Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Σαπφώ και Σελήνη, 1980.

Αλέκος Φασιανός: Νέα έκθεση-φόρος τιμής, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ζωγράφου

0

Στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, η έκθεση «Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980» που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου παρουσιάζει μια επιλογή από τα πρώτα είκοσι χρόνια δημιουργίας του Αλέκου Φασιανού, ως φόρο τιμής στον σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη που πέθανε τον Ιανουάριο του 2022. Ζωγραφιές σε καμβά, μονοτυπίες, μελάνια, ντοκουμέντα και μοναδικές χειροποίητες αφίσες από τη δεκαετία του ‘60 έως και το 1980 εκτίθενται για πρώτη φορά και ιχνηλατούν την πορεία του ζωγράφου στα πιο δημιουργικά του χρόνια.

Η συνομιλία ανάμεσα στον συλλέκτη Κυριάκο Τσιφλάκο και τους επιμελητές του μουσείου με θέμα τη σημαντική ζωγραφική διαφοροποίηση στη δημιουργία της ανθρώπινης φιγούρας ανάμεσα στον Μπουζιάνη και τον Φασιανό, από την ακαδημαϊκή της μορφή στη μοντέρνα της εκδοχή, αποτέλεσε την αφετηρία της έκθεσης.

Ο Μπουζιάνης αλλοιώνει πρόσωπα και φιγούρες δραματικά, στα χρώματα της γης, χωρίς ποτέ να μειώνει την ανθρώπινη υπόστασή τους, ενώ ο Φασιανός εξομειώνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά –κοινωνικά και φυλετικά– με σκωπτικότητα, χιούμορ και έντονα χρώματα. Από τη μια πλευρά ο μοναχικός, εσωστρεφής Μπουζιάνης και από την άλλη ο φωτεινός, ξέγνοιαστος Φασιανός.

Ο Μπουζιάνης αλλοιώνει πρόσωπα και φιγούρες δραματικά, στα χρώματα της γης, χωρίς ποτέ να μειώνει την ανθρώπινη υπόστασή τους, ενώ ο Φασιανός εξομειώνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά –κοινωνικά και φυλετικά– με σκωπτικότητα, χιούμορ και έντονα χρώματα. Από τη μια πλευρά ο μοναχικός, εσωστρεφής Μπουζιάνης και από την άλλη ο φωτεινός, ξέγνοιαστος Φασιανός.

Ο Αλέκος Φασιανός το 1964 έγραφε: «Ο παππούς μου ήταν παπάς. Γεννήθηκα το 1935 δίπλα ακριβώς στην εκκλησία που λειτουργούσε ο ίδιος. Είχαμε ένα μικρό σπίτι με δειλινά στους Αγίους Αποστόλους κάτω από την Ακρόπολη. Από πολύ μικρός και εξαιτίας του παππού μου τριγύρναγα στις μισοσκότεινες μεταβυζαντινές εκκλησίες και τον βοηθούσα άλλοτε φέρνοντάς του το θυμιατό και άλλοτε διαβάζοντας τον Απόστολο. Πιο πολύ όμως και από το θρησκευτικό μέρος με είλκυαν οι εικόνες οι βυζαντινές ή οι λαϊκές.

Μου έκαναν εντύπωση οι άγιοι καβαλάρηδες με τα φωτοστέφανα και τα σπαθιά τους που έβγαζαν φλόγες και σκότωναν θηρία. Τα ξερά βυζαντινά βουνά στο βάθος, τα περίεργα δέντρα και τα φυτά και οι χρυσοί ουρανοί. Προσπαθούσα να αντιγράψω τις εικόνες. Όμως ήθελα να κάνω και δικές μου, να εκφράσω και τον δικό μου κόσμο, όπως κιόλας είχε διαπλαστεί από όλα όσα έβλεπα.

Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Ο Αλέκος Φασιανός με το «Ωδικό πτηνό στο δωμάτιό μου» το 1977 | Πηγή: Instagram

Η μητέρα μου ήταν φιλόλογος και είχε μανία με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αυτή με πήγαινε στα μουσεία ή στην Ακρόπολη και παντού όπου μπορούσε να συναντήσει αρχαία πράγματα. Μου άρεσαν πολύ τα εικονογραφημένα αρχαία βάζα, ιδίως οι λευκές λήκυθοι, που εικόνιζαν νεκρικές παραστάσεις. Πιο πολύ όμως με συγκινούσαν τα κυκλαδικά ειδώλια με τα στυλιζαρισμένα χέρια, τα μονοκόμματα σώματα που μοιάζανε με παιχνίδια.

Ο πατέρας μου ήταν μουσικός και έτσι έμαθα να παίζω βιολί. Δεν νομίζω ότι αυτό με επηρέασε καθόλου. Γιατί ήθελα να ζωγραφίζω από μικρό παιδί. Μέχρι τα δεκαεφτά μου χρόνια ζωγράφιζα μόνος μου και είχα όλο τον μαγικό κόσμο των εικόνων στις εκκλησίες, και από την άλλη μεριά την αγαλματολατρεία των αρχαίων Ελλήνων. Ύστερα πήγα και σπούδασα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πέντε χρόνια ασχολήθηκα με το σχέδιο αρχαίων κεφαλών και γυμνών μοντέλων.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έμαθα τίποτε. Το αντίθετο. Ο δάσκαλός μας ο Μόραλης είχε μια επιρροή επάνω μας, τόσο σαν καλλιτέχνης όσο και σαν άνθρωπος. Μάθαμε να βλέπουμε τις επιδράσεις του σκότους επί του φωτός και τανάπαλιν, καθώς και τις αλλοιώσεις των σχημάτων των αντικειμένων εξαιτίας του φωτός. Μάθαμε να συγκρίνουμε και τα πράγματα. Όμως πάντα σκεφτόμουνα τους αγίους με τα φωτοστέφανα, τα κοντάρια τους, τα σπαθιά τους, τις πολυποίκιλες στολές τους και τα κόκκινα ή άσπρα άλογα που πηδούσαν πάνω από φλεγόμενους δράκοντες.

Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Χωρίς τίτλο, 1970. Χρωματιστά μολύβια σε χαρτί 65 x 50 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Λιγότερο τώρα σκεφτόμουνα τα κυκλαδικά. Μου άρεσε επίσης και η γιαπωνέζικη τέχνη και η ινδική ζωγραφική-ταντρική. Όμως δεν είχα τη μυστικοπάθεια. Άρχισα να ζωγραφίζω πάλι ανθρώπους με στολή και παράσημα μέσα σε κήπους. Δεν είχαν καμία κίνηση. Ήταν ανέκφραστοι και κρατάγανε λουλούδια. Αργότερα οι μικρές αυτές φιγούρες των ανθρώπων με τις στολές που έκανα άρχισαν να διαλύονται, να γίνονται τα όντα τα χρωματιστά με τα λουλούδια γύρω γύρω, άλλοτε καλά, άλλοτε τρομερά.

Και τώρα αυτά που ζωγραφίζω κρατούν φλεγόμενα σπαθιά όπως οι βυζαντινοί άγιοι. Είναι όμως πλάσματα απόκοσμα, της δικιάς μου φαντασίας, όπως προήλθαν μέσα από τις σκοτεινές εκκλησίες. Μου αρέσει η κόκκινη μάζα ή η μπλε, όχι όμως αφηρημένη. Θέλω όμως να συμβολίζει κάτι το χρώμα ή οι γραμμές. Γι' αυτό πάντα οι φιγούρες που ζωγραφίζω είναι διαλυμένες και ζουν στα λουλούδια. Ίσως είναι πεθαμένες».

Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Πορτρέτο γυναίκας, περ. 1980. Λιθογραφία 43 x 32 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
La chambre nocturne. Λάδι σε μουσαμά 81 x 61 εκ., 1967. Ιδιωτική συλλογή

«Τα παλαιότερα και ειδικά τα πρώιμα έργα του Αλέκου Φασιανού "ξεχειλίζουν" από μια εξπρεσιονιστική διάθεση κι από έναν πρωτόγονο δυναμισμό που σε συνεπαίρνει. Ακόμα και χωρίς το έντονο πλακάτο χρώμα ή το ώριμο σχέδιο που χαρακτηρίζουν τα μεταγενέστερα έργα του, τα πρώιμα έργα του Αλέκου Φασιανού έχουν τη δύναμη να γοητεύουν και να φορτίζουν συναισθηματικά τον θεατή τους» γράφει ο συλλέκτης του έργου του Κυριάκος Τσιφλάκος.

«Τόσο ο χώρος όσο και το αντικείμενο της έκθεσης δεν επελέγησαν τυχαία. Ο Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959) είναι ο θεμελιωτής του εξπρεσιονισμού στη χώρα μας και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Από την άλλη πλευρά, τα πρώιμα έργα του Αλέκου Φασιανού, ενός από τους πλέον εμβληματικούς μεταπολεμικούς καλλιτέχνες μας, θαρρείς πως έχουν "μπολιαστεί" με την ιδιόμορφη ανθρωπομορφική όσο και εξπρεσιονιστική διάλεκτο του Μπουζιάνη. Μια διάλεκτο που δεν αποσκοπεί στην ωραιοποίηση της εικόνας, αλλά στην έκφραση συναισθηματικών καταστάσεων, διαμέσου μιας αντιρεαλιστικής, σχεδόν αφαιρετικής, αλλά και σε κάποιο βαθμό "γκροτέσκας", θα τολμούσα να ισχυρισθώ, απεικόνισης.

Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
La place d' Italie, 1971. Λάδι και φύλλα χρυσού σε μουσαμά 116 x 81 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Η πιο προφανής διαφορά στον τρόπο έκφρασης των δύο μεγάλων ζωγράφων εντοπίζεται στις επιλογές των χρωμάτων. Ενώ δηλαδή στα έργα του Μπουζιάνη κυριαρχούν οι σκούρες όσο και μουντές αποχρώσεις, ο Φασιανός ως επί το πλείστον επιλέγει πιο φωτεινά και λαμπερά χρώματα.

Έτσι τα έργα του, ακόμα και εκείνα των πρώτων περιόδων της ζωγραφικής του, αποπνέουν μια αύρα αισιοδοξίας, σε αντίθεση με τη σαφώς πιο δραματική, έως και καταθλιπτική σε κάποιες περιπτώσεις, ατμόσφαιρα των έργων του Μπουζιάνη.

Με κάπως παιγνιώδη διάθεση και δανειζόμενος τη σχετική ορολογία από την τέχνη της φωτογραφίας, θα έλεγα ότι τα πρώιμα έργα του Φασιανού, ιδιαίτερα εκείνα όπου κυριαρχούν οι αποχρώσεις του λευκού, θα μπορούσε κανείς να τα δει σαν "τα αρνητικά" των έργων του Μπουζιάνη».

Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Ο πυροβολισμός (The Gunshot), 1966. Ακρυλικά σε πανί 68,5 x 75 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Πορτρέτο άνδρα, 1965 Λάδι σε μουσαμά 42 x 38 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Παρίσι – Αίγινα. Μελάνι σε χαρτί 21 x 17 εκ., 1967. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Α) Ο τρίτος πετεινός, 1960. Ιδιωτική συλλογή. Β) Σκηνή στην παραλία, περ. 1960.
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Καπνιστής. Χειροποίητη μεταξοτυπία 40 x 30 εκ., περ. 1960. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Καπνιστής, 1966. Επιζωγραφισμένη λιθογραφία. Ιδιωτική συλλογή.
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Κόκκινη μορφή, 1980 περ. Ακρυλικά σε χαρτί επικολ. σε μουσαμά 104 x 51 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Τετράδιον εκθέσεων Κωνσ. Γρηγ. Ταχτσή, περ. 1980. Πενάκι σε χαρτί 21,5 x 16 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Τρεις φιγούρες στον κήπο, περ. 1960. Μελάνι σε χαρτί. Μονοτυπία 39 x 31 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Ο Νίκος Στεφάνου, 1962. Λάδι σε μουσαμά, 104,5 x 83,5 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Α) Η παρέα. Μελάνι σε χαρτί 7 x 20 εκ., περ.1960. Ιδιωτική συλλογή. Β) Θεάματα, Ρεκλάμες και Ρεκλάμες. Μελάνι σε χαρτί 14 x 23 εκ., περ. 1960.
Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980 Facebook Twitter
Τσίρκο, περ. 1960. Μελάνι σε χαρτί 10,5 x 11 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Μουσείο Μπουζιάνη
Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμ.-Κυρ. 12:00-16:00



 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέκος Φασιανός

Απώλειες / Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Αυτή είναι η τέχνη μου

Ο Αλέκος Φασιανός που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών είχε αφηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο, στον προσωπικό του ιστότοπο, την επιρροή που άσκησαν στα έργα του η οικογένεια και οι μισοσκότεινες εκκλησίες των παιδικών του χρόνων, οι καβαλάρηδες και τα θηρία, τα δέντρα, τα φυτά και οι χρυσοί ουρανοί, οι λευκές λήκυθοι και τα κυκλαδικά ειδώλια, ο δάσκαλός του, Γιάννης Μόραλης, και οι μάζες των χρωμάτων που ξόδεψε γενναιόδωρα στα πλάσματα της φαντασίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ