Ένας χρόνος Ιδρύμα Γουλανδρή στην Αθήνα: ο απολογισμός

Ένας χρόνος Ιδρύμα Γουλανδρή στην Αθήνα: ο απολογισμός Facebook Twitter
Μετά τον γενικότερο θαυμασμό για τη μόνιμη συλλογή, το κοινό ανυπομονεί βέβαια για τις πρώτες περιοδικές εκθέσεις του ιδρύματος, αλλά και για μια πιθανή επέκταση της μόνιμης συλλογής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΠΕΡΣΙ, ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ, τα εγκαίνια του νέο μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι ήταν το απόλυτο θέμα συζήτησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας, αλλά και πέρα από αυτούς. Με τη φήμη μιας συλλογής αμύθητης αξίας, με ένα ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα roster καλλιτεχνών να το συνοδεύει (Σεζάν, βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ-Λοτρέκ, Πικάσο, Μπρακ, Μιρό, Θεοτοκόπουλος, Σαγκάλ, Τζακομέτι, Πόλοκ, Μπέικον, Παρθένης, Μπουζιάνης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης κ.ά.) και με την απόλυτη μυστικότητα υπό την οποία πραγματοποιούνταν οι ετοιμασίες, καθώς μέχρι τη συνέντευξη Τύπου δεν είχε διαρρεύσει ούτε μία εικόνα από το εσωτερικό του, το μουσείο ήταν πραγματικά κάτι που περίμεναν όλοι.

Και μετά, στις 2 Οκτωβρίου 2019, ήρθαν τα εγκαίνια, η απόδειξη ότι το buzz και η αναμονή δεκαετιών άξιζαν τον κόπο, η συναρπαστική παρουσίαση της μόνιμης συλλογής σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης σε πέντε ορόφους του κτιρίου, η υπέροχη σκηνογραφία που έδινε βάση στη λεπτομέρεια, από τους φωτισμούς και τις προθήκες μέχρι τους χρωματισμούς στους τοίχους, οι χιλιάδες επισκέπτες που προκαλούσαν κομφούζιο στην Ερατοσθένους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα (συγκεκριμένα, 25.000 επισκέπτες καταγράφηκαν τον πρώτο μήνα λειτουργίας του), οι αναρτήσεις τους που κατέκλυζαν τα social media, η αναβάθμιση ολόκληρης της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα και της ευρύτερης περιοχής με τα μαγαζιά που άνοιξαν τριγύρω, οι συναυλίες, οι παρουσιάσεις, το πωλητήριο, τα παιδικά προγράμματα...

Η επισκεψιμότητα των μουσείων ανά τον κόσμο έχει μειωθεί δραματικά, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά τους. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι και για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ήδη από την περίοδο της καραντίνας, προχωρήσαμε σε μία αναπροσαρμογή του προγραμματισμού μας.


Κι ενώ οι υπεύθυνοι είχαν μπει ήδη σε φάση προετοιμασίας για τις πρώτες περιοδικές εκθέσεις του μουσείου –που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μας άφηναν με το στόμα ανοιχτό, όπως έκανε η μόνιμη συλλογή–, η πανδημία είχε άλλα σχέδια. Το μουσείο αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά την άνοιξη, για περίπου τρεις μήνες, και φυσικά, ακόμα και τώρα, που συμπληρώνεται ένας χρόνος παρουσίας του στη ζωή της Αθήνας, το μούδιασμα για τις εικαστικές τέχνες, όπως και για όλο τον πολιτισμό, δεν έχει παρέλθει.


«Ο πρώτος επετειακός χρόνος λειτουργίας ενός, από τη φύση του, ευαίσθητου πολιτιστικού θεσμού, ο οποίος υπακούει σε αυστηρούς και πειθαρχημένους κανόνες λειτουργίας, ασφαλώς και δεν είναι αρκετός για αντικειμενική εμβάθυνση και αξιολόγηση των θετικών αλλά και των σημείων που χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας και βελτίωσης» ξεκινά να λέει ο διευθυντής του ιδρύματος, Κυριάκος Κουτσομάλλης, επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό του ενός έτους λειτουργείας του μουσείου. «Προφανώς και τα σαράντα χρόνια ευοίωνης λειτουργίας του Μουσείου της Άνδρου, το οποίο κατάφερε να ενταχθεί στην τροχιά των διεθνών εικαστικών δρωμένων, μας οχύρωσε ώστε, σε διαφορετικά μεγέθη, να γειωθούμε και να βάλουμε ισχυρές βάσεις για τη στερέωση, την οικοδόμηση και τη λειτουργία του φορέα τέχνης και πολιτισμού της Αθήνας, τον οποίο με συνέπεια και πιστότητα στις καταστατικές αρχές που διατράνωσε υπηρετούμε: Με πρόσημο την κοινωνική ανεξιθρησκεία (να είναι δηλαδή χώρος προσηνής και φιλόξενος σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά διαφοροποιημένες ομάδες) και το πνεύμα του εγκυκλοπαιδισμού (να είναι ένα εργαστήρι γόνιμων προβληματισμών, ζύμωσης, ιδεών, θέσεων και αντιθέσεων), αλλά και να είναι φορέας που πέρα από τον εικαστικό-αισθητικό του ρόλο, θα ορίζει στον εαυτό του και ρόλο ευρύτερα κοινωνικό, κεντρίζοντας κοινωνικούς προβληματισμούς και κωδικοποιώντας τον χρόνο του. Αυτός είναι ο ρόλος τον οποίο τάχθηκε να υπηρετεί και αυτό συνέτεινε, από την πρώτη ώρα της λειτουργίας του, ώστε να τύχει της καθολικής και ενθουσιώδους υποδοχής και αποδοχής από τον κόσμο».


Η πρόεδρος του ιδρύματος και ανιψιά της Ελίζας Γουλανδρή, Fleurette Καραδόντη, θεωρεί ότι το όραμα των δύο Ελλήνων Μαικηνών της τέχνης για τη στέγαση της συλλογής τους στην Αθήνα έχει εκπληρωθεί: «Έχοντας πλέον φτάσει στο τέλος του πρώτου έτους λειτουργίας του μουσείου στην Αθήνα και βλέποντας παράλληλα τη θέρμη με την οποία ο κόσμος το αγκάλιασε, πιστεύουμε ότι όντως ο Βασίλης και η Ελίζα θα ήταν πολύ ευτυχείς με την απήχηση της προσπάθειάς μας. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας ήταν συγκινητική και εξακολουθεί να είναι, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες. Το όραμα του Βασίλη και της Ελίζας θα συνεχίσει να τροφοδοτεί κάθε μας δραστηριότητα, προσπαθώντας να φέρουμε το κοινό ολοένα και πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της τέχνης».


Με ποιες κινήσεις όμως σκοπεύουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έθεσε η πανδημία, ώστε να προσελκύσουν ξανά το κοινό; Η κ. Καραδόντη απαντά: «Φυσικά και οι έκτακτες συνθήκες που επέφερε η πανδημία έχουν πλήξει βαθιά τους φορείς τέχνης και πολιτισμού διεθνώς. Η επισκεψιμότητα των μουσείων ανά τον κόσμο έχει μειωθεί δραματικά, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά τους. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι και για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ήδη από την περίοδο της καραντίνας, προχωρήσαμε σε μία αναπροσαρμογή του προγραμματισμού μας. Εξερευνήσαμε ψηφιακές διόδους τις οποίες μπορούμε να διατηρήσουμε και σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε το μουσείο να μπορεί σε κάθε περίπτωση να βρίσκεται σε επαφή με το κοινό του. Πλέον το μουσείο είναι και πάλι ανοιχτό, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μία ασφαλή και ευχάριστη επίσκεψη. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να φιλοξενούμε εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και να δεχόμαστε σχολικές επισκέψεις, τηρώντας πάντοτε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών».

Ο κ. Κουτσομάλλης συμπληρώνει: «Παρά τις απροσδόκητες συγκυριακές υγειονομικές αντιξοότητες που περιχαράκωσαν σε εύρος προβλέψεις και εκτροχίασαν προγραμματισμούς, οφείλουμε σεβασμό στον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε. Όλες οι προσπάθειές μας τείνουν –και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε– στο πώς θα τονωθούν οι προσδοκίες που επηρέασε το επιδημικό πλανητικό φαινόμενο. Με υπερβάσεις οφείλουμε να ανασυνταχθούμε, να συντονίσουμε δράσεις και προγράμματα που αποβάλλουν την όποια οδύνη του εγκλεισμού, προστρέχοντας σε ψηφιακές και άλλες επικοινωνιακές εφαρμογές που μας προσφέρει αφειδώς η σύγχρονη τεχνολογία. Η τέχνη παρέχει τον μίτο πορείας στο άβατο της ψυχής. Εκεί όπου ενυπάρχει η ελπίδα και καταστέλλεται η αγωνία για τη συνέχεια».

Μετά τον γενικότερο θαυμασμό για τη μόνιμη συλλογή, το κοινό ανυπομονεί βέβαια για τις πρώτες περιοδικές εκθέσεις του ιδρύματος, αλλά και για μια πιθανή επέκταση της μόνιμης συλλογής. Ζητώ από τη Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ, υπεύθυνη της συλλογής, να μας αποκαλύψει κάποια στοιχεία ή ενδεχομένως κάποια teasers από αυτά που ετοιμάζουν, αλλά η απάντηση είναι αρνητική. «Δυστυχώς, οι τωρινές συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να μοιραστώ ακόμη μαζί σας τα σχέδια μας. Είναι τόσο απρόβλεπτοι οι καιροί που ζούμε, που πρέπει να φανούμε απόλυτα ευέλικτοι ως προς τον προγραμματισμό μας. Από τις 4 Οκτωβρίου, ωστόσο, ήδη παρουσιάζουμε ένα εκτενές φωτογραφικό αφιέρωμα στο χρονικό της κατασκευής του μουσείου μας στην Αθήνα, υπό το βλέμμα του διακεκριμένου φωτογράφου Χριστόφορου Δουλγέρη, με τίτλο "Eν τω γίγνεσθαι". Οι επισκέπτες μας θα μπορούν έτσι να δουν την πρόοδο των εργασιών και να μοιραστούν μαζί μας τις χαρές μας, αλλά και τα άγχη μας. Μην ξεχάσουμε πως το νεοκλασικό κτίριό μας αιωρούνταν σχεδόν πάνω από μία τρύπα 25 μέτρων, για ένα ολόκληρο εξάμηνο!».

Ένας χρόνος Ιδρύμα Γουλανδρή στην Αθήνα: ο απολογισμός Facebook Twitter
H υπεύθυνη της συλλογής, Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ


Πόσο δύσκολη είναι λοιπόν η διοργάνωση μιας μεγάλης περιοδικής έκθεσης διεθνούς εμβέλειας σε καιρό πανδημίας; Η κ. Κουτσομάλλη εξηγεί: «Μία τέτοια έκθεση προϋποθέτει τη δυνατότητα δανεισμού από μεγάλους φορείς και ιδιώτες συλλέκτες, που βρίσκονται συχνά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δε υλοποίησή της απαιτεί σημαντικά κόστη (ασφάλισης των έργων, μεταφοράς, παραγωγή έκδοσης και σκηνογραφίας), που ένα μεγάλο μέρος τους πρέπει να καλυφθεί από την πώληση σημαντικού αριθμού εισιτηρίων. Υπό τις τωρινές συνθήκες είναι επομένως αδύνατον να προγραμματιστεί τέτοιου είδους εκδήλωση. Δεν σημαίνει όμως πως τα μουσεία παύουν να είναι ελκυστικά. Πέρα από τη μόνιμη συλλογή μας, προτείναμε ήδη δύο διαφορετικές εκδηλώσεις από τον περασμένο Απρίλιο, στην Αθήνα αλλά και στην Άνδρο. Στην Αθήνα, οργανώσαμε ένα open call για παιδιά και εφήβους έως 15 ετών, το οποίο πήρε τη μορφή εικαστικής έκθεσης αυτό το καλοκαίρι (έκλεισε πριν από λίγες μέρες, στις 27 Σεπτεμβρίου). Στην Άνδρο, παρουσιάσαμε την έκθεση "Αφαιρετικές Προσεγγίσεις Ελλήνων Καλλιτεχνών της Διασποράς", με έργα των Chryssa, Takis, Θεόδωρου Στάμου, Γιάννη Κουνέλλη, Λουκά Σαμαρά, Θάνου Τσίγκου, Τζον Χριστοφόρου κ.ά., που προέρχονταν από τη συλλογή του ιδρύματος. Ήταν έτσι και μία ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο σημαντικών Ελλήνων της διασποράς. Η πανδημία μπορεί λοιπόν να έχει ανατρέψει τα σχέδια όλων μας. Μας δίνει όμως την αφορμή να εκτιμήσουμε καλύτερα και την ουσία των πραγμάτων».


Κατάφερε, τελικά, το νέο μουσείο, στον έναν χρόνο λειτουργείας του, να βρει τη θέση που του αναλογεί στην εικαστική τοπογεωγραφία της Αθήνας; Ο κ. Κουτσομάλλης είναι κατηγορηματικός. «Η απάντηση είναι ναι. Στην γεωγραφική διάσταση έγινε τοπόσημο, αλλά το σημαντικότερο, στην πολιτιστική του προέκταση, πρόθεσή μας είναι η συνάλληλη, συμπρακτική συμπόρευση με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, της χώρας μας αλλά και της αλλοδαπής. Έργα της συλλογής βρίσκονται ήδη δανεισμένα σε εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, και αυτές οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν. Η τέχνη, το ευγενέστερο πνευματικό πολιτιστικό προϊόν, λειτουργεί εύρυθμα με σύμπραξη και αλληλεγγύη. Ποτέ ανταγωνιστικά».

Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Τετ., Σάβ., Κυρ. 10:00-18:00, Πέμ., Παρ. 10:00-20:00, Δευ., Τρ. κλειστά

https://goulandris.gr/

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μουσεία της Αθήνας ανοίγουν ξανά

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα μουσεία της Αθήνας ανοίγουν ξανά

Οι επιμελητές και οι υπεύθυνοι εννέα μεγάλων μουσείων της πόλης, που ανοίγουν ξανά από τη Δευτέρα 15/6, επιλέγουν ένα εμβληματικό έκθεμα από τις μόνιμες συλλογές τους, που αξίζει να ανακαλύψουμε εκ νέου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αυτό είναι το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή - Αποκλειστικές πρώτες εικόνες

Εικαστικά / Αυτό είναι το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή - Αποκλειστικές πρώτες εικόνες

Μετά από δεκαετίες αναμονής, η συλλογή-κόσμημα των Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι επιτέλους επισκέψιμη στο κοινό σε έναν χώρο που αρμόζει στη σπουδαιότητά της.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ένας ξεχωριστός Κυκλαδίτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ένας ξεχωριστός Κυκλαδίτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Δρ. Ιωάννης Δ. Φάππας, Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, γράφει για την ανδρική μορφή «κυνηγού» ή «πολεμιστή» που εκτίθεται στη συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Μουσείου.
THE LIFO TEAM
Μια αττική ερυθρόμορφη κύλιξ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια αττική ερυθρόμορφη κύλιξ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο επιμελητής αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κ. Γιώργος Τασούλας, γράφει για ένα αριστούργημα της συλλογής του μουσείου που εκτίθεται στην ενότητα «Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μία ιστορία με εικόνες».
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ