο Λος Άντζελες, έχοντας καταφέρει στα 27 της να ξεχωρίσει στην underground καλλιτεχνική σκηνής μιας τόσο mainstream μεγαλούπολης. Υποκλίνομαι και μόνο στο γεγονός ότι διατηρεί ολόκληρο το επώνυμο-σιδηρόδρομό της! Χαζεύοντας εικόνες από τα mixed media έργα της, αλλά και την ίδια ως παρουσία στο προσωπικό της Instagram, σε φωτογραφίες όπου συχνά «μπαίνει» σαν ξωτικό στην τέχνη της, και διαβάζοντας μια κουβέντα που είχε με τον Ariel Pink, μια εξίσου «γιούχου» αβανγκάρντ περσόνα της μουσικής σκηνής του L.A., σε ένα drive-thru των McDonald's, θέλησα αμέσως να μιλήσουμε.

Αυτή την περίοδο, η Ariana παρουσιάζει την τρίτη της προσωπική έκθεση με τίτλο «The man who saved a dog from an imaginary fire» (Ο άνθρωπος που έσωσε έναν σκύλο από μια φανταστική φωτιά), που τρέχει στην Wilding Cran Gallery του κεντρικού L.A. μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, με έργα ζωγραφικής και installations που φέρουν ευφάνταστα ονόματα όπως «Το καλύτερο πράγμα στο να μη βγαίνω με έναν σαϊεντολόγο είναι που μπορώ να ξανακάνω LSD». Η έμπνευσή της αντλείται από βίντατζ περιοδικά και βιβλία, αλλά και από την καλπάζουσα φαντασία της και η καλλιτέχνις «δημιουργεί κόσμους που θέτουν σε αντιπαράθεση διαφορετικές αντιλήψεις και αυταπάτες, εστιάζοντας στη σχέση μας με το ντεκόρ και τους εσωτερικούς χώρους και προσκαλώντας μας να αμφισβητήσουμε τη λειτουργικότητα, το γούστο, την πραγματικότητα και τη φαντασία», όπως αναφέρει το σημείωμα.

Το λατρεύω όταν ο θεατής βλέπει στα έργα μου κάτι που δεν είδα εγώ. Είναι κάπως σαν θεραπεία η δουλειά μου. Λειτουργώ ενστικτωδώς κι έπειτα καταλαβαίνω τι έγινε και γιατί και τι σημαίνει αυτό που έκανα.

Η συζήτηση που ακολουθεί είναι μάλλον η τρανή απόδειξη ότι η Ariana, έπειτα από το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη, το Μεξικό και το Βερολίνο, πρέπει να επιστρέψει οπωσδήποτε στην Ελλάδα των παιδικών της καλοκαιριών για να μας συστήσει την τέχνη της από κοντά. Ακούτε, γκαλερίστες της Αθήνας;

— Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

Μετατρέπω το σπίτι μου σε γοργονο-χώρα. Δουλεύω πάνω σε μια γοργονίσια σειρά επίπλων, φτιάχνω λάμπες-αχιβάδες και κάνω την κρεβατοκάμαρά μου σπήλαιο.

— Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το πιο ενοχλητικό κομμάτι στην καλλιτεχνική σκηνή του Λος Άντζελες;   

Νομίζω ότι το πιο ενοχλητικό στοιχείο εδώ, ίσως και στη Νέα Υόρκη, είναι ότι η καλλιτεχνία κυριαρχείται από «bros», ξέρεις, παντού τυπάκια με καπελάκια του μπέιζμπολ και ο Drake! Θέλω να ανακαλύψω πού κρύβονται τα φρικιά. Μακάρι περισσότεροι καλλιτέχνες να ήταν «καλλιτέχνες». Το normcore, αυτό το δήθεν ανεπιτήδευτο στιλ, είναι η χειρότερη μόδα που έχει γίνει ποτέ.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter

— Γουστάρεις να ακούς τα σχόλια του κοινού στις εκθέσεις σου;

Στα κρυφά, ναι. Αλλά είναι πάντα καλά. Αν δεν ήταν, μπορεί να χαλιόμουν πάρα πολύ.

— Προτιμάς η τέχνη σου να είναι κατανοητή ή να αφήνεις τους θεατές να αναρωτιούνται;

Το λατρεύω όταν ο θεατής βλέπει στα έργα μου κάτι που δεν είδα εγώ. Είναι κάπως σαν θεραπεία η δουλειά μου. Λειτουργώ ενστικτωδώς κι έπειτα καταλαβαίνω τι έγινε και γιατί και τι σημαίνει αυτό που έκανα.

— Πες μου κάτι που δεν θα έκανες για την τέχνη σου.

Θα έκανα τα πάντα αν κάποιος μου έδινε 5 εκατομμύρια δολάρια, για να μπορώ να φτιάξω ένα θεματικό πάρκο. Για οτιδήποτε όμως λιγότερο από 5 εκατομμύρια μπορεί να μην κάνω τίποτα.

— Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο πιο υπερεκτιμημένος καλλιτέχνης όλων των εποχών;

Δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες που καταλήγουν σε μουσεία βρίσκονται συνήθως εκεί για καλό λόγο. Ακόμα και η δουλειά του Damien Hirst, που πλέον δεν μου αρέσει, κάποτε ήταν εξαιρετική. Υπάρχει τόση σύγχρονη τέχνη που είναι πραγματικά απαίσια. Ακόμα κι αν μια γκαλερί πουλήσει ένα έργο για πολλά λεφτά, αν αυτό το έργο δεν είναι καλό δεν θα βρει ποτέ θέση σε μουσείο, οπότε τουλάχιστον υπάρχει αυτή η κλίμακα να φέρνει στα ίσα τους όλα τα τέρατα που πωλούνται στις γκαλερί.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter

— Βαριέσαι όταν πρέπει να εξηγείς την τέχνη σου; Πες την αλήθεια, πόσο βαριέσαι αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Είναι αρκετά καλό αυτό που κάνουμε. Μου κάνεις ωραίες ερωτήσεις, ίσως επειδή είσαι Έλληνας, και οι Έλληνες δεν είναι βαρετοί.

— Υπάρχει κάτι που να σε συνδέει πραγματικά με την Ελλάδα;

Μεγάλωσα περνώντας όλα μου τα καλοκαίρια στα ελληνικά νησιά. Εκεί μέθυσα για πρώτη φορά, εκεί χόρεψα σε κλαμπ, εκεί ερωτεύτηκα. Ο φίλος του πατέρα μου ερχόταν με το speedo και τη χρυσή αλυσίδα του και μας μάζευε με το κίτρινο τζιπ του που έπαιζε δυνατή τέκνο, και κάπως έτσι ξεκινούσε πάντα το καλοκαίρι μου.

— Όταν ερχόσουν στην Ελλάδα για να επισκεφθείς τη γιαγιά σου, πώς έβλεπες τους Έλληνες συνομηλίκους σου; Σου φαίνονταν λίγο ούφο;

Μάλλον εγώ φαινόμουν εξωγήινη σε αυτούς. Η αδερφή μου ήταν μαυρισμένη, ψηλή, όμορφη, εγώ ήμουν χλωμή, η γκοθού στην παραλία κάτω από την ομπρέλα που κανένας δεν καταλάβαινε ότι είναι Ελληνίδα. Το να είσαι Έλληνας φαίνεται κάπως σαν «πρωτοτυπία» στην Αμερική. Εδώ μου λένε ότι μοιάζω με Ελληνίδα θεά, αλλά στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν θα σκεφτόταν ότι είμαι Ελληνίδα.

— Πες μου από μια καλή συμβουλή που σου έχει δώσει ο ψυχοθεραπευτής σου, κάποιος curator σου και η γιαγιά σου.

Κανένας curator δεν μου έδωσε ποτέ κάποια αξιομνημόνευτη συμβουλή. Πάντως, από τους άλλους δύο, το καλύτερο που έχω μάθει είναι να μην επιτρέπω να με προσπερνάνε. Ότι πρέπει να μάθω να στέκομαι στα πόδια μου, να θέτω όρια και να μην είμαι τόσο καλό παιδί.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
Best Thing About Not Dating A Scientologist Is That I Can Do Acid Again (Το καλύτερο πράγμα στο να μη βγαίνω με έναν σαϊεντολόγο είναι που μπορώ να ξανακάνω LSD)

— Έχεις τατουάζ; Μπορείς να μου στείλεις το τελευταίο που έκανες;

Έχω μόνο δύο. Το ένα είναι το όνομα του φίλου μου του Noah, που το έκανα εις μνήμην του. Ο Noah Davis ήταν ο μέντοράς μου και ένας από τους καλύτερούς μου φίλους, ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε ό,τι ξέρω σήμερα για τη ζωγραφική. Το άλλο είναι απλά ένα τρομερό λάθος. Μια σκάλα προς τα αστέρια.

— Τρως ποπκόρν στις ταινίες;

Παράξενο που ρωτάς γιατί όντως έχω θέμα με το ποπκόρν. Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω όταν ξεκινώ. Τότε που ζούσα με συγκατοίκους, μου το είχαν απαγορεύσει γιατί αργά τη νύχτα έφτιαχνα και το έτρωγα λαίμαργα και μετά το έβρισκαν σκορπισμένο παντού.

— Τι έφαγες χθες το βράδυ;

Κάτι φριχτό. Μιξ ξηρών καρπών.

— Η τελευταία φορά που έγινες λιώμα στο ποτό;

Πριν από δυο Δευτέρες. Είχα ξεχάσει να φάω βραδινό και κατέληξα να κάνω τον κλασικό χορό του αστερία. Αυτό μου συμβαίνει μια-δυο φορές τον χρόνο, όταν είμαι τόσο μεθυσμένη που δεν μπορώ να κρατηθώ όρθια, αλλά εξακολουθώ να χορεύω, οπότε ξαπλώνω στο πάτωμα, σέρνομαι και κουνάω απλά τα άκρα μου.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter

— Πότε νιώθεις ότι θες να ουρλιάξεις μέχρι να κλείσει η φωνή σου;

Κάθε φορά που διαβάζω εφημερίδα. Ζούμε την Αποκάλυψη.

— Ποια είναι η τελευταία ταινία που είδες και ποιο το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Ένα ντοκιμαντέρ του 1971, το «The Hellstrom Chronicle», και τον «Κολοσσό του Μαρουσιού» του Χένρι Μίλερ.

Σου αρέσει η Cardi B, αυτή η ράπερ που σπάει ταμεία στην Αμερική αυτή την περίοδο;

Δεν έχω ιδέα ποια είναι. Δεν ακούω καινούρια μουσική.

— Σε στενοχώρησε ο θάνατος του Χιου Χέφνερ;

Όχι ιδιαίτερα, περισσότερο με ενέπνευσε. Έζησε τόσο γεμάτη ζωή! Ποτέ δεν υπέκυψε στα γηρατειά. Ήταν ο Χιου Χέφνερ από την μέχρι το τέλος. Το θαυμάζω αυτό. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ζουν έτσι, αντί να υποκύπτουν στις κοινωνικές νόρμες έπειτα από κάποια ηλικία.

— Τελικά, το L.A. είναι μόνο φοίνικες, ζέστη και σερβιτόρες που θέλουν να γίνουν σταρ του Χόλιγουντ;

Δεν νομίζω. Υπάρχουν πολλά περισσότερα και αυτή είναι η ομορφιά του Λος Άντζελες. Διαφορετικοί κόσμοι, σκηνές, ιστορίες και απίστευτο παρελθόν. Δεν βαριέσαι ποτέ εδώ και μπορείς να επανεφεύρεις τον εαυτό σου άπειρες φορές.

— Γιατί σου πήρα αυτή τη συνέντευξη;

Μα, γιατί είμαι Ελληνίδα! Και οι Έλληνες αγαπούν τους Έλληνες. Μου αρέσουν άνθρωποι που δεν θα συμπαθούσα ποτέ αν δεν ήταν Έλληνες, άνθρωποι με τους οποίους δεν έχω απολύτως κανένα άλλο κοινό, πέρα από την καταγωγή από ένα πραγματικά ιδιαίτερο τόπο και την άτυπη «υποχρέωση» να διατηρούμε επαφές. Είναι ο πιο τέλειος δεσμός από όλους.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
710 N. Normandie, 2017
Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
For Carlos, 2017

arianapapademetropoulos.com

instagram.com/arianapapademetropoulos

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

b.: «Η μεγαλομανία μας έχει φάει και η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο - δεν είναι»

Οι Αθηναίοι / b.: «Η μεγαλομανία μας έχει φάει και η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο - δεν είναι»

Street artist, έχει γυρίσει τον κόσμο όλο βάφοντας, έχει κάνει ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη και ξέρει ότι το παν είναι να μην το «παίζεις» κάποιος και να μην την «ακούσεις», χωρίς λόγο: στο Lifo.gr μιλά για την Αθήνα, την τέχνη και τη ζωή του και όλο αυτόν τον θόρυβο γύρω από τη documenta14
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT