Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά

Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Trompe l'oeil, νεκρή φύση, 1664, λάδι σε καμβά. Και σε αυτόν τον πίνακα νεκρής φύσης ο ζωγράφος ενσωματώνει το τιμητικό χρυσό μετάλλιο που του απένειμε ο αυτοκράτωρ Φερδινάδνος Γ' για τις ζωγραφικές του υπηρεσίες.
0

Στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου ανήκει ένα υπέροχο και σπάνιο έργο τέχνης που μπορεί να θεωρηθεί ο προάγγελος των 3D απεικονίσεων, το οπτικό Κουτί με Απόψεις του Εσωτερικού ενός Ολλανδικού Σπιτιού του Σάμουελ Φαν Χούγκστρατεν.

Παιδί μιας οικογένειας Μεννονιτών με μακρά καλλιτεχνική παράδοση, ο φαν Χούγκστρατεν υπήρξε πολυτάλαντος, καθώς καταπιάστηκε όχι μόνο με την ζωγραφική αλλά και την ποίηση και την συγγραφή, πολυταξιδεμένος, μαθητής του Ρέμπραντ, και σχεδόν εμμονικός με τα θέματα της προοπτικής και της οφθαλμαπάτης. Επίσης ήταν ένας εξαιρετικά φιλόδοξος άνθρωπος που φρόντιζε μέσω των συναναστροφών -και φυσικά του γάμου του- να καλλιεργήσει έναν κοινωνικό κύκλο όπου οι σημαντικοί και κυρίως λίαν ευκατάστατοι αστοί και ευγενείς θα είχαν πάντα θέση και οι παραγγελίες τους για προσωπογραφίες και άλλου είδους ζωγραφικά έργα θα είχαν ως αποδέκτη τον ίδιο.

Γεννηθείς στο Ντόρντρεχτ το 1627, έζησε εκεί και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και χαρακτικής από τον πατέρα του. Όταν εκείνος πέθανε αποφάσισε να εγκαταλείψει την μικρή κωμόπολη για να εγκατασταθεί στο Άμστερνταμ και να μαθητεύσει στο ατελιέ του αξεπέραστου Ολλανδού ζωγράφου και ικανού δασκάλου Ρέμπραντ. Η θητεία του εκεί άφησε ένα ισχυρότατο αποτύπωμα στον φαν Χούγκστρατεν, εμφανές εξάλλου στα παλαιότερα σωζόμενα έργα του.

Παρότι πολλοί θεωρούν τον φαν Χούγκστρατεν καλύτερο ποιητή παρά ζωγράφο, ο σύγχρονος φιλότεχνος δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την εντυπωσιακή μαεστρία με την οποία κατασκεύαζε τα peepshows του, ή αλλιώς τα "κουτιά προοπτικής."


Η τεχνοτροπία και τα θέματα που επιλέγει για τους πίνακες, τα χαρακτικά, και τα σχέδια της πρώιμης περιόδου του, θυμίζουν τόσο πολύ τα έργα του Ρέμπραντ ώστε κατά το παρελθόν κάποια να έχουν αποδοθεί λανθασμένα στον δάσκαλο αντί για τον μαθητή. Επίσης στο ατελιέ του Ρέμπραντ συνέπεσε με τον Κάρελ Φαμπρίτιους, ο οποίος εικάζεται πως τον επηρέασε στα θέματα οπτικής και προοπτικής.

Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Το Κουτί με Απόψεις του Εσωτερικού ενός Ολλανδικού Σπιτιού του Σάμουελ Φαν Χούγκστρατεν (περ. 1655 - 1660, λάδι και αυγό σε ξύλο), όπως εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Η φιλαυτία του Ολλανδού ζωγράφου εκφράζεται από πολύ νωρίς στις προσωπογραφίες που φιλοτεχνεί και η φιλοδοξία του αντικατοπρίζεται στις συχνές μετεγκαταστάσεις σε αναζήτηση σπουδαίων πατρώνων. Το 1648 επιστρέφει για λίγο στη γενέτειρα του, την οποία σύντομα εγκαταλείπει ξανά το 1651 για να μεταβεί στην Βιέννη. Η σπάνια δεξιοτεχνία του στις συνθέσεις trompe l'oeil και η ικανότητα του στις νεκρές φύσεις είναι ο λόγος που κέρδισε την εκτίμηση του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Γ' και μαζί μία θέση στην αυλή του.

Κοιτάζοντας μία νεκρή φύση του, ο αυτοκράτορας αναφώνησε "Αυτός είναι ο πρώτος ζωγράφος που με εξαπάτησε!" Η "τιμωρία" του φαν Χούγκστρατεν γι' αυτό ήταν η κατάσχεση του πίνακα. Σε αντάλλαγμα ο Φερδινάνδος Γ' του χάρισε ένα τιμητικό χρυσό μετάλλιο που αποτέλεσε πηγή μεγάλης υπερηφάνειας για τον ζωγράφο που την ενσωμάτωσε σε πολλούς πίνακες του.

Ο φαν Χούγκστρατεν ταξίδεψε επίσης επί μακρόν στην Ιταλία, επισκεπτόμενος την Ρώμη και τη Νάπολη, στη Γερμανία και αργότερα στο Λονδίνο όπου έμεινε και εργάστηκε για τέσσερα χρόνια περίπου από το 1662 έως το 1666. Και εκεί οι παραγγελιοδότες του ανήκαν στην ελίτ της χώρας. Μετά το Λονδίνο σειρά είχε η Χάγη όπου έζησε εργαζόμενος για πέντε περίπου χρόνια πριν επιστρέψει οριστικά στο Ντόρντρεχτ το 1673 εργαζόμενος πάνω στην πραγματεία του για την ζωγραφική "Εισαγωγή στην Υψηλή Σχολή της Τέχνης της Ζωγραφικής".

Το τελικό του έργο εκδόθηκε το 1678, την χρονιά του θανάτου του και αποτελεί μεταξύ άλλων και μια σημαντική και αρκετά αξιόπιστη καταγραφή των απόψεων του Ρέμπραντ περί ζωγραφικής, ενώ στις σελίδες του ο φαν Χούγκστρατεν δεν φείδεται επικρίσεων για τον υπερβολικό νατουραλισμό του Ρέμπραντ. 

Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Το ανάπτυγμα μας βοηθά να αντιληφθούμε πως δημιορυγείται η ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης εικόνας με την χρήση τόσο της συμβατικής προοπτικής όσο και της αναμορφικής προοπτικής.
 

Παρότι πολλοί θεωρούν τον φαν Χούγκστρατεν καλύτερο ποιητή παρά ζωγράφο, ο σύγχρονος φιλότεχνος δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την εντυπωσιακή μαεστρία με την οποία κατασκεύαζε τα peepshows του, ή αλλιώς τα "κουτιά προοπτικής."

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Κουτί με Απόψεις του Εσωτερικού ενός Ολλανδικού Σπιτιού που φιλοτέχνησε κάπου μεταξύ 1655 και 1660. Πρόκειται για ένα κουτί διαστάσεων 58 x 88 x 60.5 εκ., διακοσμημένο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και τοποθετημένο σε μία ψηλή βάση. Το εσωτερικό του κουτιού είναι ζωγραφισμένο στις τρεις πλευρές και το επάνω και κάτω μέρος ενώ η έκτη πλευρά είναι ανοιχτή. Ιδανικά η πλευρά αυτή φωτιζόταν είτε από φυσική πηγή φωτός, είτε από κερί ενώ υπάρχουν δύο τρύπες στις βραχείες πλευρές του για να κοιτάζει κανείς μέσα την απεικόνιση του ολλανδικού σπιτιού της εποχής εκείνης που μοιάζει σχεδόν ζωντανή.

Το εσωτερικό φαίνεται σχεδόν μεγαλύτερο από το κουτί που το περιέχει χάρη στην ιδιαίτερη τεχνική του φαν Χούγκστρατεν όπου εντός της κάθε εικόνας περικλείονται φευγαλέες εικόνες άλλων δωματίων μέσα από παράθυρα και πόρτες. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφιάς είναι απεικονισμένη με την συμβατική προοπτική, αλλά υπάρχουν και λεπτομέρειες που αλληλεπιδρούν με τις επιφάνειες του κουτιού, όπως για παράδειγμα ο σκυλάκος (αγαπημένη προσθήκη του ζωγράφου στα ζωγραφικά του έργα, όπως και οι γάτες) που φαίνεται να ξεπετάγεται καθώς ο μισός είναι ζωγραφισμένος κανονικά στον "τοίχο" του δωματίου, ενώ το κάτω μέρος και τα πόδια του είναι ζωγραφισμένα στο πάτωμα, σε αναμορφική προοπτική. Η ορθή γωνία δημιουργεί αυτή την ψευδαίσθηση, την οποία εκμεταλλεύεται ο καλλιτέχνης πολλές φορές. 

 

Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Άποψη του εσωτερικού του σπιτιού με το αναμορφικά ζωγραφισμένο σκυλάκι στο προσκήνιο.

Στο ανάπτυγμα του κουτιού εμφανίζεται επίσης κι ένα παράξενο κόκκινο ορθογώνιο στο δάπεδο, με ένα μικρό λευκό ορθογώνιο επάνω του που εύκολα το περνάει κανείς για χαλί αλλά αν κοιτάξει από τις οπές φαίνεται ξαφνικά σαν τραπέζι με έναν λευκό φάκελο επάνω του, του οποίου ο παραλήπτης μάλιστα είναι ο ίδιος ο φαν Χούγκστρατεν, κάτι που μας οδηγεί στην σκέψη ότι ίσως έχει απαθανατίσει το εσωτερικό του σπιτιού του.

Ίσως μάλιστα η γυναίκα που φαίνεται ξαπλωμένη σε κάποιο από τα δωμάτια στο βάθος να είναι η σύζυγος του ζωγράφου, άποψη που στηρίζεται και η επιλογή να ζωγραφίσει τόσο τον δικό του θυρεό όσο και της οικογενείας της.

 

Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Γηραιός άνδρας στο παράθυρο, 1653, λάδι σε καμβά, Kunsthistorisches Museum Wien.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να επιτύχει κανείς αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετές αλλά μάλλον ο φαν Χούγκστρατεν χρησιμοποίησε μία έντονη πηγή φωτός και τοποθετώντας μικρογραφίες αντικειμένων αντέγραψε τις προβεβλημένες σκιές τους, οι οποίες αντιστοιχούν στην αναμορφική εικόνα τους όπως πρέπει να σχεδιαστεί στις άλλες τρεις πλευρές του κουτιού ώστε να ξεγελαστεί το μάτι μας. Δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα το εσωτερικό του κουτιού απεικονίζει την εστία του καλλιτέχνη, εξίσου σημαντικές είναι και οι εξωτερικές απεικονίσεις που φαίνεται να αποτελούν αλληγορικές αναφορές στην ζωή του και να αποκαλύπτουν την επιθυμία του για χρήματα, φήμη και δόξα και αντιστοιχούν στα κεφάλαια της πραγματείας που ολοκλήρωσε λίγο πριν τον θάνατο του.

Η επιμήκης πλευρά όπου εμφανίζεται ένα χερουβείμ κρατώντας το κέρας της Αμάλθειας παρουσιάζει την αγάπη για τον πλούτο ως κινητήριο δύναμη που ωθεί τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει. Η αγάπη για την τέχνη και την δόξα εικονίζονται στις βραχείες πλευρές του κουτιού ενώ η επάνω πλευρά του καλύπτεται από μια εύκολη να αναγνωστεί αλληγορία για την σωματική έλξη: η Αφροδίτη και ο Έρως είναι ξαπλωμένοι και ζωγραφισμένοι αναμορφικά. Αυτή η επιλογή του φαν Χουγκστράτεν ίσως να ήταν εκτός από τεχνικό κόλπο και μία δήλωση του για το πάθος και τον έρωτα, μιας και η οπτική του ανθρώπου αλλοιώνεται όταν τον αγγίξουν τα βέλη του φτερωτού θεού και κατακλυστεί από επιθυμία.

Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Προοπτική άποψη γυναίκας που διαβάζει επιστολή, 1670, λάδι σε καμβά, Mauritshuis.
Ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα ζωγράφιζε τα πρώτα 3D έργα σε ξύλινα κουτιά Facebook Twitter
Η Αναιμική Γυναίκα, 1660-1678, λάδι σε καμβά, Rijksmuseum.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ