Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present»

Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Didem Pekün, Of Dice and Men, 2011 – ongoing, δικάναλη βιντεοεγκατάσταση σε αρχιτεκτονικό περιβάλλον, 43 λεπτά. Φωτογραφία: Baris Dogrusoz. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και A Century of Centuries, SALT Beyoğlu
0

— Τι σημαίνει ο τίτλος της έκθεσης; Πώς προέκυψε;

Ο τίτλος ήταν κάτι που προέκυψε καθώς σκεφτόμουν πώς κινούμαστε στο παρόν – για μένα είναι ταυτόχρονα μια στιγμή κρίσης και μετάβασης, ειδικά μέσα στην Ευρώπη. Όταν στέκεσαι στην ομίχλη, δεν μπορείς να διακρίνεις τι υπάρχει γύρω σου. Μπορεί να αντιλαμβάνεσαι τις μορφές και τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορείς να δεις όπως θα έβλεπες σε κανονικές συνθήκες. Δανείστηκα τη λέξη «descripting» από έναν από τους καλλιτέχνες της έκθεσης, τον Christian Nyampeta. Μπορείτε να το δείτε ως μια περιγραφή, ενώ μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από κάτι για το κατανοήσετε καλύτερα.

— Τι θα δούμε στην έκθεση;

Έργα που δεν έχετε δει ξανά στην Αθήνα. Ανυπομονώ να δω το σχέδιο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη, το οποίο θα καλύπτει τη βιτρίνα της γκαλερί. Το δούλευε για 5 ημέρες και χρησιμοποιεί συνθήματα που βρήκε στους τοίχους της Αθήνας, τα οποία ξαναγράφτηκαν σε γραμματοσειρά που δημιούργησε η ίδια και βασίζονται στα σχέδια μιας ιδεατής πόλης. Θα υπάρχει μια μαγευτική βίντεο-εγκατάσταση από την Didem Pekun, που αποτελείται από φιλμ των τριών τελευταίων χρόνων και καταγράφουν γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Ο Grant Watson έχει κάνει συνεντεύξεις με Έλληνες συγγραφείς, περφόρμερ και ακτιβιστές ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου πρότζεκτ που πραγματοποιεί. Ο τρόπος για να εμπλακεί με τους ανθρώπους και τους πολιτικούς της σύγχρονης Αθήνας είναι πραγματικά ενδιαφέρων. Επίσης, υπάρχουν εξαιρετικές δουλειές από τους Nyampeta, Ευτύχη Πατσουράκη και Βαγγέλη Βλάχο.

Όπως λέω και στο σύντομο κείμενο της έκθεσης, η ομίχλη που μας περιβάλλει διαπερνάται συνεχώς από διαφορετικές μορφές κρατικής, οικονομικής και πολιτικής βίας. Η ομίχλη μπορεί να μετατραπεί σε καταιγίδα και ίσως η καταιγίδα είναι ήδη εδώ.

— Ποιες είναι οι σκέψεις σου για την κρίση στην Ελλάδα;

Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί σε λίγες προτάσεις. Ως θεατής και Ευρωπαίος θεωρώ την κρίση μέρος του θεμελιώδους επαναπροσδιορισμού της ίδιας της Ευρώπης, των κρατών της και της σχέσης της με τις χώρες εκτός των συνόρων της. Όπως λέω και στο σύντομο κείμενο της έκθεσης, η ομίχλη που μας περιβάλλει διαπερνάται συνεχώς από διαφορετικές μορφές κρατικής, οικονομικής και πολιτικής βίας. Η ομίχλη μπορεί να μετατραπεί σε καταιγίδα και ίσως η καταιγίδα είναι ήδη εδώ.

Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Ο Nick Aikens σε συνομιλία με τον καλλιτέχνη Ahmet Ogut και μέλη της Ακαδημίας «We are Here».

— Είναι παρόμοια η κατάσταση στο Αϊντχόφεν;

Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά εκεί. Πρόκειται για μια επαρχιακή ολλανδική πόλη. Η οικονομική κρίση έγινε αντιληπτή μέσα από τις περικοπές στη χρηματοδότηση στο μουσείο όπου εργάζομαι. Πραγματικά, η κυβέρνηση της πόλης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να αποσύρει τη στήριξη στον πολιτισμό. Αλλά δεν έγιναν απολύσεις και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής μας προέρχεται από το κράτος. Συνεπώς, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ' ότι στα μουσεία της Ελλάδας για παράδειγμα.

— Γιατί να επισκεφθεί κάποιος την έκθεση;

Είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσει να καταλάβει πώς οι καλλιτεχνικές πρακτικές προσφέρουν διαφορετικά μέσα για να κατανοήσουν και να εκφράσουν το παρόν και τη σχέση μας με αυτό. Το κλειδί είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους αυτό διαμορφώνεται – εικόνες, εμπειρίες, θεωρία. Θα δείτε πολλά από τα παραπάνω στην έκθεση: υφασμάτινα έργα, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα.

Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Christian Nyampeta, Envelopes and Hosting Structures, 2015, De Appel Arts Centre, Άμστερνταμ. Φωτογραφία: Daniel Nicolas. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Christian Nyampeta, Sequentia, 2015, στιγμιότυπo λήψης. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Βαγγέλης Βλάχος, Ξένοι αρχαιολόγοι από όρθια σε σκυφτή θέση, 2012, 53 φωτογραφίες πάνω σε ένα επιτοίχιο ράφι μήκους 8,5 μ., λεπτομέρεια. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Ευτύχης Πατσουράκης, Oρίζοντες 02, 2014, 2 φωτογραφίες ευρήματα σε τοίχο, 10 x 23,9 εκ. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Ελένη Κορωναίου.
Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο λήψης από το έργο 'How We Behave', 2016, του Grant Watson. Διεύθυνση Φωτογραφίας Kate McDonough. Ευγενική παραχώρηση του Grant Watson
Βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και φιλοσοφικά κείμενα στο «Through the fog: Descripting the present» Facebook Twitter
Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Θεέ, υποψιάζομαι ότι είστε αριστερός διανοούμενος..., 2015, εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, ψηφιακές εκυπώσεις σε χαρτί, μελάνι σε τοίχο, ψηφιακή εκτύπωση σε πανί (220 x110 εκ), ψηφιακές εκτυπώσεις, σχέδια και ξύλο τοποθετημένα σε βιτρίνα. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

«Through the fog: Descripting the present», 5/2-3/4, State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα, Τετ.-Παρ.: 16:30-20.30, Σάβ.: 13.00-17.00

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης 

Εικαστικά / Κωνσταντίνος Λαδιανός: «Πού πήγε όλη αυτή η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι»

Η παράδοση, η αγιολογική γραμματεία και η λαϊκή μυθολογία συνυπάρχουν στον κόσμο του ταλαντούχου καλλιτέχνη, εμπλέκοντας το προσωπικό βίωμα με καθηλωτικές αλληγορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Εικαστικά / Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Με το έργο του στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ο Michael Rakowitz συνομιλεί με τα έργα της κλασικής αρχαιότητας και υπενθυμίζει τα μάταια ταξίδια ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών που «ξεσπιτώνονται».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Εικαστικά / Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Με πυρήνα της συλλογής του Λόντερ ένα από τα διασημότερα έργα του Κλιμτ, που εκτιμάται ότι η πώλησή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, η βραδιά της δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s φιλοδοξεί να προσελκύσει ξανά τους μεγάλους συλλέκτες. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ