Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης

stolidia
Τα Χριστούγεννα γίνονται πολύχρωμα, παιχνιδιάρικα, νοσταλγικά, παραφορτωμένα, με aesthetics που θυμίζουν την ταινία «Μόνος στο σπίτι».
0

Στην Αμερική, όπου τα Χριστούγεννα είναι η επίσημη αγαπημένη εποχή του χρόνου, φέτος επιστρέφει δυνατά μια γνώριμη τάση που μπορείς να την ψάξεις στο ίντερνετ ως «Ralph Lauren Christmas» και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποθέωση του φιόγκου. Φιόγκοι και φιογκάκια βελούδινα και ταφταδένια, πότε μονόχρωμοι μπορντό, πότε πράσινοι και πότε καρό.

Κάτι που και φέτος παίζει πολύ δυνατά είναι το «kitsch Christmas» που σκορπίζει χρώμα, αυθορμητισμό, χαρά και σαρκασμό. Τα Χριστούγεννα γίνονται πολύχρωμα, παιχνιδιάρικα, νοσταλγικά, παραφορτωμένα, με aesthetics που θυμίζουν την ταινία «Μόνος στο σπίτι». Τα δέντρα μας τώρα γεμίζουν με στολίδια που λένε «ναι» στην υπερβολή, στον έξυπνο σχεδιασμό και στο χιούμορ.

Το coolness της μπάλας

Μια και μιλάμε για χιούμορ, τα πιο cool και αξιολάτρευτα στολίδια-μάτια τα έχει η Alessi. Πρόκειται για τις μπάλες Carol που δίνουν προσωπικότητα στο δέντρο. Με μια μικρή αλλαγή στη θέση τους, αλλάζει η «έκφρασή» του – γίνεται χαρούμενο, παιχνιδιάρικο ή σοβαρό.

Στα Alessi πρωτοείδαμε και μπάλες που αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά, όπως εκείνο το ασημί, μεταλιζέ γουρουνάκι. Αν, όμως, ψάχνεις μια πιο οικονομική επιλογή, τα ΙΚΕΑ έχουν τη λύση, με μια παρόμοια προσέγγιση στις φιγούρες ζώων.

Φέτος, αυτό που παίζει πολύ δυνατά είναι το «kitsch Christmas», που σκορπίζει χρώμα, αυθορμητισμό, χαρά και σαρκασμό.

Τέλος, η Kaemingk έχει μια χριστουγεννιάτικη γυάλινη μπάλα με σχέδιο έναν χιονάνθρωπο και έναν πιγκουίνο που θυμίζουν τον Τενεκεδένιο Άνθρωπο από τον «Μάγο του Οζ». Κι αν τυχόν ψάχνεις μικρές, ρετρό μπάλες, τα Zara Home έχουν πολύ ωραίες επιλογές.

Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Τα πιο cool και αξιολάτρευτα στολίδια-μάτια τα έχει η Alessi.
Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Στολίδια-φιγούρες ζώων από τα ΙΚΕΑ.

Ξύλινα στολίδια για τους συλλέκτες

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν κάθε στολίδι στο δέντρο τους να έχει μια ξεχωριστή ιστορία, πρόσθεσε στη συλλογή σου τα iconic γερμανικά, ξύλινα και χειροποίητα στολίδια της Original Hubrig. Θα τα βρεις στο ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο Deutsche Buchhandlung (Σταδίου 10 & Ομήρου 4) που βρίσκεται στη στοά της Σταδίου. Τα συγκεκριμένα στολίδια έχουν σταθερό κοινό, αφού όσοι τα συλλέγουν έρχονται κάθε χρόνο και παίρνουν ένα-δύο για να χτίσουν τη συλλογή τους.

Συνεχίζουμε με ξύλινα και χειροποίητα Nordic στολίδια. Η μικρή χριστουγεννιάτικη παρέα του Αϊ-Βασίλη και της Σάντα Κλάρα, οι ξύλινοι στρατιώτες της Φρουράς της Δανίας και το τρομερό μαϊμουδάκι με το κόκκινο πουλόβερ έχουν μίνιμαλ αισθητική και με τις απλές τους γραμμές δίνουν κάτι αυθόρμητο και ανεπιτήδευτο στον χώρο σου. Οι φιγούρες είναι φτιαγμένες από οξιά με μεγάλη ακρίβεια και φροντίδα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα σχέδια του μεγάλου Δανού σχεδιαστή Kay Bojesen. Θα τα βρεις στο Myran (Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι). Το gingerbead της Kähler είναι παραδοσιακό και αγαπημένο, το βρήκαμε και αυτό στο Myran.

Για σπάνιας ομορφιάς στολίδια, πουλάκια χρυσά που στέκονται στο δέντρο με κλιπς, ξύλινες φιγούρες αλλά και φανταστικούς κεραμικούς Αγιοβασίληδες σχεδιασμένους από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Jim Shore, πήγαινε στο κατάστημα Παιχνίδια Δαμίγος (Νικίου 6). Αυτό που μας ενθουσίασε είναι η μεταλλική κασετίνα. Πρόκειται για ένα λεπτεπίλεπτο κουτάκι με χάρτινα στολίδια για το δέντρο αλλά και φιγούρες που παλιά τα κορίτσια τις κολλούσαν σε τετράδια συνταγών, ευχετήριες κάρτες και επιστολές. Τα σχέδια αποπνέουν ατόφιο το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Φανταστικός Άγιος Βασίλης από το κατάστημα Παιχνίδια Δαμίγος.
Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Tο τρομερό μαϊμουδάκι με το κόκκινο πουλόβερ από το Myran.
Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Η μεταλλική κασετίνα από το κατάστημα Παιχνίδια Δαμίγος.

Χαρτί και καλαμάρι

Τα πιο ωραίο τιγράκι στο δέντρο σου είναι φτιαγμένο από χαρτοπολτό και θα το βρεις στο shop του Μουσείου Μπενάκη. Έπειτα, αν θες στολίδια από χαρτί, στα H&M βρήκαμε κάποια καλοσχεδιασμένα κλασικά, που μας παραπέμπουν στα σκανδιναβικά Χριστούγεννα. Αν, πάλι, θες λάμψη και glam, ψάξε στο ίδιο μέρος για τα αστραφτερά πον-πον που βγαίνουν σε κόκκινο, πράσινο, ασημί και χρυσό.  

Έχουμε ράμματα για το δέντρο σου

Τα πιο ωραία ραμμένα στολίδια που είδαμε φέτος τα βρήκαμε κι αυτά στο shop του Μουσείου Μπενάκη, και είναι τα iconic μάτια. Πίσω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη συναντάς την ομώνυμη οδό με καταστήματα γεμάτα κεραμικά, γυάλινα αλλά και υφασμάτινα στολίδια. Πιο αγαπημένη μας η καρδιά που θυμίζει το sacré-cœur, την «ιερή καρδιά του Ιησού», ένα πολύ γνωστό σύμβολο της Καθολικής Εκκλησίας, που τo βρήκαμε στο Grazia Gifts (Κολοκοτρώνη 19). Αν θες το δέντρο σου να γίνει ο πραγματικός main character των φετινών Χριστουγέννων, τσέκαρε και τα ραμμένα στολίδια που θα βρεις online στο maison_flaneur. Η συλλογή περιλαμβάνει μοναδικά λαμπερά στολίδια με παγέτες, όπως αγγουράκια, αυγά μάτια και κοκτέιλ. Στα Zara Home έχει χαριτωμένα ποντικάκια φτιαγμένα από τσόχα που μοιάζουν χειροποίητα και δίνουν cozy ατμόσφαιρα, σαν σκηνή από παραμύθι ή κάποια stop-motion ταινία. Παρόμοια λευκά ποντικάκια για το δέντρο σου θα βρεις στα Sinsay.  

Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Την καρδιά που θυμίζει το sacré-cœur, την «ιερή καρδιά του Ιησού», ένα πολύ γνωστό σύμβολο της Καθολικής Εκκλησίας, τη βρήκαμε στο Grazia Gifts.

Γυάλινος κόσμος

Αν θέλεις γυάλινα κρεμαστά διακοσμητικά, αξίζει να τσεκάρεις την Kaemingk. Στη συλλογή της είδαμε μπριόζικα αβοκάντο που κάνουν σκι, full glam σκυλάκια και ένα roller skate-υπερπαραγωγή. Αν, από την άλλη, θες να στολίσεις ένα value for money και ποπ δέντρο με έξτρα πρασινάδα, μεταξύ άλλων θα βρεις στα Flying Tiger ένα φουντωτό, καταπράσινο μπρόκολο και παραμυθένια μανιτάρια. Αν θες κι άλλα γυάλινα στολίδια πας βόρεια, στα Butlers, όπου παίζει τρελή ποικιλία. Εκεί θα βρεις από τον Superman Άγιο Βασίλη μέχρι και την υπερχαριτωμένη σειρά των Peanuts.

Κεραμικά στολίδια

Μεγάλη ποικιλία σε κεραμικά στολίδια που είναι δουλεμένα σε καλούπια, ζωγραφισμένα στο χέρι, από εταιρείες από όλο τον κόσμο, και λαμπερά σχέδια, όπως το βατραχάκι που κάθεται πάνω στο μανιτάρι, ο χορευτής ή ο κλασικός αρλεκίνος και χιλιάδες άλλα, μπορείς να βρεις στο Ethimo Hand Made Gifts (Κολοκοτρώνη 46), ένα μικροσκοπικό μαγαζί με άπειρα στολίδια για να διαλέξεις.

Τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης Facebook Twitter
Βρείτε τον Superman Άγιο Βασίλη στα Butlers.

Μεταλλικά σαν τάματα

Τα μεταλλικά ornaments είναι η απόλυτη τάση στα DIY. Παίζουν παντού video tutorials και το Pinterest είναι γεμάτο εικόνες για να πάρεις έμπνευση, αν όμως αισθάνεσαι πως δεν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς και να φτιάξεις με τα χέρια σου κάτι ντελικάτο, η Kopria (Ερεσού 11) δημιούργησε τρία διαφορετικά σχέδια από μέταλλο.

Αν θες κάτι που να μοιάζει με φυλαχτό, ρίξε μια ματιά και στα ματόψαρα που μοιάζουν με τάμα από το all we see is the sea, καθώς και στα παραδοσιακού τύπου κεράκια που ανακαλύψαμε στο paraphernalia.gr ή στα αγγελάκια και τα αλογάκια της Exner που σε περιμένουν καρτερικά στα Public. Τέλος, αν ψάχνεις κάτι διαχρονικό με μεταλιζέ όψη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα βρεις στολίδια που μοιάζουν με ειδώλια σε διάφορα σχήματα, σε χρυσό αλλά και σε ασημί.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Babel»: Το νέο αριστουργηματικό graphic novel του Soloúp

Προδημοσίευση / «Babel»: Το νέο graphic novel του Soloúp

Μια συναρπαστική εικονογραφημένη ιστορία που συνδέει με χιούμορ και συγκίνηση τις αφηγήσεις του παππού του και της παρέας του με τα βιώματα των ανθρακωρύχων κάθε εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας στις στοές του Βελγίου.
M. HULOT
Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Design / Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Είκοσι δύο δημιουργοί από τον χώρο του design και των τεχνών εμπνέονται από οκτώ αρχειακά κομμάτια της διάσημης επιπλοποιίας, αναδιατυπώνοντας την έννοια του κλασικού επίπλου στην εποχή μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ένα σπίτι που λέει «ευχαριστώ»

Design / Ένα σπίτι που δίνει χαρά στον πεσιμιστή καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου

Στο διαμέρισμα του Νίκου Τσιαπάρα στη Θεσσαλονίκη συνυπάρχουν το αρ νουβό, το αρ ντεκό, η ποπ αρτ και το τρας με τους πίνακες του ιδιοκτήτη και τα πορτρέτα των τέως βασιλιάδων, έτσι, για το κιτς του πράγματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ