Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια!

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
0

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter

Στον κατάλογο της δημοπρασίας το αντικείμενο αγοράς περιγραφόταν απλά ως «Φωτογραφίες του Σικάγο της δεκαετίας του 60» και ο Μάλουφ πραγματοποίησε τη συναλλαγή «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει

 

Η ιστορία της ανακάλυψης της Μάγιερ ξεκίνησε το 2007. Τότε, ο νεαρός σκηνοθέτης Τζον Μαλούφ, αγόρασε μια ποσότητα φωτογραφιών αντί 380 δολαρίων από μια δημοπρασία.  Στον κατάλογο της δημοπρασίας το αντικείμενο αγοράς περιγραφόταν απλά ως «Φωτογραφίες του Σικάγο της δεκαετίας του 60» και ο Μάλουφ πραγματοποίησε τη συναλλαγή «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Ήταν φωτογραφίες που απεικόνιζαν την καθημερινή ζωή της Νέας Υόρκης και του Σικάγο. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης καθημερινότητας ξετυλίχτηκε όπως τα αρνητικά μπροστά στα μάτια του.

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Ο σκοτεινός θάλαμος και οι μηχανές της Μάγιερ (αρχείο Β. Μάγιερ)

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Ταξιδιωτικά έγγραφα (αρχείο Β. Μάγιερ)

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Οδηγίες εκτύπωσης φωτογραφιών (αρχείο Β. Μάγιερ)

Μελετώντας το απόκτημά του ο Τζον Μάλουφ κατάλαβε τι θησαυρός βρέθηκε στα χέρια του: περίπου 100000 φωτογραφίες στις οποίες παρουσιαζόταν η καθημερινή ζωή των απλών Αμερικανών, ανεκτίμητα στοιχεία μιας άλλης εποχής, τα οποία ταυτόχρονα έφεραν μια αναμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία. Για το δημιουργό των φωτογραφιών δεν υπήρχαν στοιχεία εκτός από το όνομα – Βιβιέν Μάγιερ. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν έδωσε άλλα στοιχεία εκτός από μια σύντομη νεκρολογία. Ο Μάλουφ ανέβασε 100 από αυτές τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Η ανταπόκριση του κόσμου και των ειδικών ήταν θεαματική. Δημιούργησαν ένα πραγματικό σάλο. Οι ερασιτέχνες και οι ειδικοί άρχισαν όλοι τους να συγκρίνουν τα έργα της με τα έργα του Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, να θαυμάζουν τα θέματα και τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης. Η ιστορία του απίστευτου ευρήματος παρουσιάστηκε στην τηλεόραση, οι εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι η ιστορία της φωτογραφίας δρόμου πρέπει να ξαναγραφτεί.

Finding Vivian Maier

 

Το αρχείο του Μαλούφ συμπληρώθηκε με φωτογραφίες που είχαν  στην κατοχή τους και άλλοι αγοραστές από εκείνη την δημοπρασία. Τώρα, με περίπου το 90% του αρχείου της ανακατασκευασμένο, το έργο της Μάγερ δημιουργεί εκ νέου μια νέα συζήτηση για την τέχνη της  φωτογραφίας του δρόμου. Τελικά, η συλλογή του Μαλούφ ανήλθε σε περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν είχαν ποτέ εκτυπωθεί ή έστω και εμφανιστεί.

 

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Τα κουτιά με τις φωτογραφίες όπως βρέθηκαν στην αποθήκη

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Το ταξινομημένο αρχείο

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Παπούτσια και κουτιά από τα υπάρχοντα της Μάγιερ

Ο Μαλούφ  δε σταμάτησε να ερευνά τη ζωή της Μάγιερ και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βρήκε τους ανθρώπους που γνώριζαν την καταπληκτική φωτογράφο. Το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε, είναι το ντοκιμαντέρ 84 λεπτών, το Finding Vivian Maier. Το συν-σκηνοθέτησε με τον Τσάρλι Σίσκελ. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι άνθρωποι που την γνώρισαν από κοντά χωρίς στην ουσία να λύνουν το γρίφο του αινιγματικού της χαρακτήρα. Οι φίλοι της δεν είχαν ιδέα για τη δραστηριότητά της.

 

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Παπούτσια και κουτιά από τα υπάρχοντα της Μάγιερ

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Το αρχείο της Μάγιερ

Σήμερα οι φωτογραφίες της Μάγιερ εκτίθενται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν 11 προσωπικές εκθέσεις φωτογραφιών της Βίβιαν Μάγιερ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη μονογραφία «Η Βίβιαν Μάγιερ: Μια φωτογράφος δρόμου», το 2012 – «Βιβιέν Μάγιερ: Εκτός Σκιάς». Τα έργα της γίνονται ανάρπαστα από  συλλέκτες σε  όλο τον κόσμο. 

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Κούτα με αταξινόμητες φωτογραφίες

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓ. FALL PREVIEW 2023: 12 σημαντικές εκθέσεις

Εικαστικά / 12 σημαντικές εκθέσεις μέχρι το τέλος του έτους

Έργα που καταγράφουν την 56χρονη διαδρομή του Γιώργου Χατζημιχάλη, έναν ταξίδι στον χρόνο στον δρόμο για τον Κολωνό, δημοσιεύματα, συγχαρητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα του Γιώργου Σεφέρη και πλήθος συναρπαστικών εκθέσεων στην φθινοπωρινή Αθήνα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέχνη της πλάκας: Η «γυμνή» αλήθεια για την Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Εικαστικά / Τέχνη της πλάκας: Η «γυμνή» αλήθεια για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Σε μια εποχή παραλυτικής ευπάθειας όπου οι άνθρωποι αισθάνονται πιο απομονωμένοι, πιο ανήσυχοι και πιο ευάλωτοι, υπάρχει μια ιδιότυπη δίψα για θεραπεία και υπέρβαση, και η Αμπράμοβιτς προσφέρει και τα δύο.
THE LIFO TEAM
«Οι απαρχές της γλυπτικής» στο Μουσείο Μπενάκη μάς ταξιδεύουν πίσω, στην αυγή της ανθρώπινης ιστορίας

Εικαστικά / «Οι απαρχές της γλυπτικής» και η αυγή της ανθρώπινης ιστορίας στο Μουσείο Μπενάκη

Η πολύ ιδιαίτερη αυτή έκθεση που περιλαμβάνει αντικείμενα, εργαλεία και «τέχνεργα» της Παλαιολιθικής Εποχής δείχνει ότι η αισθητική αφύπνιση, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει τέχνη και πολιτισμός, ξεκινά πριν ακόμα και από την εμφάνιση του Homo sapiens.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο αφανής, αινιγματικός ζωγράφος Jean Fautrier και τα «ιερογλυφικά του πόνου»

Εικαστικά / Ο αφανής, αινιγματικός ζωγράφος Jean Fautrier και τα «ιερογλυφικά του πόνου»

Αν και εξέθετε θαρραλέα τα συναισθήματά του στον καμβά, ο Fautrier ήταν ένα αινιγματικό άτομο που σπάνια έδινε συνεντεύξεις και άφησε πίσω του ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιωάννα Πανταζοπούλου

Εικαστικά / Η Ιωάννα Πανταζοπούλου φέρνει 4.000 κουκουνάρια και 103 καρύδες στη σκηνή της Λυρικής

Στη νέα εκδοχή του προγράμματος «The artist on the composer» η διεθνής καλλιτέχνις με έδρα τη Νέα Υόρκη, Ιωάννα Πανταζοπούλου, παρουσιάζει το έργο της «A summer evening», μια εμβυθιστική εγκατάσταση όπου εικαστικά και μουσική συναντιούνται για να δημιουργήσουν έναν εξωτικό, εξωγήινο κόσμο.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μέσα στο εργοστάσιο της «Πεταλούδας» στην προετοιμασία μιας μεγάλης έκθεσης σύγχρονης τέχνης

Εικαστικά / Μέσα στο εργοστάσιο της «Πεταλούδας» στην προετοιμασία μιας μεγάλης έκθεσης σύγχρονης τέχνης

Στους εμβληματικούς εργοστασιακούς χώρους της λεωφόρου Κηφισού, 41 καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους με έμπνευση από τον χώρο και τα υλικά του, σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σεπτέμβριος 2023 - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά / 16 εκθέσεις εικαστικών που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Από την Art Athina μέχρι το μεγάλο αφιέρωμα στις γυναίκες ζωγράφους της συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων και από την αναδρομική έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την έκθεση με έργα Lautrec, Matisse και άλλων σπουδαίων εικαστικών στο Ίδρυμα Γουλανδρή, ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος τέχνη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Νέα Υόρκη τιμά την Τζούντι Σικάγο, την πιο δυναμική φεμινίστρια εικαστικό της εποχής μας

Εικαστικά / Η Νέα Υόρκη τιμά την Τζούντι Σικάγο, την πιο δυναμική φεμινίστρια εικαστικό της εποχής μας

Η 84χρονη σήμερα καλλιτέχνιδα θα έχει την πρώτη μεγάλη αναδρομική της έκθεση στο New Museum, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα εμβληματικά φεμινιστικά έργα της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ