8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
0
8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Χριστόφορος Κατσαδιώτης

Χριστόφορος Κατσαδιώτης

«Ποιητικά περιστατικά»

Τζένη Κωδωνίδου

«Notes on Ambiguity»

Είναι κατά κάποιον τρόπο παράδοξη, αλλά καθ' όλα ευπρόσδεκτη η διαδικασία που ακολουθεί ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης. Δημιουργεί κλασικές οξυγραφίες (με όλη τη χειρωνακτική εργασία και το αυστηρό πρόγραμμα παραγωγής που προϋποθέτει αυτή η τεχνική) και μετά προχωρά σε μια χαρτοκοπτική διάλυσή τους από την οποία προκύπτουν κομματάκια, που, ως στοιχεία μιας νέας σύνθεσης, τα κολλά ή τα ράβει πάνω σε άλλες οξυγραφίες. Οι συνθέσεις του καταλήγουν να είναι σαγηνευτικές, παρ' ότι συχνά θυμίζουν ατέρμονες πομπές των τραυμάτων ή των δαιμόνων (ή και αμφοτέρων των φρικτών αυτών δεινών) που φέρει καθένας μας μέσα του, προκειμένου να τον κατατρώνε τώρα και στο διηνεκές. Κατ' αντιστοιχία, στα κολάζ της η Τζένη Κωδωνίδου οικειοποιείται φαινομενικά ανώδυνα μοτίβα (από την καθημερινότητα ή την τέχνη) για να μας εξωθήσει σε περαιτέρω συλλογισμούς σχετικά με το διφορούμενο των συναισθημάτων που μας προκαλεί η πραγματικότητα. Αν υπήρχαν ιμπρεσάριοι σύγχρονης τέχνης που θα ενεργούσαν με μαγικά ραβδάκια, όπως οι καλές νεράιδες στα παραμύθια, τότε θα έστελναν την Κωδωνίδου για να λάμψει στη Νέα Υόρκη και τον Κατσαδιώτη για να λάμψει στο Λονδίνο. Αυτή η υπόθεση από μόνη της φανερώνει ότι τη δουλειά των δύο καλλιτεχνών τη χωρίζει το πλάτος και το βάθος ενός Ατλαντικού Ωκεανού. Ωστόσο, εκτίθενται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Αλλά και πάλι, είναι μικρό το κακό σε σύγκριση με το όφελος να τη βλέπουμε να εκτίθεται.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20, 210 3608278. Μέχρι 4/2. Τρ.-Παρ. 11:00-15:00 & 17:00-20:00, Τετ. 11:00-15:00 & Σάβ 11:00-14:00.

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Τζένη Κωδωνίδου

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στο ξενοδοχείο St George Lycabettus

«Rooms 2017»

Είναι η 17η κατά σειρά χρονιά που η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος διοργανώνει αυτή την έκθεση σύγχρονης τέχνης στην οποία 20 επιμελητές εκθέσεων, ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης επιλέγουν καθένας από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη (ή ομάδα καλλιτεχνών) για να καταλάβει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, προκειμένου να παρουσιάσει εκεί ένα έργο που φιλοτέχνησε ειδικά για τον χώρο και την περίσταση. Συγχρόνως, γεγονός είναι πως πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις, που προσελκύει ένα πολύ πλατύτερο και σαφώς αγνότερο κοινό (αξίζει να επαινεθούν οι επισκέπτες, που, από τρόμο μην προσπεράσουν άδικα κάποιο δωμάτιο χωρίς να το επισκεφθούν, περιφέρονται κάπως σκοτεινιασμένοι από αυτό τον υπερβάλλοντα ζήλο τους και θυμίζουν την Κατρίν Ντενέβ στην περίφημη σκηνή του διαδρόμου από την ταινία Αποστροφή του Ρομάν Πολάνσκι). Μετά το πέρας της στο ξενοδοχείο, η έκθεση ανανεώνεται και επανακάμπτει στην Γκαλερί Καππάτος (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι). Χωρίς τους επιμελητές αυτήν τη φορά και με διαφορετικά έργα, μέχρι τις 4/3.

Ξενοδοχείο St George Lycabettus, Δεξαμενή, Κολωνάκι, 19/1-5/2. Δευτ.-Παρ. 16:00-22:00, Σάβ-Κυρ. 12:00-22:00.

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Rooms 2017 - Κωνσταντίνος Κώτσης

Helmut Stallaerts

«Ignoramus»

«Ignoramus» σημαίνει αδαής, αμαθής, βλάκας, και με τα έργα που παρουσιάζει υπό αυτό τον τίτλο ο Helmut Stallaerts εστιάζει στην ανθρώπινη κατάσταση αποβλάκωσης που προκύπτει ως αποτέλεσμα αθέμιτων παρατεταμένων εξωτερικών πιέσεων, επιβεβλημένων αδιεξόδων, κορεσμού από ερεθίσματα (σε σημείο που να παύει πλέον κάθε αντίδραση) και κατά συνέπεια στο σχετιζόμενο με όλα αυτά διευρυμένο τέλος των αντοχών. Οι συνθέσεις του έχουν κάτι το πολύπλοκο, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα δομημένο, που σκεπάζεται από κάτι το ομιχλώδες, το απόκοσμο και το παγερό, όπως είναι το βαρύ, ανεξήγητο συναίσθημα ανοικειότητας με τη σύγχρονη κοινωνία. Γιατί αυτό είναι που βαραίνει κάθε άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να διαφυλάξει την ευαισθησία του, προκαλώντας του άγχος και γενικευμένη δυσαρέσκεια. Ο Helmut Stallaerts γεννήθηκε το 1982 στις Βρυξέλλες, όπου ζει, εργάζεται και το έργο του χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης. Αυτή θα είναι η πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα.

Γκαλερί Bernier/Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο, 210 3413935-7, 2/2-23/3. Τρ.-Παρ. 10:30-18:30, Σάβ. 12:00-16:00.

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Ηelmut Stallaerts

Σοφία Στέβη

«Laura & Lizzie»

Ζωγραφική εμπνευσμένη από το ποίημα «The Goblin Market» της Christina Rossetti που γράφτηκε το 1859 και μιλά για την αγάπη μεταξύ δύο αδελφών (της Laura και της Lizzie) που τρώνε και οι δυο τους κάτι φρούτα φορτισμένα με παράξενες, αινιγματικές δυνάμεις, τα οποία πωλούν καλικάντζαροι. Όλα αυτά μοιάζουν τυλιγμένα σε ένα παράδοξο πέπλο-καθρέφτη που είναι υφασμένο με τα «νήματα» του πειρασμού, της δια νόμου απαγόρευσης, του χαμένου και κερδισμένου παραδείσου, καθώς και με άλλα συγκλονιστικά αυτού του μήκους κύματος, με αποτέλεσμα το ποίημα αυτό να θεωρείται κάτι σαν πρωτοφεμινιστικό μανιφέστο. Έτσι, τα έργα της Στέβη ωθούν τον θεατή να αναλογιστεί τα κοινωνικά ταμπού τα οποία και σήμερα έχουν τη δύναμη να βάζουν τρικλοποδιά στη γυναίκα που διεκδικεί τη θέση της στην κοινωνία, καθώς και την προσωπική της αλήθεια.

The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 210 3317527, 19/1-18/2. Τρ.-Σάβ. 12:00-18:00.

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Σοφία Στέβη. Ευγενική παραχώρηση της The Breeder
8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Σοφία Στέβη. Ευγενική παραχώρηση της The Breeder

Πόπη Τσουκάτου

«Consanguinity»

Η Πόπη Τσουκάτου παρουσιάζει μια σειρά από ψηφιακά επεξεργασμένες και επιχρωματισμένες παλιές οικογενειακές φωτογραφίες (δικές της και φίλων της). Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλάρης, με αυτά τα έργα της προσεγγίζει τις έννοιες της λέξης «consanguinity», που σημαίνει ομαιμοσύνη (συγγένεια αίματος) και σε μεταφορικό επίπεδο, εγγενής συσχετισμός. Μέσα από το ευχάριστο εφέ που παράγουν οι χαριτωμένες, ευδιάθετες και «ευγενικές» αυτές ρετρό εικόνες, η καλλιτέχνις αναδεικνύει (με νοσταλγία) αυτό που έχει χαθεί στην εποχή μας και ταυτόχρονα προτείνει μια ρομαντική απώθηση του καιρού και της πραγματικότητάς μας. Ο στόχος είναι να ιχνογραφήσει αυτό που ήταν ωραίο, ανέμελο και ευχάριστο και το οποίο τώρα λείπει, ενώ υπήρχε απτόητο παλιότερα, σε εποχές που ήταν εξίσου δύσκολες ή και δυσκολότερες από την τωρινή.

Gallery 7, Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Κολωνάκι, 210 3612050, 31/1-18/2. Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-14:00 & 18:00-21:00, Τετ., Σάβ. 11:00-15:00.

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Πόπη Τσουκάτου

John Bock, Martin Kippenberger, Michael Krebber, Maria Papadimitriou

«Οδοιπορικό»

Ας επιτραπεί μια μικρή δόση φανατικού θαυμασμού: δεν υπάρχει έκθεση που να περιλαμβάνει έργα του Martin Kippenberger και να είναι αδιάφορη. Επιπλέον, φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το τέλος της τόσο σύντομης ζωής του (απεβίωσε σε ηλικία 44 ετών, στις 7 Μαρτίου 1997). Προσπερνώντας γρήγορα αυτό το μάλλον μελό επετειακό στοιχείο, ας σταθούμε στην ουσία του πράγματος που είναι ότι το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που άφησε πίσω του εξακολουθεί, παρά τα τόσα χρόνια που έχουν παρέλθει, να είναι εξίσου πρόσφορο για μελέτη και αποτίμηση του αντίκτυπού του όσο και την πρώτη στιγμή. Η ιδέα της ομαδικής έκθεσης «Οδοιπορικό» βασίζεται στην καταγραφή από τους καλλιτέχνες των ταξιδιών που κάνουν. Έτσι, όσον αφορά τον Kippenberger, παρουσιάζονται μερικά από τα λεγόμενα «hotel drawings», δηλαδή σχέδια που έκανε πάνω σε επιστολόχαρτα από αυτά που παρέχουν δωρεάν τα ξενοδοχεία στους ενοίκους τους. Ο John Bock, απ' την πλευρά του, παρουσιάζει μερικά από τα υπέροχα σουρεαλιστικά κολάζ του, τα οποία εμπνέεται από δικές του περφόρμανς, ως καταγραφή ενός αυτοαναφορικού ταξιδιού. Ο Michael Krebber, μέσω της αφηρημένης ζωγραφικής του, επιχειρεί ένα ταξίδι στην ιστορία της τέχνης της αφηρημένης ζωγραφικής, το οποίο έχει ως προορισμό τη ματαιότητα της αναζήτησης του καινούργιου στην τέχνη, όπου όλα έχουν ήδη ειπωθεί. Τέλος, η Μαρία Παπαδημητρίου παρουσιάζει κολάζ (υπό μορφήν καρτ-ποστάλ) με τα οποία προσεγγίζει το οδοιπορικό (και γενικότερα τον νομαδισμό) των Ρομά (από τη Ρουμανία) που κατέφθαναν στην Κεντρική Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, Δημοφώντος 30 & Θορικίων 7, Θησείο, 210 3411748, 3/2-4/3, Τρι.-Παρ. 12:00-18:00, Σάβ. 12:00-16:00.

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Μαρία Παπαδημητρίου
8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
John Bock

Γιάννης Θεοδωρόπουλος

Ο τίτλος της νέας του ατομικής έκθεσης παραμένει ακόμα απροσδιόριστος (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, γιατί το σπουδαίο με τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο είναι ότι κάθε φορά στα έργα του ανακαλύπτεις στοιχεία τους που έχουν τη δύναμη να σε εκπλήσσουν, καθώς προσφέρουν και κάτι πέραν του προαναγγελλόμενου. Επιπλέον, συνδυάζουν αυτή την πτυχή του «αναπάντεχου» με μια ιδιότυπη εικαστική καλλιέπεια. Στη νέα ενότητα έργων του ξεκινά και πάλι από τον χώρο του προσωπικού βιώματος (που με πιο απλά λόγια είναι το σπίτι του), στον οποίο ανακαλύπτει «τοπία», τα οποία φωτογραφίζει. Αυτά θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να παράγονται από τις πτυχώσεις ενός σεντονιού στο κρεβάτι, δηλαδή από κάτι απλό, απτό και καθημερινό, που όμως ταυτόχρονα αποκτά τη διάσταση αντικατοπτρισμού ενός εσωτερικού τοπίου ή μιας εξιδανικευτικής προσωπικής αντίληψης ή αίσθησης. Στόχος είναι, με τις εικόνες αυτής της ενότητας, να προσεγγίσει έννοιες όπως η ιερότητα και η φροντίδα.

Γκαλερί ELIKA, Ομήρου 27, Κολωνάκι, 210 3618045, 8/2-18/3. Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00.

 

8 εκθέσεις εικαστικών που αξίζει να δούμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Σκυριανό Καρεκλάκι

 

Martha Jungwirth

«Πάρος»

Με τον μοναδικό και φίνο τρόπο της η σπουδαία Aυστριακή καλλιτέχνις «μεταφράζει» συναισθήματα και βιώματα σε γοητευτικές, εξπρεσιονιστικές εξάρσεις, πάνω σε χαρτί ακουαρέλας. Κι ενώ αυτές απαρνιούνται κάθε πιθανότητα συνάντησης με την αναπαράσταση πραγματικών μορφών, διατηρούν, παρ' όλα αυτά, τη διαύγεια και τη δύναμη να μεταβιβάσουν στον θεατή τις αισθήσεις και τα ερεθίσματα που οι μορφές θα γεννούσαν. Τα έργα που παρουσιάζονται εμπνέονται από την παραμονή της καλλιτέχνιδος στην Πάρο και στη Νάξο τα καλοκαίρια του 1995 και του 1996. Η σταθερή τους διάσταση, η δύναμη και η απρόσμενη ζωντάνια των χρωμάτων, καθώς και η παράδοση στο βλέμμα του θεατή της ειλικρινούς και αγνής διαδικασίας με την οποία οι ακουαρέλες δημιουργήθηκαν, κάνουν αυτή την έκθεση καταπραϋντική σαν το άκουσμα του φλοίσβου.

Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι, 210 7217679. Μέχρι τις 21/1. Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Δευτ. & Σάβ. 11:00-15:00.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT